Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Сад і все про нього.

allanek

Рекомендовані повідомлення

4 години тому, Сарочка сказав:

Шановни панянкі. Починаю міркувати про весняний композиції в свої ящики під вікном, які прийдуть на зміну зимовой ( не смотря на то , що це виявилось трохи заморочливо через полів, над якім треба подумати краще, ніж просто кожен день поливати) вони мені дуже подобаються. Навіть більш, ніж клумби, через то, що я їх бачу більш ніж все квіти разом взяти.  То в мене зʼявилась ідея, що хочу весняні квіти , які я думаю розтягнуть в часі. Тобто. Саджаю в горщики зараз цибулині. Спускаю в підвал, потім поступово дістаю на вигонку і ставлю горщики в ящик не в цей, але суть така сама. Саджаю в горщик блоком з одного сорту, та віду. Потім, коли відквітає переміщаю в город, ставлю на його место інший. І так до літа, потім я поверну ці ящики які будуть вже квітнуть пеларгоніямі. 

То питання наступне- як взагалі така ідея ,  саджати в горщики, та змінювати їх один на другій -має право на життя.?
Якщо так то ось такі первоцвіти я знайшла( окрім тюльпанів , гіацінтов, та одного нарциса нічого не саджала ніколи) 

список первоцветів такій ( все, що я знайшла) 

Ранні (лютий – березень)

подснежнік (Galanthus nivalis) Flore Pleno

Iris reticulata Blue Note

Iris reticulata Frozen Planet

Iris reticulata Blue Hill

Крокус Jeanne d’Arc (білий)

Крокус Whale Shark (синій)

Мускарі Blue Spike

Мускарі armeniacum

Пушкінія Libanotica

Fritillaria meleagris Mix

Середні (березень – квітень)

Нарцис Tresamble

Нарцис White Petticoat

Нарцис таццета Inbal (білий, 

Гіацинт Snow Crystal (махровий білий)

Гіацинт Delft Blue (синій)

Гіацинт Pink Pearl (рожевий)

Пізні квітень- травень

тюльпани, нарциси, але ще не підібрала сорта ( ну і з тюльпанамі та нарцисами напевно почекаю знижок)

Тобто якщо без сортів то приблизно так

Ранні (січень–березень): підсніжники, іриси, крокуси, пушкінія

Середні (березень–квітень): нарциси, мускарі, fritillaria

Пізні (квітень–травень): гіацинти + тюльпани+ нарциси 

То може е квіти, які я не знайшла і вони можуть жити в 2 літровому горщике?
Чі можливо, я щось неправильно обираю?  

Аню, ідея норм, але є пару але...по групах

1. у мене в минулому році не зійшов жоден Iris reticulata (( як я зрозуміла треба щоб ім було дуже сухо, тому треба дивитись,  пушкінію не дивилась, але я думаю проблем не має бути...з рябчиками також тре дивитись щоб було сухо...можна додати ще  scilla

чому тільки підсніжник (Galanthus nivalis) Flore Pleno ???? візьміть ще подсніжник Elwesii, він більший, квітне трішки пізніше, але він того вартий...Flore Pleno красивий на картинках, квітка у нього дуже важка і оту серцевинку можна побачити тільки лежачі ))

2. для нарцисів 2 літровий горщик ( якщо не по 1 цибулині) замало,у них дуже міцна коренева...у групу середніх можна додати ще хіонодоксу і ботанічні тюльпани, по сортах, спираючись на Вашу кольорову гаму - ( Little Beauty,Lilac Wonder  ну щось таке)

3 . ну тут проблем бути не повинно, тільки знову 2 літри замало чи по 1-2 цибулини не більше

я не садила, а з цибулькових в горщику я думаю має норм почувати себе Гиацинтоидес 

• Лайк 1
  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

23.09.2025 в 20:08, Nic-олаевна сказав:

подумала що клематиси))

Так, я теж була здивована. Наскільки я спокійна до жоржин, але ці не залишили мене байдужою.

4 години тому, Сарочка сказав:

Планую 36 горщиков по 2 літра

Я все думаю про крокуси. Вони в мене росли наче бур'ян. Сорти різні, ніхто за ними не дивився, але всі дуже швидко розмножувались. І це на голому піску. Навесні, там де пройдешньою весною був кущик, наступної весни вже щось на маленьку галявину було схоже. Навіть примудрялись продертися з-під гілок ялівців. То що їм той 2-х літровий горщик. Вони його швидко заповнять.

Взагалі, то мені ця ідея з 36 горщиками не дуже подобається. Я б на таке нізащо не підрядилася. Але ж в мене і такої затятості, як в Ані, теж не має.

7 годин тому, Сарочка сказав:

Саджаю в горщик блоком з одного сорту, та віду. Потім, коли відквітає переміщаю в город, ставлю на його место інший. І так до літа, потім я поверну ці ящики які будуть вже квітнуть пеларгоніямі. 

А скільки місця все це займатиме? Оці всі горщики? Навіть розтикані по підвалу та городу, це ж немало виходить? І ті, що на городі будуть, їх же треба якось декорувати іншими рослинами, бо вони не додадуть краси, ще і городу. 

Якась я песимістична сьогодні:-(

• Лайк 1
Посилання на коментар

11 часов назад, Сарочка сказал:

В мене остання сітка була спеціальна - високої щільності - сіра , там щось 90 % затінення. Тінь значно краща .  По краям вшита стропа+ люверси. Але це все одно не допомагає . Кут в моєму випадку на 8 метрах 1 метр. Покі  сонце - все гуд. Починає іти дощь, сітка не встигає його через себе пропустити, за рахунок своїй щільності, по середини все одно образуеться такій собі таз води.  Іноді він опускався на метр.
За деякій час він , звісно стече , але е вірогідність однажди виломать стовпи, хрест троса - тількі чотири тази води, що краще, але проблему не вирішує аж ніяк. Сітка наприкінці сезону до речі розтягнулась, мае форму якогось странного паруса з витягнути і кутами. Один люверс такі виломався. 

. Едине що я бачу як виход( це не точно) , це наварити ще додатково перемичку з двох протилежних сторін з труби , з якой зроблено стовпи. ( п образна конструкція) .

на тенті прошить кулиску,  в яку втягнути троси , гарно натягнувши від одной П до іншої. В вашому случае - додаткови кріплення до будинку з одной сторони и додаткова перемичка з протилежної . Шаг між тросамі 50 см ідеально.  . Все що більше  буде разтягіватися з температурою та кількістю дощових потоків. Тоді поток води буде збиратися в получени жолоба між тросамі і скідуватися при належному кути. Якщо кут не відповідає , то вода буде стоять в умовних жолобах деякій час покі не про капає до низу. Що малоімовірно. Хотя текти краплями однозначно все одно буде по всей площині я думаю при щільності 150 та довгім , рясним осадкам.

Дякую! Дуже цінний відгук, бо якраз про таку сітку сіру і з 90% затемнення і думала на заміну... Значить треба дивитися все ж таки більш щільну тканину, щоб не розтягувалася. 

Про куліску і вставити троси теж думала, але поки що просто натягнула троси по низу від опор до кріплень на стіні хрест-нахерст. Жорсткості додало, але не набагато, допомагає тільки якщо дощик невеликий, тоді вода встигаєте стікти, не утворюючі провисання. 

Посилання на коментар

11 часов назад, irina1969 сказал:

Аню, ідея норм, але є пару але...по групах

1. у мене в минулому році не зійшов жоден Iris reticulata (( як я зрозуміла треба щоб ім було дуже сухо, тому треба дивитись,  пушкінію не дивилась, але я думаю проблем не має бути...з рябчиками також тре дивитись щоб було сухо...можна додати ще  scilla

чому тільки підсніжник (Galanthus nivalis) Flore Pleno ???? візьміть ще подсніжник Elwesii, він більший, квітне трішки пізніше, але він того вартий...Flore Pleno красивий на картинках, квітка у нього дуже важка і оту серцевинку можна побачити тільки лежачі ))

2. для нарцисів 2 літровий горщик ( якщо не по 1 цибулині) замало,у них дуже міцна коренева...у групу середніх можна додати ще хіонодоксу і ботанічні тюльпани, по сортах, спираючись на Вашу кольорову гаму - ( Little Beauty,Lilac Wonder  ну щось таке)

3 . ну тут проблем бути не повинно, тільки знову 2 літри замало чи по 1-2 цибулини не більше

я не садила, а з цибулькових в горщику я думаю має норм почувати себе Гиацинтоидес 

Погоджуся з коментарем про галантус Flore Pleno. Як на мене, то це хіба що для невиличкого кашпо десь на підвіконні, або щоб на столі на террасі стояли. Тоді ще можна побачити його махровість. Та й взагалі він не такий щедрий до цвітіння як Elwesii. Доречі, Elwesii в мене у відкритому грунті перші квіти починає показувати з кінця грудня початку січня, така собі новорічна квітка. 

А з тюльпанів в мене гарно в горщиках себе почували із групи дарвінових. Деякі сиділи так в горщику навіть пару років без заміни грунту і чудово квітнули. Але то була вимушена міра, бо переїзд, будівництво, війна... руки не доходили.

А ось крокуси довго в горщиках сидіти не захотіли, цибулинки поділилися на діток і не квітли. Тільки через два роки після висадки в грунт та дрібнота нарешті знову заквітла. 

Мускарі непогано показали себе в горщиках. Доречі, треба відсадити трохи по горщиках, щоб взимку дістати. Дякую, що нагадали :)

Змінено користувачем Wolfchen
  • Дякую 1
Посилання на коментар

А для осіннього горщика можна ще Пізньоцвіт (Ко́лхикум) посадити. Вони здається є навіть різних термінів квітування. Мої більш ранні, у вересні квітнуть. А є ще сорти, що в жовтні починають.

IMG_20250925_084639.jpg

Змінено користувачем Wolfchen
  • Лайк 2
  • Дякую 1
Посилання на коментар

Не знаю про що це. Мабуть просто про життя, про митті краси світу. Це самий улюблений мій час , коли сонце от-от скриється до світанку. І яке б не було небо, ясне блакитне чи, як зараз, в хмаринах, все навколо становиться рожевим, навіть  повітря має рожевий колір. 

0-02-05-4fde046241ed9965cab9f1eb5c72fb9a58f17ef5fe5f300c50952ecb3a884241_9dded8f8bb72f7c6.jpg

• Лайк 1
  • Дякую 2
Посилання на коментар

Цитата

#ХЕ з в'ялених баклажанів. В мене з'явилася нова улюблена страва. В літню спеку саме те що треба. Добре охолоджений, кисло-солодкий. Пропорцій точних немає, рецепт буде на приблизно 1кг свіжих баклажанів. Отже беремо баклажани, чистимо та нарізаємо величенькими шматками. Баклажан звичайного середнього розміру на чотири частини. Один розріз вздовж, другий впоперек. Викладаємо на решітку і на сонечко, або в сушарку. Підсушити треба так, щоб при натисканні на шматочок пальці були сухими. Підв'ялені баклажани обсмажуємо на розігрітій олії до коричневого кольору. Даємо прохолонути. Потім до баклажан додати одну величеньку цибулину порізану тонкими смужками, одну солодку перчину - соломкою, напівгостру перчинку (по бажанню), 2-3 невеликих помідора скибочками, часничок. Заправити все змішаним винним або яблучним оцтом з цукром та сіллю. Перемішати обережно, щоб баклажани не розлізлися. Дати настоятися в холодильнику.

Щодо салату з в'ялених кабачків. ))) Залишу ще й тут цей цікавий рецепт. А то назберігаю собі в різних місцях, а потім не можу знайти.

Щодо в'ялених кабачків. Так от. Я їх нав'ялила, вірніше, нав'ялила цукіні, а салат з них зробити - забракло часу. Покидала все в морозильну камеру. Скільки я свіжі кабачки не морозила - не подобаються, подивлюсь чи потоваришуємо з в'яленими цукіні )))

Посилання на коментар

1 година тому, voglya сказав:

Щодо салату з в'ялених кабачків. ))) Залишу ще й тут цей цікавий рецепт. А то назберігаю собі в різних місцях, а потім не можу знайти.

Щодо в'ялених кабачків. Так от. Я їх нав'ялила, вірніше, нав'ялила цукіні, а салат з них зробити - забракло часу. Покидала все в морозильну камеру. Скільки я свіжі кабачки не морозила - не подобаються, подивлюсь чи потоваришуємо з в'яленими цукіні )))

Сири кабаки та цукіні , та і баклажани погано переносять заморозку, оба  становляться майже непридатним і до вживання, а ось трохі підсмажені переносять добре, та будуть гарно пасувати до зимового рагу, бо буде враження , що вони тількі підсмажені. 
то на мою думку вялени теж мають право на життя. Баклажани сушени точно мають - відмінна штука , дуже вдобно взимку. Можна  попередньо не розмочувати. Якщо пропустити через блендер до пилі, як на спеціі- буде гарний загусник для соусів овочевих.  Сушений перець соломкою то теж дуже зручно, особливо для швидких блюд типу курка з рисом в духовці в рукаві. Тоб то там де зайва вологість перцю не потрібна. Ну в борщ жменю кинути то само собою.

Змінено користувачем Сарочка
Посилання на коментар

Це літо було як би сказала, що було холодним, що не сприяло зростанню теплолюбних культур. Але. Наочно показиваю, як при про їх равних на одной ділянці виглядають рослини перця з усіма плодами від самого початку і до вчора з різними срокамі посадки. Я в цьому році надіхнулась ідей , що не треба в січні саджати перці. Посадила 14 лютого першу партію, вона погано щось виходила, та в перших числах березня я ще раз висадила тіж самі сорті.  Різниця десь  14-17 днів між одні і теж самими рослинами. Але ось тут гарно відно, що перці вже ніяк « не догоняют» тіх що посаджени раніше. 
А якщоб я таки посадила в січні, то перший врожай був би вже давно знятий, та кущі були б набагато більш розвинути і мали більше плодів, майже вдвічі більше точно.

IMG_5895.jpeg

IMG_5891.jpeg

Змінено користувачем Сарочка
  • Лайк 1
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...