Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Чи вистачить Кабеля 5х6мм будинок 120м2

Lazaren4ik

Рекомендовані повідомлення

Доброго дня, шановні підкажіть така ситуація, під час будівництва в будинок завели мідний кабель  5х6 від електроопори до будинку 20м, будинок 120м2
по договору 3ф 10квт автомат 20а 

В подальшому є можливість докупити квт.

Планується Опалення електричне та  водяна тепла підлога. 
Чи достатньо буде ввідного кабеля з таким січенням ?

І скільки квт бажано б докупити?

Завчасно дякую за відповідь 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

27 хвилин тому, Lazaren4ik сказав:

Чи достатньо буде ввідного кабеля з таким січенням ?

Якщо навантаження більш-менш рівномірно розподілене по фазах, то для 20 кВт довготривало цього кабеля точно вистачить. Якщо у вас лічильник без обмеження потужності, то фактично ви можете 15 кВт брати з мережі, тому я б не спішився купувати додаткову потужність.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

20кВт по 6ммкв будет уже ощутимо горячим. У меня 10 мм медь в схожих условиях - на ощупь теплый на вводе в щиток. Контакты все перетягивал

Посилання на коментар

25 хвилин тому, Dendnepr сказав:

20кВт по 6ммкв будет уже ощутимо горячим.

Залежить як навантаження розподілене по фазах. 30А на фазу – це нормально для 6мм якісного кабеля.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

22 минуты назад, volomoto сказал:

Залежить як навантаження розподілене по фазах. 30А на фазу – це нормально для 6мм якісного кабеля.

то, что выдержит - это понятно. я про нагрев. ощутимый будет

Посилання на коментар

15 хвилин тому, Dendnepr сказав:

я про нагрев. ощутимый будет

Якщо він в межах норми, то пофіг. 50 градусів – це гаряче на дотик, але для кабеля цілком нормальна робоча температура.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

2 хвилини тому, volomoto сказав:

Якщо він в межах норми, то пофіг. 50 градусів – це гаряче на дотик, але для кабеля цілком нормальна робоча температура.

В теорії так, але по законах хімії підвищення температури на 10 градусів збільшує швидкість реакції в 2-4 рази, тому і деградація полімерів, що формують ізоляцію пришвидшиться. Тому як мінімум, в якості кабелю треба бути впевненим

• Лайк 2
Посилання на коментар

Зрозумів, дякую, тоді підкажіть з яким січенням кабель краще використовувати для таких цілей? 

Посилання на коментар

18 хвилин тому, Maryan_bhfz сказав:

але по законах хімії підвищення температури на 10 градусів збільшує швидкість реакції в 2-4 рази

Нема таких законів.

Виробник кабелю надає даташити, де чітко вказується скільки часу і при якій температурі гарантується робота кабелю.

24 хвилини тому, Dendnepr сказав:

Это потери. Счетчик их учтет. 

Це менше 2% падіння напруги і буде якихось 100 Вт втрат при навантаженні 6 кВт на одну фазу. Якщо кабель збільшити до 10 кв, то буде 60 Вт втрат, але прийдеться заплатити на 60% дорожче за кабель + робота по заміні.

Якщо взяти зимовий місяць із споживанням 2000 кВт*год, то середня потужність виходить менше 3 кВт, тоді втратами можна знехтувати, бо якщо взяти гістограму потужність-час, то дуже малий час споживається велика потужність, відповідно сумарні втрати мізерні.

Ось так ця гістограма виглядає в мене за січень 24 року:

image.thumb.png.6e2c7a24c6abfe0537d7cbfd63e2aaac.png

Споживана потужність всього будинку зі всіх 3-х фаз була більше 5 кВт тільки 30% часу. 

• Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

52 хвилини тому, volomoto сказав:

Нема таких законів

Є таке правило, правило Ван-Гоффа

Посилання на коментар

37 хвилин тому, Maryan_bhfz сказав:

Є таке правило, правило Ван-Гоффа

Ну так є велика різниця між законом і правилом, зокрема, що правила ситуативні, а закони – абсолютні. І тут якраз та ситуація, що це правило не застосовується.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

6 часов назад, Lazaren4ik сказал:

Зрозумів, дякую, тоді підкажіть з яким січенням кабель краще використовувати для таких цілей? 

6 мм2 выдержат 30 кВт, вам его вполне хватит.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

Лучше заменить кабель на медь 16мм² или аввг 25мм² и автомат в счетчике на 50А. Иначе будет постоянно -включена посудомойка, бойлер, котел, стиралка- и тут кто то решил фен включить и автомат выбил. А еще електромобиль захочется, или аккумуляторы ночью заряжать.😄

А равномерная нагрузка на фазах только в сказке бывает, и только в той где 230 вольт на каждой фазе заходят в дом.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

10 часов назад, msgarry сказал:

Лучше заменить кабель на медь 16мм² или аввг 25мм² и автомат в счетчике на 50А

хлопці, тормозніть трохи. 

Про заміну того кабеля можна думати якщо автомат буде більше як 32 А.

До речі що за кабель? Не ПВС в землі хоть?

Посилання на коментар

1 година тому, Shturman1 сказав:

Та за чужі гроші можна огого рекомендувати :)

• Хаха 3
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

Хз в мене 140 м² і котел на 21кВт(коли купував інших не було 🤪) так підчас відключень взимку вмикав на повну щоб за пару годин прогріти підлогу. З часом автомат 25А почав вирубати котел в першу годину роботи. Як результат вранці прокидаєшся в холодному будинку. Також в паспорті до котла при потужності від 12 до 21 кВт рекомендований переріз кабеля 10мм²

Посилання на коментар

3 часа назад, Shturman1 сказал:

Про заміну того кабеля можна думати якщо автомат буде більше як 32 А.

До речі що за кабель? Не ПВС в землі хоть?

ВВГНг 5х6 від ззкм

Посилання на коментар

29.10.2024 в 11:44, Lazaren4ik сказав:

І скільки квт бажано б докупити?

Яка у вас ціна за додаткову потужність?

Нещодавно чув про $5000 - 6000 за додаткові 5 kW від одного знайомого. У всіх різні умови. )

Посилання на коментар

30.10.2024 в 00:55, msgarry сказав:

А равномерная нагрузка на фазах только в сказке бывает, и только в той где 230 вольт на каждой фазе заходят в дом.

Тоді я живу в такій казці :)

image.thumb.png.88c0b70a539ad46ecfcd12cbf2db8235.pngʼ

На нижніх графіках навантаження, яке бачить РЕМівський лічильник.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

7 минут назад, volomoto сказал:

Тоді я живу в такій казці :)

image.thumb.png.88c0b70a539ad46ecfcd12cbf2db8235.pngʼ

На нижніх графіках навантаження, яке бачить РЕМівський лічильник.

Достатньо увімкнути зарядку батареї або поставити кастрюлю на плитку і той графік суттєво зміниться. 

В наш час отримати рівномірне навантаження по трьом фазам з однофазним інвертором неможливо. Більшість бере однофазник на 3-6 кВт і вішає на нього будинок. А є там світло чи ні навантежена одна фаза.

Трьохфазник то вже й дорогувато і не завжди доцільно.

Посилання на коментар

2 хвилини тому, msgarry сказав:

Достатньо увімкнути зарядку батареї або поставити кастрюлю на плитку і той графік суттєво зміниться. 

Ви не зрозуміли: в мене споживання по фазах вирівнюється завжди, незалежно від того, як включене навантаження. На верхньому правому графіку я поставив курсор якраз в точку, де на на одній фазі є більше 4 кВт, а на двох інших десь по 1 кВт, але зі мережі тягнеться зі всіх фаз однаково. 

Я можу включити 6 кВт на одну фазу, але з мережі при цьому буде йти по 2 кВт з кожної фази.

• Лайк 4
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

22 хвилини тому, volomoto сказав:

Ви не зрозуміли: в мене споживання по фазах вирівнюється завжди, незалежно від того, як включене навантаження. На верхньому правому графіку я поставив курсор якраз в точку, де на на одній фазі є більше 4 кВт, а на двох інших десь по 1 кВт, але зі мережі тягнеться зі всіх фаз однаково. 

Я можу включити 6 кВт на одну фазу, але з мережі при цьому буде йти по 2 кВт з кожної фази.

що ще за пристрій що так працює і вирівнює по фазах?

Посилання на коментар

47 хвилин тому, Dr.Yura сказав:

що ще за пристрій що так працює і вирівнює по фазах?

3-фазний інвертор Deye SUN-10K-SG04LP3-EU

• Лайк 2
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...