Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Россияне к нам принесли войну

Скромный прораб

Рекомендовані повідомлення

Про передачу Україні боєприпасів GLSDB із дальністю 150 км США можуть офіційно оголосити до кінця тижня, — Reuters.

image.thumb.png.a1dc828c72aec4fe63c9c8dc9289e5e1.png

  • Лайк 4
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

4 часа назад, Canton сказал:

Дивлячись на ці фото можна помилково подумати, що це СБУ і БЕБ проводять обшуки в будинку Коломойського стосовно махінацій по Укртатнафті і Укрнафті. Але це все брудні інсінуації. Це просто хлопці з СБУ і БЕБ зайшли до власника 1+1 на чашку кави.

 

 

Точно...пробыли в доме 30 минут, ничего не нашли и не изъяли...

  • Хаха 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

2 хвилини тому, Canton сказав:

Точно...пробыли в доме 30 минут, ничего не нашли и не изъяли...

це було одразу ясно, бо поразбувалися 

колом1.jpg

колом2.jpg

  • Лайк 4
  • Хаха 5
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах


Том Купер
1 лютого

Війна в Україні, 1 лютого 2023 року: Оперативний рівень
 

Спойлер

Всім привіт!

Сьогодні я спробую трохи потеревенити про останні події на оперативному рівні.

Для орієнтації: у військовій науці "оперативний рівень" знаходиться "між" тактичним і стратегічним рівнями. По суті, це рівень, на якому перестають говорити про конкретні системи озброєнь та їх зовнішній вигляд, наприклад, або про підрозділи нижче рівня бригади, а починають говорити про основні тенденції в бойових діях, або обговорювати широкомасштабні бойові операції.

Можливо, я схильний обговорювати оперативний рівень у більшості своїх звітів: але я не менш часто заглиблююсь у тактичний рівень, оскільки "точність" у зборі даних завжди має вирішальне значення для основних подій, не кажучи вже про розпізнавання конкретних закономірностей, а отже, і розуміння того, що відбувається на війні загалом.

VDV ТА VSRF

Для початку, цікава "примітка" про останні події у Повітряно-десантних військах Російської Федерації (ПДВ) та Збройних силах Російської Федерації (ЗС РФ). Близько тижня тому військові експерти "Російської газети" обговорювали важливість захоплення Соледара.

Вони дійшли висновку, що "це важливо", тому що це перший "значний" російський успіх з липня; тому що це зв'язує значну частину стратегічного резерву Збройних сил України (ЗСУ); це (цитата) "зменшує зарозумілість (України)"; і це "продемонструвало якісну зміну" в ЗС РФ...

До цього часу все було добре. Звісно, я не маю жодного уявлення, наскільки впливовим може бути цей журнал, хто саме є його автором і які у нього зв'язки. Але, поклавши руку на серце, це не має значення. Ця стаття цікава тим, що вона дає ще одне уявлення про те, як принаймні певний сегмент VDV та/або VSRF розуміє свою ситуацію і свої наміри. Відповідно до цього, метою наступу на Бахмут, в районі Крем'янки та Вугледара є фактично зв'язати українські війська, знекровити їх, а також підняти бойовий дух власних військ, продемонструвавши, що вони "все ще можуть".

Що дійсно привернуло мою увагу, так це те, що експерт, про якого йде мова, підкреслює (навіть "радіє"), що російські війська сьогодні ведуть "суто піхотні" бої, і це є "великою новиною".

ГАРАЗД. Все ще добре. Після всіх втрат техніки за останні 11 місяців - не дивно. Скоріше логічна необхідність. Але потім, в одній зі своїх останніх заяв, пов'язаних з війною, 15 січня, Путін, серед іншого, уточнив: "Все розвивається за планом Міністерства оборони і Генерального штабу".

А тепер об'єднайте ці дві заяви і подумайте: чи означають вони, що це завжди був план ключових московських копів (включно з Генштабом) спочатку вторгнутися на територію всієї України лише для того, щоб розтринькати більше половини регулярних ЗС РФ - включно з масою найкращих військових частин і техніки, які були у ВДВ і ЗС РФ - і змусити їх відступити з Києва, Чернігова, Сум, Харкова і Херсону?

...а потім це був план "ключових поліцейських" у Москві перетворити всю ПДВ та ВСРФ з повністю механізованих сил, зосереджених на артилерії, на піхотні війська, які (судячи з заключних зауважень у тій же статті в "Російській газеті") не можуть виконувати цю роботу через брак підготовки, відповідних засобів зв'язку та іншого сучасного обладнання...? ...невже це був план виснаження збройних сил Російської Федерації до рівня, коли вони залежать від ПВК "Вагнера", яка розтринькує понад 30 000 засуджених, завербованих з російських в'язниць, для проведення атак у стилі "Зерг-Раш", щоб просунутися на один-два кілометри і захопити кілька сіл?

На цьому етапі я не маю іншого виходу, окрім як зробити висновок: це має бути якась логіка, зрозуміла виключно Путіну та ордам путлерівських фанатів - вдома і за кордоном. Трагічно, але саме ця логіка поки що домінує у всіх можливих путінських пропагандистів, таких як Соловйов чи Симоньян...

А тепер серйозно: поруч із Путіним і його "все йде за планом", поруч із ним - його пропагандисти. Останні російські контрнаступи в районі Кремля і Вугледара включали в себе значну концентрацію механізованих сил (або, дотримуючись російської військової термінології, "танкових і мотострілецьких військ"), добре підтриманих артилерією і авіацією, і, таким чином, представляли собою загальновійськові операції. Операції типу "тільки піхота" були проведені Вагнером і ВДВ лише в районі Бахмута.

Звичайно, хто я такий, щоб судити... але все ж таки: незважаючи на враження від чогось іншого, VDV і VSRF дуже прагнуть повернутися до свого звичного modus operandi - а саме: механізовані сили з великою артилерійською підтримкою. Величезною проблемою для них є нездатність їхньої артилерії (включаючи реактивні системи залпового вогню БМ-27 і БМ-30, які, як дехто стверджує, "перевершують" українські реактивні системи залпового вогню M142 HIMARS і M270 MLRS) ефективно діяти взимку - передусім через відсутність так званих "всепогодних" БПЛА для розвідки: без потужної ефективної артилерійської підтримки VDV і VSRF не мають жодних шансів на серйозні успіхи в наступі.

...що, в свою чергу, важливо з наступної причини: після того, як більшу частину грудня, а потім більшу частину січня оголошували про "біііііііг" російський наступ з півдня Білорусі на Київ або кудись на північний захід України, багато українських і західних балакунів тепер оголошують про великий російський наступ "десь на сході" або "з усіх можливих напрямків" - на лютий і березень. Я б сказав, що

а) насправді росіяни вже намагалися це зробити останніми днями (див. Кремль і Вугледар), але зазнали невдачі, і

б) за "найкращих" умов (з точки зору Путіна) будь-який такий наступ буде сильно залежати від гарної погоди.

ЗСУ

У випадку із ЗСУ є кілька питань, на які слід звернути увагу.

Першою залишається проблема командування і контролю, або, краще сказати, проблема (масових?) розбіжностей між різними рівнями в ланцюгу командування. Я вже неодноразово згадував, що в лавах ЗСУ є багато "міні-наполеонів". Більшість людей, про яких ми говоримо, - це офіцери нижчої ланки, або сержантський склад - всі вони мають багатий бойовий досвід, отриманий під час бойових дій у 2014-2021 роках. Забігаючи наперед: вони заслуговують на нашу повагу, оскільки їхні дії мали вирішальне значення для виживання ЗСУ - а отже, і всієї України - в перші тижні цієї війни. Поки що: чудово.

