Lazaren4ik Опубліковано: 29 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 29 жовтня 2024 Доброго дня, шановні підкажіть така ситуація, під час будівництва в будинок завели мідний кабель 5х6 від електроопори до будинку 20м, будинок 120м2 по договору 3ф 10квт автомат 20а В подальшому є можливість докупити квт. Планується Опалення електричне та водяна тепла підлога. Чи достатньо буде ввідного кабеля з таким січенням ? І скільки квт бажано б докупити? Завчасно дякую за відповідь Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 29 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 29 жовтня 2024 27 хвилин тому, Lazaren4ik сказав: Чи достатньо буде ввідного кабеля з таким січенням ? Якщо навантаження більш-менш рівномірно розподілене по фазах, то для 20 кВт довготривало цього кабеля точно вистачить. Якщо у вас лічильник без обмеження потужності, то фактично ви можете 15 кВт брати з мережі, тому я б не спішився купувати додаткову потужність. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
shneider_vova Опубліковано: 29 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 29 жовтня 2024 та все одно панелі потім сонячні поставите Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dendnepr Опубліковано: 29 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 29 жовтня 2024 20кВт по 6ммкв будет уже ощутимо горячим. У меня 10 мм медь в схожих условиях - на ощупь теплый на вводе в щиток. Контакты все перетягивал Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 29 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 29 жовтня 2024 25 хвилин тому, Dendnepr сказав: 20кВт по 6ммкв будет уже ощутимо горячим. Залежить як навантаження розподілене по фазах. 30А на фазу – це нормально для 6мм якісного кабеля. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dendnepr Опубліковано: 29 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 29 жовтня 2024 22 минуты назад, volomoto сказал: Залежить як навантаження розподілене по фазах. 30А на фазу – це нормально для 6мм якісного кабеля. то, что выдержит - это понятно. я про нагрев. ощутимый будет Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 29 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 29 жовтня 2024 15 хвилин тому, Dendnepr сказав: я про нагрев. ощутимый будет Якщо він в межах норми, то пофіг. 50 градусів – це гаряче на дотик, але для кабеля цілком нормальна робоча температура. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dendnepr Опубліковано: 29 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 29 жовтня 2024 Это потери. Счетчик их учтет. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Maryan_bhfz Опубліковано: 29 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 29 жовтня 2024 2 хвилини тому, volomoto сказав: Якщо він в межах норми, то пофіг. 50 градусів – це гаряче на дотик, але для кабеля цілком нормальна робоча температура. В теорії так, але по законах хімії підвищення температури на 10 градусів збільшує швидкість реакції в 2-4 рази, тому і деградація полімерів, що формують ізоляцію пришвидшиться. Тому як мінімум, в якості кабелю треба бути впевненим 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Lazaren4ik Опубліковано: 29 жовтня 2024 Автор Поділитись Опубліковано: 29 жовтня 2024 Зрозумів, дякую, тоді підкажіть з яким січенням кабель краще використовувати для таких цілей? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 29 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 29 жовтня 2024 18 хвилин тому, Maryan_bhfz сказав: але по законах хімії підвищення температури на 10 градусів збільшує швидкість реакції в 2-4 рази Нема таких законів. Виробник кабелю надає даташити, де чітко вказується скільки часу і при якій температурі гарантується робота кабелю. 24 хвилини тому, Dendnepr сказав: Это потери. Счетчик их учтет. Це менше 2% падіння напруги і буде якихось 100 Вт втрат при навантаженні 6 кВт на одну фазу. Якщо кабель збільшити до 10 кв, то буде 60 Вт втрат, але прийдеться заплатити на 60% дорожче за кабель + робота по заміні. Якщо взяти зимовий місяць із споживанням 2000 кВт*год, то середня потужність виходить менше 3 кВт, тоді втратами можна знехтувати, бо якщо взяти гістограму потужність-час, то дуже малий час споживається велика потужність, відповідно сумарні втрати мізерні. Ось так ця гістограма виглядає в мене за січень 24 року: Споживана потужність всього будинку зі всіх 3-х фаз була більше 5 кВт тільки 30% часу. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Maryan_bhfz Опубліковано: 29 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 29 жовтня 2024 52 хвилини тому, volomoto сказав: Нема таких законів Є таке правило, правило Ван-Гоффа Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 29 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 29 жовтня 2024 37 хвилин тому, Maryan_bhfz сказав: Є таке правило, правило Ван-Гоффа Ну так є велика різниця між законом і правилом, зокрема, що правила ситуативні, а закони – абсолютні. І тут якраз та ситуація, що це правило не застосовується. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
aleksey02 Опубліковано: 29 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 29 жовтня 2024 6 часов назад, Lazaren4ik сказал: Зрозумів, дякую, тоді підкажіть з яким січенням кабель краще використовувати для таких цілей? 6 мм2 выдержат 30 кВт, вам его вполне хватит. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
msgarry Опубліковано: 29 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 29 жовтня 2024 Лучше заменить кабель на медь 16мм² или аввг 25мм² и автомат в счетчике на 50А. Иначе будет постоянно -включена посудомойка, бойлер, котел, стиралка- и тут кто то решил фен включить и автомат выбил. А еще електромобиль захочется, или аккумуляторы ночью заряжать.😄 А равномерная нагрузка на фазах только в сказке бывает, и только в той где 230 вольт на каждой фазе заходят в дом. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Shturman1 Опубліковано: 30 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 30 жовтня 2024 10 часов назад, msgarry сказал: Лучше заменить кабель на медь 16мм² или аввг 25мм² и автомат в счетчике на 50А хлопці, тормозніть трохи. Про заміну того кабеля можна думати якщо автомат буде більше як 32 А. До речі що за кабель? Не ПВС в землі хоть? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 30 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 30 жовтня 2024 1 година тому, Shturman1 сказав: хлопці, тормозніть трохи. Та за чужі гроші можна огого рекомендувати 3 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
msgarry Опубліковано: 30 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 30 жовтня 2024 Хз в мене 140 м² і котел на 21кВт(коли купував інших не було 🤪) так підчас відключень взимку вмикав на повну щоб за пару годин прогріти підлогу. З часом автомат 25А почав вирубати котел в першу годину роботи. Як результат вранці прокидаєшся в холодному будинку. Також в паспорті до котла при потужності від 12 до 21 кВт рекомендований переріз кабеля 10мм² Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Lazaren4ik Опубліковано: 30 жовтня 2024 Автор Поділитись Опубліковано: 30 жовтня 2024 3 часа назад, Shturman1 сказал: хлопці, тормозніть трохи. Про заміну того кабеля можна думати якщо автомат буде більше як 32 А. До речі що за кабель? Не ПВС в землі хоть? ВВГНг 5х6 від ззкм Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Mr. D Опубліковано: 30 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 30 жовтня 2024 29.10.2024 в 11:44, Lazaren4ik сказав: І скільки квт бажано б докупити? Яка у вас ціна за додаткову потужність? Нещодавно чув про $5000 - 6000 за додаткові 5 kW від одного знайомого. У всіх різні умови. ) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 31 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 31 жовтня 2024 30.10.2024 в 00:55, msgarry сказав: А равномерная нагрузка на фазах только в сказке бывает, и только в той где 230 вольт на каждой фазе заходят в дом. Тоді я живу в такій казці ʼ На нижніх графіках навантаження, яке бачить РЕМівський лічильник. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
msgarry Опубліковано: 31 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 31 жовтня 2024 7 минут назад, volomoto сказал: Тоді я живу в такій казці ʼ На нижніх графіках навантаження, яке бачить РЕМівський лічильник. Достатньо увімкнути зарядку батареї або поставити кастрюлю на плитку і той графік суттєво зміниться. В наш час отримати рівномірне навантаження по трьом фазам з однофазним інвертором неможливо. Більшість бере однофазник на 3-6 кВт і вішає на нього будинок. А є там світло чи ні навантежена одна фаза. Трьохфазник то вже й дорогувато і не завжди доцільно. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 31 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 31 жовтня 2024 2 хвилини тому, msgarry сказав: Достатньо увімкнути зарядку батареї або поставити кастрюлю на плитку і той графік суттєво зміниться. Ви не зрозуміли: в мене споживання по фазах вирівнюється завжди, незалежно від того, як включене навантаження. На верхньому правому графіку я поставив курсор якраз в точку, де на на одній фазі є більше 4 кВт, а на двох інших десь по 1 кВт, але зі мережі тягнеться зі всіх фаз однаково. Я можу включити 6 кВт на одну фазу, але з мережі при цьому буде йти по 2 кВт з кожної фази. 4 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dr.Yura Опубліковано: 31 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 31 жовтня 2024 22 хвилини тому, volomoto сказав: Ви не зрозуміли: в мене споживання по фазах вирівнюється завжди, незалежно від того, як включене навантаження. На верхньому правому графіку я поставив курсор якраз в точку, де на на одній фазі є більше 4 кВт, а на двох інших десь по 1 кВт, але зі мережі тягнеться зі всіх фаз однаково. Я можу включити 6 кВт на одну фазу, але з мережі при цьому буде йти по 2 кВт з кожної фази. що ще за пристрій що так працює і вирівнює по фазах? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 31 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 31 жовтня 2024 47 хвилин тому, Dr.Yura сказав: що ще за пристрій що так працює і вирівнює по фазах? 3-фазний інвертор Deye SUN-10K-SG04LP3-EU 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз