Дмитрий Ф Опубліковано: 18 годин тому Поділитись Опубліковано: 18 годин тому Оскільки ми живемо у дуже насичені подіями часи, і все вказує на те, що ці часи будуть насиченими ще доволі довго, то питання будівництва бомбосховища виникає досить у багатьох людей. Інформації дуже мало, тому вирішив поділитися тут своїми міркуваннями та спостереженнями. Про мій шлях. Вирішивши повертатися в Україну стало питання про те як убезпечити себе у разі повернення до Запоріжжя. Тому в голові будувалась ідея збудувати цокольний поверх під будинком і там облаштувати укриття з 3 виходами. Один в середені і два на вулицю. Проте товариство зокрема на цьому форумі казало що не варто, і надавали наступні аргументи: 1. Контрнаступ і війна швидко закінчиться. Тому що це був 2023 рік. Тіки приїхав Байден і здавалось, що зара дадуть москалям по самоє нємагу. 2. За ціну підвалу, можна щось побудувати на заході країни 3. Тривоги постійні, ви замахаєтесь бігати туди сюди і дуже швидко перестанете на це реагувати 4. Воно вас не захистить, плюс гідроізоляция + купа грошей, нашо надо. І так це на мене подіяло, і я відмовився від будівництва підвалу. Бо будівництво такого підвалу повинно було коштувати близько 25к баксів. І да у разі прямого прильоту воно б не допомогло б. Але від всякого мотлоху з неба та уламків я вирішив збудувати дім з цегли і бетонним перекриттям. На вікна думав поставити металеві роздвижні сатвні. Тут можна було й закінчити, але війна продовжується кількість шахедів збільшується, ППО відстає, але дякуєм і за це! Чи будувати бомбосховище чи ні? Перше і саме правильне, чи можете ви виїхати з регіону де є системні прильоти. Як показала практика цих 3,5 років, не всі готові жити закордоном, не всі можуть жити на заході країни, не всі хочуть. Ну і виїжджати треба не в обласний центр, а десь у село. По друге треба розуміти, що бомбосховище буде працювати тіки коли відбуваються масові нальоти, у інші часи як завжди буде 2 стінки, або навіть взагалі не будете реагувати на це. Якщо будувати, шо куди і як? Я дуже радий що не збудував підвал. Оскільки це повне безглуздя яке не допоможе, а грошей зіжре по повній. Тому що 1. Будувати треба на глибині не менше 3 метрів від поверхні. Адже воронка від КАБу має глибину 3 метри. Тоб-то якщо ви не хтось особливий, коли по вам будуть персонально бросати ракету, то цього вистачить. 2. Шар бетону у перекритті повинен бути приблизно 40-50см з двійним армуванням, а краще щоб це була арка. (це треба обовʼязково розраховувати) 3. Чим менше відстань між стінами тим більше навантаження може витримати перекриття Всі ці параметри свідчать про те, що будувати треба окремо від будинку сховище приблизно 15квм як тимчасове укриття, або 30-40квм, яке можно використовувати додатково під щось, або у вас велика родина. Приблизно на всю цю конструкцію буде виходити від 60 до 100 кубів бетону (це дуже приблизно) і вартість буде становити + - 10к баксві, що далеко не 25к ) Все... Запрошую критикувати... Також прошу утриматись від оффтопіку як гарно закордоном і як погано в Україні. Дякую 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 17 годин тому Поділитись Опубліковано: 17 годин тому Ну на такой глубине это уже будет хороший погреб) потом. С другой стороны просидеть там 6-7 часов? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дмитрий Ф Опубліковано: 17 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 17 годин тому Только что, ЯД сказал: Ну на такой глубине это уже будет хороший погреб) потом. С другой стороны просидеть там 6-7 часов? Підземні школи в Запоріжжі будуються на цій глибині. Фундамент закладається на глибині -6,5 метрів від поверхні. Все залежить від кількості людей, та від вентеляціі та освітлення. Оскільки нальоти зазвичай вночі і раз на тиждень, то просто спустився і ліг спати. Але наприклад у Лондоні нальоти були приблизно 50 діб, і як у Лондоні так і у нас, вони мають суто терористичні цілі 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vadimv Опубліковано: 17 годин тому Поділитись Опубліковано: 17 годин тому 11 хвилин тому, Дмитрий Ф сказав: не всі можуть жити на заході країни, не всі хочуть. Ну і виїжджати треба не в обласний центр, а десь у село. будувати треба окремо від будинку сховище приблизно 15квм як тимчасове укриття Запрошую критикувати... Також прошу утриматись від оффтопіку як гарно закордоном і як погано в Україні. У селі Нижнє Солотвино (біля Ужгорода) бачив погріби, вирубані у високому скельному пагорбі. ІМХО, це найкращий варіант. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
