allanek Опубліковано: 25 червня Поділитись Опубліковано: 25 червня 1 година тому, AndryG сказав: Чорнозем у нас тут. Тому я і питала про грунт, що різний підхід до вимог. 1 година тому, AndryG сказав: Бісить коли стоїть робота, бо тупо не розумієш як його робити. Можу тільки поспівчувати. На форумі є користувач Vinni. Він займається мощенням. Має тему на форумі, раніше багато викладав світлин з різних об'єктів. Може до нього звернутися з питанням та він порадить вам , як зробити краще. Або відповідь вже є в його темі. Бо по особистим темам не набігаєтесь, щоб десь побачити, як в кого зроблено. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: 25 червня Поділитись Опубліковано: 25 червня 24.06.2025 в 14:18, AndryG сказав: постелю оту ізоляцію з пупирками. Ота ізоляція з пупирками використовується в дренажах і в поєднанні з геотестилем. Тобто , оті пупирки потрібно накривати геотекстилем інакше воно шо мертвому припарки. Бруківка: 1. Копаєте навколо будинку яму шириною 1100мм і глибиною 300мм. 2. По периметру будинку заглиблюєтесь ще на 200мм. Заглиблюватись чимось вузьким (сапою наприклад) 3. Клеїте на фундамент ЕППС мінімум 50мм і на глибину 500мм від рівня землі. 4. Формуєте основу з ухилом від будинку. 5. Насипаєте на основу щебінь 20х40 шаром 40-60мм і ущільнюєте його віброногою повністю забивши його в землю. Якщо десь будуть ями досипаєте та ущільнюєте. 6. Насипаєте на основу відсів шаром 2-3см і ущільнюєте віброплитою. 7. Стелите плівку гідроізоляції. 8.Насипаєте відсів шаром 100мм , зверху шар щебеню 40-60мм фракції 20-40 поливаєте водою і ущільнюєте віброплитою . 9. Повторюєте пункт 8 до рівня -200мм до нуля. 10. Ставите бордюри. 11. Повторюєте пункт 8 до рівня -60мм до нуля. (щебінь можна замінити на фракцію 5-20 , легше буде на руки). 12, Насипаєте чистий відсів шаром 30-40мм і ущільнюєте віброплитою. ПС.. В такому стані можна залишити до повного оздоблення фасаду. 13. Ставите маяки , зрізаєте зайіий відсів та вкладаєте бруківку. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
outdoor24 Опубліковано: 25 червня Поділитись Опубліковано: 25 червня Прихований текст не бачив такого трешу у техкартах основних виробників тротуарки. особливо оцей момент: 4 хвилини тому, andrey_ka сказав: 7. Стелите плівку гідроізоляції. нахіба ви оцей гембель людині пропонуєте? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: 25 червня Поділитись Опубліковано: 25 червня (змінено) 19 хвилин тому, outdoor24 сказав: не бачив такого трешу у техкартах основних виробників тротуарки. Дайте хоч одну , ну або ткніть пальцем де почитати. 19 хвилин тому, outdoor24 сказав: нахіба ви оцей гембель людині пропонуєте? Ця опція необов`язкова , а скоріш підстраховка. А в чому гембель ? Змінено 25 червня користувачем andrey_ka Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 25 червня Поділитись Опубліковано: 25 червня 19 хвилин тому, andrey_ka сказав: Насипаєте чистий відсів шаром 30-40мм і ущільнюєте віброплитою. ПС.. В такому стані можна залишити до повного оздоблення фасаду. Я бы со своего опыта посоветовал бы только первый слой щебня, около 10 см. А финиш уже после фасада. С фасада много летит всякого штукатурного 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
outdoor24 Опубліковано: 25 червня Поділитись Опубліковано: 25 червня 20 хвилин тому, andrey_ka сказав: А в чому гембель ? Гембель у тих 13 пунктах, що ви навели. Простіше вже залити бетонну, чим мудохатися з тими шарами. а по картам вище ж наводили приклад: Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
eam Опубліковано: 25 червня Поділитись Опубліковано: 25 червня 53 минуты назад, andrey_ka сказал: Ота ізоляція з пупирками використовується в дренажах і в поєднанні з геотестилем. Тобто , оті пупирки потрібно накривати геотекстилем інакше воно шо мертвому припарки. Бруківка: 1. Копаєте навколо будинку яму шириною 1100мм і глибиною 300мм. 2. По периметру будинку заглиблюєтесь ще на 200мм. Заглиблюватись чимось вузьким (сапою наприклад) 3. Клеїте на фундамент ЕППС мінімум 50мм і на глибину 500мм від рівня землі. 4. Формуєте основу з ухилом від будинку. 5. Насипаєте на основу щебінь 20х40 шаром 40-60мм і ущільнюєте його віброногою повністю забивши його в землю. Якщо десь будуть ями досипаєте та ущільнюєте. 6. Насипаєте на основу відсів шаром 2-3см і ущільнюєте віброплитою. 7. Стелите плівку гідроізоляції. 8.Насипаєте відсів шаром 100мм , зверху шар щебеню 40-60мм фракції 20-40 поливаєте водою і ущільнюєте віброплитою . 9. Повторюєте пункт 8 до рівня -200мм до нуля. 10. Ставите бордюри. 11. Повторюєте пункт 8 до рівня -60мм до нуля. (щебінь можна замінити на фракцію 5-20 , легше буде на руки). 12, Насипаєте чистий відсів шаром 30-40мм і ущільнюєте віброплитою. ПС.. В такому стані можна залишити до повного оздоблення фасаду. 13. Ставите маяки , зрізаєте зайіий відсів та вкладаєте бруківку. Фигасе у вас пунктов. Я себе делал намного проще для отмостки тз плитки(сверху-вниз): - плитка - гарцовка - гранотсев - щебень - геотекстиль - мембрана - немного песка выровнять поверхность и сделать уклон от дома если не получилось сделать при копке Просто, быстро, не сложно. ЗЫ. А для мягкой отмостки еще проще: - щебень - геотекстиль - мембрана - немного песка выровнять поверхность и сделать уклон от дома если не получилось сделать при копке 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: 25 червня Поділитись Опубліковано: 25 червня 23 хвилини тому, outdoor24 сказав: Гембель у тих 13 пунктах, що ви навели. Простіше вже залити бетонну, чим мудохатися з тими шарами. ІМХО. Ну зовсім не простіше. Наведіть ваш варіант з бетоном (по пунктах) , порівняєм. 25 хвилин тому, outdoor24 сказав: а по картам вище ж наводили приклад: Рівно те саме що пропоную і я , тільки в зашифрованому вигляді. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: 25 червня Поділитись Опубліковано: 25 червня 6 хвилин тому, eam сказав: Фигасе у вас пунктов. Та ну , просто розписано пошагово. Якщо вашими словами то в мене ще простіше. Зверху-вниз : Бруківка. відсів. щебінь. Спланована земля. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
eam Опубліковано: 25 червня Поділитись Опубліковано: 25 червня (змінено) 18 минут назад, andrey_ka сказал: Та ну , просто розписано пошагово. Якщо вашими словами то в мене ще простіше. Зверху-вниз : Бруківка. відсів. щебінь. Спланована земля. Нифига. У вас если убрать шаги то вот такие слои получаются (снизу-вверх): 5. щебінь 20х40 шаром 40-60мм 6. відсів шаром 2-3см 7. плівку гідроізоляції. 8. відсів шаром 100мм + щебеню 40-60мм фракції 20-40 9. Повторюєте пункт 8 до рівня -200мм до нуля. (отсев + щебень) 11. Повторюєте пункт 8 до рівня -60мм до нуля. (отсев + щебень). 12, чистий відсів шаром 30-40мм 13. бруківку. Т.е. оно будет как у меня если выкинуть пунты 5, 6, 9, 11 из вашего списка вместе с кучей работы лишней, а в 8-ом заменить отсев на геотекстиль. Вот нашел в инете пирог, очень похожий на тот, что я себе делал (только песок между мембраной и геотекстилем не нужен): Змінено 25 червня користувачем eam Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
outdoor24 Опубліковано: 25 червня Поділитись Опубліковано: 25 червня 35 хвилин тому, andrey_ka сказав: Рівно те саме що пропоную і я , тільки в зашифрованому вигляді. Ну де ж те саме? де там плівка гідроізоляції? де там оті повторення? вже вище розписали, що ніфіга це не те саме. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: 25 червня Поділитись Опубліковано: 25 червня 28 хвилин тому, eam сказав: Т.е. оно будет как у меня если выкинуть пунты 5, 6, 9, 11 из вашего списка вместе с кучей работы лишней, а в 8-ом заменить отсев на геотекстиль. Як це ви пункт 5 взяли і викинули. Перед будь-якими маніпуляціями основа має бути ущільнена. Як ви це зробите без пункту 5 ? Пункт 6 необхідний щоб згладити виступаючі камінчики після ущільнення основи , щоб в подальшому не порвати плівку. Якщо з тих чи інших причин гіроізоляція відсутня , то і пункт 6 відпадає. Оте що у вас на малюнку під написом щебінь - це пункти 8,9,11. Чого це раптом взяли їх і викинули. А необхідну висоту ви як/чим будете набирати ? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: 25 червня Поділитись Опубліковано: 25 червня 24 хвилини тому, outdoor24 сказав: Ну де ж те саме? де там плівка гідроізоляції? де там оті повторення? вже вище розписали, що ніфіга це не те саме. Ущільниний грунт - це пункти 1,4,5 Несучий шар , щебінь - це пункти 8,9,11 Розклинюючий шар , щебінь - це пункти 8,9,11 голкопробивний геотекстиль - у моєму випадку непотрібен. вирівнюючий шар , відсів - це пункти 8,9,11 баласт , відсів - це пункт 12 Бруківка - це пункт 13 Про плівку : якщо її не класти то пункти 6,7 зайві. ПС.. Все те саме тільки зашифроване. Написано несучий шар , щебінь. А як його влаштувати без повторення? Просто насипати та зверху лопатою пристукати. А щоб наприклад нормально ущільнити шар щебеню в 20см фракції 20-40 за один раз , потрібна віброплита під 200кг. вагою. Тому я і пишу про повторення , бо більш ніж впевнений , що віброплита буде до 100кг. вагою. Ось приклад от такого пошагового ущільнення. Це повний камаз щебеню розвантажується , зверніть увагу на скільки колесо вгрузло в ущільнену основу і ця основа вже піднята над рідним грунтом на 300мм. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
outdoor24 Опубліковано: 25 червня Поділитись Опубліковано: 25 червня 50 хвилин тому, andrey_ka сказав: на скільки колесо вгрузло в ущільнену основу на скільки? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: 25 червня Поділитись Опубліковано: 25 червня 1 година тому, outdoor24 сказав: на скільки? Приблизно ні на скільки. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AndryG Опубліковано: 26 червня Автор Поділитись Опубліковано: 26 червня 21 годину тому, ЯД сказав: Это он говорил про плиту из бетона - под нее не надо щебня, а Эппс. Хрін розбереш про що саме він говоре. На схемах плита бетонна, в розмові - плитка. І там же розказує, що під вимощення нефіг щебінь класти. Ось прямо мій варіант: трава біля будинку і частина двору з плиткою. Вивести рівень піском кар'єрним, еппс замість щебеню і "плити бетонні" - що це? Як далі він розказує: є гроші - заливайте плиту, нема грошей - гарцовка з сіткою. Теж вимощення. Як у другій частині питають, то шар над еппс може бути гарцовка з армуванням. 13:00 про еппс замість щебеню Далі 18:05 чи обов'язково бетон під фем, ні - гарцовка з армуванням підійде. Ось я і думаю. В пішохідній зоні навколо будинку можна обійтися без щебеню під плитку? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Oleg K Опубліковано: 26 червня Поділитись Опубліковано: 26 червня Терехов гарно розповідає, та гарно будує(можливо), якщо б він вам робив, то хай би робив як хоче, аби гарно і з гарантією, а так як ви будуєте самі і за свої гроші, то робіть простіше( я наводив тех.карти де ніде про еппс, сітку, навіть гарцовку(не завжди) не написано) тим паче в пішохідній зоні, так зроблено у багатьох людей і воно працює, через декілька тижнів ви навіть не помічаєте ті доріжки і косяки(можливі) з ними, а навіть якщо щось трапиться то тротуарка локально ремонтується. А блогерам завжди потрібен новий контент(не як у всіх) хайп, питання, обговорення і т.д., Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
allanek Опубліковано: 26 червня Поділитись Опубліковано: 26 червня (змінено) 3 години тому, Oleg K сказав: то робіть простіше( я наводив тех.карти де ніде про еппс, сітку, навіть гарцовку(не завжди) не написано) тим паче в пішохідній зоні, так зроблено у багатьох людей і воно працює, через декілька тижнів ви навіть не помічаєте ті доріжки і косяки(можливі) з ними, а навіть якщо щось трапиться то тротуарка локально ремонтується. В саду є садові доріжки, де взагалі ФЕМи покладені просто на пісок, без нічого і гарно себе поводили. До речі і доріжки з дубових спилів теж так само були покладені лише на пісок і теж гарно тримались. Але ж я чітко розуміла, що в мене пісок, ніколи не стоїть вода, що нема потреби приділяти особливу увагу дренажу. Але я бачила, що коїться на ділянці знайомих після дощу, коли грунт глина- там можна було плавати на човні. А в ТС чорнозем, тож я б , якщо б мала такий грунт, приділяла багато уваги, як зробити мощення, щоб потім не переробляти. А переробка потягне , в першу чергу, витрати фінансів. Змінено 26 червня користувачем allanek Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AndryG Опубліковано: 6 липня Автор Поділитись Опубліковано: 6 липня (змінено) Дощі закінчились - можна братися за землю. Дістав віброплиту з сараю, в вона як запищить: "Жопа моїм підшипникам, хочу в ремонт"! Займемося двома сторонами, де без трамбовки обійтися можна. Сторона фасаду готова приймати землю з вузького західного загашника, куди десятки років падає вода з даху, бо ринв нема, нікуди не стікає, бо паркан на лопату нижче землі, не сохне, бо через туї сонця не видно і насичує собою земельку під фундаментом Змінено 6 липня користувачем AndryG 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AndryG Опубліковано: 19 серпня Автор Поділитись Опубліковано: 19 серпня Сів малювати каркас для тамбуру. В допомогу з сопроматом покликав чат gpt 🤦♂️ Схему стін підглянув на ютубчиках, а ось за балку для прольоту в 4 метри звернувся до чату. Довго ми з ним обирали різні варіанти, поки він не договорився до того, що треба туди ліпити швеллер 12, а краще 14. Коли почав я сам пропонувати варіанти, то виявилося, що труба 60х60х2мм теж підходить. Отакий у нього широкий погляд на ситуацію. То ж, шановне панство, порадьте, будь ласка, мені притомне рішення. Спочатку була ідея зробити цю балку збірною з трьох дошок 150х50 від краю до краю і торцеву стіну зібрати товщиною 150мм. В розмовах з жпт дійшли до проф труби 120х80х3мм і опори в куту 80х80х2. Поставити по середині ще один стовб найнадійніший варіант, але саме там зариті труба водогону і кабелі в будинок - так воно без проекту будувати. Друге зовсім незрозуміле питання - дах. На малюнку зображені наявні зараз лобова дошка даху будинку і газова труба під ним. Планую постелити бітумку. Чи достатній/зайвий пиріг для бітумки в моєму випадку: (холодний тамбур і тераса, кондесату не повинно бути, контррейку і мембрану не ставимо) крокви 150х50 (чи достатньо 100х50 поставити щилніше і отримати більше простору) обрешітка 100х20 з кроком... Бачив варіанти як крокви ставили через 40-50см і без обрешітки. OSB 15 підстилаючий килим бітумка Підлога. Як основу поклав на цоколь дошку 150х50. А тепер думаю чи не зайва вона там і замінити її ще одним шаром цегли? П'ятаки на малюнку - залитий бетон на рівні плитки. Тільки тепер допетрив, що заливати треба було не по контуру тераси, а ширше, бо тепер стовб доведеться ставити на край п'ятака. Будий радий почути всі ваші думки На малюнку зараз все зібрано з дошки 100х50. Перепад між підлогою і дверима в будинок 200мм - буде в тамбурі десь сходинка - для збільшення нахилу даху і зменшення сходинок на ганку та до тераси. ___ P.S. Різні варіанти однакових стін - пошук варіантів. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AndryG Опубліковано: 19 серпня Автор Поділитись Опубліковано: 19 серпня Замучила ця балка. Пошукав по форуму. Ось, наприклад, пан каже, що її достатньо Знайшов калькулятор онлайн prostobuild.ru/onlainraschet/207-sbor-nagruzok-onlayn.html Та шось я заплутався, які мені числа туди вбивати для розрахунку прогіну (балки). Якщо з довжиною зрозуміло (4м), то шаг балок проситься ширина тераси 3м. Снігове навантаження для Сум 170кг/м2. Для даху 12м2 це дві тони. Невже не витримає? Калькулятор видає збірне навантаження 688кг/м. З таким наванатаженням prostobuild.ru/onlainraschet/143-raschet-balki-na-progib.html калькулятор видає прогин 57мм а калькулятор по міності prostobuild.ru/onlainraschet/144-raschet-balki-na-prochnost.html ставить діагноз: "Прочность по нормальным напряжениям:не обеспечена 25.02МПа > 8.34МПа" Всього дві тонни снігу, а така здорова балка як сірник тріщить... Хто вміє такі речі рахувати вірно? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AndryG Опубліковано: 19 серпня Автор Поділитись Опубліковано: 19 серпня Поставити внизу швелер на бетонні п'ятаки і по середині поставити ще один стовб ? Можливо, тоді і 150*100 вистачить балки, стовби поставлю 150х150 для краси? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andry07 Опубліковано: 20 серпня Поділитись Опубліковано: 20 серпня за цю балку мова? Давайте порахую. Потрібен поперечний розріз по терасі з будинком з усіма розмірами. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AndryG Опубліковано: 26 серпня Автор Поділитись Опубліковано: 26 серпня З балкою з допомогою andry07 розібрався. Щоб не грати в лотерею з погодою дійсно треба балку ставити 200х150. Вирішив поставити ще один фундаментний п'ятак де можна, а не на місці ствоба. Потім кину дві рельси Р8 (стовпчиками для парканчиків слугували) і на них стовб. Від стовба до опори буде біля 30 см. Навантаження на балку нарахували 640кг/м - сніг, багато снігу і ще трохи. Але є ще одна сторона крокв - дошка на стіні будинку. Якби не утеплення стіни, то я би причепив дошку до стіни анкерними больтами М12 через метр-півтора і не парився би. Берем дошку 150х50, в місцях кріплення анкерів підкладаємо відрізки цієї ж дошки 150х150х50 щоб вивести в один рівень з утеплювачем (пінопласт). Анкери з шпильки М12 в цеглу (силікатна) на хімічний анкер через 80-100см. Як вам варіант? GPT каже ставити через 50см і між шарами дерева пластину мет 4мм завтовшки ставити. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
henko Опубліковано: 1 вересня Поділитись Опубліковано: 1 вересня В 26.08.2025 в 18:42, AndryG сказал: GPT каже ставити через 50см GPT бреше як дише. Можна користуватись лише як альтернативною думкою до Гроку Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз