Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Виміряв реальний ККД твердопаливного котла

Богдан Грищенко

Рекомендовані повідомлення

Вітаю.
Може хтось хоче купити собі котла на дровах, то буде цікаво почитати, що це за звір і я воно себе веде в реальності. Вирішив я порахувати ккд свого твердопаливного котла.
У 2016 (чи 17му) придбав отакого звіра нашого місцевого заводу за 8 тисяч, чи щось близько того, тільки без автоматики, з звичайним терморегулятом на ланцюжку

ecoklimat.com.ua/katalog/tverdotoplivnyie-kotlyi/brs-16-kvt

Топка шириною 45 см і глибиною 30, вага 180 кг, 80 л води у котлі, теплообмінник - 11 труб внутр. діаметром 70мм і довжиною 340мм, з "турбулізаторами"
Обв'язка - сталеві труби, насос найдешевший, триходовий клапан на 55“, теплоаккумулятор на 1200л (куплена на металі за копійки армійська бочка з-під дизеля, помита всередині і утеплена піною 3см ззовні). Система відкрита, зверху розширювальний бачок з 50ти літрового бойлера.

Дрова - висушені у продуваємому дровнику, лежать з 2018, дуже сухі, суміш берези і ольхи порівну.

Топив за 2 останні місяці його разів 10чи 12. Вирішив заміряти ККД у брудного котла, потім почистити і заміряти у чистого. Воду в бочці перемішував за допомогою насоса електрокотла, що була вся бочка однакової температури.
Дров важив 20 кг за одну протопку.
Починав топити брудний котел з температури ТА 26 градусів. Розпалював зверху, щоб хоч якось поступово горіли. Перша закладка 60% прогорала десь за годину, потім закидав залишок. Отже, цифри.
20 кг дров  (84 кВт*годин енергїї) прогоріли за 2 години 10 хвилин в обох випадках. Потужність 16ти кіловатного котла насправді 40 квт.
20 кг дров (84 кВт*годин енергії) нагріли 1150 літрів води з 26 до 57 градусів. Що еквівалентно 42 кВт*год затраченої енергії. Що дорівнює ККД рівно у 50%. Плюс 5кВт годин пішло на нагрівання самого котла і вони в ньому і потім це все видуло в димар, але саме в бочку перейшло тільки половина тепла від спалених дров.
На другий день, коли котел і бочка остигли, я почистив його труби дрелькою з щіткою, як міг вичистив стінки топки де дістав, знов наважив 20 кг дров і знов почав процес топки.
На цей раз температура в ТА була 25 градусів, а котел був теплий з учора, тому вхідні дані ті самі.
Затоплюю зверху, він починає розгоратися, через 20 хв починає поступати тепла вода в бочку, фіксую час - і ще через 2 год 10 хв на колосниках трошки жару і все.
На цей раз котел шипів при нагріванні більше 60", як чайник на плиті, що свідчило про локальне підкипання води
20 кг дров (84 кВт*години енергії) нагріли 1150 літрів води з 25 до 61 градусв, що дає вихід енергії 48 кВт*годин, або 58%. Потужність котла все та ж - 42 кВт.
t димових газів була 250 - 270. Шибер у котлі не закривав, тягу регулював Regulus, температура подачі була 70-80 градусів, зворотня вода після антиконденсаційного клапана 48 - 51.,але він на 55 розрахований, може закис я не знаю. Внутрішня площа труб теплообмінника 0,8м², камера топки нам дає ще десь 1м². Ось такі цифри, зараз ще спробую додати фото, як він виглядає і його теплообмінник. У характеристиках заявлялось про ККД щось біля 75%,  як вони його рахували? Щоб зробити нормальний ККД, я думаю що треба довжину труб збільшити десь у 2,5 рази, але тоді котел буде висотою більше 2 метрів, ну і вага відповідна. Ну і закидати дрова маленькими порціями на саме дно, щоб тепло встигало переходити в воду, бо очевидно, що при 40 кВт потужності він її не переварює нормально.
І це у котла, де гази проходять труби і якось закручуються. Що робиться у котлів, де гази оминають одну поличку і вилітають  в трубу - я не уявляю. Мабуть страшилки про червону димову трубу таки правда.
У котла з великим ТА і 10см стяжкою є один плюс - за відсутності морозів можна топити один раз у 2 дні. Топка триватиме 5-6 годин, до котла треба буде підходити кожні 30-40 хвилин, але ж 1 раз у 2 доби. Спочатку гріємо теплу підлогу 2,5 години зранку, коли пішла тепла обратка - вимикаємо насос на підлогу і завантажуємо бочку. Наступної ночі насос по таймеру вмикається і виганяє воду з бочки в підлогу. На  ранок знову тепло. Але вся оця чухня з дровами не варта того. Зараз топлю заради того, щоб в гаражі було тепло і щоб вкластися у 2000 кіловат. По вартості виходить, як нічний тариф, а мороки "трохи" є. З такими зимами майбутнє бачу виключно у тепловому насосі. Ось такий досвід з ТП-котлом

Далі кілька фото до чищення котла після 10-12 протопок. Більшість нагару легка як пух, але під нею у трубах є такі невеликі нарости, що м'яка щітка їх вже не бере. Вони тонкі, десь 200 мікрон, то я їх не чіпаю

20250203_151429.jpg

20250203_151423.jpg

20250203_151541.jpg

20250203_151519.jpg

20250202_203524.jpg

20250202_203344.jpg

20250203_151944.jpg

Змінено користувачем Богдан Грищенко
  • Лайк 4
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

По меньшей мере странный принцип считать "практическую" мощность котла по скорости сгорания дров....... :)

• Лайк 2
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

12 годин тому, tayatlas сказав:

По меньшей мере странный принцип считать "практическую" мощность котла по скорости сгорания дров....... :)

А чого це? Дивіться, 10 кг відносно сухих дров згоряє за 1 годину. Котел я не душу (ну майже), значить кисню поступає достатньо. Значить за годину в топці виділяється 40 кВт теплової енергії. Шо тут не так? 

Ну і все таки я рахував скільки тепла перейде з дров у воду, а швидкість згоряння дров то побічний продукт) 

Змінено користувачем Богдан Грищенко
Посилання на коментар

Цитата

Що робиться у котлів, де гази оминають одну поличку і вилітають  в трубу - я не уявляю. Мабуть страшилки про червону димову трубу таки правда.

Червона труба може бути якщо і шибер і піддувало повнвістю відкрити. Але так роблю тількі в момент розтопки, або коли підкинув на тліючи вуглі товсті дрова. на хвилину дві - щоб добре зайнялись свіжі дрова. а потім шибер на на трубі (поворотна заслонка) - 45%. піддувало регулюются простенькім регулятором з ціпком. десь метр труби та коліно і в цегляний димар. металева труба докрасна не гріється. а димар вбудова в тіну дркгого поверху і гріє дві кімнати. тобто в трубу багато не вілітає. 

Після протопки закриваю піддувало - і таким чином через трубу не витягує тепло з котла. До ранку котел теплий.

Посилання на коментар

В 05.02.2025 в 09:47, Богдан Грищенко сказал:

А чого це? Дивіться, 10 кг відносно сухих дров згоряє за 1 годину. Котел я не душу (ну майже), значить кисню поступає достатньо. Значить за годину в топці виділяється 40 кВт теплової енергії. Шо тут не так? 

Ну і все таки я рахував скільки тепла перейде з дров у воду, а швидкість згоряння дров то побічний продукт) 

Вы хотите сказать, что если открыть все заслонки и "кочегарить докрасна" (тем самым увеличив скорость сгорания дров), то мощность котла ещё увеличится ? :)

Увы, разумеется это не так. Мощность котла - это не энергия сгорания топлива в единицу времени, а способность котла ПЕРЕДАТЬ энергию сгораемого топлива теплоносителю в единицу времени ! 

• Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

Только что, tayatlas сказал:

а способность котла ПЕРЕДАТЬ энергию сгораемого топлива теплоносителю в единицу времени ! 

Что ограничивается мощностью теплообменника (чистого) котла.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

06.02.2025 в 09:48, Dendnepr сказав:

Червона труба може бути якщо і шибер і піддувало повнвістю відкрити. Але так роблю тількі в момент розтопки, або коли підкинув на тліючи вуглі товсті дрова. на хвилину дві - щоб добре зайнялись свіжі дрова. а потім шибер на на трубі (поворотна заслонка) - 45%. піддувало регулюются простенькім регулятором з ціпком. десь метр труби та коліно і в цегляний димар. металева труба докрасна не гріється. а димар вбудова в тіну дркгого поверху і гріє дві кімнати. тобто в трубу багато не вілітає. 

Після протопки закриваю піддувало - і таким чином через трубу не витягує тепло з котла. До ранку котел теплий.

У мене теж коліно і метр нержавіючої труби і в цегляний димар. Оскільки я котлом більше балуюсь, ніж реально топлю, то може пройти тиждень чи місяць до наступної протопки, так що я топлю щоразу дуже холодний котел. Грію з 12-14 градусів. А так він у мене теж на наступний день теплий. Але шибер не закриваю. Я трошки не розумію принцип його роботи. Є ж піддувало, яке більше повітря чим зможе - не пропустить. Тобто можна просто регулювання піддувалом робити, бо котел герметиний, підсосу повітря немає ніде

Посилання на коментар

04.02.2025 в 21:23, tayatlas сказав:

Ви неправильно зрозуміле написане, бо по згоранні дров визначається первинна енергія, в з неї вже первинна потужність, а по нагріванні бочки – вторинна, тобто корисна. Визначати первинну енергію за кількістю спаленого палива – це дуже точний спосіб, за умови відомої теплотворної здатності палива та дотримання умов повного згоряння.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

09.02.2025 в 16:16, volomoto сказав:

Ви неправильно зрозуміле написане, бо по згоранні дров визначається первинна енергія, в з неї вже первинна потужність, а по нагріванні бочки – вторинна, тобто корисна. Визначати первинну енергію за кількістю спаленого палива – це дуже точний спосіб, за умови відомої теплотворної здатності палива та дотримання умов повного згоряння.

І тут виникає питання як правильно палити дрова. Якщо розпалити зверху щоб воно по трохи горіло і котел передав усю енергію то ККД збільшиться?

Посилання на коментар

8 хвилин тому, k-master сказав:

Якщо розпалити зверху щоб воно по трохи горіло і котел передав усю енергію то ККД збільшиться?

Принаймні комин прогріється в першу чергу від розпалювача для підвищення тяги. І нижній підпал викликає сильне задимлення. А там піролізні гази, що не згоріли. Тож напевно КПД буде вищим. 

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...