irina1969 Опубліковано: 17 годин тому Поділитись Опубліковано: 17 годин тому 19 хвилин тому, Дмитрий Ф сказав: Проте товариство зокрема на цьому форумі казало що не варто товариство на цьому форумі бува несе таку херню (( у мене побудовано майже так, як Ви планували, і якщо до війни я вважала це зручними і не більше, то зараз я не знаю якому Господу свічку поставити, що у нас так склалось 3 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
MAESTRO DNEPR Опубліковано: 17 годин тому Поділитись Опубліковано: 17 годин тому 12 минут назад, Дмитрий Ф сказал: Будувати треба на глибині не менше 3 метрів від поверхні. Ви не вважаєте, що це досить великий ризик у разі чого залишитись там назавжди?... або між двома окремими входами повинна бути дуже велика відстань. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 17 годин тому Поділитись Опубліковано: 17 годин тому (змінено) 6 хвилин тому, Дмитрий Ф сказав: Підземні школи в Запоріжжі будуються на цій глибині. Фундамент закладається на глибині -6,5 метрів від поверхні. Все залежить від кількості людей, та від вентеляціі та освітлення. Оскільки нальоти зазвичай вночі і раз на тиждень, то просто спустився і ліг спати. Але наприклад у Лондоні нальоти були приблизно 50 діб, і як у Лондоні так і у нас, вони мають суто терористичні цілі Ну это все правильно. Но я думаю в подземных школах есть какое-то отопление, так как температура будет до 10 градусов летом, и зимой еще чуть ниже. Быть в таких условиях малоподвижно долгое время может привести к болячкам... Змінено 17 годин тому користувачем ЯД 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дмитрий Ф Опубліковано: 17 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 17 годин тому 9 минут назад, ЯД сказал: Ну это все правильно. Но я думаю в подземных школах есть какое-то отопление, так как температура будет до 10 градусов летом, и зимой еще чуть ниже. Быть в таких условиях малоподвижно долгое время может привести к болячкам... Утепление + подогрев. Отопление или отдельно провести из дома(теплоноситель) или подвести проводом и установить калорифер. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дмитрий Ф Опубліковано: 17 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 17 годин тому 16 минут назад, MAESTRO DNEPR сказал: Ви не вважаєте, що це досить великий ризик у разі чого залишитись там назавжди?... або між двома окремими входами повинна бути дуже велика відстань. Тут всі варіанти погані. Питання між чим обирати: де краще знаходитись при прямому влучанні у сховищі чи у домі? Як виріс на районе де є противорадіаційні укриття, так ось аварійний вихід залежив від ширини тротуару, де широкий тротуар, там відстань більша. Мінімальний це десь 0,75 від висоти будинку. Ну і виходи це тонель 80см на 80см на глибині десь 1,5 метри. Чи можна залишитись? Думаю можна, все залежить від типу того що прилетіло, розрахунків укриття, як було зроблено армування, бетон, і ще багато чого. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дмитрий Ф Опубліковано: 17 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 17 годин тому 27 минут назад, irina1969 сказал: то зараз я не знаю якому Господу свічку поставити, що у нас так склалось Оце зовсім не зрозумів Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vadimv Опубліковано: 17 годин тому Поділитись Опубліковано: 17 годин тому 5 хвилин тому, Дмитрий Ф сказав: Питання між чим обирати: де краще знаходитись при прямому влучанні у сховищі чи у домі? Десь в іншому місці 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
irina1969 Опубліковано: 16 годин тому Поділитись Опубліковано: 16 годин тому 17 хвилин тому, Дмитрий Ф сказав: Оце зовсім не зрозумів що у нас є безпечне місце, де можна с комфортом пережити ніч.. біля столиці не дуже спокійно також (( 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
XL.pro Опубліковано: 16 годин тому Поділитись Опубліковано: 16 годин тому 14 хвилин тому, vadimv сказав: Десь в іншому місці І це найкращий варіант, якщо є можливість виїхати. Принаймі так роблять притомні люди. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дмитрий Ф Опубліковано: 16 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 16 годин тому Только что, XL.pro сказал: І це найкращий варіант, якщо є можливість виїхати. Принаймі так роблять притомні люди. Началось, я ж попросил. Этот пост не про то, как выехать. Я уже не говорю про некорректность вашего "притомні люди". Я еще раз попрошу: если у вас нет чего больше сказать, как покинуть эту страну, не пишите, бо это флуд и оффтопик. Хорошо если вы расскажите об опыте, о предположениях, приведете свой анализ, бо это строительный форум. 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
irina1969 Опубліковано: 16 годин тому Поділитись Опубліковано: 16 годин тому 26 хвилин тому, Дмитрий Ф сказав: Началось, я ж попросил. Этот пост не про то, как выехать. Я уже не говорю про некорректность вашего "притомні люди". Я еще раз попрошу: если у вас нет чего больше сказать, как покинуть эту страну, не пишите, бо это флуд и оффтопик. Хорошо если вы расскажите об опыте, о предположениях, приведете свой анализ, бо это строительный форум. 1 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
XL.pro Опубліковано: 16 годин тому Поділитись Опубліковано: 16 годин тому (змінено) 38 хвилин тому, Дмитрий Ф сказав: Началось, я ж попросил. Этот пост не про то, как выехать. Я уже не говорю про некорректность вашего "притомні люди". Я еще раз попрошу: если у вас нет чего больше сказать, как покинуть эту страну, не пишите, бо это флуд и оффтопик. Хорошо если вы расскажите об опыте, о предположениях, приведете свой анализ, бо это строительный форум. Чесно, навіть не читав перший ваш пост, каюсь. Оскільки ви повернулися в Україну і плануєте робити бомбосховище, виникає питання доцільності: Як часто збираєтесь в нього спускатися? Як довго перебувати? Готові щоночі спускатися та чекати по 2-3-5 годин відбою тривоги? Змінено 16 годин тому користувачем XL.pro Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
allanek Опубліковано: 15 годин тому Поділитись Опубліковано: 15 годин тому 1 година тому, irina1969 сказав: що у нас є безпечне місце, де можна с комфортом пережити ніч.. Я розумію про що це. І добре, коли є місце, де сам або діти, якщо вони є, можуть відносно спокійно пережити ніч та відпочити. Бо це дуже вимотує, особливо, коли чуєш, як наближаються шахеди чи свистить ракета над дахом. Таке приміщення хоч трохи зберігає психологічне становище. В мене не було такого приміщення і що таке чекати відміни тривоги та прислухатись "летить- куди летить- збили- не збили", не дуже приємні враження. А спогади цього "летить" наче закарбовуються і пам'ятаєш їх автоматично. Тож якщо ТС прийняв рішення про таке сховище, то це його рішення і йому це потрібно. Наші сусіди мали під будинком гарне облаштоване приміщення і завжди запрошували всіх поряд туди. Хтось приймав запрошення, хтось ні. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 15 годин тому Поділитись Опубліковано: 15 годин тому 2 години тому, Дмитрий Ф сказав: Утепление + подогрев. Отопление или отдельно провести из дома(теплоноситель) или подвести проводом и установить калорифер. Это ж постоянно надо делать, такое помещение прогревается долго. Это доп отопление даже в летний период. На самом деле я себе тоже думал про такое укрытие, отдельно от дома, с несколькими входами. Благо территории достаточно. Но с другой стороны, село маленькое, там почти всегда тихо, только иногда слышно как где то сбивают пролетающий дрон/ракету. И в этом случае в принципе нет смысла в убежище 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дмитрий Ф Опубліковано: 13 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 13 годин тому 2 часа назад, XL.pro сказал: Чесно, навіть не читав перший ваш пост, каюсь. Оскільки ви повернулися в Україну і плануєте робити бомбосховище, виникає питання доцільності: Як часто збираєтесь в нього спускатися? Як довго перебувати? Готові щоночі спускатися та чекати по 2-3-5 годин відбою тривоги? Як свідчить практика нальоти відбуваються що тижня, не частіше, тому 1раз на тиждень, інший час як господарське приміщення. Якщо спускатися вночі, то передбачаєтся, що там можна спати. Сидіти і тримтіти немає сенсу... Так можна робити і в будинку ) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yuragon Опубліковано: 13 годин тому Поділитись Опубліковано: 13 годин тому 1 година тому, ЯД сказав: Это ж постоянно надо делать, такое помещение прогревается долго. "дуйчики" які гріють повітря і одночасно вентилятором його ганятю - дуже швидко роблять комфортну температуру. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
XL.pro Опубліковано: 13 годин тому Поділитись Опубліковано: 13 годин тому 10 хвилин тому, Дмитрий Ф сказав: Як свідчить практика нальоти відбуваються що тижня, не частіше, тому 1раз на тиждень, інший час як господарське приміщення. Якщо спускатися вночі, то передбачаєтся, що там можна спати. Сидіти і тримтіти немає сенсу... Так можна робити і в будинку ) Вам до 30 років? Правильно розумію, о 1-2-3 ночі готові прокидатися і спускатися у бомбосховище? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 13 годин тому Поділитись Опубліковано: 13 годин тому 25 хвилин тому, yuragon сказав: "дуйчики" які гріють повітря і одночасно вентилятором його ганятю - дуже швидко роблять комфортну температуру. В бетонном помещении? Это надо нагреть весь бетон вокруг. Ну или утеплять изнутри, хз) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yuragon Опубліковано: 13 годин тому Поділитись Опубліковано: 13 годин тому (змінено) 10 хвилин тому, ЯД сказав: В бетонном помещении? Это надо нагреть весь бетон вокруг. Ну или утеплять изнутри, хз) в бліндажах, погребах і підвалах працювало відмінно, при тому зимою коли на вулиці був мінус і замість дверей висіло простирадло. Не потрібно гріти ввесь бетон - достатньо нагріти повітря на ті кілька годин поки там сидиш. Змінено 12 годин тому користувачем yuragon 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дмитрий Ф Опубліковано: 12 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 12 годин тому (змінено) 50 минут назад, XL.pro сказал: Вам до 30 років? Правильно розумію, о 1-2-3 ночі готові прокидатися і спускатися у бомбосховище? Давайте так. Пост не про мене ) І навіть не про мого друга який хтів запитати. Це загальний пост на тему бомбосховищ. Взагалі. Цим постом може скористатись хто завгодно. Ви можете написати так: "На мою думку це повна дурня, тому що: 1. 2. 3. Також маю досвід, друга, родича, кума, який 1. 2. 3." Викладення інформації в такому форматі набагато краще, а ніж розводити полеміку, чи потрібно воно персонально мені чи ні. Змінено 12 годин тому користувачем Дмитрий Ф Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
irina1969 Опубліковано: 12 годин тому Поділитись Опубліковано: 12 годин тому 4 хвилини тому, yuragon сказав: в бліндажах, погребах і підвалах працювало відмінно, при тому зимою коли на вулиці був мінус і замість дверей висіло простирадло. Не потрібно гріти ввесь бетон - достатньо нагріти повітря на ті кілька годин поки там сидиш. З досвіду, нагрівати треба спальні місця, бо зазвичай треба бути там вночі....з цим чудово справлюються електропростирадла, воно мало бере електрики, спати/ сидіти комфортно і повітря не псується Все це працює якщо є єлектрика і дуйки, і простирадла 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз