Mr. D Опубліковано: 7 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 7 листопада 2024 (змінено) 06.11.2024 в 17:12, vovarpd сказав: Хто що скаже з приводу ефективності порівняно з іншими виробниками такої ж потужності? Must PV18-5248 PRO на 5,2 kW, до якого під'єднанні споживачі на 40 - 50 W, додатково споживає від мережі близько 45 Wh. Тобто в режимі очікування за місяць на свої потреби збільшує рахунок на приблизно ₴100. ) Поки що за допомогою Smart Plug'а цей інвертор вирішили вимикати протягом дня та під'єднувати до мережі вночі, щоб дещо зменшити витрати на інвертор. Хоча з постійним споживанням 40 - 50 Wh навіть на ₴100 менш витрат не виходить система. ) Змінено 7 листопада 2024 користувачем Mr. D Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 7 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 7 листопада 2024 (змінено) 1 годину тому, Mr. D сказав: до якого під'єднанні споживачі на 40 - 50 W, додатково споживає від мережі близько 45 Wh. у віктрона при такому малому споживанні ніби теж не сильно краще. Знайшов табличку по ефеткивності віктронів десь там рився в їхніх документах на сайті ( www.victronenergy.com/upload/documents/Output-rating-operating-temperature-and-efficiency.pdf) . короче для 48/5000/70 отаке, виглядає наче незле, важливо підібрати інвертор правильного розміру під задачі щоб більше часу бути ближче максимальної ефективності: тут більше графіків communityarchive.victronenergy.com/questions/56351/multiplus-485000-efficiency-curve.html Змінено 7 листопада 2024 користувачем vovarpd 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
turbo1898 Опубліковано: 7 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 7 листопада 2024 9 годин тому, vovarpd сказав: 11 годин тому, turbo1898 сказав: А це законно? Не буде проблем з енерго? Чому ні? В чому ви бачите порушення закону? Я побачив технічні вимоги от ДТЕК: Цитата Технічні вимоги для приєднання (підключення) УЗЕ (установок зберігання електричної енергії) у власних електричних мережах: 1. У разі приєднання (підключення) УЗЕ споживачем: — Виконання налаштувань параметрів обладнання (інвертора) в межах визначених державними стандартами; — Улаштування технічних засобів та/або проведення відповідного налаштування обладнання (інвертора) для недопущення відпуску в електричну мережу ОСР або мережі інших суб’єктів господарювання раніше збереженої в УЗЕ енергії; — Забезпечення комерційного обліку електричної енергії відповідно до вимог Кодексу комерційного обліку; Виявилося, що інвертор з батарейками - це УЗЕ. Потім подивився, що там за вимоги Кодексу комерційного обліку: Цитата 2.6.3. СПМ, що є оператором установки зберігання енергії, зобов’язана: 1) забезпечити комерційний облік електричної енергії, перетікання якої здійснено як до, так і з установки зберігання енергії, відповідно до вимог цього Кодексу; 2) не допускати експлуатацію установок зберігання енергії без наявності окремого комерційного обліку. СПМ - це "Сторона, приєднана до мережі", тобто споживач, моєму випадку. Але непонятно хто такий оператор, в законі "Про ринок електричної енергії" є таке визначення: Цитата 98) оператор установки зберігання енергії - фізична особа, у тому числі фізична особа - підприємець, або юридична особа (крім гідроакумулюючих електростанцій), яка здійснює діяльність із зберігання енергії з метою продажу електричної енергії, що відпускається з установки зберігання енергії, та/або з метою надання допоміжних послуг чи надання послуг з балансування за допомогою установки зберігання енергії; Але я не маю на меті продаж енергії, тобто виходить, що УЗЕ є, а її оператора нема. Тому і виникло питання - законно це і що робити, щоб було законно? Бо сам я не можу розібратись, у мене пропадає жага до життя після 20 хвилин вивчання законів. Я не хочу отримати штраф та відключення після трьох років використання консервованого нічного тарифу. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
turbo1898 Опубліковано: 7 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 7 листопада 2024 5 годин тому, Mr. D сказав: Ось навіть знайомий намагається так зробити, але трохи з інших причини, ніж обмеження потужності лічильником, а саме обмеження ввідного кабелю, у якого два алюмінієві проводи 2,5 кв. мм., яким вже років за 40. З якоїсь причини немає можливості або є якісь суттєві перепони у зміні цього кабелю, який фактично обмежує максимальну потужність приблизно на рівні 16 A@230VAC. У мене була така ж ситуація. Дешевше буде перекомутувати, щоб дроти були паралельно і отримати майже 32А. Але треба буде захистити кожний дріт (навіть нулі) автоматом 4P на 16А, бо струм не буде симетрично розподілятись по двох провідниках і при максимальному навантаженні можливо, що по одному дроту йде 17А, по другому 15А (як приклад). Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 7 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 7 листопада 2024 (змінено) 38 хвилин тому, turbo1898 сказав: Тому і виникло питання - законно це і що робити, щоб було законно? Законно що саме? Ваша аргументація зводиться до того що інвертори в принципі незаконні. Лише незрозуміло до чого тут нічний тариф і незаконність його використання. Є ж маса людей он електромобілі вночі заряжають, електрокотли і бойлери включають і т.п. А ми заряжаєм акумулятор. Змінено 7 листопада 2024 користувачем vovarpd Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
turbo1898 Опубліковано: 7 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 7 листопада 2024 2 години тому, vovarpd сказав: Законно що саме? Використання УЗЕ без того, щоб обкласти її по колу лічильниками, я того вимагає Кодекс комерційного обліку. 2 години тому, vovarpd сказав: Ваша аргументація зводиться до того що інвертори в принципі незаконні. З акумуляторами. Виходить що так. 2 години тому, vovarpd сказав: Лише незрозуміло до чого тут нічний тариф і незаконність його використання. По використанню нічного тарифу можна виявити роботу УЗЕ. Я планував днем взагалі нічого не брати з мережі, але тепер є сумніви. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 8 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 8 листопада 2024 6 годин тому, turbo1898 сказав: Використання УЗЕ без того, щоб обкласти її по колу лічильниками, я того вимагає Кодекс комерційного обліку. З акумуляторами. Виходить що так. По використанню нічного тарифу можна виявити роботу УЗЕ. Я планував днем взагалі нічого не брати з мережі, але тепер є сумніви Ці юридичні тонкощі було б добре в іншій темі обговорити бо це якщо прийде ще один юрист то воно на 100 сторінок спорів, тут хотілося б суто технічні речі по віктронах обговорювати. Думаю якщо виникне прецедент з акумуляторами в будинках то про це ми скоро дізнаємося ( як от з дровами зараз шуму багато). Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
turbo1898 Опубліковано: 8 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 8 листопада 2024 1 година тому, vovarpd сказав: Ці юридичні тонкощі було б добре в іншій темі обговорити бо це якщо прийде ще один юрист то воно на 100 сторінок спорів, тут хотілося б суто технічні речі по віктронах обговорювати. Думаю якщо виникне прецедент з акумуляторами в будинках то про це ми скоро дізнаємося ( як от з дровами зараз шуму багато). Так, згоден. Кому цікаво - спитав у ДТЕК, кажуть що якщо не віддаєте в мережу - нічого додатково робити не треба. 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Leader9 Опубліковано: 8 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 8 листопада 2024 Скільки і коли ви споживаєте - це ваші проблеми доки не перевищуєте підведену потужність і не продаєте в мережу чи комусь іншому... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 8 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 8 листопада 2024 5 годин тому, turbo1898 сказав: Кому цікаво - спитав у ДТЕК, кажуть що якщо не віддаєте в мережу - нічого додатково робити не треба. Там просто написано типовою юридичною мовою, а для простих смертних це: 1. Недопускати експорт в мережу. 2. Якщо хочеться експорт, то під це має бути відповідний комерційний облік. Якщо ви нічого не експортуєте, то УЗЕ – це такий самий споживач як будь-що інше в будинку. УЗЕ – це те, що ДТЕК бачить як УЗЕ, тобто те, що може експортувати в мережу. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Undertone Опубліковано: 9 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 9 листопада 2024 (змінено) Колеги, підкажіть. Я потроху освоюю нове обладнання, дійшов до такого питання. Система: вхідна мережа 3-ф 15 кВт.\ три віктрона мультиплюс на 6.4 кВт кожен \ сонячний трекер \ панелі \ АКБ. Зараз мережа в основному є, сонця майже немає і система працює в режимі резерва + підживлюються вночі\віддає вдень. Питання щодо взаємодії з мережею у режимі роботи від АКБ. Ось скріншот, на загал по фазам такої розбіжки немає, але дуже ілюстративно. Мені цікаво що рахує лічильник (звичайний НІК двотарифний), зелений тариф поки не оформлював: Тобто, споживання йде фактично з АКБ, а по фазам якась вакханалія. Змінено 9 листопада 2024 користувачем Undertone Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
msgarry Опубліковано: 9 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 9 листопада 2024 (змінено) Як там кабелі монтувати? 😱 Змінено 9 листопада 2024 користувачем msgarry 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 9 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 9 листопада 2024 1 година тому, msgarry сказав: Як там кабелі монтувати? 😱 Думаю треба міняти ці наконечники на короткі, їх теж достатньо. З 35.48 француз показує ) https://www.youtube.com/watch?v=kx8JaG8sdF4&ab_channel=TranDIY 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Leader9 Опубліковано: 9 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 9 листопада 2024 Я просто трохи вкоротив довгий накінечник (все ж краще ніж короткий) і підігнув так щоб кабель в середину дірки для нього дивився... 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
smotesko Опубліковано: 11 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 11 листопада 2024 (змінено) 09.11.2024 в 17:29, Undertone сказав: Питання щодо взаємодії з мережею у режимі роботи від АКБ. Ось скріншот, на загал по фазам такої розбіжки немає, але дуже ілюстративно. Мені цікаво що рахує лічильник (звичайний НІК двотарифний), зелений тариф поки не оформлював: ESS має два режими мультифазного регулювання: В режимі Total of all phases система робить щоб сума векторів потужності по трьох фазах дорівнювала нулю. Тому коли йде споживання по одній фазі – по двох інших робиться експорт. В режимі Individual phase система триматиме нуль по кожній фазі окремо. Як це рахує ваш лічильник – я не знаю. Спостерігайте за своїм лічильником – у нього є показник моментальної потужності. Так виберете режим що вам підходить. Змінено 11 листопада 2024 користувачем smotesko 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 11 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 11 листопада 2024 2 години тому, smotesko сказав: Як це рахує ваш лічильник – я не знаю. Спостерігайте за своїм лічильником – у нього є показник моментальної потужності. Так виберете режим що вам підходить. Якщо це не двонаправлений лічильник, то він все буде рахувати в споживання. Якщо по одній фазі є 1 кВт імпорту, а по іншій – 1 кВт експорту, то лічильник буде рахувати 2 кВт споживання. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Undertone Опубліковано: 11 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 11 листопада 2024 5 годин тому, smotesko сказав: ESS має два режими мультифазного регулювання: Дякую, спробую поексплуатувати у режимі Individual phase. Мене зупиняло те, що ПО видавало попередження що цей режим неефективний. Але дійсно, у такому режимі розбіжності по фазам стали мінімальними. Треба двонаправлений лічильник ставити)) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 11 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 11 листопада 2024 (змінено) 32 хвилини тому, Undertone сказав: Дякую, спробую поексплуатувати у режимі Individual phase. Мене зупиняло те, що ПО видавало попередження що цей режим неефективний. Але дійсно, у такому режимі розбіжності по фазам стали мінімальними. Треба двонаправлений лічильник ставити)) З посилання вище.. так, варто поспішити з лічильником. Цитата Beware: using the system this way causes significant losses as power will flow from one AC phase to another via the DC connections. This incurs losses caused by converting from AC to DC on one phase, and then back again from DC to AC on the other phase. Змінено 11 листопада 2024 користувачем vovarpd Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 11 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 11 листопада 2024 1 година тому, Undertone сказав: Треба двонаправлений лічильник ставити)) Тліьки без ЗТ чи комерційного обліку для УЗЕ ви подаруєте експорт енергокомпанії, але доведеться заплатити за імпорт. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Undertone Опубліковано: 11 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 11 листопада 2024 Так, треба зайнятися. У мене специфічний постачальник - мережі Укрзалізниці, як я зрозумів у нашій дільниці я перший претендуватиму на ЗТ. Будемо проштовхувати))) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
smotesko Опубліковано: 11 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 11 листопада 2024 2 години тому, Undertone сказав: розбіжності по фазам стали мінімальними. А ви пробували в режимі total of all phases порівняти цю цифру з моментальною потужністю на екрані лічильника? Що він в цей момент рахує: 69Вт споживання чи 870Вт? Може так статись що у вас і без зайвих дій все нормально. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Undertone Опубліковано: 11 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 11 листопада 2024 1 хвилину тому, smotesko сказав: Що він в цей момент рахує: 69Вт споживання чи 870Вт? Може так статись що у вас і без зайвих дій все нормально. Щось я не пам'ятаю, щоб він показував у мене миттєву потужність, здається ампери по кожній фазі і все. Подивлюся сьогодні уважніше біля стовпа. У мене в принципі і виникло питання, бо зняв показники за перші 10 днів з сонячною станцією, і особливої економії не помітив)). Хоча панелі і дали якусь генерацію (150 кВт) але згідно з лічильником +- споживання як і завжди. При регулюванні пофазному картина ось така, але не дуже зрозумілі наслідки (додаткові втрати на перетворення, знос обладнання): Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
smotesko Опубліковано: 11 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 11 листопада 2024 8 хвилин тому, Undertone сказав: Щось я не пам'ятаю, щоб він показував у мене миттєву потужність, здається ампери по кожній фазі і все. Ага, якщо миттєву не показує – то доведеться до нього з інтервалом у 60хв підходити записувати показник. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Undertone Опубліковано: 11 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 11 листопада 2024 30 хвилин тому, smotesko сказав: 69Вт споживання чи 870Вт? Може так статись що у вас і без зайвих дій все нормально. Я до речі думаю, що він усі перетоки додає до споживання. І плюс і мінус по кожній фазі окремо. Тобто не 870, а 1700 ват у цьому прикладі. Спробую якось підтвердити чи спростувати експериментально. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
msgarry Опубліковано: 20 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 20 листопада 2024 Сьогодні нарешті запустив свою нову систему. Мультиплюс 8000, Сербо інверторна бмска JK BMS PB2A16S20P, та eve280. Під кінець заряду- початку абсорбції почала спрацьовувати тривога за високою напругою. Це нормально і можна не звертати уваги? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз