yur43 Опубліковано: 6 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 6 годин тому (змінено) 12 годин тому, TaurosRMK сказав: Ану спитайте у свого ШІ - звідки у вашому будинку беруться під вісімдесят кубів повітря щогодини, явно живете не по деклараціям . І поділіться досвідом - як вижити у цьому вакуумі. Змінено 6 годин тому користувачем yur43 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 5 годин тому Поділитись Опубліковано: 5 годин тому 20 хвилин тому, yur43 сказав: Ану спитайте у свого ШІ - звідки у вашому будинку беруться під вісімдесят кубів повітря щогодини, явно живете не по деклараціям . І поділіться досвідом - як вижити у цьому вакуумі. Не задавався цим питанням, але будинок це ж не абсолютно герметична споруда. Стіни і стеля "дихають" 😁 Плюс є кухонна витяжка, хоть і має зворотній клапан, але і він не герметичний, а більше від комах. А також що таке 80 кубів на ~260 кубів загального обєму, хіба то багато, близько 30%? Але то немає сенсу, бо система тимчасово працює без нагрівачів і приходиться піднімати витяжку, щоб не обмерзло. Надіюся що скоро перероблю і вернуся до балансу. З іншого боку можу на витяжці дати 100% (~400 кубів), а притік залишити на 200 кубах, і нічого не станеться... Якось воно працює. Принаймні будинок не стає меншим в об'ємі 🤣 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 5 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 5 годин тому 3 хвилини тому, TaurosRMK сказав: Не задавався цим питанням, але будинок це ж не абсолютно герметична споруда. Стіни і стеля "дихають" Тоді тим більше недопустимі несанкціоновані перетоки повітря. Адже в тих 144м.куб/год ми рекуперували тепло, а 80м.куб/год прийшли холодними (загальний ККД тоді складе біля 40%). Мій будинок майже герметичний, я допускаю дизбаланс тиску тільки в аварійній ситуації (неробочий один вітряк), або для попередження обмерзання теплообмінника (тут ще тривають експерименти). Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 5 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 5 годин тому 11.01.2024 в 11:07, yur43 сказав: Система вирівнювання тиску в приміщенні. Оцінивши різницю тиску на вулиці і в приміщенні, можна автоматично вносити корективи в баланс продуктивності вентиляторів. Ця стратегія дасть можливість максимально зменшити посторонні перетоки повітря, цим підніме ККД рекуперації. два роки пройшло, а я так і не додав датчик Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 4 години тому Поділитись Опубліковано: 4 години тому 1 година тому, yur43 сказав: Мій будинок майже герметичний Хочете сказати, якщо витяжку увімкнете на 100%, а притік на 50%, то система не буде працювати? Чи двері вхідні не зможете відкрити? Що має статися в такій ситуації? 1 година тому, yur43 сказав: Тоді тим більше недопустимі несанкціоновані перетоки повітря. Адже в тих 144м.куб/год ми рекуперували тепло, а 80м.куб/год прийшли холодними (загальний ККД тоді складе біля 40%) Та мене зараз це мало хвилює, важливі показники температур по датчиках. Перший показник щоб не обмерз ТО (не нижче 5С), інший щоб в кімнати дуло не холодним повітрям (в моєму випадку не нижче 18С). ККД в цьому випадку зрозуміло що є не правильним, враховуючи дисбаланс. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 3 години тому Автор Поділитись Опубліковано: 3 години тому 49 хвилин тому, TaurosRMK сказав: Хочете сказати, якщо витяжку увімкнете на 100%, а притік на 50%, то система не буде працювати? Чи двері вхідні не зможете відкрити? Що має статися в такій ситуації? Запевняю, що навіть при вимкненому притоку він є все одно. Мій датчик на приточній решітці (смужка паперу) показує незначне зменшення притоку. Щілини можливі хіба що по низу вхідних пластикових дверей (три штуки). Кухонної витяжки в мене немає. 56 хвилин тому, TaurosRMK сказав: Та мене зараз це мало хвилює, важливі показники температур по датчиках. Загалом ми робили такі системи для свіжості повітря і низьких енерговитрат, через це найважливішим для мене показником є СО2 і рахунок за енергію. Ще заглядаю до вологості, розраховую на 40-60%. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 34 хвилини тому, yur43 сказав: для свіжості повітря і низьких енерговитрат В мене більше перший показник, а другий неможливий, тому що прокладка повітроводів по холодному горищі і хоть вони більш-менш утеплені, все рівно є тепловтрати, тому приходиться користуватися нагрівачами. Один нагрівач щоб в хату не дуло холодним, він зазвичай зовсім трохи підігріває, на 1-2С, а другий нагрівач з вулиці, щоб при -5С і нижче не вдаватися до таких трюків як на скріншотах вище, де витяжка переважає притік на 30-50% і більше. Але при теперішних зимах він також не дуже сильно гріє. Тому без нагрівачів ніяк, а це вже якісь енерговитрати. Важко представляю як система могла би працювати взагалі без нагрівачів, тільки на одних вентиляторах і ТО, при будь якій температурі на вулиці, хоть -15С. Якщо ще постнагрів може бути непотрібен, якщо повітроводи розведені по теплому приміщенні, то тягнути з вулиці -15С прямо на ТО це критично. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 2 години тому Автор Поділитись Опубліковано: 2 години тому (змінено) 9 хвилин тому, TaurosRMK сказав: тягнути з вулиці -15С прямо на ТО це критично. Згоден. Може на наступний рік умовлю дружину на грунтовий теплообмінник для свіжого повітря, він вирішує багато проблем. А повітроводи в будинку в мене працюють як додатковий рекуператор, бо труба подачі в будинок знаходиться всередині короба з гіпсокартону, який є повітропроводом вихлопу, таким чином здійснюється додатковий теплообмін. Змінено 2 години тому користувачем yur43 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 1 година тому Автор Поділитись Опубліковано: 1 година тому (змінено) 1 годину тому, TaurosRMK сказав: як на скріншотах вище, де витяжка переважає притік на 30-50% і більше. до речі робив такі досліди - приток значно менший за витяжку, тоді той уявний ККД зростає до стелі. Але ж ми розуміємо, що паразитні перетоки повітря в результаті знизять загальний ККД ще значніше. Якщо взяти за основу такі графіки то змінюючи баланс вітряків ми геометрично рухаємо разом жовту і червону криві в бік тепла чи холода. Відстань синя-червона і зелена-жовта - це кількість тепла, яке переварює теплообмінник, ну і ККД відповідно більше коли цього тепла більше. З корисного тут - зміщення кривих вихлопу в тепліший бік, з метою запобігання обмерзанню, як аварійний режим. Бо оте балансування по теплу безкорисне, воно порушить баланс тиску, і приміщення добере чи викине об'єм повітря якого не вистачало. А для нормального балансування тиску досить диференційного манометру, один вхід якого міряє тиск в приміщенні, другий - на вулиці. Задача балансування - вирівняти тиск в приміщенні до тиску "за бортом", тоді максимум повітря буде проходити через наші рекуператори. Змінено 34 хвилини тому користувачем yur43 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз