Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Приточно-витяжна вентиляція з рекуператором

TaurosRMK

Рекомендовані повідомлення

17 годин тому, standov сказав:

Ардуіна це в першу чергу софт та роскладка пінів, в основі лежить нормальний чип атмел, який по перше може бути прошитий чим завгодно а по друге значно алекватніше чисто-китайської розробки esp. Може тому виробник пчу за 3500 взяв саме атмел а не сумрачну есп.

Мене більше цікавило питання про датчики в ПВУ, ніж ардуіна/ESP 😁

А про ардуіну/ESP тут питання в тому, що виробник замість того щоб зробити своє рішення, пішов простим шляхом, використав ардуіну )) Так щей китайський клон, який мабуть не рівняється з оригінальною ардуіною, тому тут питання надійності таке саме як і до ESP (по ваших словах) 😁 І ще питання в масштабах, одна справа коли ти робиш це для себе, інша коли це робить виробник на заводі і ставить в свої продукти китайські ардуіни. А от для DIY вентиляції цілком достатньо ESP32. Я в тім не розбираюся, у всіх характеристиках і можливостях, але зразу почав з ESP32, тому мене задовілняють цілком 🙂

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

2 минуты назад, TaurosRMK сказал:

Мене більше цікавило питання про датчики в ПВУ, ніж ардуіна/ESP 

я не знаю як в моему, я свого часу не зміг його розібрати до такого стану. Мої власні датчики в ГТО та на нагрівач стоять в геометричному центрі труби на ножці

• Лайк 1
Посилання на коментар

4 минуты назад, TaurosRMK сказал:

ставить в свої продукти китайські ардуіни

ще раз, то що на фото то плата з американським атмелом, який там бутлоадер і софт - хз. Крім того ви жеж в курсі що то що на алі це не ардуіно, а це КЛОН ардуіно?)

Посилання на коментар

13 хвилин тому, standov сказав:

ще раз, то що на фото то плата з американським атмелом, який там бутлоадер і софт - хз. Крім того ви жеж в курсі що то що на алі це не ардуіно, а це КЛОН ардуіно?)

Ну так я про те ж, це не оригінальні ардуіни, а китайські клони, тому і написав що прирівнювати їх до надійності оригінальних напевно не варто )) І то що на скріншоті якраз схоже на самий звичайний китайський клон 😂

image.png.811b54e70c4c41387a9b1b5d4c69bf0a.png

image.png.6fdf080a6d21d900c71e1905e802d9dc.png

Посилання на коментар

22 минуты назад, TaurosRMK сказал:

І то що на скріншоті якраз схоже на самий звичайний китайський клон

та шо-ж таке )) "китайський клон" це дуже проста китайська плата (фактично розведення доріжок, пару стабілізаторів, кварц, світлодіодік та uart) на американському атмелі (тут не впевнений бо я не знаю чи навчилися китайці клонувати атмели і чи є в тому сенс) з китайським клоном бутлоадера ардуіно (в якого наприклад вотчдог вирізаний в 70% бо китайці не осілілі(с) а того не видно). Якщо ви берете таку плату (просто щоб не займатися розводкою) та прошивате туди атмеловский бутлоадер то ви після цього ви не маєте нічого спільного з ардуіно ) Нормальне робоче рішення щоб не займатися фігней. У випадку ESP це не можливо, бо то що є то і є максимум і "оригінал", переривання працюють рендомом - пофіг, не юзайте. профілі зниженного споживання прописані від балди - ну маємо що маємо, вотчдог зависає рендомом від перешкоди на пінах - ну блін, таке життя.

Стосовно ESP - погуліте раді цікавості проблеми 8266 з перериваннями на цих чіпах, там абсолютний разврат і ситуація залежить від тижня в який зробили конкретний чип, бо це китайці, в них культура проектування така "на от..сь". 

ПС. ви думаєте розробники того ПВУ за 3500 не в курсі про існування ESP? а чого тоді не заюзали?

Змінено користувачем standov
Посилання на коментар

16 хвилин тому, standov сказав:

"китайський клон"

В моєму розумінні клон є клон, це вже не оригінальна плата, трохи змінено то, трохи це, щось врізали, щось забрали і тд, і в загальному вийшов вже зовсім не той продукт і відповідно працювати буде зовсім по іншому. Як ви згадали - "залежно від дня коли китайці то робили" 😁 То що можна потім зробити з цим клоном, перепрошивати і тд, це вже інше питання.

Так то китайці і айфони клонують, але як не крути і що не роби, це все рівно залишиться клоном.

16 хвилин тому, standov сказав:

ПС. ви думаєте розробники того ПВУ за 3500 не в курсі про існування ESP? а чого тоді не заюзали?

Так я хіба стверджував що мали юзати ESP? Щось не пригадую такого 😁

Змінено користувачем TaurosRMK
Посилання на коментар

Только что, TaurosRMK сказал:

В моєму розумінні клон є клон, це вже не оригінальна плата, трохи змінено то, трохи це, щось врізали, щось забрали і тд

там нема чого вирізати і прибирати, подивіться схему ардуіно плат, там дуже мінімалістично ) там єдина проблема що всі що ставлять то в великою ймовірністю теж клони а не оригінал, але умовна ЛМка в китайському виконанні працює нормально бо сама по собі досить проста і там нема що особливо факапіть. Основна проблема китайських ардуін це бутлоадер, бо це якась стара версія яку колись десь стибрили і дописали на власний розсуд то що стибрити не вийшло. Але цч проблема вирішується прошивкою оригінального атмеловского бутлоадера який доступний, але це вже стає не ардуіна а атмел-студіо, що само по собі теж непогано, якщо це нормальний кваліфікований інженер-пограміст.

5 минут назад, TaurosRMK сказал:

що мали юзати ESP? Щось не пригадую такого

ну ви так здивувалися атмеге, шо я припустив що ви там очікували побачити есп ))

Посилання на коментар

Только что, standov сказал:

але це вже стає не ардуіна а атмел-студіо, що само по собі теж непогано, якщо це нормальний кваліфікований інженер-пограміст.

адіно це теж фрйемворк, який в угоду простоти для кінцівого не підготовленого користувача, не юзає всі можливості атмеги, тому нормальний софт під атмегу звісно не пишеться під ардуіно.

Посилання на коментар

13 хвилин тому, standov сказав:

ну ви так здивувалися атмеге, шо я припустив що ви там очікували побачити есп ))

В заводській ПВУ очікуєш побачити заводську розробку, а не ардуіну/ESP 😁

Посилання на коментар

12 минут назад, TaurosRMK сказал:

В заводській ПВУ очікуєш побачити заводську розробку, а не ардуіну/ESP 😁

що таке заводська розробка?) атмел це заводська розробка? плата під клон ардуіно це теж заводська розробка?

ви виробник  ПВУ, у вас тих установок продається сотня штук в рік, у вас в штаті 2 "дорогих" інженера, один відповідає за "повітря", ще один відповідає за "софт", нащо вам тримати в штаті інженера (або використовувати ембедщіка) який буде розводити плати під атмел і заказувати на тому самому китайському заводі якщо у вас є доступ до таких плат в необмеженій кількості за ложку рису?) 

• Хаха 1
Посилання на коментар

Блін, про вовка промовка ( тільки поговорили і намертво відпав esp, при тому що там є вотчдог, скоріш за все прилетіла перешкода від запалу котла і він пішов в себе. А так звичайно чого-б і не використовувати ( 

image.png.e11db15054cf9b07317dd9c2e4c3c545.png

• Конфуз 1
Посилання на коментар

10 хвилин тому, standov сказав:

Блін, про вовка промовка ( тільки поговорили і намертво відпав esp, при тому що там є вотчдог, скоріш за все прилетіла перешкода від запалу котла і він пішов в себе. А так звичайно чого-б і не використовувати ( 

image.png.e11db15054cf9b07317dd9c2e4c3c545.png

В чому проблема перейти на китайські клони ардуіни? 🤔

Посилання на коментар

9 минут назад, TaurosRMK сказал:

В чому проблема перейти на китайські клони ардуіни? 🤔

проблема в тому що це треба писати софт, а під срану есп його написали за мене (

Посилання на коментар

20 хвилин тому, standov сказав:

що таке заводська розробка?)

Заводське рішення, тобто плата яка зроблена конкретно під цю ПВУ або ж універсальна, зі своєю обв'язкою, інтерфейсами і входами/виходами. А не взяти китайський клон ардуіни, таку ж китайську плату з розпаяними клемниками для підключення нормальних кабелів, і запхати то в ПВУ. І думаю там явно не два інженери сидять, бо в тій же ПВУ там ще є окремий відсік з іншою платою, клемниками і релешками. Що саме тут робить ардуіна взагалі не зрозуміло, але виглядає дико побачити таке в заводській ПВУ 😁 Основну плату могли спроектувати, а тут вирішили просто ардуіну запхати )) Ох ця ж лінь 😂

Тим не менше, хай собі буде, я просто сказав свою думку що це виглядає трохи дешево, враховуючи що це европейський бренд, а не якийсь китайський напівпідвал.
Виробник Komfovent - великий литовський концерн, що складається з 12 компаній, які працюють в Литві та інших країнах ЄС

Прихований текст

image.png.1eb9baefd8cde7ee15af1731e8ee68b6.png

image.thumb.png.7dccb1cdd824103112e54d71a1d234b4.png

Посилання на коментар

20 хвилин тому, standov сказав:

проблема в тому що це треба писати софт, а під срану есп його написали за мене (

Ех, ну ви ж погроміст ))) Не думаю що ви використовуєте ту esp всього 2 тижні, а вже якийсь тривалий час, могли би вже написати щось під ардуіну 😉

Посилання на коментар

Только что, TaurosRMK сказал:

Ех, ну ви ж погроміст ))) Не думаю що ви використовуєте ту esp всього 2 тижні, а вже якийсь тривалий час, могли би вже написати щось під ардуіну 😉

всупереч поширеній думці, нормальний пограміст не буде ніколи писати шось з нуля якщо можна не писати, це називається винаходити велосіпед. Наразі я зловив за 3 місяці два фатала, поки є ідея винести есп подалі від котла але все ліньки, якщо це зроблю і не допоможе то вже буду шось думати в іншу сторону, якшо я буду шось писати "з нуля" то це явно буде не під есп, або як мінімум есп буде використана лише як вайфай-адаптер

• Лайк 1
Посилання на коментар

Тут напевно немає власників ПВУ Zehnder, але може хтось підкаже.

Є такий сенсор як Sensirion SDP810-500Pa, який міряє перепад тиску і витрату повітря. Інтрейфейс I2C, без танців інтергується в ESPHome, в крайньому випадку є зразок коду і бібліотека для Ardiuno. Розібратися з цим думаю можна. Трубки, штуцери, ESP є в наявності, докупити тільки сенсори і можна зробити датчик вимірювання швидкості/об'єму повітря.

Питання в іншому, куди його монтувати? По картинках схожих сенсорів (готових рішень), якщо я правильно зрозумів, то без різниці де, в будь-якому місці повітроводу, тільки трубки трохи рознести по сторонах. В цьому є плюс, в порівнянні з сенсорами про які згадувалося на попередніх сторінках, там мають бути забезпечені певні умови для коректних вимірювань, чого в мене не може бути.

Інформація про цей сенсор зацікавила після перегляду відео про ПВУ Zehnder, де проводять заміну плати з сенсором температури, яка об'єднана з сенсором SDP. Думаю що задача цього сенсору якраз міряти розхід повітря. Там видно що є дві трубки, одна під'єднана на вході у вентилятор, а от інша не зрозуміло куди. Або вона взагалі не під'єднана нікуди, або ж під'єднана вже після вентилятора, тобто фактично заміри до і після вентилятора. Хоча на фото такого вентилятора не видно другого штуцера, є тільки один. Тому питання поки не зрозуміле.

Враховуючи що в мене канальний вентилятор ВКМ150, чи може це спрацювати? Тобто якщо монтувати трубки десь на вентиляторі, то де саме, одну на вході, а іншу? Чи без проблем можна в будь якому місці магістрального повітроводу?

Прихований текст

image.thumb.png.269e9cb412f41aaf86551930ae07951f.png

image.png.0310f0163f2eb81765610cae71d1f31d.png

image.png.d47218bd230a354a43719782ca118655.png

image.png.2971ba8e4025571fdf79757b83c170ff.png

Прихований текст

Посилання на коментар

14 годин тому, TaurosRMK сказав:

Питання в іншому, куди його монтувати?

В місце де виробником передбачено підключення дифсенсора. Як правило це до і після каліброваної "inlet ring". На малих перепадах такий метод дає відносно велику похибку. Можна робити таку тарілку самому і потім визначати лаболаторно який перепад якому потоку відповідає. Але в DIY простіше використати готові сенсори швидкості.

image.png.3065c3c34fe6f85b856deb03c14b5102.png image.png.75331b1c2024748e1f8a67910562f64b.png

• Лайк 1
Посилання на коментар

13 хвилин тому, Dmode сказав:

В місце де виробником передбачено підключення дифсенсора. Як правило це до і після каліброваної "inlet ring". На малих перепадах такий метод дає відносно велику похибку. Можна робити таку тарілку самому і потім визначати лаболаторно який перепад якому потоку відповідає. Але в DIY простіше використати готові сенсори швидкості.

image.png.3065c3c34fe6f85b856deb03c14b5102.png image.png.75331b1c2024748e1f8a67910562f64b.png

"Тарілку" прислали разом з вентиляторами, але толку від неї мало, тому що вентилятор канальний. Перегладаючи відео, схоже що один кінець трубки нікуди не під'єднано, фактично він знаходиться в камері перед входом у вентилятор, а інший якраз під'єднано вже до вентилятора.

А для розуміння "малі перепади" це які? Це співвідношення до якої швидкості, якщо так можна прирівняти? В мене немає кривої вентилятора, щоб розуміти який тиск вони створюють в залежності від обертів. Можливо при умовних 120-150 м3/год для діаметру 150мм буде достатній тиск.

З іншого боку виробник вказує що сенсор дуже точно вимірює на всьому діапазоні, тому що там інша технологія, ніж в типових диф сенсорах.

Прихований текст
Цитата

SDP sensors are available with measurement ranges between 125 Pa to 1500 Pa full scale. The most common measurement range is 500 Pa. Availability varies between sensor series. The measurement principle of the sensor is particularly effective at low pressure ranges: it provides excellent sensitivity at pressures well below 0.01 Pa. Therefore, a sensor with a measurement range of 125 Pa is still a perfect choice for your application if you want to measure in a range as low as ± 25 Pa.

image.png.a6090524d40318d77f873857e7bdebb5.png

Знайшов ще такий готовий сенсор Senterra HPS, може вимірювати як диф тиск, так і швидкість повітря, також використовується сенсор перепаду тиску, але не Sensirion.

Прихований текст

image.thumb.png.7026bd745f3a5576871106baf5105461.png

Прихований текст

IMG_20240603_191604123.thumb.jpg.1ef47ce36ebc83ae819a8983af8f8f25.jpg

Можливо не все так погано і можна використовувати при малих швидкостях. Про готові сенсори я писав, немає місця де їх змонтувати. Тому варіант з диф сенсором цікавий, здаєтсья тут особливо немає обмежень де його монтувати.

Посилання на коментар

16.11.2024 в 13:50, TaurosRMK сказав:

Два дні не дивився що там, але перед тим ще додатково наліпив ущільнювач по периметру стінок. Все рівно буду переробляти, тому експериментую. Також нахилив ПВУ більше в сторону піддону і назад трохи, до цього був нахил вперед. За ці два дні щось трохи ще витекло, але це так мало, що можна закрити на це очі. Але все рівно мене це трохи тривожить, тому буду переробляти, як мінімум треба це все що за останні дні поналіплював треба зняти і зробити по нормальному.

Пройшло ще декілька днів, пішов перевіряти. На диво все сухо, ніяких протікань. За 5 днів на кришці зробився ще більший слід від внутрішніх стінок і ущільнювачів, відчуваєтсья що кришка закривається трошки вільніше. В місцях де кришка пристає до внутрішніх стінок спінений каучук 6 мм стиснувся напевно до 4 мм. Не знаю що помогло більше, те що кришка з часом під силою прижиму щільніше пристала, чи може незначний нахил ПВУ назад, або ж піддон під теплообмінником, але в результаті проблема вирішена. Мабуть так і залишу, хоча вже скупив матеріали, щоб переробити те, що понаклеював під час експериментів 😁

Прихований текст

IMG_20241121_112226380_MP.thumb.jpg.cea68db6bddef491e4133f3cf3f86723.jpg

IMG_20241121_112615520.thumb.jpg.b12a9fea43d7ecb3b9a28f0d1dedf196.jpg

IMG_20241121_112627160_MP.thumb.jpg.e653027f7d01bf619cb2ff8c8e5e5715.jpg

• Лайк 2
Посилання на коментар

Як калібрувати такі сенсори по температурі? Ті ж DS18B20 в гільзі можна сміло занурювати хоть в крижану воду, хоть в кип'яток. А як бути з такими сенсорами? SHT30 - температура і вологість. Наче залито якимось герметиком, але без поняття як там дальше, під термоусадкою. Навіть якщо все загерметизовано і ніяких контактів не видно, чи можна такі сенсори занурювати у воду?

Прихований текст

IMG_20240216_150615529.thumb.jpg.d5c8fca1897cc99a767b920ed83711d9.jpg

IMG_20241126_154822062_MP.thumb.jpg.fd840d28c86cc7c846195874afd449ac.jpg

IMG_20241126_154911246_MP.thumb.jpg.118515291c277b8e5f6634699ebe850f.jpg

Посилання на коментар

Сигнал тахометра вентилятора видає нереальні показники. При старті вентилятора оберти піднімаються до ±25000, при тому що максимальні оберти 3150. Через декілька хвилин повертаються до нормальних. Сьогодні після чергового вимкнення/увімкнення Е/Е система запустилася, а на обертах було нуль, хоча вентилятор крутився. Зміна швидкості вручну нічого не давала. Обезточив вентилятор на декілька хвилин, потім оберти появилися, але знову стрибнули до 20000 і потім опустилися до нормальних показників.

При цьому всьому на іншому вентиляторі все ок. Наче не дуже критично коли сигнал покаже 25000 обертів і потім опуститься до нормальних, це можна проігнорувати, але коли вентилятор працює, а оберти показують 0, то це вже не добре, бо на цьому мають бути зав'язані деякі автоматизації. При звичайній роботі все ок, оберти в допустимих межах, таке відбувається лише при подачі живлення на вентилятор. По замовчуванню контролер Kincony A2 на ESP32 просто відновлює попередній стан роботи, тобто як тільки появился Е/Е система зразу запускається.

Можливо це вже контролер у вентиляторі барахлить або йому щось не подобається? Там щось можна поремонтувати своїми руками, типу щось перепаяти і тд, на випадок якщо потрібно буде?

image.thumb.png.f7b983aa54afc45fefd09838df21ee10.png

image.thumb.png.997db3b4aa37113eea1f94850f516c71.png

Посилання на коментар

11.02.2024 в 18:07, Dmode сказав:

та сенсорів температури, де алгоритм розраховує прогнозоване КПД по приточному потоку, і підрулює витяжним потоком до максимального наближення до розрахункового КПД.

Чи можете поділитися алгоритмом? Можна тут або в приват. Дякую.

Посилання на коментар

39 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

Чи можете поділитися алгоритмом? Можна тут або в приват. Дякую.

Алгоритм був в логіці контролера Локсон, там набирється послідовність з існуючих функціональних блоків. Не код. Зараз додав усереднення на сенсорах швидкості, і їх дані стали цілком придатними для підрулювання, тому використовую їх.

Змінено користувачем Dmode
Посилання на коментар

6 хвилин тому, Dmode сказав:

контролера Локсон

Шо то за звір, можна посилання? Думав то в НА зроблено. Взагалі НА у вас щось робить з ПВУ чи тільки відображає дані сенсорів і тд?

9 хвилин тому, Dmode сказав:

послідовність з існуючих функціональних блоків. Не код

Функціональні блоки також можуть допомогти в розумінні алгоритму, думаю повторити їх в НА можна буде. Якщо маєте бажання, то можете накидати скрішнотів.

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...