DmiVady Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому (змінено) 31 хвилину тому, karlito сказав: я це знаю, як і те, що корупція намагається збалансувати систему по ефективності і виступає в якості мастила для двигуна економіки, гарний двигун не їсть мастило, поганий - літрами. і поки систему будує держава (а це як нам відомо - інструмент влади правлячого класу) то гарних систем нам не побачити. по справжньому гарних систем. завжди будуть якісь різного рівня покручі, де мені забороняють марихуану для мого здоровя проти мого бажання, але мене ж мобілізують в армію, теж проти мого бажання і де шкода для здоровя на порядки більша. Так, згоден. Гадаю, ви знаєте: про державу говорили ще задовго до того, як це сформулював Грамші. Тож у різних груп у державі розуміння "гарної" буде різним. Тому я "гарну" тут розумію інструментально: як ефективну й таку, що здатна виживати в довгій перспективі. Ви зараз живете в США, в одній із доволі жорстких систем. Але чи вона, на вашу думку, неефективна? У нас уже ніч, тож мої логічні містки доволі кострубаті, та й поняття обговорюємо абстрактні, а не метричні. Але, сподіваюся, я вас не заплутав З повагою 🤝 Змінено 2 години тому користувачем DmiVady Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
karlito Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому 8 минут назад, DmiVady сказал: Ви зараз живете в США, в одній із доволі жорстких систем. Але чи вона, на вашу думку, неефективна? звичайно що тут і зараз ефективна. але в мене специфічне поняття про ефективність держави, воно бінарне (існує - значить ефективна). тому всі держави що зараз існують - еффективні в моєму розуміні. Ви що в термін "ефективність" вкладаєте - як працюють інститути? рівність перед законом? егалітарність?ВВП в цілому чи на душу населення? Що ще? Щодо здатності виживати в довгій перспективі - Китай криє всіх як бик вівцю - більше 2000 років. та навіть до Великобританії з її приблизно 4ма століттями як імперії, США ще далеко. тому історія розсудить про здатність виживати, я не дуже оптиміст і не думаю що в людства є стільки часу щоб США пробули довше Китайської імперії ( Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Tochkin Опубліковано: 14 хвилин тому Поділитись Опубліковано: 14 хвилин тому 20 часов назад, Dmitriy_S сказал: Дурак на дураку, і довбойоб на довбойобі! Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз