Diesel Draft Опубліковано: 18 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 18 жовтня 2024 Допоможіть розібратись. 6 років назад заплатив непогану суму компанії за проектування мереж в будинку. Домовились, що потім під час встановлення ми цю суму відмінусуємо. На папері була побудована система з теплими підлогами, фанкойлами, тепловим насосом і приточником. Було закладено 2 термостати, по одному на кожен поверх. Сьогодні сконтактувався і мені сказали, що має бути не 2, як на кресленнях, а по 2 на кожну жилу кімнату. Тобто один на фанкойли, другий на теплу підлогу. Кажуть, що одного рішення то і інше нема. Планувалось, що основним джерелом тепла буде тепла підлога, а фанкойли підуть на допідігрів і охолодження. До слова в мене нема потреби керувати температурою кожної кімнати окремо. В нас буде завжди та сама температура на весь будинок. Просто її треба вирівняти по кімнатах. Питання: Чи є термостати, які можуть зразу керувати і теплими підлогами і фанкойлами? Чи взагалі такий сценарій має право на життя? П.С. В будинку буде Home Assistant, але на нього буде завязано тільки дуже неважливі речі, такі як полив, прохідні виключателі, додаткове (бра) світло в деяких кімнатах. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 23 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 23 жовтня 2024 18.10.2024 в 16:06, Diesel Draft сказав: На папері була побудована система з теплими підлогами, фанкойлами, тепловим насосом і приточником. Я вже нутром чую, що там блек джек з куртизантками за великі гроші та з малою ефективністю. Не знаю що вже заінстальовано, але рекомендую відразу відмовитись від фанкойлів на користь звичайних кондиціонерів-сплітів. В кінцевому результаті це буде дешевше, надійніше і простіше. До речі, ми знайомі і разом працювали, тому стукайся в приват і я детально розказати по ОВК будинку. Я через то все вже пройшов. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 1 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 1 листопада 2024 (змінено) В 18.10.2024 в 16:06, Diesel Draft сказал: Просто її треба вирівняти по кімнатах. ви не зможете вирівняти температуру *по кімнатам* одним термостатом на поверх, бо кожна кімната має свої втрати тепла, свою потужність опалювальних приладів, свою теплоємність та криву охолодження, задача мати однакову температуру по приміщенням ніяк окрім окремих термостатів на кожне приміщення не вирішується. Інше питання що чи є в вас така задача насправді. В 18.10.2024 в 16:06, Diesel Draft сказал: Чи є термостати, які можуть зразу керувати і теплими підлогами і фанкойлами? сутр теоретично - досить легко повісити керування термоголовками теплої підлоги на керування контуром тепла в термостата фанкойла, але є підозра що результат вас не влаштує. Бо наприклад в термостатах які розраховані на тп + радіатори (icon, smatrix) там пріоритет і розгорнута логіка керування "повільним" каналом та "швидким". якщо у вас немає потреби регулювати ТП покімнатно - можна просто відкрити всі контури ТП, відбалансувати, поставити 1 погодний контролер на змішувальний і запускати автоматикою воду по найгоризонтальнійшій кривій, тобто фактично опалення фанкойлами по термостатам а ТП просто як *комфортна підлога*. АЛЕ ідея керувати фанкойлами з одного етажного термостату виглядає дуже сумнівною, думаю особливо неприємно буде спати. В цілому ідея фанкойлів в малій забудові якась дичина імхо, яка не зрозуміло що вирішує. В 23.10.2024 в 15:23, volomoto сказал: Я вже нутром чую, що там блек джек з куртизантками за великі гроші та з малою ефективністю. а я би подивився ) ПС. теж на старті зробив мега-проект інженерки, витратив гроші. Я дійшло до реалізації то багато чого було спрощено, викинуто, передумано. Ну а гроші витрачені звичайно шкода, зате став трошки умніше) Змінено 1 листопада 2024 користувачем standov Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SAN67 Опубліковано: 2 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 2 листопада 2024 В 18.10.2024 в 16:06, Diesel Draft сказал: Допоможіть розібратись. IMHO. Можно, при условии, что Вы ещё не начали монтировать систему. И для этого потребуется увидеть "проект". Может оказаться, что нужно буквально всё переделывать. Проект в кавычках, т.к " що основним, другий на теплу підлогу " уже одно это свидетельствует об отсутствии проекта. В 18.10.2024 в 16:06, Diesel Draft сказал: В нас буде завжди та сама температура на весь будинок. IMHO. Не будет, т.к. для этого одного желания мало. Для этого нужно грамотно рассчитать теплопотери и на основании этих расчётов сделать грамотный расчёт гидравлики. А наличие термостатов свидетельствует об отсутствии расчётов. В 18.10.2024 в 16:06, Diesel Draft сказал: Просто її треба вирівняти по кімнатах. IMHO. Это возможно только при наличии проекта. В 18.10.2024 в 16:06, Diesel Draft сказал: Чи взагалі такий сценарій має право на життя? IMHO. Нежелательный сценарий. В 18.10.2024 в 16:06, Diesel Draft сказал: 6 років назад заплатив непогану суму Решает не сумма, хотя это и важный пункт, а предоставление грамотно составленного ТЗ. Вы такого ТЗ компании не предоставили, поэтому и результат такой. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 2 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 2 листопада 2024 (змінено) 16 часов назад, SAN67 сказал: " що основним, другий на теплу підлогу " уже одно это свидетельствует об отсутствии проекта. не зрозуміло. 16 часов назад, SAN67 сказал: на основании этих расчётов сделать грамотный расчёт гидравлики. А наличие термостатов свидетельствует об отсутствии расчётов. як вам це допоже зробити те що зробити нереально навіть на рівні галимої теорії? ) про налічіє об отсутствії теж не зрозуміло, в мене наприклад є і то і то ) тисячі нас 16 часов назад, SAN67 сказал: предоставление грамотно составленного ТЗ можна в когось заказати ))) коли технічний спеціаліст видає в якості результату своєї роботи якусь херню, посилаючись на те що не отримав кваліфікованого ТЗ, то нахер такого спеціаліста з професії. Нема ТЗ, не зрозуміле ТЗ, не хочеш витрачати час на лікбез кліента - не берись, якщо взявся - здохни але дай адекватний результат, не можещ - нахер з професії) Це я вам як людина яка 20 років робить контрактні проекти і спілкується з кліентом і вгадує думки кліента яких він ще не думав, хай і в другій царині. Змінено 2 листопада 2024 користувачем standov Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 2 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 2 листопада 2024 (змінено) 22 години тому, SAN67 сказав: предоставление грамотно составленного ТЗ. Ага, грамотное тз- это уже все просчитано. И чтобы его сделать - надо запилить домиков 10-20, да? Если не смогли у заказчика выяснить, чего он хочет, то вы хреновый инженер, а не плохое тз)Тз у заказчика звучит ка " хочу 22 градуса круглый год в доме". Все. Змінено 3 листопада 2024 користувачем ЯД 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SAN67 Опубліковано: 3 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 3 листопада 2024 5 часов назад, ЯД сказал: Ага, грамотное тз- это уже все просчитано. И чтобы его сделать - надо запилить домиков 10-20, да? Нет. ТЗ -документ, в котором фиксируются требования к проекту. Относительно частника, это чётко и понятно сформулированные "хочу" и требования. И если заказчик этого не сделал, то значит не захотел. А инженер не должен быть экстрасенсом. Понятно, что человек не может всего знать, а поэтому, прежде чем что-то делать, должен думать. И если у заказчика нет проблем он будет штудировать интернет, собирая информацию, а после обратится за помощью к форуму. Составить самостоятельно продуманное ТЗ не получится. Всегда будет недоставать какого-то пункта снижающего риск нарваться на лохотрон. Если заказчик не уважает себя, т.е. не желает думать, то и другие уважать его не будут. И лохотрон никто не отменял. Да, между проектировщиком и заказчик должно быть постоянное общение. Но так, к сожалению, бывает не всегда. Да и далеко не каждый взявшийся за проектирование является специалистом. Вот для того, что бы проектировщики-лохи и проектировщики - лохотронщики сами "отпадали" и требуется грамотно составленное ТЗ. 6 часов назад, ЯД сказал: Тз у заказчика звучит ка " хочу 22 градуса круглый год в доме". Все. IMHO. Неудачный пример. Всё зависит от того когда "прозвучит" это"хочу". Если это "хочу" прозвучало на стадии проектирования здания, то озвучил его умный человек. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 3 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 3 листопада 2024 (змінено) 9 годин тому, SAN67 сказав: Нет. ТЗ -документ, в котором фиксируются требования к проекту. Относительно частника, это чётко и понятно сформулированные "хочу" и требования. И если заказчик этого не сделал, то значит не захотел. А инженер не должен быть экстрасенсом. Понятно, что человек не может всего знать, а поэтому, прежде чем что-то делать, должен думать. И если у заказчика нет проблем он будет штудировать интернет, собирая информацию, а после обратится за помощью к форуму. Составить самостоятельно продуманное ТЗ не получится. Всегда будет недоставать какого-то пункта снижающего риск нарваться на лохотрон. Если заказчик не уважает себя, т.е. не желает думать, то и другие уважать его не будут. И лохотрон никто не отменял. Да, между проектировщиком и заказчик должно быть постоянное общение. Но так, к сожалению, бывает не всегда. Да и далеко не каждый взявшийся за проектирование является специалистом. Вот для того, что бы проектировщики-лохи и проектировщики - лохотронщики сами "отпадали" и требуется грамотно составленное ТЗ. IMHO. Неудачный пример. Всё зависит от того когда "прозвучит" это"хочу". Если это "хочу" прозвучало на стадии проектирования здания, то озвучил его умный человек. Вы можете придумывать оправдания сколько угодно) тезе не то, заказчик не тот. Плохому танцору мешает Змінено 3 листопада 2024 користувачем ЯД Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 3 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 3 листопада 2024 13 часов назад, SAN67 сказал: то и другие уважать его не будут. И лохотрон никто не отменял в цілому ЧТД. Проектні відносини це обмін грошей на результат, а ото "уважать" "лохотрон" то якесь з іншої області термінологія. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз