Dendnepr Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня 15 часов назад, Chatter сказал: Скуяли? Це форум. Бачу клована - глузую. Не подобаєтся? Ну поплач. На форумі є правила. Тільки зараз модераторів не вистачає . Ругательства, нецензурные выражения (скрытый мат, в том числе - с заменой букв всевозможными значками или целых созвучных слов), оскорбления, хамство, провоцирования конфликтов и другие сообщения, нарушающие данные Правила, удаляются без комментариев. Инициаторы наказываются. Да і взагалі - паскудство так "спілкуватися". Цей форум не для глузування, а для допомоги. Сюди багато ходять за порадою, хоча деякі шукають тут "клованів" задля самоствердження. Не той іорум обрали для цього 10 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня 8 часов назад, delic сказал: Комусь везе, комусь не дуже. Обставини різні і ситуації різні виникають. Але зазвичай більше везе тому, хто думає в правильному напрямку... Так а, що може статися. Кабель 3*1.5 мідний, автомат захисту, хай буде В10, це хай буде 2.2кВт на кімнату - спальня наприклад. Включати обігрівач, так він 1000-1500Вт, норм. Але я вже і не бачив давно хто вмикає обігрівачі. Є кондиціонери з обігрівом, використовують їх. Ввімкнуть пилосос, так 700-1200 Вт може більше не знаю. Теж тримає. Але у багатьох робот пилосос, або акумуляторний ручний - зручно, швидко. Залишається телевізор, зарядка для ноута або смартфона, і якась настільна лампа(яка теж може бути акумуляторна, бо часті відключення). Це від сили ват 300. Може є нюанси в петлі фаза-нуль, довгі лінії і т.д. Так там і значення можуть бути такі, що В16 на розетки автомат і не спрацює якщо значення КЗ буде малим. Новобудови, в яких я проводив заміри, значення хороші тим паче підстанція під боком. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
XL.pro Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня Тільки що, Energon сказав: Так а, що може статися. Кабель 3*1.5 мідний, автомат захисту, хай буде В10, це хай буде 2.2кВт на кімнату - спальня наприклад. Включати обігрівач, так він 1000-1500Вт, норм. Але я вже і не бачив давно хто вмикає обігрівачі. Є кондиціонери з обігрівом, використовують їх. Ввімкнуть пилосос, так 700-1200 Вт може більше не знаю. Теж тримає. Але у багатьох робот пилосос, або акумуляторний ручний - зручно, швидко. Залишається телевізор, зарядка для ноута або смартфона, і якась настільна лампа(яка теж може бути акумуляторна, бо часті відключення). Це від сили ват 300. Може є нюанси в петлі фаза-нуль, довгі лінії і т.д. Так там і значення можуть бути такі, що В16 на розетки автомат і не спрацює якщо значення КЗ буде малим. Новобудови, в яких я проводив заміри, значення хороші тим паче підстанція під боком. Якщо піти від зворотного. А в чому полягає економія прокласти 1.5 замість 2.5 кв.мм в порівнянні з вартістю робіт і матеріалів навіть по електриці (не всій квартирі/будинку)? 5 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня (змінено) 25 минут назад, XL.pro сказал: Якщо піти від зворотного. А в чому полягає економія прокласти 1.5 замість 2.5 кв.мм в порівнянні з вартістю робіт і матеріалів навіть по електриці (не всій квартирі/будинку)? Змінено 26 січня користувачем Energon 4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня (змінено) 58 минут назад, Energon сказал: Так а, що може статися. Кабель 3*1.5 мідний, автомат захисту, хай буде В10 Взагалі то людина написала дещо інше: В 24.01.2025 в 23:45, AndryG сказал: на всі інші 2*1,5. В кухню завів дві групи 3*1,5 плюс окремо холодильник, духовка, плита. Майже всі розетки по хаті без PE - я не знайшов приладів з РЕ, що туди будуть вмикатися. І автомати не факт що будуть хоча б 16А (про 10А без вашого допису взагалі не вірю) а не скажемо 25А, щоб не вибивало... Цікаво - в кухні теж здебільшого малопотужні прилади зазвичай використовуються? Змінено 26 січня користувачем Vikctor 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня 7 минут назад, Vikctor сказал: Взагалі то людина написала дещо інше: Так взагалі то я і не цій людині відповідав) написав Ігорю, і вище описав, що 3*1.5 має шанс на життя. Попросили описати економію, описав. Все ніби. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
XL.pro Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня 21 хвилину тому, Energon сказав: Минулого року мені вартість робіт по чорновій електриці 2-к квартири оцінили в 50-60 тис.грн + окрема стаття по матеріалам (не рахував, нехай буде 40-50 тис грн). Грубо кажучи, "економія" в 2-3-4 тис грн при бюджеті 80-100 тис грн - копійки. Ви професійний електрик на профільному форумі, вас читають і вірять постам новачки. Напевно, правильно було б сказати: 1. Згідно норм на розетки прокладають кабель перерізом 2.5 кв.мм., неважливо від навантажень 2. Економія на кабелі у % співвідношенні до вартість робіт+матеріалів невелика. P.S. Не сприймайте мій допис як повчання. В моєму розумінні першочергово потрібно говорити як правильно. 5 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
porterlv Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня 2 хвилини тому, XL.pro сказав: Згідно норм на розетки прокладають кабель перерізом 2.5 кв.мм., неважливо від навантажень Мислив собі, від щита до стриху далеко, там буде лампочка, нащо мені там 2,5 квадрати і кинув 1,5. Пройшли роки і мені туди на стрих захотілося канальний кондиціонер.... Зекономив... 5 1 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дорофеев Сергей Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня 18 минут назад, porterlv сказал: Зекономив Как то и я задумался. Телевизор 21", 1,7 метра от пола. Тянул 2,5 мм2. С заземлением и УЗО. А вдруг придется трехфазный строгальный подключить? Пока не поздно закинуть 5×6? А вдруг? Во главу угла ставится не разумная целесообразность, а написанные правила для группы розеток 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня 30 хвилин тому, XL.pro сказав: 1. Згідно норм на розетки прокладають кабель перерізом 2.5 кв.мм., неважливо від навантажень Хм, я знаю забудовників які у розетках розгалуження на сусідні роблять перерізом 2.5 кв.мм., а з щитка на розетку подають перерізом 1.5 кв.мм. Також у цілях економії. 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дорофеев Сергей Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня Чтоб все правила не лопатить помогите с первоисточником, где догма 2,5 мм2 на каждую розетку 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня 50 минут назад, XL.pro сказал: 1. Згідно норм на розетки прокладають кабель перерізом 2.5 кв.мм., неважливо від навантажень P.S. Не сприймайте мій допис як повчання. В моєму розумінні першочергово потрібно говорити як правильно. Мммм....та не має таких норм, щоб там було вказано точно про кабель 3*2.5 на розеточні групи) Раніше в ПУЄ був пункт про "рекомендацію" А зараз дивлюсь і те прибрали, або не можу знайти. Варіант. А ось в ДБН щось знайшов. І більше ні слова) P.S може підскажете ці норми? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
XL.pro Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня (змінено) 35 хвилин тому, Energon сказав: Мммм....та не має таких норм, щоб там було вказано точно про кабель 3*2.5 на розеточні групи) Раніше в ПУЄ був пункт про "рекомендацію" А зараз дивлюсь і те прибрали, або не можу знайти. Варіант. А ось в ДБН щось знайшов. І більше ні слова) P.S може підскажете ці норми? Давно відійшов від ремонтів, шукати чи підказувати якісь норми не буду. Але ви, як професійний електрик, починаєте писати дурниці. Крім всього іншого, доцільність "економії" такого кабелю описав вище, її немає. Пам'ятаю років 10 тому як ви опиралися клемам WAGO, писали щось на зразок "не маєте хірургічних пальців для з'єднання в підрозетнику". А потім почали їх застосовувати у своїй роботі. Тому доцільність прокладання кабелю на 1.5 кв.мм. для розеточних груп (навіть при АВ 10А) незрозуміла. Від слова "взагалі". Змінено 26 січня користувачем XL.pro 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня 5 минут назад, XL.pro сказал: Давно відійшов від ремонтів, шукати чи підказувати якісь норми не буду. Але ви, як професійний електрик, починаєте писати дурниці. Крім всього іншого, доцільність "економії" такого кабелю описав вище, її немає. Пам'ятаю років 10 тому як ви опиралися клемам WAGO, писали щось на зразок "не маєте хірургічних пальців для з'єднання в підрозетнику". А потім почали їх застосовувати у своїй роботі. Тому доцільність прокладання кабелю на 1.5 кв.мм. для розеточних груп (навіть при АВ 10А) незрозуміла. Від слова "взагалі". Ну то може не варто самим дурниць писати? А то виглядає я розумний, ти дурак. Не маєте щось по темі відписати, з підтвердженням того, може тоді краще не лізти і не писати. Тю, ще й Ваго вчіпили 😂. P.S Особисто Вам пояснюю. Ми просто ввели дискусію, про кабель 3*1.5 на розеточні групи. Я описав, чому це має право на життя і не БІЛЬШЕ того. Якщо Вам, щось не зрозуміло особисто, то це Ваші клопоти і проблеми. І на мене не перекладуйте будь-ласка. Дякую. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
US7IGN Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня 12 хвилин тому, XL.pro сказав: Тому доцільність прокладання кабелю на 1.5 кв.мм. для розеточних груп (навіть при АВ 10А) незрозуміла. Від слова "взагалі". Якщо можете собі дозволити то чому ні? В кожну розетку може бути підключена праска колись... 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня 6 минут назад, US7IGN сказал: Якщо можете собі дозволити то чому ні? В кожну розетку може бути підключена праска колись... О, да в принципі може) але за останніх років 3, у людей там де є пралка і сушка, окреме місце під вбудовану праску є. Така собі пральна кімната. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igorrius Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня 7 минут назад, Energon сказал: О, да в принципі може) але за останніх років 3, у людей там де є пралка і сушка, окреме місце під вбудовану праску є. Така собі пральна кімната. фен , утюг - должны иметь право включиться в любую розетку квартиры , замуровать в стену 1 или 1,5 квадрата на розетку можно конечно , но не такая большая экономия на фоне этого гемора : сюда можно включать , а сюда нельзя 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня 1 минуту назад, igorrius сказал: фен , утюг - должны иметь право включиться в любую розетку квартиры , замуровать в стену 1 или 1,5 квадрата на розетку можно конечно , но не такая большая экономия на фоне этого гемора : сюда можно включать , а сюда нельзя 1мм2 по нормам не можно. Не менше 1.5 по міді має право використовуватися) 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дорофеев Сергей Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня 1 час назад, Energon сказал: 1мм2 по нормам не можно. Телевизор 21", 1,7 метр от пола потребляемая 80 Вт. Висит на гипсокартонной перегородке. Проложил медный многожильный 1 мм2 в гофре. От щита через автомат 6 А. Со временем поменяю на 2 А. Ну и чем я рискую? Даже в вашей таблице речь идет о группе (не менее 2-х) розеток. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sirkonium Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня 10 хвилин тому, Дорофеев Сергей сказав: Телевизор 21", 1,7 метр от пола потребляемая 80 Вт. Висит на гипсокартонной перегородке. Проложил медный многожильный 1 мм2 в гофре. От щита через автомат 6 А. Со временем поменяю на 2 А. Ну и чем я рискую? Даже в вашей таблице речь идет о группе (не менее 2-х) розеток. Навіщо взагалі той автомат? В телевізорі вже є вбудований запобіжник 😁 3 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня 1 година тому, Energon сказав: Не менше 1.5 по міді має право використовуватися) Та звичайно, що має, он Toyota Prado ходить з движком на 2,7 літри і нічого, а на вигляд такий самий як і 4 літри ) Я от не знав, що до розетки підходить всього 1.5 квадрата і вмикав одночасно плиту, витяжку, кавоварку, мікрохвильовку, а до війни ще й е/чайником користувався і теж нічого не трапилось. ) Питання в іншому, якщо це не тимчасово то не варто все робити впритул до межі можливості, шкідливо для здоровʼя. Особливо зараз, коли в продажу все з гімна і палок і перетин кабелів не відповідає розмірам і якість така ж сама, (хАроша). 4 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня 4 минуты назад, Фрай сказал: Особливо зараз, коли в продажу все з гімна і палок і перетин кабелів не відповідає розмірам і якість така ж сама, (хАроша). А навіщо купувати кабелі з гівна і палок? Зараз світ такий великий і відкритий, що можно купувати кабель не тільки вітчизняний але й імпортний по прийнятним цінам. Були б можливості і бажання. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дорофеев Сергей Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня (змінено) 20 минут назад, sirkonium сказал: Навіщо взагалі той автомат? Вас не проведешь. Куда то надо было его повесить. Повесил на автомат линии управления терморегуляторами теплого пола. 2 по 0,5 Вт. (силовая линия терморегуляторов отдельно) Змінено 26 січня користувачем Дорофеев Сергей Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня 30 минут назад, Дорофеев Сергей сказал: Телевизор 21", 1,7 метр от пола потребляемая 80 Вт. Висит на гипсокартонной перегородке. Проложил медный многожильный 1 мм2 в гофре. От щита через автомат 6 А. Со временем поменяю на 2 А. Ну и чем я рискую? Даже в вашей таблице речь идет о группе (не менее 2-х) розеток. Це щось з пожежної тематики, чому не можно кабелі використовувати менше ніж 1.5мм2. Скоріш за все проводили якісь тести, і результати їх не влаштували. Думаю, при цьому механічна міцність страждає і сам кабель не пройшов по пожежній частині тести. 1 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: 26 січня Поділитись Опубліковано: 26 січня 19 хвилин тому, Energon сказав: А навіщо купувати кабелі з гівна і палок? Та ви знаєте, я ж мабуть купую все на розкладках чи при дорозі та ще й щоб подешевше. )) чи може тому, що продавани везуть сюди різне г і продають по ціні шоколаду, а я не маю мікрометри для вимірювання і спектрометри щоб визначити склад металу і кількість міді? 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз