Crs Опубліковано: 9 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 липня 2024 (змінено) Вирішив поділитись своїм досвідом підбору недорогого теплового насоса. Проживаємо з дружиною в одноповерховому будинку 120 кв м. Будинок непогано утеплений. З 1.11.23 на опалення з температурою 23,5-24 градуси та гарячу воду було використано майже 8000 квт. Опалення електричне. Враховуючи наші реалії розглядали варіанти підготовці до зими. Газ. Труба по вулиці. В прошлому році сусід з електричним опалення провів собі газ. Бюджет під ключ 264 тисячі грн. ТТК. Не було бажання зв'язуватись з цим видом опалення. Хіба що будувати котельню ззовні. Враховуючи відносно невеликі витрати на тепло і дорогой газ вирішили підшукати недорогий тепловий насос. З "недорогих" вимальовувався тільки зовнішній моноблок. В процесі розгляду різних виробників і проговорення технічних моментів натрапив на цікавий варіант. Представник обіцяв три роки гарантії при виконанні однієї з двох умов - або в систему буде залита незамерзайка, або теплообмінник буде вийнятий з блоку і встановлений в приміщенні. Фактично допускалось з моноблоку зробити спліт систему. Мені це сподобалось, тому виришили зупинитись на цьому варіанті. Додатковий плюс в тому, що в моделі на 7 квт, якої нам достатньо, виявився пластинчатий теплообмінник. З дизайном встановлення не заморочувались - встановили на ганку перед вікном котельні. Щоб не було ковзанки зимою від конденсату зроблений дренаж в каналізацію. В трубу заклали продовження гріючого кабелю, який встановлений в піддоні. Крім того замінений зовнішній циркуляційний насос, який йшов в комлекті, на меньш потужний з низьким єлектроспоживанням (насос в комлекті з великим запасом). Управління достатньо примітивне. Температура, режим (опаленння, охолождення, гаряча вода). Ніяких СОР та інше не рахує. На телефон іде додаток, в якому можна задавати старт-стоп по таймеру. При потужності близько 1,8 квт і режимі старт-стоп без проблем стартує від 5-ти кіловатного інвертора з АКБ. Плавний пуск можна легко додати - на платі управління стоїть контактор, від якого йдуть дроти на компресор. На сьогодні ТН використовується для підігріва води. По графіку відключень задається на ніч пуск на 1 годину в період гарантованого електропостачання. За цю годину БКН на 300л догрівається на +15-16 градусів. Загальний бюджет склав близько 90 000 грн. Можна здешевити за рахунок встановлення - допускається шеф-монтаж. Спойлер Змінено 9 липня 2024 користувачем Crs 7 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
LAT Опубліковано: 9 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 липня 2024 Дякую, що поділилися своїм досвідом. Трохи не зрозуміло, як це допоможе зимою при довгих відключеннях? У нас теж тільки електрика. У 22 році котел працював завжди на свому максимумі у 18кв, коли була вулична електрика і грів ТА. Замість роботи тільки вночі, коли все добре. На цю зиму планую встановлення газового котла на пропані + балони у гаражі. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sly Опубліковано: 9 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 липня 2024 1 час назад, LAT сказал: Трохи не зрозуміло, як це допоможе зимою при довгих відключеннях? інвертор+велика батарейка+генератор 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
LAT Опубліковано: 9 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 липня 2024 (змінено) 9 минут назад, sly сказал: інвертор+велика батарейка+генератор У мене це все є (можливо батареї не такі великі). Але навіщо спалювати бензин, щоб зарядити батареї, які далі на ТН працюють? Пропан на пряму у газовий котел якось логічніше. Якщо електрика буде по 4-6 годин на добу. Я планую заряджати батареї генератором і сидіти на пропані. Змінено 9 липня 2024 користувачем LAT Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sly Опубліковано: 9 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 липня 2024 32 минуты назад, LAT сказал: Але навіщо спалювати бензин, щоб зарядити батареї, які далі на ТН працюють? дивні запитання.... Якби я дійсно розраховував на 4-6 годин світла на добу - я б цього не писав. Але навіть у цьому році були дні, коли світло було по 2-3 години на добу, і це при +16 на вулиці. А що буде зимою? В 22 році ми тижнями сиділи без світла, рекорд - три тижні. Тому пишу про генератор. Якщо ви з цим не стикались раніше - я радий за вас. Але на жаль, так буде не завжди. 34 минуты назад, LAT сказал: Пропан на пряму у газовий котел якось логічніше. чим логічніше? По перше, це якщо газ є. По друге... якщо мається на увазі газ у балоні, то досвід сусіда - 24л балону вистачає на 8 годин опалення. А потім що? Бігти на заправку? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dem@ Опубліковано: 10 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 липня 2024 Газовый конвектор - 3квт. Работал 3недели на минималка - на 40л. Пропан-бутане. Себе также собираю ТН на 5квт. Паралельно с конвектором- который будет дышать ему на испаритель. Что очень неплохо поднимет производительность. 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Crs Опубліковано: 10 липня 2024 Автор Поділитись Опубліковано: 10 липня 2024 12 часов назад, LAT сказал: У мене це все є (можливо батареї не такі великі). Але навіщо спалювати бензин, щоб зарядити батареї, які далі на ТН працюють? Пропан на пряму у газовий котел якось логічніше. Якщо електрика буде по 4-6 годин на добу. Я планую заряджати батареї генератором і сидіти на пропані. Котел на пропані я розглядав зимою 22-23р. Вирішив не робити - дуже великі витрати газу. До того ж це обладнання буде працювати тільки в аварійному режимі. А ТН він постійного використання. Мені для підтримання температури достатньо опалювати будинок 7-9 годин. Це електрокотлом при подачі в підлогу 28-32 градуси. Як буде з ТН зима покаже. Сподіваюсь, будуть схожі цифри. Якщо навіть все буде від генератора, то це 14-18 кВт. Якщо умовно 1 кВт бензинового генератора це 0,35л, то 14-18 кВт це 5-7л бензину на добу. Зрозуміло, що є ще гаряча вода та інши витрати. Але це хоч не такі страшні цифри. Ще є можливість доставити панелі. На 5 кВт це буде небагато зимою, але за місяць кіловат 150-200 набереться. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Crs Опубліковано: 10 липня 2024 Автор Поділитись Опубліковано: 10 липня 2024 3 часа назад, Dem@ сказал: Паралельно с конвектором- который будет дышать ему на испаритель. Что очень неплохо поднимет производительность. Кстати, очень неплохая идея🙂 Это лучше, чем конвектор в дом тащить. Сейчас разница в скорости нагрева бойлера ночью при +18-20 и днем при +35 очень заметна. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
LAT Опубліковано: 10 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 липня 2024 15 часов назад, sly сказал: чим логічніше? По перше, це якщо газ є. По друге... якщо мається на увазі газ у балоні, то досвід сусіда - 24л балону вистачає на 8 годин опалення. А потім що? Бігти на заправку? Ну бігти за бензином теж доведется. Я планував ТН, але він мені вбачається доречним коли є стабільна електрика. Я не думав за варіант живлення ТН від генератора. Газу вуличного немає. Розглядаю тільки варіант балонів. Тобто по витратах пального можна сказати, що ТН+генератор на бензині - це приблизно те саме, що і пропан і газовий котел? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Gitan Опубліковано: 10 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 липня 2024 1 час назад, LAT сказал: Ну бігти за бензином теж доведется. Я планував ТН, але він мені вбачається доречним коли є стабільна електрика. Я не думав за варіант живлення ТН від генератора. Газу вуличного немає. Розглядаю тільки варіант балонів. Тобто по витратах пального можна сказати, що ТН+генератор на бензині - це приблизно те саме, що і пропан і газовий котел? В мене ТН вода-вода. В штатному режимі споживає 800Вт. Запускав його від кітайського генератора 2,8 кВт. Працює. Цієї зими не потребувало задіяти цю схему. Але вона робоча. Генератор споживає десь 1л/год. Хоча може більше. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sly Опубліковано: 10 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 липня 2024 1 час назад, LAT сказал: Ну бігти за бензином теж доведется. в мене дві бочки по 200 літрів - не придеться. Хоча на сьогодні такий запас вже не актуальний. Зараз думаю про ТН + великий бак. Гріємо бак поки є світло або інвертором/генератором, потім гріємо баком теплі поли. Був такий досвід з твердопаливним котлом та теплими полами - протопка раз в день і в хаті тепло. 7 минут назад, Gitan сказал: В мене ТН вода-вода. В штатному режимі споживає 800Вт. яка потужність ТН та площа будинку? Вода-вода варіант мені подобається більше, ніж повітря-вода, але поки не розумію різниці по бюджету Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Gitan Опубліковано: 10 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 липня 2024 5 минут назад, sly сказал: Зараз думаю про ТН + великий бак. Гріємо бак поки є світло або інвертором/генератором, потім гріємо баком теплі поли Це не варіант. ТН гріє десь 45-50 град. Великий бак буде дуже довго гріти. Краще генератор вімкнути. 6 минут назад, sly сказал: яка потужність ТН та площа будинку? Площа 150 м кв, 2 поверха. ТН потужністю 12 кВт. Тепловтрати будинку 6,5 кВт Вартував мені 5к, разом з скважинами. Виробник - Харків. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dem@ Опубліковано: 10 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 липня 2024 21 минуту назад, Gitan сказал: Це не варіант. ТН гріє десь 45-50 град. Великий бак буде дуже довго гріти. Краще генератор вімкнути. Площа 150 м кв, 2 поверха. ТН потужністю 12 кВт. Тепловтрати будинку 6,5 кВт Вартував мені 5к, разом з скважинами. Виробник - Харків. И потребляет из розетки. 800Вт. С учётом циркуля. Итого СОР15. Сказочный -БАЛОБОЛ. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sly Опубліковано: 10 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 липня 2024 22 минуты назад, Gitan сказал: Це не варіант. ТН гріє десь 45-50 град. дивно... чому тоді на пропозиціях, що вилазять рекламою, завжди на фото є бак? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dem@ Опубліковано: 10 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 липня 2024 (змінено) 3 минуты назад, sly сказал: дивно... чому тоді на пропозиціях, що вилазять рекламою, завжди на фото є бак? Бак это - (-0.5 СОР) Но для ВТН - он нужен что бы комфортно прошла оттайка. Или для развязки остальных теплоносителей.... Змінено 10 липня 2024 користувачем Dem@ 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sly Опубліковано: 10 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 липня 2024 3 минуты назад, Dem@ сказал: Бак это - хм, дякую. В мене також протерм (але з системою "фугас" та бойлером косвеного нагріву), а ще й бак нікуди ставити, тому ця новина мене радує... може... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Gitan Опубліковано: 10 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 липня 2024 1 час назад, Dem@ сказал: С учётом циркуля. Якщо ви маєте на увазі насоси, то так, забув. Ще насоси 200 Вт Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
LAT Опубліковано: 10 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 липня 2024 Мої розрахунки показали, що при оптимістичних тепловтратах у 6 квт/год мені треба 15кг пропану у добу - це десь один 33л балон заповнений на 80%. Це 756 грн. А з ТН через генератор 23л 95го - 1350 грн. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 10 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 липня 2024 (змінено) 1 годину тому, LAT сказав: Мої розрахунки показали, що при оптимістичних тепловтратах у 6 квт/год мені треба 15кг пропану у добу - це десь один 33л балон заповнений на 80%. Це 756 грн. А з ТН через генератор 23л 95го - 1350 грн. Это типа маслать 24ч без остановки? Вы не учли, что бензин зимой будет дороже. Змінено 10 липня 2024 користувачем ЯД Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sly Опубліковано: 10 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 липня 2024 2 часа назад, LAT сказал: Мої розрахунки показали, що при оптимістичних тепловтратах у 6 квт/год мені треба 15кг пропану у добу - це десь один 33л балон заповнений на 80%. Це 756 грн. А з ТН через генератор 23л 95го - 1350 грн. бензину можна зробити запас. У мене це було 400 літрів у двух бочках. Яким чином будете запасати газ? Впевнені, що зимою все буде добре з паливом? Бо в країні, де йде війна - впененим не можна бути ні в чому.... Особисто я не забуду, як стояв у чергах по 3-4 години, щоб залити 10 літрів... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Alvalk Опубліковано: 11 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 11 липня 2024 9 часов назад, LAT сказал: Мої розрахунки показали, що при оптимістичних тепловтратах у 6 квт/год мені треба 15кг пропану у добу - це десь один 33л балон заповнений на 80%. Це 756 грн. А з ТН через генератор 23л 95го - 1350 грн. Якийсь дорогий бензин. А з дизельним генератором не рахували? Сума вийде ненабагато більша за газ, і кількість палива менша за бензин. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
4587derek Опубліковано: 11 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 11 липня 2024 Я теж маю давно зроблені теплові насоси. Але вони чудово працюють в стабільному режимі. В режимі розігріву то не зовсім гарно. Бо потужність і температура у них обмежені. Настінний котел може працювати на пропані, але розхід там буде трохи не радісний. А так трохи завеликий. І якщо у вас балон не 3 м³, то ви будете кожен день міняти балони по 40 літрів . Якщо і гріти рідким паливом, то краще встановіть автономний повітряний обігрівач - вебасто, ебершпехер, китайські клони, або газовий - трума труматік. І грійте одразу повітря в тому приміщенні де ви є, з мінімальними витратами . 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
4587derek Опубліковано: 11 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 11 липня 2024 У Вас на фото фреонова товста (газова) труба знизу теплообмінника? А тонка (рідина) з верхнього штуцера? То у вас тоді не правильно підключений теплообмінник. Це режим випарника. А в середині будинку має бути конденсатор, тобто газ має сконденсуватися, рухаючись зверху вниз. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
4587derek Опубліковано: 11 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 11 липня 2024 То там і вода , судячи по фільтру електрокотла, теж підключена навиворіт. Вода має рухатися знизу вверх, а фреон має рухатися зверху до низу. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
LAT Опубліковано: 11 липня 2024 Поділитись Опубліковано: 11 липня 2024 3 часа назад, Alvalk сказал: Якийсь дорогий бензин. А з дизельним генератором не рахували? Сума вийде ненабагато більша за газ, і кількість палива менша за бензин. Бенз генератор вже є. І поки більшість часу стоїть. Є панелі і батареї. Минулої зими все було добре. І у 22 теж, окрім тижня коли і обстріли і дерева лінію обірвали. Грілися ТПК, але не сподобалось тягання брикетів і іх зберігання (вони набирають вологу з часом). От і думаю за якісь інший аварійний варіант. Напевно варіант з ТН все ж таки краще, адже у пропановий котел треба теж нормально вкластися і це половина ціни ТН. А у довгу я ним не збираюся користуватися. Думав ще за газгольдер, але він коштує нормально і питання з доставкою палива у маленьких об'ємах. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз