NBB Опубліковано: В неділю в 10:44 Автор Поділитись Опубліковано: В неділю в 10:44 тепловий насос нормальної якості на 10 кВт це 150 тис грн самий простий плюс установка. газ це 120-150 тис грн плюс газ по 8 грн за куб (далі буде дорожче), в мене електрика за сезон на все ( опалення, вода і побутові потреби) 12000 квт год за сезон, це десь до 1500 кубів газу ( тобто 24000 грн по нічному тарифу і десь 12000 грн за газ). різниця в 2 рази. ТН за 150 тис грн це тільки тепла підлога і може вода,в мороз однозначно електрокотел треба ще, дорогий насос на всю площу це від 300 тис грн. Кондиціонери все одно терба бо фанколйи вже не буду ставити і це ще гроші. Просто взяти кондиціонери з фунццією обігріву ( 2-3 шт) і докупити панелей і невеликий бойлер наліто для роботи від панелей. Поки напевно так, там буде видно, що і краще і які тарифи Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 21 година тому Поділитись Опубліковано: 21 година тому 31.08.2025 в 13:44, NBB сказав: тепловий насос нормальної якості на 10 кВт це 150 тис грн самий простий плюс установка. газ це 120-150 тис грн плюс газ по 8 грн за куб (далі буде дорожче), в мене електрика за сезон на все ( опалення, вода і побутові потреби) 12000 квт год за сезон, це десь до 1500 кубів газу ( тобто 24000 грн по нічному тарифу і десь 12000 грн за газ). різниця в 2 рази. ТН за 150 тис грн це тільки тепла підлога і може вода,в мороз однозначно електрокотел треба ще, дорогий насос на всю площу це від 300 тис грн. Кондиціонери все одно терба бо фанколйи вже не буду ставити і це ще гроші. Просто взяти кондиціонери з фунццією обігріву ( 2-3 шт) і докупити панелей і невеликий бойлер наліто для роботи від панелей. Поки напевно так, там буде видно, що і краще і які тарифи У вас неправильні розрахунки. Із 12000 кВт*год у вас не все йде на опалення та ГВП, а тільки якась частина. Візьмемо що ви споживаєте 250 кВт*год в місяць на всі інші потреби, то виходить 3000 кВт*год на рік. Це витрати які у вас будуть в будь-кому випадку, а тільки 9000 – це опалення і вода. Якщо сезонний СОР ТН взяти 3, що є реально в нашому кліматі, то виходить, що споживання первинної енергії буде 3000 кВт*год, а це 13000 грн. якщо вся електрика денна. Якщо 2/3 споживати вночі а 1/3 вдень, то загальна вартість вже виходить 9000 грн, що є дешевше газу. І не треба вам ТН більше 10 кВт, і спокійно той самий ТН буде гріти вам радіатори та воду в бойлері. І навіть мій саморобний ТН при середньодобовій температурі в -10 видає СОР 2 і цього достатньо, щоб повністю обігріватись ТН. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
NBB Опубліковано: 10 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 10 годин тому 11 часов назад, volomoto сказал: У вас неправильні розрахунки. Із 12000 кВт*год у вас не все йде на опалення та ГВП, а тільки якась частина. Візьмемо що ви споживаєте 250 кВт*год в місяць на всі інші потреби, то виходить 3000 кВт*год на рік. Це витрати які у вас будуть в будь-кому випадку, а тільки 9000 – це опалення і вода. Якщо сезонний СОР ТН взяти 3, що є реально в нашому кліматі, то виходить, що споживання первинної енергії буде 3000 кВт*год, а це 13000 грн. якщо вся електрика денна. Якщо 2/3 споживати вночі а 1/3 вдень, то загальна вартість вже виходить 9000 грн, що є дешевше газу. І не треба вам ТН більше 10 кВт, і спокійно той самий ТН буде гріти вам радіатори та воду в бойлері. І навіть мій саморобний ТН при середньодобовій температурі в -10 видає СОР 2 і цього достатньо, щоб повністю обігріватись ТН. ну в теплу пору тільки бойлер в основному споживає, а так сонячна енергія десь приблизно взимку 500 кВт год на інші потреби буде в цьому бойлері невеликий теплообмінник тому навряд ТН нормального гріти буде без буферної ємності реально? поки толком не знаю чи є теплові насоси нормальні до 120-150 тис грн дякую Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз