Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Прошу поради щодо будинку Z137

Tanya Vykhrystiuk

Рекомендовані повідомлення

Доброго всім вечора! Шукаю поради щодо цього проекту.

Планую купити типовий проект Z137 на Z500 * z500.com.ua/ua/proekty/49525/z137+s,variant-dvopoverhovogo-budinku-z137-adaptovaniy-dlya-seysmozoni 

але внести зміни до цього проекту:

- Хочу зробити його дзеркальним та додати гараж з виходом в котельню

- збільшити св на 1 поверсі на 1 метр за рахунок кабінету *оскільки планую зробити там ще душ

- засклити на 2 поверсі балкон

також змінити матеріал на цеглу 

Можливо хтось щось порадить або підправить буду вдячна)

photo_2026-05-23_22-31-48.jpg

photo_2026-05-23_22-43-44.jpg

photo_2026-05-23_22-45-33.jpg

• Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Зачем лепить к не очень удачному проекту еще и гараж?

Сделайте навес для авто.

Это вы хотите посадить на 5 соток что купили?

• Лайк 2
Посилання на коментар

15 годин тому, Tanya Vykhrystiuk сказав:

1. Прибрати отой відрізаний кут на вході і зробити нормальні прямокутні кімнати.

2. В майстер-спальні замість гардеробу 5,5 зробити санвузол, зробити там вікно.

3. Можна ще поміняти місцями гардероб 4,4 і санвузол 5,6 але то вже більш суттєві втручання.

Без імені.png

Змінено користувачем vadimv
Посилання на коментар

перевага типового проєкту коли ви купляєте і нічого не перероблюєте і будуєте як є. планування не найкращє але треба щє розуміти як розташований на ділянці.  наприклад не розумію розтошування тієї топковоі якщо плануєте добудувати гараж, а це вже інше планування 

• Лайк 1
Посилання на коментар

19 часов назад, Tanya Vykhrystiuk сказал:

Доброго всім вечора! Шукаю поради щодо цього проекту.

Планую купити типовий проект Z137 на Z500 * z500.com.ua/ua/proekty/49525/z137+s,variant-dvopoverhovogo-budinku-z137-adaptovaniy-dlya-seysmozoni 

- збільшити св на 1 поверсі на 1 метр за рахунок кабінету *оскільки планую зробити там ще душ

photo_2026-05-23_22-31-48.jpg

photo_2026-05-23_22-43-44.jpg

photo_2026-05-23_22-45-33.jpg

Ось, з таким же набором кімнат, але як на мене з кращим плануванням :

21c8633657ee6f64a4e8d55a412aaeef.jpg.ffd2203dc73e619ed08793e2aec41f01.jpg1fc9df5424c98eb3c1589c6fee6ea425.jpg.25468984d17de581434649e9c0b5f90f.jpg

Посилання на коментар

23.05.2026 в 22:46, Tanya Vykhrystiuk сказав:

Логічно було б адресувати це питання авторам проєкту. Я не знаю, лише можу припустити що автор проєкту польський сертифікований архітектор. Якщо ви вступили в діалог з фірмою, що продає цей типовий проєкт в Україні, вони мали б про це повідомити. Ось цей проєкт на польському сайті z500.pl/projekt/129/z137,dom-z-poddaszem-uzytkowym-dachem-dwuspadowym-i-4-pokojami-na-waska-dzialke

Його вартість по курсу злотого на сьогодні без жодних змін і адаптації фундаменту 53000 грн. В Україні його вартість 20000 грн, але це за рахунок того, що це повторний продаж на іншому ринку. Яким чином можливо внести зміни в цей проєкт? Якщо середня зарплата польського сертифікованого архітектора на наші гроші в діапазоні 120000-170000 грн, а ціна за індивідуальний проєкт від 3000 грн за м2 на сьогоднішній курс. Для будинку 130 м2 це 390 000 грн.

З мого досвіду якщо існує типовий проєкт, то внесення перерахованих вами змін - це все рівно, що половина нового проєкту. Бо зміни треба внести в сотню аркушів креслень, аце трудогодини відповідальної праці, бо зміни з неуважності можуть призвести до помилок і зайвих витрат при будівництві.

Чому такі зміни суттєві?

Бо:

1. Додати гараж - це зробити всі його креслення (фундамент, розрахунок матеріалів, фасади, дах) і ще не факт, що така масивна прибудова до невеликого будинку сильно не спотворить його вигляд, порушить пропорції і вимагатиме додаткового часу, щоб або переробити інші частини будинку, або махнути рукою на професійну етику і віддати непропорційне, потворне рішення. Крім того, що будинок буде виглядати значно гірше, ніж на професійній візуалізації, він може порушити норми і не влізти в ділянку, що в майбутньому ставить вас перед ризиком - самовільне будівництво, роки на введення в експлуатацію, тисячі доларів зайвих витрат на вирішення питання, або життя в будинку без документів, що також має ризики при підключенні до комунікацій

2. Збільшення санвузла на першому поверсі це внесення змін в наступні аркуші: план фундаменту, специфікація бетону, арматури, плани першого і другого поверхів, плани перемичок, схема вікон, дверей, заміна специфікації оздоблювальних робіт, зміна фасадів, зміна проєкту опалення, водопостачання, каналізації і електрики.

3. Скління балкону - це додаткова вага від склопакетів на край плити, відповідно внесення змін в армування. Зміни в фасади, зміни в специфікацію віконних заповнень.

4. Зміна стінового матеріалу на цеглу - вимагає суттєвої зміни фундаменту, утеплення, вузлів монтажу вікон, всіх розмірів віконих прорізів (приведення до стандартної цегли), утеплення, монолітних поясів, перекриттів, перемичок.

Крім того, з подібними змінами проєкт буде не затребуваний і неможливо його продати вдруге. Отже всі повністю затрати на внесення змін мають бути в ціні для замовника.

Якщо мова йде про якісне внесення змін, то ціна саме для цього проєкту з польським автором може складати біля 200 000 грн та кілька місяців часу. 

Крім того, є плюси і мінуси. Плюс - це те, що сьогодні мало людей на ринку праці, а зарплати якісних будівельників значно зросли. Отже кожна зайва переробка будинку, чи неякісний, непродуманий проєкт - це витрати на робочу силу і матеріали, що може складати значно більше за 200 тис грн.

Мінус - це те, що навіть якісний польский проєкт - це маса креслень і технічних рішень, до яких ще потрібен кваліфікований керівник будівництва, який знає як прочитати і де купити, як правильно технічно зробити

Посилання на коментар

18 годин тому, Nikolay Cherednichenko сказав:

Ось, з таким же набором кімнат, але як на мене з кращим плануванням :

21c8633657ee6f64a4e8d55a412aaeef.jpg.ffd2203dc73e619ed08793e2aec41f01.jpg1fc9df5424c98eb3c1589c6fee6ea425.jpg.25468984d17de581434649e9c0b5f90f.jpg

це лише ескіз планування, який абсолютно точно не влізе в ділянку 5 соток, шириною 15-16 м, ще й з обох сторін уже побудовані щільно сусіди

Посилання на коментар

в 2022-23 році GUNB — Główny Urząd Nadzoru Budowlanego польська урядова установа виклала кілька сотень проєктів до 140 м2 (площа першого поверху до 70 м2) щоб підтримати і спеціалістів-розробників, яким оплатили їх послуги з бюджету, і людям дати можливість безкоштовно завантажити проєкт і хоча б зрозуміти що ще окрім картинок з фасадами входить в сотні сторінок технічної документації, оцінити - що таке реальні креслення, чи просто в них вносити будь-які зміни і чи реально самотужки по них будуватися? Зараз ці проєкти є в архіві, але не впевнений, що кожен можна завантажити arch.gunb.gov.pl/projekty-architektoniczno-budowlane?utm

PS: перевірив, доступ для завантаження дотепер активний. Треба обрати проєкт, вказати свою адресу і на і-мейл за секунди приходить лінк для завантаження на 6-7 томів на кілька сотень сторінок

• Лайк 1
Посилання на коментар

21 хвилину тому, архітектор сказав:

Логічно було б адресувати це питання авторам проєкту. Я не знаю, лише можу припустити що автор проєкту польський сертифікований архітектор.

Оскільки не маю можливості запитати у нього, то запитаю у вас - яким чином можна дійти до такого життя, щоб намалювати такі кімнати на другому поверсі? Це ж жах якийсь...

Посилання на коментар

24 хвилини тому, vadimv сказав:

Оскільки не маю можливості запитати у нього, то запитаю у вас - яким чином можна дійти до такого життя, щоб намалювати такі кімнати на другому поверсі? Це ж жах якийсь...

Я відповім за себе, хоч жодного відношення до цих креслень не маю. Є правила, є щільна забудова. І є мінімум два варіанти вирішити питання. Як я бачу логіку польського архітектора: є безліч міст з історичною забудовою, де неможливо зайняти більше місця і треба вписати в розмір 5-6 метрів по фасаду дві спальні. І є суворі правила на приватну забудову на ділянках котеджної забудови - ті самі 5-6 метрів. Тому треба виконати містобудівні вимоги і вписати. Як жити - за рахунок ергономічно підібраних меблів, правильно впорядкованого простору. А як в каютах продумують простір? Щоб при обмежених габаритах отримати максимум. Просто є країни і правила, де виходять з можливостей, а не захоплюють нахабно додаткові метри, бо не влазить.

Потім виникає інший варіант - порушення будівельних норм. Я не хотів продумувати спальню, виліз на два метри до паркану. Порушив протипожежні норми, затінив сусіду ділянку, обмежив доступ для обслуговування фасаду. Завідомо зробив те, що неможливо ввести в експлуатацію законним способом. Ситуація не дивна. Просто замість довгострокового складного вирішення питання був обраний простий спосіб (як здається сьогодні), який завтра-післязавтра вилізе складнощами і труднощами, що перевищують сьогоденну вигоду від такого спрощеного підходу до складного питання

Посилання на коментар

202175069_GRAFIKA_20231211-Arkusz-G-3-ZAGOSPODAROWANIETERENU.thumb.png.d9a0a4e0e5fc3066e3983c3dbefddacc.pngimage.png.ab82e21340d6cc38de6f6be35c91b167.png

image.png.8d31f0c1110d3f409c0d9791ee6f212d.png

image.png.0c86458c709f65ef976c090f687d8bdf.png

image.png.146220cdf31a564f1b1cf6f9d226f872.png

image.png.2b5baf660aba4493924598c8cd66a7cd.png

image.png.240b709a5e6211127763f83075104f74.png

це проєкт, який можна завантажити в повному обсязі безкоштовно, для вузької ділянки. Сотні сторінок, складна технічна інформація, окрім картинок, які лише 2% від всієї інформації, що є в проєкті

arch.gunb.gov.pl/projekt/lacan-150-wariant-ii

• Лайк 2
Посилання на коментар

12 хвилин тому, архітектор сказав:

є безліч міст з історичною забудовою, де неможливо зайняти більше місця і треба вписати в розмір 5-6 метрів по фасаду дві спальні.

Можна було поміняти місцями дві дитячих і майстер-спальню (тобто вписати в 5-6 метрів одну спальню).

Ще можна було зробити фасад ще меншим (розширити той відгризаний кут) і зробити нормальні прямокутні спальні.

Але навіщо, якщо можна зробити отаке, як ото намальовано. І хай ті діти страждають у тих каморках. Браво. Відчувається справжній сертифікований підхід.

• Лайк 1
Посилання на коментар

4 хвилини тому, vadimv сказав:

Можна було поміняти місцями дві дитячих і майстер-спальню (тобто вписати в 5-6 метрів одну спальню).

Ще можна було зробити фасад ще меншим (розширити той відгризаний кут) і зробити нормальні прямокутні спальні.

Але навіщо, якщо можна зробити отаке, як ото намальовано. І хай ті діти страждають у тих каморках. Браво. Відчувається справжній сертифікований підхід.

це дуже спрощений підхід. Ніхто не знає, як той проєкт розроблявся, завжди є вибір - обирайте інше. Але точно можу сказати, що польский автор глибоко в носі мав думку тут на форумі, тому обурення не за адресою. Щодо сертифікації, то її рівень в Польщі - це роки навчання і спеціалізованої підготовки, перевірок і іспитів, і ніхто просто так не може плюнути в людину з такою професією. Вірніше, плювати можна і в сертифікат і в людину, і в проєкт. Але від цього в того, хто плює, нічого не зміниться у його власному проєкті чи житлі

• Хаха 1
Посилання на коментар

короткий екскурс - кому лінь було скачати повний пакет проєктної документації безкоштовно. Там кілька сотень аркушів, в тому числі такі важливі розрахунки - які витрати на рік на утримання будинку (опалення, підігрів води, електроспоживання). Бо не завжди саме на цій ділянці можна забезпечити відповідну потужність електромереж. Також важливим є хаходи з утеплення, які прямо впливають на постійні витрати в майбутньому. Це як купити машину дешево, а витрати на ремонт, заміну запчастин і на паливо щодня - перекриють початкову "економію"

Ось кілька креслень. Точно знаю, що мінімальна зміна стіни - це кілька днів переробок всіх розділів, від будівельних до оздоблювальних і інженерних

image.thumb.png.44edd33e24e12e3a6049d59f2c5c74a4.png

image.thumb.png.9d111f593212ba8d02fe88f1aedc2a17.png

image.thumb.png.d1a5cf3757474a99986143b9b46e13a7.png

image.thumb.png.cf8f2947f7dce6b243ac7ced112641d8.png

image.thumb.png.10c67f334c32ecce94ee74af09b74a08.png

Посилання на коментар

19 хвилин тому, архітектор сказав:

Вірніше, плювати можна і в сертифікат і в людину, і в проєкт. Але від цього в того, хто плює, нічого не зміниться у його власному проєкті чи житлі

В тому-то у проблема, що життя і добробут архітекторів ніяк не залежать від якості їхніх проектів. Нема зворотнього зв'язку - плювки не долітають. )

Змінено користувачем vadimv
Посилання на коментар

окрім специфікації матеріалів,є рішення по бетонуванню, армуванню, окремі розділи і томи по водопостачанню, опаленню, вентиляції, електриці, схема котельні, щитків

image.thumb.png.326de9be34e1db2c26cf441e5ad2e0c8.png

image.thumb.png.5c618044167f85ccc35ea28e304d535a.png

image.thumb.png.ac02dba0ede0bd246eb9d5d6aabbe86b.png

image.thumb.png.85de978d7a16561d95200fd7f1b7f0bf.png

image.thumb.png.1c03e33e357871fda22bf8f02fe87ad1.png

image.thumb.png.76eafb489b556b9e8bf9c9ee210983a1.png

image.thumb.png.01945064fec8a86ca2130c2ab60b61d7.png

image.thumb.png.c9a31c4a5112bb2e216bc24292147197.png

Посилання на коментар

1 час назад, архітектор сказал:

це лише ескіз планування

Дякую, я в курсі...

1 час назад, архітектор сказал:

шириною 15-16 м

По ширині я не в я не знаю що там в автора теми... 5 соток можуть мати різні пропорції (не завжди правильні)., про сусідів теж в душі не ай-лю-лю що там.

Я просто надав як приклад більш притомного зонування і планування а не лабірінтів "форту Буаяр"

43 минуты назад, архітектор сказал:

image.png.2b5baf660aba4493924598c8cd66a7cd.png

image.png.240b709a5e6211127763f83075104f74.png

О, це норм хатинка!

Змінено користувачем Nikolay Cherednichenko
  • Лайк 1
Посилання на коментар

6 хвилин тому, vadimv сказав:

В тому-то у проблема, що життя і добробут архітекторів ніяк не залежать від якості їхніх проектів. Нема зворотнього зв'язку - плювки не долітають. )

це loss aversion, тобто втрати болять сильніше, ніж рівні за розміром вигоди. Оплата архітектору сьогодні відчувається як реальна втрата, а майбутня економія на переробках, утепленні, конструкціях чи інженерії здається абстрактною. Так само й ви - заздрячи оплаті праці польських архітекторів, не розглядаєте впринципі трудомісткість і складність комплексного проєкту, спрощуючи поняття проєкт до однієї картинки з планом поверху. Яка по суті може здаватися вигідною, дешевою і простою, але не давати відповідь - як це все збудувати якісно і скільки воно коштуватиме

Якщо людина жила в квартирі, не будувала будинок і бачить навколо приклади “кум сам побудував”, її мозок тягнеться до знайомої моделі: знайти готовий варіант, здешевити, домовитись із бригадою. Дослідження Samuelson і Zeckhauser описує status quo bias: люди непропорційно часто тримаються наявного або звичного варіанту навіть тоді, коли кращий сценарій існує.

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...