Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Росіяни принесли нам війну

Скромный прораб

Рекомендовані повідомлення

1 хвилину тому, vadimv сказав:

Раптом промайнула думка, що ШІ дійсно не турбує ні тепло, ні вода, ні каналізація - то все турботи шкіряних мішків.

От інтернет - інша справа.

від того інтернету ще й електрічки залежні

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

6 хвилин тому, kkost сказав:

Знову ви про електрички )

Глянув тут чергову серію пригод весільного тамади - там йому навіть власні діти вже відверто кажуть, що татко трохи упоротий і що на ДВЗ їздити краще ))

Принаймні не доводиться стирчати посеред пустелі на +35 градусній жарі )))

Посилання на коментар

10 минут назад, US7IGN сказал:

дехто просто подбав обладнати будиночок всім необхідним в цій чудовій країні. крім старлінку схоже :lol:

В нас селі хоч і є два провайдери  оптоволоконного інтернету, але на деяких хатинка видніються антени Старлінка. 

• Лайк 1
Посилання на коментар

8 хвилин тому, US7IGN сказав:

а що скажуть експерти з ШІ щодо підтримки ШІ в ноутбуках? це в процесори щось додали чи що? що це ШІ має робити на ноутбуці?

Моя не знати, моя в ЛЛМ питати, а та відповідати:

Прихований текст

Суть

Так, у процесори реально додали “залізо під ШІ”: зазвичай це NPU / Neural Processing Unit (нейронний процесор, з англійської). Він створений для енергоефективного “прогону” моделей (inference (інференс/виконання моделі, з англійської)) прямо на ноутбуці. Microsoft+2Microsoft+2

Для Windows це зараз упаковано в ярлик Copilot+ PC: у вимогах прямо фігурує NPU 40+ TOPS (TOPS = trillion operations per second (трильйони операцій за секунду, з англійської)), 16 GB RAM, 256 GB SSD. Microsoft+2Microsoft+2

“ШІ на ноутбуці” в реальному житті часто означає локальні фічі для камери/мікрофона: background blur (розмиття фону, з англійської), eye contact (імітація погляду в камеру, з англійської), auto framing (автокадрування, з англійської), voice focus (приглушення шумів/фокус на голосі, з англійської). Microsoft Learn+1

Плюс: локальна обробка тексту/аудіо/зображень (транскрипція, переклад, пошук по локальних файлах, прості генеративні штуки) без постійного бігання в хмару. Мінус: важкі генеративні задачі (великі LLM (large language model, велика мовна модель, з англійської)) все одно часто краще робить GPU або хмара, бо NPU зазвичай про “дешево по ватах”, а не “максимально потужно”. Microsoft+2Microsoft Learn+2

По “залізу” зараз типово: Intel Core Ultra (із NPU), AMD Ryzen AI (із NPU), Snapdragon X (із NPU). У Microsoft прямо перераховані серії, які проходять планку Copilot+ PC. Microsoft

Розмітка тверджень

ФАКТ: Copilot+ PC фічі/вимоги прив’язані до NPU 40+ TOPS, і Microsoft публічно дає мінімальні вимоги та список серій процесорів. Microsoft+2Microsoft+2

ФАКТ: Windows Studio Effects використовує NPU для конкретних ефектів камери/мікрофона (blur, eye contact, framing, voice focus тощо). Microsoft Learn+1

ФАКТ: Intel (Lunar Lake / Core Ultra 200V) заявляє до 48 TOPS для NPU. Intel

ФАКТ: AMD у своїх анонсах/релізах заявляє до 60 NPU TOPS для Ryzen AI 400/PRO 400 (CES 2026). AMD

ІНТЕРПРЕТАЦІЯ: Більшість “ШІ в ноутбуці” для масового користувача зараз = фонові покращення звуку/відео + кілька ОС-фіч, а не “ноутбук став маленьким суперкомп’ютером”. (Бо так воно і продається.) Майкрософт Підтримка+1

НЕВІДОМО: Наскільки саме тобі це дасть користь без твого сценарію (дзвінки/монтаж/локальні моделі/офлайн-робота). Без контексту це як “чи потрібен тобі повний привід”, коли ти не сказав, де їздиш.

Джерела

Microsoft: Copilot+ PC вимоги / 40+ TOPS, перелік серій процесорів Microsoft+2Microsoft+2

Microsoft: Windows Studio Effects (що саме робить) Microsoft Learn+1

Intel: “до 48 TOPS” для NPU (Lunar Lake/Core Ultra) Intel

AMD: “до 60 NPU TOPS” (Ryzen AI 400) AMD

Невизначеності

Маркетинг vs реальність: TOPS не гарантує, що конкретна програма реально використає NPU, і що буде відчутний профіт.

Хмара vs локально: частина “AI-фіч” у Windows/додатках може йти через сервери, навіть якщо NPU є (залежить від фічі/регіону/політик).

Що перевірити, щоб закрити діри

Чи потрібні тобі Studio Effects (дзвінки/стріми/мітинги).

Чи плануєш локально крутити моделі (наприклад, small LLM (мала LLM, з англійської) / OCR / транскрипцію офлайн) і в яких програмах.

Яка ОС і екосистема: Windows Copilot+ vs macOS (Apple Neural Engine (нейронний рушій Apple, з англійської)) vs Linux (підтримка NPU там місцями “спорт для сміливих”).

Red teaming (контраргументи)

“Це просто ярлик для продажів.” Частина фіч дрібна, а програми роками можуть не навчитися нормально вантажити NPU.

“GPU важливіший.” Якщо твоя ціль реально генеративна (картинки/відео/великі моделі), то часто вирішує GPU/VRAM або хмара, а NPU буде другорядним.

Впевненість: середня–висока (бо вимоги/фічі NPU офіційно описані; “цінність саме для тебе” без сценарію не визначається).

P.S. Мовна дрібниця: краще “у процесори”, а не “в процесори” (евфонія).

Джерела можу додати.

Наскільки зрозумів, в ноутбуці може тепер жити аналог функцій NotebookLM але на мінімалках, порівняння дуже грубе.

Старлінк є в селі у сусіда, авто як раз після тренування заправив до повного, але гадаю, що за пару днів відремонтують. Ну а якщо ні, то й ні.

• Лайк 1
Посилання на коментар

3 хвилини тому, DmiVady сказав:

Наскільки зрозумів, в ноутбуці може тепер жити аналог функцій NotebookLM але на мінімалках, порівняння дуже грубе.

дякую. але забагато посилань на вінду, з якої я збираюся йти...

• Хаха 1
Посилання на коментар

1 хвилину тому, US7IGN сказав:

дякую. але забагато посилань на вінду, з якої я збираюся йти...

Зарікалися люди Лінукс не ставити 😁)))

• Хаха 2
Посилання на коментар

1 хвилину тому, DmiVady сказав:

Зарікалися люди Лінукс не ставити 😁)))

вони просто не залишають вибору :lol:

• Хаха 1
Посилання на коментар

Цитата

Чехія продовжить ініціативу боєприпасів для України, але фінансувати її не буде, — прем'єр країни Андрей Бабіш.

Раніше Бабіш виступав за повне скасування цієї ініціативи. 

Проте тепер Прага буде її координатором, але "жодні кошти громадян Чехії у це не вкладатимуться".

війна це про гроші. не дали кусочок торта майбутнього "мирного договорняка" ?

Посилання на коментар

"вийшла фігня, але і викинути рука не піднімається, тож страждайте і ви )" © Філл

1.jpg?token-hash=7rIHbzzDXHwmQZdJnVBnyfb

© А Філл все малює та малює )

• Хаха 4
Посилання на коментар

3 часа назад, DmiVady сказал:

Так, вже розганяють в каналах, так що можна ...

Годинку тому на ТЕЦ був аварійний скид тиску(цей звук за війну в нас вже всі вивчили), хз, якась аварія, тож планові графіки в нас полетіли шкереберть.

Знеструмлене місто і частина області.

Офіційних прогнозів щодо відновлення енергопостачання на Дніпропетровщині поки немає

Мешканців області, в яких ще є вода закликають зробити запаси.

Метро стало, людей виводять.

Раз така біда, то заразом протестую, скільки проживе кабельний інтернет. :o 🧘‍♂️

От і мене інтернет цікавить. Бо думаю- замовляти старлінк поки ще є інтернет, чи потім десь шукати сигнал щоб замовити. 😀 

Хоча ші пише що якщо в мене світло є то і інтернет має бути. Хз в мене фрегат. Мабуть про всяк випадок в кошик покладу старлінк.

Посилання на коментар

В 06.01.2026 в 19:37, Dmitriy_S сказал:

Та я ж кіт, в мене лапки. І взагалі я рижий і пухнастий. Тож давайте ви революцію якось без мене робити будете:)

як на виборах заробляти так залюбки - як ото до сметани біжить, а як революцію так - в мене лапки. 😆 нагларижаморда

• Хаха 4
Посилання на коментар

16 часов назад, DmiVady сказал:

Брешуть - 100%.

Перепрошую за Вікіпедію, але, наскільки пам’ятаю, тут її зазвичай приймають як перевірене джерело інформації.

Продивіться хронологію, і самі зробіть висновки.

Конституція США — це основний закон Сполучених Штатів, ухвалений у 1787 році

Друга поправка до Конституції США набрала чинності 15 грудня 1791 року й була частиною Білля про права.

Білль про права (США)

Кольт Патерсон (англ. Colt Paterson) — перший в історії працездатний револьвер з капсульним займанням, запатентований Семюелем Кольтом 25 лютого 1836 року.

Я не фахівець з історії американської демократії, але в цьому переліку найважливішим для теми є Білль про права (10 ключових поправок).

А сам вислів "God made some men small… but Colt made them all equal" з'явився значно пізніше. Це радше вдале маркетингове гасло для продавців зброї 😉

Так, зброя фізично слабшому інколи дає шанс не бути розчавленим сильнішим. Озброєне населення теоретично може стримувати зловживання влади. На локальному рівні це ... інколи правда. Але це не тотожне демократії.

І важливий момент, який у слоганах зазвичай забувають: зброя працює в обидва боки. І в логіці "населення проти влади", і в логіці "влада проти населення". От про це варто дуже добре подумати перед тим, як розкидатися гаслами. 

І так, я знаю, що в Україні частина мамчиних стрільців, які зброю бачили переважно в кіно, надрочують на ідею дозволу на короткоствол. Ті, хто реально має справу з короткоствольною зброєю, зазвичай значно стриманіші. Для захисту себе й домівки чинного законодавства про зброю, на мій погляд, більш ніж достатньо. Це окрема довга тема.

Додам лише, на мій погляд, найважливіше: володіння пістолетом не робить вас озброєним.

"Never assume that simply having a gun makes you a marksman. You are no more armed because you are wearing a pistol than you are a musician because you own a guitar." 
© Jeff Cooper "Principles of Personal Defense"
В перекладі на нашу:
 "Якщо ти придбав зброю, і не навчаєшся з неї стріляти, то хоча б спиляй мушку" 😉

І дякую :beer:, за веселу маніпуляцію - дало мені привід потренувати свою українську :)

Класика про короткоствол (з 1:50) :) 

• Лайк 1
  • Хаха 1
Посилання на коментар

4 часа назад, msgarry сказал:

От і мене інтернет цікавить. Бо думаю- замовляти старлінк поки ще є інтернет, чи потім десь шукати сигнал щоб замовити. 😀 

Хоча ші пише що якщо в мене світло є то і інтернет має бути. Хз в мене фрегат. Мабуть про всяк випадок в кошик покладу старлінк.

Все- фрегат здох

Посилання на коментар

А в это время!!!

Чиновник Фонду держмайна вказав, що має 5 тонн золотих злитків, які зберігає в Москві

Заступник директора департаменту оренди та розпорядження державним майном - начальник управління з питань розпорядження державним майном Фонду державного майна Андрій Мельник вказав у декларації, що зберігає золото у банківських зливках Євростандарту 999.9, ГОСТ 28058-89.

Номінал 5,0 Мт/ 160.753,61 Тр.унцій - на суму 79 804 999 євро.

На сьогодні він володіє золотом на 4 млрд гривень.

Чиновник зазначив, що золото зберігається у ЗАТ "КІТОН 21 СТОЛІТТЯ", яке знаходиться у Росії, Москві, по вул.Ясєнева, корпус 1,будівля, 30.

Також він вказав, що має цінні папери ЗАТ "КІТОН 21 СТОЛІТТЯ" на мільярди гривень.

Чиновник ФДМУ зазначив, що має 15 родовищ рідкоземельних металів на окупованій території Луганської області, зокрема, ДХК "Краснодонуголь". Одне з родовищ він оцінив у 1,5 млрд євро.

У 2024 році його річна заплата склала 1 млн гривень.(С)

• Хаха 4
Посилання на коментар

8 годин тому, kkost сказав:

не більше ніж двс. чи ви мали на увазі що електрички заряджаються через Інтернет? 

Посилання на коментар

8 годин тому, US7IGN сказав:

дехто просто подбав обладнати будиночок всім необхідним в цій чудовій країні.

Дехто попереджав про це ще 12 років тому:

Цитата

хатка с печкой возле леса, с погребом и колодцем сейчас УЖЕ самое лучшее вложение в недвижимость в Украине. В многоэтажке в войну выжить гораздо труднее

карбо зараз знову напише "Ти даєш типовий набір можливостей при веденні бойових дій. Це не прогноз, це куйня." 

Змінено користувачем vadimv
Посилання на коментар

1 час назад, Canton сказал:

А в это время!!!

Чиновник Фонду держмайна вказав, що має 5 тонн золотих злитків, які зберігає в Москві

Заступник директора департаменту оренди та розпорядження державним майном - начальник управління з питань розпорядження державним майном Фонду державного майна Андрій Мельник вказав у декларації, що зберігає золото у банківських зливках Євростандарту 999.9, ГОСТ 28058-89.

Номінал 5,0 Мт/ 160.753,61 Тр.унцій - на суму 79 804 999 євро.

На сьогодні він володіє золотом на 4 млрд гривень.

Чиновник зазначив, що золото зберігається у ЗАТ "КІТОН 21 СТОЛІТТЯ", яке знаходиться у Росії, Москві, по вул.Ясєнева, корпус 1,будівля, 30.

Також він вказав, що має цінні папери ЗАТ "КІТОН 21 СТОЛІТТЯ" на мільярди гривень.

Чиновник ФДМУ зазначив, що має 15 родовищ рідкоземельних металів на окупованій території Луганської області, зокрема, ДХК "Краснодонуголь". Одне з родовищ він оцінив у 1,5 млрд євро.

У 2024 році його річна заплата склала 1 млн гривень.(С)

Його розстріляють, як того китайця в якого знайшли 12 тон золота? 😏

• Хаха 2
Посилання на коментар

Мало нам пиzдеца, гололед аховый.

Ехал в Гору, скорость 40 км...((

Еле ворота открыл, пришлось топором лёд рубить.

• Сумно 1
Посилання на коментар

Примус наше все ...

www.zhitomir.info/news_232321.html

Технічно неможливо: «хвилина мовчання» у райцентрі Житомирської області буде без червоного сигналу світлофора

«Втім, альтернатива «Червоному світлу для всіх» існує. Її застосовують у сусідніх Житомирі та Вінниці. Йдеться про екіпажі патрульної поліції, які щоранку вирушають на найбільш завантажені перехрестя, щоб «вручну» зупиняти рух транспорту. 

• Сумно 1
Посилання на коментар

2 години тому, DimaF сказав:

Мало нам пиzдеца, гололед аховый.

Ехал в Гору, скорость 40 км...((

Еле ворота открыл, пришлось топором лёд рубить.

При этом стоит написать, что лучше иметь полный привод - тут же начинается вал ответов в стиле "нафига он нужен раз в году и сам дурак ездить не умеешь".

Цитата

на Львівщині вже випало до півметра снігу. 

Аж цікаво, як там зараз їздить володар задньоприводної електричної Шкоди зі Львова...

Змінено користувачем vadimv
  • Хаха 2
Посилання на коментар

16 минут назад, hause сказал:

Примус наше все ...

www.zhitomir.info/news_232321.html

Технічно неможливо: «хвилина мовчання» у райцентрі Житомирської області буде без червоного сигналу світлофора

«Втім, альтернатива «Червоному світлу для всіх» існує. Її застосовують у сусідніх Житомирі та Вінниці. Йдеться про екіпажі патрульної поліції, які щоранку вирушають на найбільш завантажені перехрестя, щоб «вручну» зупиняти рух транспорту. 

Цю б енергію тав мирних цілях.

В останній раз їхав, якраз застало на кільцьовійі розв"язці. Якісь πідар став прямо на з" їзді з неї, я я не міг його об"їзати, а с попереду було з півтора км двух полоски майже порожньої.

Посилання на коментар

16 минут назад, vadimv сказал:

При этом стоит написать, что лучше иметь полный привод - тут же начинается вал ответов в стиле "нафига он нужен раз в году и сам дурак ездить не умеешь".

В данном случае - пофиг как раз.

Ну и полный привод разный бывает.

Мой бесполезный сейчас.

• Хаха 1
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...