Однак це зовсім інша війна, ніж війна 2014-2021 років: це конфлікт, який потребує не лише децентралізованого стилю командування на тактичному рівні, але й високоцентралізованого стилю командування на оперативному та стратегічному рівнях. Чому це так? Тому що - і незважаючи на всі можливі програми, які допомагають це покращити - якийсь сержант, старший лейтенант чи капітан просто не має такої ж ситуаційної обізнаності чи військової освіти, як полковник чи генерал, і не має повноважень маневрувати цілими батальйонами чи навіть бригадами на полі бою, а тим більше офіцери і сержанти нижчого рангу не мають поєднання ситуаційної обізнаності, знань і повноважень, щоб віддати наказ цілій артилерійській бригаді, куди саме стріляти. Тим більше, не скоординовано. Перш за все: це просто не їхня робота, і вони не зобов'язані обговорювати зі своїми "генералами-підарасами" кожен раз, коли вони не згодні з якимось "наказом згори". І тим більше це не їхня робота - керувати непокорою.

Ось чому збройні сили є збройними силами: сукупність людей з абсолютно чіткою, ієрархічною системою обов'язків. А не демократична система правління, в якій домінують засоби масової інформації, що гіперболізують, відволікаючи увагу поверхневими "новинами" та ігноруючи передумови і контекст.

Іншими словами: ЗСУ потрібні свої генерали, незалежно від того, хто, чому і скільки вважає їх "підарасами". Інакше вона й надалі матиме багато додаткових "Соледарів" та "Благодатних".

До речі, як це працює, коли всі терпляче дотримуються субординації і слухають "генералів-підарасів", добре продемонструвала угруповання ЗСУ в районі Вугледара останніми днями, де (між іншим) 1-а танкова, 72-а механізована і 55-а артилерійська гарненько розгромили сили щонайменше трьох російських бригад, і до п'яти різних полків.
image.png.75696e968ddee948603b308b86648759.png

Колишня норвезька самохідна гаубиця M109A3 72-ї мехбригади, яку можна побачити в районі Вугледара.

Другий момент - це питання, яке не дуже часто показують на фото і відео, але яке все ще викликає занепокоєння: це втрати української важкої техніки. За даними, зібраними командою Oryx, накопичені, візуально підтверджені втрати становлять 453 основних бойових танків (ОБТ), 260 інших бойових броньованих машин (ББМ), 470 бойових машин піхоти (БМП), 225 бронетранспортерів (БТР), 96 буксируваних і 109 самохідних артилерійських установок. Імовірно, до 40% цієї техніки було втрачено на початку війни, коли росіяни захопили кілька великих складів ЗСУ; ще 40% - під час відчайдушних боїв, які ЗСУ вели у квітні-червні 2022 року.

Тим часом, і це не дивно, враховуючи, що більшість техніки ЗСУ все ще складається з важкого озброєння радянського виробництва, виготовленого 30-40 років тому, постійно зростає кількість - принаймні, тимчасових - втрат, спричинених зносом: інтенсивне використання зношує двигуни, гусениці, гармати та інші агрегати. Щоразу, коли черговий танк чи артилерійська установка виходять з ладу, вони потребують тривалого ремонту. Іноді ці "ремонти" є відвертим "відновленням".

Це має особливе значення, оскільки на стратегічному рівні українцям фактично не вистачає важкої техніки: її бракує, оскільки ЗСУ розширюються, а отже, потребують не лише важкого озброєння для заміни втрат існуючих підрозділів, а й озброєння для додаткових підрозділів. Додаткові підрозділи необхідні для того, щоб підвищити вогневу міць і мобільність всього війська, зробити його здатним краще реагувати на російські атаки, навіть проводити власні контрнаступи, а також зменшити навантаження на вже існуючі підрозділи, багато з яких перебувають "в строю" (тобто беруть участь у бойових діях) вже з початку війни, а отже, зношені: потребують відпочинку, реорганізації, навіть перепідготовки.

Відповідно, як можна прочитати на сайті Militaryland.net, у ЗСУ в процесі формування щонайменше п'ять нових бригад, серед яких

- 21-ша мехбригада

- 33-ю механізованою

- 47-а артилерійська

- 116-та механізована

- 118-та мехбригада

Лише ці п'ять підрозділів потребують щонайменше 150 одиниць БТРів, БМП/БТРів та артилерійських установок для належного оснащення.

Третій і останній пункт стосується української артилерії, яка останнім часом на більшості фронтів переживає щось на кшталт "кращих часів, ніж будь-коли раніше". Суть її останніх подій можна прочитати в твіттер-темі тут. Хоча автор зосередився на висвітленні поставок (і буксируванні) американських M777A2, суть статті приблизно така:

  • Коли M777A2 прибули в Україну в червні минулого року, російська артилерія стріляла "як божевільна" і не мала особливих проблем з прицільним ураженням української артилерії (див. "контрбатарейні" операції). Це вимагало частих "ходів на виживання" - швидкої передислокації українських артилерійських підрозділів та широкого розгортання їхніх формувань.
  • Українцям знадобився час, щоб навчитися керувати артилерією в мобільних боях, навчитися зберігати боєприпаси біля своїх гармат і не підривати снаряди занадто рано.
  • Потім прибули протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM, які були розгорнуті не лише для ураження російських систем ППО на підтримку операцій M142 HIMARS і/або M270 MLRS, але й для ураження російських артилерійських радарів - типу обладнання, якого бракує VDV і VSRF.
  • Результат: загроза російського контрбатарейного вогню різко знизилась.
  • Тоді росіяни відреагували розгортанням своїх БПЛА "Ланцет" (тобто, один Орлан-10 у поєднанні з 1-3 "Ланцетами"), щоб завдати удару по українській артилерії. Ви можете пригадати, що лише в серпні 2022 року вони випустили близько двох десятків відповідних відео. Більшість з них зняті на півдні Запорізької області. Що ж, виявилося, що ці обстріли неприємні, але: завдають значно меншої шкоди, ніж може здатися з відео.
  • Перш за все, українці швидко навчилися протидіяти "Ланцетам" за допомогою маскувальних сіток, "посилених" сітчастими парканами або екранами.
  • Звичайно, створення таких позицій зменшило мобільність української артилерії, але різко підвищило її стійкість до ударів БПЛА, а також збільшило швидкість стрільби. Настільки, що навіть самохідні артилерійські установки ЗСУ зараз працюють таким чином.

Хоча це, безумовно, пов'язано з нездатністю "Орланів-10" ефективно працювати і в зимову погоду (адже без "Орланів" російська артилерія в основному неефективна), це щось на кшталт "секрету успіху" ЗСУ - принаймні, в районі Вугледара, і, ймовірно, в районі Крем'янки і Бахмута також: хоча українці все ще мають набагато менше артилерійських труб, ніж росіяни, їхня артилерія набагато точніша. Саме це поєднання безпечних операцій і точності дозволяє ЗСУ завдавати таких масштабних збитків останнім російським контрнаступам.

image.png.503a948e4954b0e887cb7f63d5a45bb3.png

Піон 2C7 ЗСУ в бою, ймовірно, в районі Вугледара.

 

  • Лайк 7
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

11 минут назад, Корнил сказал:

це було одразу ясно, бо поразбувалися 

Интересно,Коломойский когда приходит в гости домой к силовикам тоже снимает обувь?

  • Хаха 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

5 хвилин тому, Серьожа сказав:

Интересно,Коломойский когда приходит в гости домой к силовикам тоже снимает обувь?

хіба він схож на поца?

  • Хаха 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

10 часов назад, Canton сказал:

Мечты сбываются. У Датий обнаружили:

• $158 тыс, 530 тыс грн и 2,2 тыс евро
• дорогие украшения
• два автомобиля стоимостью $150 тысяч
• три квартиры в Киеве общей стоимостью миллион долларов
• дом вблизи столицы

ты если сам недалекий то не держи за таких остальных.

Кто такая датий? когда она стала перцем? часом не при самизнаетекомусракулизать? 

Тебя тут соратник спалил.

image.png.531b561fee898a0616c2b2f0694e77ca.png

На год смотри, ага. Ж-)

И вообще, кто-то еще верит, что вся эта мафиозная кровосися в 2019-м появилась?

Змінено користувачем Фрай
  • Лайк 4
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

В 16.01.2023 в 15:45, Canton сказал:

Я нашла максимально подходящий эпитет для обозначения Арестовича. Это калоприёмник. Общественный элеватор говна, и я не думаю, что бесплатный. Ну зачем бесплатно заниматься такой трудной и грязной работой, недосыпать, недоедать, далее по тексту.

Заигрался, хайпонул и получил. 

 

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

22 минуты назад, Фрай сказал:

ты если сам недалекий то не держи за таких остальных.

Кто такая датий? когда она стала перцем? часом не при самизнаетекомусракулизать? 

Тебя тут соратник спалил.

image.png.531b561fee898a0616c2b2f0694e77ca.png

На год смотри, ага. Ж-)

И вообще, кто-то еще верит, что вся эта мафмозная кровосися в 2019-м появилась?

Ходи, ходи, лишенец...и не просто ходи, а за кораблем...

Я по средам телепузикам не подаю.

Мне пофигу на даты и фамилии - докажут и посодют - буду в ладошки хлопать...

PS. А на СВЕРХхлебную должность пришла 02.22

kyiv.tax.gov.ua/dfs-u-regioni/golov-upr/kerivnyztvo/1457.html

  • Лайк 3
  • Дякую 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Президент Польщі Анджей Дуда розповів про свою нещодавню розмову із президентом України Володимиром Зеленським. Під час неї він порадив українському колезі прийняти капітуляцію РФ у місті Переяслав (Київська область).

Про це Дуда, який перебуває разом зі своєю дружиною із візитом у Латвії, сказав під час зустрічі з поляками в Ризі. Про це повідомляє польське видання WPROST.

Польський лідер висловив упевненість у тому, що Україна переможе у війні, а представники країни-агресора Росії "приповзуть на колінах" до українців.

"Я кажу: Володимире, дивлячись на нашу історію, як розійшлися колись ці шляхи, я благаю вас – коли ви переможете Росію, коли росіяни прийдуть на колінах підписувати мир, тоді ведіть їх у Переяслав, нехай вони підпишуть з вами мир там, нехай перекреслять усі ті роки радянського і російського впливу, і цей полон з часів царизму до недавнього часу, від якого ви зараз знову обороняєтесь", – сказав Дуда.

Він також додав, що всі країни хотіли б жити в мирі з Росією та росіянами, вільно розвиватися, торгувати, будувати спільне життя. Проте це неможливо саме через РФ, яка нападає, грабує, вбиває та прагне забрати свободу.

Змінено користувачем Бездомный
  • Лайк 6
  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

це жесть, війна а вони шо творять! Мало їм і мало, ніяк не нажруться! Усе потрібно конфіскувати, у бюджет а їх по тюрмам

  • Хаха 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 минуту назад, Liam Li сказал:

Заигрался, хайпонул и получил. 

Все получат по делам своим...

  • Лайк 3
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

40 минут назад, Корнил сказал:

хіба він схож на поца?

Я ваааще здивований, що він в Україні, невже в нього призовний вік?

(хоча ... якщо підорги призвуть ще 500к чмобні в нас стане у всіх призовний) 😉

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

4 минуты назад, DmiVady сказал:

Я ваааще здивований, що він в Україні, невже в нього призовний вік?

Так он насрал везде где мог, и за границей его сразу примут.

  • Лайк 3
  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 хвилину тому, DmiVady сказав:

Я ваааще здивований, що він в Україні, невже в нього призовний вік?

(хоча ... якщо підорги призвуть ще 500к чмобні в нас стане у всіх призовний) 😉

він тут відсижується, бо як тільки перетне  кордон, його одразу прийме інтерпол

  • Лайк 1
  • Конфуз 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

10 минут назад, DmiVady сказал:

Я ваааще здивований, що він в Україні

А де ж йому бути, щоб не видали в США? Вчасно встиг провести передвиборчу програму в 2017-2019 і повернутись в Україну, бо в Ізраїлі йому  вже було небезпечно.
Здається, зараз йому  і в Україні стає небезпечно.  Хоча на танки його навряд чи зміняють, а от на літаки цілком можливо  

  • Лайк 2
  • Хаха 3
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

9 хвилин тому, DmiVady сказав:

 

хоча ... якщо підорги призвуть ще 500к чмобні в нас стане у всіх призовний  😉

на жаль це можливо, як що орда прорветься на сході, підемо всі, тікати нема куди, позаду Дніпро..правда Бездомного буде не вистачати, бо скоріше здрисне, а так би хоч набої подавав   

  • Лайк 3
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

11 минут назад, Корнил сказал:

він тут відсижується, бо як тільки перетне  кордон, його одразу прийме інтерпол

а разве Коломойский, вы же о нем тут, в розыске у интерпола?

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

22 минуты назад, DimaF сказал:

Так он насрал везде где мог, и за границей его сразу примут.

Иногда Земной шарик скукоживается до микроскопических размеров...

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

14 минут назад, Корнил сказал:

<...>правда Бездомного буде не вистачати, бо скоріше здрисне, а так би хоч набої подавав   

Тю, а хто нас буде заохочувати героїчно гинути за Неньку, на чистісінькому угорськопольскоукраїнському суржику? ))))

фаріоншу звати прийдеться, чи як ? чи вона з ним за набоями до тищенка на Багами(чи де там) поїде? )))

Змінено користувачем DmiVady
  • Хаха 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Цікаво, а як спиться редакціям телеканалів єдиного марафону? Це ж виходить вони так старанно весь цей час мовчали про проблеми, замість допомогти владі із тими проблемами боротися? А тепер буде вєлєно говорить про кого треба? І як ті, хто запевняв, що "корупції нема, вони усі виїхали" тепер будуть тим же ротом росказувати про сплеск активностей?

Словом, коли на 1+1 почнуться сюжети про вартість борщу, половину вареника і "люди бідкаються - влада розводить руками"? В. Гайдукевич

  • Лайк 3
  • Хаха 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

22 минуты назад, Alvalk сказал:

А де ж йому бути, щоб не видали в США? Вчасно встиг провести передвиборчу програму в 2017-2019 і повернутись в Україну, бо в Ізраїлі йому  вже було небезпечно.
Здається, зараз йому  і в Україні стає небезпечно.  Хоча на танки його навряд чи зміняють, а от на літаки цілком можливо  

Від втрати Ігорем Коломойським українського громадянства пройшло 7 місяців. Тобто близько 210 днів. Увесь час Коломойський був в Україні.

Громадяни держав з безвізовим порядком в'їзду можуть тимчасово перебувати на території України не більше ніж 90 днів протягом 180 днів.

Виникає запитання: на підставі яких документів він перебував на території України? Чи перевіряла поліція і слідчі органи ці документи?

Чи видавалась йому посвідка на постійне місце проживання? Ким і коли?

Якщо не видавалась, то чи не загрожує Коломойському порушення процедури перебування на території України штрафом?

Коли його буде виписано? (С)

  • Лайк 6
  • Хаха 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Вот и пригодилось Коломойскому отсутствие гражданства Украины.Судить гражданина Израиля будет сложнее.Израиль за своих стоит горой.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • InSAn змінив заголовок на Россияне к нам принесли войну

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...