Слободарий Опубліковано: учора в 16:33 Поділитись Опубліковано: учора в 16:33 Цікавить дана тема, бо маю невеличкі кути. В звичаних умовах до панелей підведені проводи і через них проходить струм. Чи не приходила комусь в голову ідея задля звільнення їх від снігу пропустити через них струм? Може хтось так робив, або чув чи бачив відео? Прошу поділитись інформацією якщо вона є. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sanyas15 Опубліковано: 10 годин тому Поділитись Опубліковано: 10 годин тому 13 годин тому, Слободарий сказав: Чи не приходила комусь в голову ідея Приходила комусь ідея, десь вже читав про таке. Але ж панелі - це і є джерело струму, а Ви хочете використати його в якості нагрівального елемента? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SantehnikPPR100 Опубліковано: 9 годин тому Поділитись Опубліковано: 9 годин тому Не вийде нічого. Треба лізти і чистити. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 5 годин тому Поділитись Опубліковано: 5 годин тому 18 годин тому, Слободарий сказав: Чи не приходила комусь в голову ідея задля звільнення їх від снігу пропустити через них струм? Це можна робити, але в тому нема ніякого сенсу, бо кількість енергії, яку треба затратити, буде більшою, ніж отримана генерація. PV cell може працювати як фотодіод і генерувати струм, а може працювати як світлодіод, тобто перетворювати струм у фотони, правда в інфрачервоному діапазоні. Таке випромінювання разом із резистивними втратами будуть нагрівати панель. Але не все тепло буде йти на плавлення льоду, бо задня сторона буде просто віддавати тепло повітрю, відповідно 50% вже губиться, а передня через сніг також буде охолоджуватись, тому десь тільки третина буде використана "з користю". Якщо в числах, то це приблизно 3 кВт*год щоб розтопити 10 кг снігу при мінусовій температури близькій до нуля. Якщо надворі -10, то може взагалі нічо не вийти, бо тепло буде втрачатись швидше, ніж зможе прогріти сніг до температури плавлення. Питома потужність нагріву є обмежена і складає десь кілька сотень ват на квадратний метр. Щоб це отримати потрібне високовольтне джерело з регулюванням потужності по температурі сонячної панелі, тобто має бути зворотній зв'язок, щоб не підсмажити панелі. Я думаю, що тут очевидно, що практичність плавлення снігу на панелях, майже нульова. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SantehnikPPR100 Опубліковано: 4 години тому Поділитись Опубліковано: 4 години тому Я може чогось не розумію... Але ж там в панелі байпасні діоди, як воно то співвідноситься з отим опусом вище ніпанятна. Чи в якому напрямку струму воно повинно "світитися" (?)🙃 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 3 години тому Поділитись Опубліковано: 3 години тому 3 хвилини тому, SantehnikPPR100 сказав: Я може чогось не розумію... Але ж там в панелі байпасні діоди, як воно то співвідноситься з отим опусом вище ніпанятна. Чи в якому напрямку струму воно повинно "світитися" (?)🙃 Щось та й не розумієте Ось модель комірки панелі: Байпасний діод підключається зовні катодом до плюса і анодом до мінуса, тому він блокує пряму напругу комірки, але не дає утворюватись зворотній, яка є проблемою при затіненні. Якщо зовнішнє джерело підключити плюсом до плюса, мінус до мінуса, то діон D стає світлодіодом, а байпасний і далі блокує пряму напругу. Падіння напруги на діоді D визначає напругу відкритого кола комірки. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 3 години тому Поділитись Опубліковано: 3 години тому 1 час назад, volomoto сказал: Це можна робити, але в тому нема ніякого сенсу, бо кількість енергії, яку треба затратити, буде більшою, ніж отримана генерація. Причем здесь затраты к генерации, если стоит вопрос об автономности!? Для того чтобы панели очистились не надо, топить снег. Обычно нужно прогреть место контакта панели и снега, а дальше обычно снег сойдет, по аналогии с задним стеклом авто. Тут вопрос если функционал не предусмотрен (хотя конструктивно на этапе изготовления сделать - плевое дело), то колхозом можно испортить. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 43 хвилини тому, DimaF сказав: Для того чтобы панели очистились не надо, топить снег. Ніхто не говорить розтопити весь сніг, але треба розтопити достатньо достатньо снігу, щоб було достатньо води, щоб решта сповзла. Ну і поки сповзає, то треба підтримувати плюсові температуру панелі, щоб сніг знову не примерз. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 8 минут назад, volomoto сказал: Ніхто не говорить розтопити весь сніг, але треба розтопити достатньо достатньо снігу, щоб було достатньо води, щоб решта сповзла. Ну і поки сповзає, то треба підтримувати плюсові температуру панелі, щоб сніг знову не примерз. Так обогрев стекла в авто работает)) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 3 хвилини тому, DimaF сказав: Так обогрев стекла в авто работает)) І він топить сніг і на це витрачається енергія, які треба звідкись взяти, особливо якщо це автономка. А що якщо тої енергії треба більше, ніж генерація, яку потім дадуть чисті панелі? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому В мене снігу на панелях було буквально пару разів. Обидва рази як виходило сонце то за годину увесь сніг сам сповзав. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 15 минут назад, volomoto сказал: І він топить сніг і на це витрачається енергія, які треба звідкись взяти, особливо якщо це автономка. А що якщо тої енергії треба більше, ніж генерація, яку потім дадуть чисті панелі? Какая разница откуда возьмется энергия?? Для очистки нужно от силы час. Вот вчера у меня генерация была 30-50 ватт/ч, и хорошо что не отключали по 7 часов. Сегодня к 11 часам снег исчез, и панели начали уверенно выдавать 600-700, и даже если бы свет пропал, можно жить. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому 27 хвилин тому, DimaF сказав: Какая разница откуда возьмется энергия?? Тобто ви будете крутити генератором, щоб отримати 3 кВт*год електрики, які дозволять очистити панелі, які дадуть 2 кВт*год. Це ви мені хочете донести? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому 8 минут назад, volomoto сказал: Тобто ви будете крутити генератором, щоб отримати 3 кВт*год електрики, які дозволять очистити панелі, які дадуть 2 кВт*год. Це ви мені хочете донести? Не, я вижу что вы просто упоротый наглухо, и ничего я вам уже не хочу доносить...... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому 38 хвилин тому, k-master сказав: В мене снігу на панелях було буквально пару разів. Обидва рази як виходило сонце то за годину увесь сніг сам сповзав. Добре якщо снігу мало і наступного дня потепліє, але є ситуації, коли впав мокрий сніг і примерз. Потім може бути сонце, але температура всеодно мінусова і нічого нікуди не сповзає. В нас таке було рік тому, що сніг лежав від кінця листопада до майже середини грудня. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 58 хвилин тому Поділитись Опубліковано: 58 хвилин тому 21 хвилину тому, DimaF сказав: я вижу что вы просто упоротый наглухо Сказав той, хто на базовому рівні, не розуміє закону збереження енергії. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз