Tanya Vykhrystiuk Опубліковано: В суботу в 19:46 Поділитись Опубліковано: В суботу в 19:46 Доброго всім вечора! Шукаю поради щодо цього проекту. Планую купити типовий проект Z137 на Z500 * z500.com.ua/ua/proekty/49525/z137+s,variant-dvopoverhovogo-budinku-z137-adaptovaniy-dlya-seysmozoni але внести зміни до цього проекту: - Хочу зробити його дзеркальним та додати гараж з виходом в котельню - збільшити св на 1 поверсі на 1 метр за рахунок кабінету *оскільки планую зробити там ще душ - засклити на 2 поверсі балкон також змінити матеріал на цеглу Можливо хтось щось порадить або підправить буду вдячна) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: учора в 04:43 Поділитись Опубліковано: учора в 04:43 Зачем лепить к не очень удачному проекту еще и гараж? Сделайте навес для авто. Это вы хотите посадить на 5 соток что купили? 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vadimv Опубліковано: учора в 05:11 Поділитись Опубліковано: учора в 05:11 (змінено) 15 годин тому, Tanya Vykhrystiuk сказав: Можливо хтось щось порадить або підправить буду вдячна) 1. Прибрати отой відрізаний кут на вході і зробити нормальні прямокутні кімнати. 2. В майстер-спальні замість гардеробу 5,5 зробити санвузол, зробити там вікно. 3. Можна ще поміняти місцями гардероб 4,4 і санвузол 5,6 але то вже більш суттєві втручання. Змінено 23 години тому користувачем vadimv Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Drosselbeere Опубліковано: учора в 06:47 Поділитись Опубліковано: учора в 06:47 перевага типового проєкту коли ви купляєте і нічого не перероблюєте і будуєте як є. планування не найкращє але треба щє розуміти як розташований на ділянці. наприклад не розумію розтошування тієї топковоі якщо плануєте добудувати гараж, а це вже інше планування 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Nikolay Cherednichenko Опубліковано: 20 годин тому Поділитись Опубліковано: 20 годин тому 19 часов назад, Tanya Vykhrystiuk сказал: Доброго всім вечора! Шукаю поради щодо цього проекту. Планую купити типовий проект Z137 на Z500 * z500.com.ua/ua/proekty/49525/z137+s,variant-dvopoverhovogo-budinku-z137-adaptovaniy-dlya-seysmozoni але внести зміни до цього проекту: - Хочу зробити його дзеркальним та додати гараж з виходом в котельню - збільшити св на 1 поверсі на 1 метр за рахунок кабінету *оскільки планую зробити там ще душ - засклити на 2 поверсі балкон також змінити матеріал на цеглу Можливо хтось щось порадить або підправить буду вдячна) Ось, з таким же набором кімнат, але як на мене з кращим плануванням : Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
архітектор Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому 23.05.2026 в 22:46, Tanya Vykhrystiuk сказав: але внести зміни до цього проекту: - Хочу зробити його дзеркальним та додати гараж з виходом в котельню - збільшити св на 1 поверсі на 1 метр за рахунок кабінету *оскільки планую зробити там ще душ - засклити на 2 поверсі балкон також змінити матеріал на цеглу Логічно було б адресувати це питання авторам проєкту. Я не знаю, лише можу припустити що автор проєкту польський сертифікований архітектор. Якщо ви вступили в діалог з фірмою, що продає цей типовий проєкт в Україні, вони мали б про це повідомити. Ось цей проєкт на польському сайті z500.pl/projekt/129/z137,dom-z-poddaszem-uzytkowym-dachem-dwuspadowym-i-4-pokojami-na-waska-dzialke Його вартість по курсу злотого на сьогодні без жодних змін і адаптації фундаменту 53000 грн. В Україні його вартість 20000 грн, але це за рахунок того, що це повторний продаж на іншому ринку. Яким чином можливо внести зміни в цей проєкт? Якщо середня зарплата польського сертифікованого архітектора на наші гроші в діапазоні 120000-170000 грн, а ціна за індивідуальний проєкт від 3000 грн за м2 на сьогоднішній курс. Для будинку 130 м2 це 390 000 грн. З мого досвіду якщо існує типовий проєкт, то внесення перерахованих вами змін - це все рівно, що половина нового проєкту. Бо зміни треба внести в сотню аркушів креслень, аце трудогодини відповідальної праці, бо зміни з неуважності можуть призвести до помилок і зайвих витрат при будівництві. Чому такі зміни суттєві? Бо: 1. Додати гараж - це зробити всі його креслення (фундамент, розрахунок матеріалів, фасади, дах) і ще не факт, що така масивна прибудова до невеликого будинку сильно не спотворить його вигляд, порушить пропорції і вимагатиме додаткового часу, щоб або переробити інші частини будинку, або махнути рукою на професійну етику і віддати непропорційне, потворне рішення. Крім того, що будинок буде виглядати значно гірше, ніж на професійній візуалізації, він може порушити норми і не влізти в ділянку, що в майбутньому ставить вас перед ризиком - самовільне будівництво, роки на введення в експлуатацію, тисячі доларів зайвих витрат на вирішення питання, або життя в будинку без документів, що також має ризики при підключенні до комунікацій 2. Збільшення санвузла на першому поверсі це внесення змін в наступні аркуші: план фундаменту, специфікація бетону, арматури, плани першого і другого поверхів, плани перемичок, схема вікон, дверей, заміна специфікації оздоблювальних робіт, зміна фасадів, зміна проєкту опалення, водопостачання, каналізації і електрики. 3. Скління балкону - це додаткова вага від склопакетів на край плити, відповідно внесення змін в армування. Зміни в фасади, зміни в специфікацію віконних заповнень. 4. Зміна стінового матеріалу на цеглу - вимагає суттєвої зміни фундаменту, утеплення, вузлів монтажу вікон, всіх розмірів віконих прорізів (приведення до стандартної цегли), утеплення, монолітних поясів, перекриттів, перемичок. Крім того, з подібними змінами проєкт буде не затребуваний і неможливо його продати вдруге. Отже всі повністю затрати на внесення змін мають бути в ціні для замовника. Якщо мова йде про якісне внесення змін, то ціна саме для цього проєкту з польським автором може складати біля 200 000 грн та кілька місяців часу. Крім того, є плюси і мінуси. Плюс - це те, що сьогодні мало людей на ринку праці, а зарплати якісних будівельників значно зросли. Отже кожна зайва переробка будинку, чи неякісний, непродуманий проєкт - це витрати на робочу силу і матеріали, що може складати значно більше за 200 тис грн. Мінус - це те, що навіть якісний польский проєкт - це маса креслень і технічних рішень, до яких ще потрібен кваліфікований керівник будівництва, який знає як прочитати і де купити, як правильно технічно зробити Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
архітектор Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому 18 годин тому, Nikolay Cherednichenko сказав: Ось, з таким же набором кімнат, але як на мене з кращим плануванням : це лише ескіз планування, який абсолютно точно не влізе в ділянку 5 соток, шириною 15-16 м, ще й з обох сторін уже побудовані щільно сусіди Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
архітектор Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому в 2022-23 році GUNB — Główny Urząd Nadzoru Budowlanego польська урядова установа виклала кілька сотень проєктів до 140 м2 (площа першого поверху до 70 м2) щоб підтримати і спеціалістів-розробників, яким оплатили їх послуги з бюджету, і людям дати можливість безкоштовно завантажити проєкт і хоча б зрозуміти що ще окрім картинок з фасадами входить в сотні сторінок технічної документації, оцінити - що таке реальні креслення, чи просто в них вносити будь-які зміни і чи реально самотужки по них будуватися? Зараз ці проєкти є в архіві, але не впевнений, що кожен можна завантажити arch.gunb.gov.pl/projekty-architektoniczno-budowlane?utm PS: перевірив, доступ для завантаження дотепер активний. Треба обрати проєкт, вказати свою адресу і на і-мейл за секунди приходить лінк для завантаження на 6-7 томів на кілька сотень сторінок Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vadimv Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому 21 хвилину тому, архітектор сказав: Логічно було б адресувати це питання авторам проєкту. Я не знаю, лише можу припустити що автор проєкту польський сертифікований архітектор. Оскільки не маю можливості запитати у нього, то запитаю у вас - яким чином можна дійти до такого життя, щоб намалювати такі кімнати на другому поверсі? Це ж жах якийсь... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
архітектор Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому 24 хвилини тому, vadimv сказав: Оскільки не маю можливості запитати у нього, то запитаю у вас - яким чином можна дійти до такого життя, щоб намалювати такі кімнати на другому поверсі? Це ж жах якийсь... Я відповім за себе, хоч жодного відношення до цих креслень не маю. Є правила, є щільна забудова. І є мінімум два варіанти вирішити питання. Як я бачу логіку польського архітектора: є безліч міст з історичною забудовою, де неможливо зайняти більше місця і треба вписати в розмір 5-6 метрів по фасаду дві спальні. І є суворі правила на приватну забудову на ділянках котеджної забудови - ті самі 5-6 метрів. Тому треба виконати містобудівні вимоги і вписати. Як жити - за рахунок ергономічно підібраних меблів, правильно впорядкованого простору. А як в каютах продумують простір? Щоб при обмежених габаритах отримати максимум. Просто є країни і правила, де виходять з можливостей, а не захоплюють нахабно додаткові метри, бо не влазить. Потім виникає інший варіант - порушення будівельних норм. Я не хотів продумувати спальню, виліз на два метри до паркану. Порушив протипожежні норми, затінив сусіду ділянку, обмежив доступ для обслуговування фасаду. Завідомо зробив те, що неможливо ввести в експлуатацію законним способом. Ситуація не дивна. Просто замість довгострокового складного вирішення питання був обраний простий спосіб (як здається сьогодні), який завтра-післязавтра вилізе складнощами і труднощами, що перевищують сьогоденну вигоду від такого спрощеного підходу до складного питання Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
архітектор Опубліковано: 56 хвилин тому Поділитись Опубліковано: 56 хвилин тому це проєкт, який можна завантажити в повному обсязі безкоштовно, для вузької ділянки. Сотні сторінок, складна технічна інформація, окрім картинок, які лише 2% від всієї інформації, що є в проєкті arch.gunb.gov.pl/projekt/lacan-150-wariant-ii 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vadimv Опубліковано: 42 хвилини тому Поділитись Опубліковано: 42 хвилини тому 12 хвилин тому, архітектор сказав: є безліч міст з історичною забудовою, де неможливо зайняти більше місця і треба вписати в розмір 5-6 метрів по фасаду дві спальні. Можна було поміняти місцями дві дитячих і майстер-спальню (тобто вписати в 5-6 метрів одну спальню). Ще можна було зробити фасад ще меншим (розширити той відгризаний кут) і зробити нормальні прямокутні спальні. Але навіщо, якщо можна зробити отаке, як ото намальовано. І хай ті діти страждають у тих каморках. Браво. Відчувається справжній сертифікований підхід. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
архітектор Опубліковано: 35 хвилин тому Поділитись Опубліковано: 35 хвилин тому 4 хвилини тому, vadimv сказав: Можна було поміняти місцями дві дитячих і майстер-спальню (тобто вписати в 5-6 метрів одну спальню). Ще можна було зробити фасад ще меншим (розширити той відгризаний кут) і зробити нормальні прямокутні спальні. Але навіщо, якщо можна зробити отаке, як ото намальовано. І хай ті діти страждають у тих каморках. Браво. Відчувається справжній сертифікований підхід. це дуже спрощений підхід. Ніхто не знає, як той проєкт розроблявся, завжди є вибір - обирайте інше. Але точно можу сказати, що польский автор глибоко в носі мав думку тут на форумі, тому обурення не за адресою. Щодо сертифікації, то її рівень в Польщі - це роки навчання і спеціалізованої підготовки, перевірок і іспитів, і ніхто просто так не може плюнути в людину з такою професією. Вірніше, плювати можна і в сертифікат і в людину, і в проєкт. Але від цього в того, хто плює, нічого не зміниться у його власному проєкті чи житлі 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
архітектор Опубліковано: 27 хвилин тому Поділитись Опубліковано: 27 хвилин тому короткий екскурс - кому лінь було скачати повний пакет проєктної документації безкоштовно. Там кілька сотень аркушів, в тому числі такі важливі розрахунки - які витрати на рік на утримання будинку (опалення, підігрів води, електроспоживання). Бо не завжди саме на цій ділянці можна забезпечити відповідну потужність електромереж. Також важливим є хаходи з утеплення, які прямо впливають на постійні витрати в майбутньому. Це як купити машину дешево, а витрати на ремонт, заміну запчастин і на паливо щодня - перекриють початкову "економію" Ось кілька креслень. Точно знаю, що мінімальна зміна стіни - це кілька днів переробок всіх розділів, від будівельних до оздоблювальних і інженерних Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vadimv Опубліковано: 15 хвилин тому Поділитись Опубліковано: 15 хвилин тому (змінено) 19 хвилин тому, архітектор сказав: Вірніше, плювати можна і в сертифікат і в людину, і в проєкт. Але від цього в того, хто плює, нічого не зміниться у його власному проєкті чи житлі В тому-то у проблема, що життя і добробут архітекторів ніяк не залежать від якості їхніх проектів. Нема зворотнього зв'язку - плювки не долітають. ) Змінено 15 хвилин тому користувачем vadimv Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
архітектор Опубліковано: 14 хвилин тому Поділитись Опубліковано: 14 хвилин тому окрім специфікації матеріалів,є рішення по бетонуванню, армуванню, окремі розділи і томи по водопостачанню, опаленню, вентиляції, електриці, схема котельні, щитків Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Nikolay Cherednichenko Опубліковано: 13 хвилин тому Поділитись Опубліковано: 13 хвилин тому (змінено) 1 час назад, архітектор сказал: це лише ескіз планування Дякую, я в курсі... 1 час назад, архітектор сказал: шириною 15-16 м По ширині я не в я не знаю що там в автора теми... 5 соток можуть мати різні пропорції (не завжди правильні)., про сусідів теж в душі не ай-лю-лю що там. Я просто надав як приклад більш притомного зонування і планування а не лабірінтів "форту Буаяр" 43 минуты назад, архітектор сказал: О, це норм хатинка! Змінено 12 хвилин тому користувачем Nikolay Cherednichenko 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
архітектор Опубліковано: 10 хвилин тому Поділитись Опубліковано: 10 хвилин тому 6 хвилин тому, vadimv сказав: В тому-то у проблема, що життя і добробут архітекторів ніяк не залежать від якості їхніх проектів. Нема зворотнього зв'язку - плювки не долітають. ) це loss aversion, тобто втрати болять сильніше, ніж рівні за розміром вигоди. Оплата архітектору сьогодні відчувається як реальна втрата, а майбутня економія на переробках, утепленні, конструкціях чи інженерії здається абстрактною. Так само й ви - заздрячи оплаті праці польських архітекторів, не розглядаєте впринципі трудомісткість і складність комплексного проєкту, спрощуючи поняття проєкт до однієї картинки з планом поверху. Яка по суті може здаватися вигідною, дешевою і простою, але не давати відповідь - як це все збудувати якісно і скільки воно коштуватиме Якщо людина жила в квартирі, не будувала будинок і бачить навколо приклади “кум сам побудував”, її мозок тягнеться до знайомої моделі: знайти готовий варіант, здешевити, домовитись із бригадою. Дослідження Samuelson і Zeckhauser описує status quo bias: люди непропорційно часто тримаються наявного або звичного варіанту навіть тоді, коли кращий сценарій існує. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз