Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Монтаж інверторів Victron

Homeowner

Рекомендовані повідомлення

1 годину тому, Imax сказав:

Думаю поставить счетчик энергии Victron Energy ET112 REL300100000 на выход инвертора.

А для чого це вам? На виході вже є внутрішній лічильник. 
Зовнішній лічильник ставлять, наприклад, на вхід – коли є споживачі підключені на вході інвертора, і треба компенсовувати їх споживання сонцем.

• Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

39 минут назад, smotesko сказал:

А для чого це вам? На виході вже є внутрішній лічильник. 
Зовнішній лічильник ставлять, наприклад, на вхід – коли є споживачі підключені на вході інвертора, і треба компенсовувати їх споживання сонцем.

Впринципе правильно, нужно контролировать сколько кВт берёт инвертор из городской сети. А по входу в GX есть счётчик эл. энергии? Или лучше поставить внешний?

Посилання на коментар

26 хвилин тому, Imax сказав:

Впринципе правильно, нужно контролировать сколько кВт берёт инвертор из городской сети.

Це інвертор сам рахує.
От приклад з мого офісного інвертора. 

З мережі 385
Спожито 369
Різниця це холостий, і втрати на заряд-розряд бо тримав його ~90% SOC з періодичною підзарядкою до 100%. Відключень не було.

На іншій вкладці є дані по Direct Use і скільки пішло на заряд батареї. І відповідно на третій вкладці скільки спожили напряму і скільки з батареї.

Ну тобто якщо нема питань до точності і якихось сертифікацій, то думаю зовнішнього лічильника на виході непотрібно.

image.thumb.png.704e624c9d3807a3ec35b60b75c44310.png
image.thumb.png.773f657fa729468422c5f95d464390da.png
image.thumb.png.623e5457ff6aece6a9ae076a2d0fae8c.png

Змінено користувачем vovarpd
  • Лайк 1
Посилання на коментар

24 хвилини тому, Imax сказав:

А по входу в GX есть счётчик эл. энергии?

На вході також є внутрішній лічильник. Зовнішній ставлять коли є споживачі підключені до входу.

• Лайк 1
Посилання на коментар

9 минут назад, vovarpd сказал:

Це інвертор сам рахує.
От приклад з мого офісного інвертора. 

З мережі 385
Спожито 369
Різниця це холостий, і втрати на заряд-розряд бо тримав його ~90% SOC з періодичною підзарядкою до 100%. Відключень не було.

На іншій вкладці є дані по Direct Use і скільки пішло на заряд батареї. І відповідно на третій вкладці скільки спожили напряму і скільки з батареї.

Ну тобто якщо нема питань до точності і якихось сертифікацій, то думаю зовнішнього лічильника на виході непотрібно.

image.thumb.png.704e624c9d3807a3ec35b60b75c44310.png
image.thumb.png.773f657fa729468422c5f95d464390da.png
image.thumb.png.623e5457ff6aece6a9ae076a2d0fae8c.png

Этой подробной информации по дням и суммой за месяц мне достаточно. На сколько я понял это уже всё есть в ассистенте Виктрона.

12 минут назад, smotesko сказал:

На вході також є внутрішній лічильник. Зовнішній ставлять коли є споживачі підключені до входу.

Вроде разобрался. Не нужен он мне. Вся подробная информация за месяц есть в ассистенте.

Посилання на коментар

19 хвилин тому, Imax сказав:

Этой подробной информации по дням и суммой за месяц мне достаточно. На сколько я понял это уже всё есть в ассистенте Виктрона

Так. 
Реєструєтесь отут, налаштовуєте GX (хоча б доступ в інтернет) прив'язуєте свій GX в VRM портал і вся інформація з інвертора починає передаватися туди.

vrm.victronenergy.com/register

Для мобільного теж є додаток.

Звітів там немало всяких є на вкладці Advanced.

• Лайк 1
Посилання на коментар

• 2 тижні потому...

Выбираю номинал предохранителя постоянного тока для своего EasySolar-II GX 24V - 3000VA - 70A. Батарея будет состоять из восьми ячеек по 314 Ач. Изначально хотел поставить предохранитель номиналом 160А в размере NH00. По расчётам в пике ток с батареи не должен превышать 100А=2400Вт/24В. На бирке самого инвертора ток указан 150А по линии DC IN. Даже с этим учётом номинала в 160А мне бы хватило с небольшим запасом. 

А в мануале рекомендуют ставить номинал 300А для моей модели гибридного инвертора. В размере предохранителей NH01 максимальный номинал бывает 250А. 

Вот и стоит выбор между предохранителями NH00 160А или NH01 250А. В NH01 мне не нравится что станет в батареи впритык с корпусом. 

MEGA не рассматриваю из-за пожарной опасности.

150A.jpg

300A.jpg

Посилання на коментар

communityarchive.victronenergy.com/questions/138820/multiplus-ii-wire-size-smaller-than-fuse.html

Я ставив братові аналогічне по характеристиках кватро 24/3000/70 (фото десь є на попередніх сторінках).

Просто опишу досвід, це не спонукання до якихось дій.

Туди я поставив запобіжник Eaton AMX 150А (www.eaton.com/content/dam/eaton/products/electronic-components/resources/data-sheet/eaton-amx-amxl-automotive-bolt-in-fuse-data-sheet-elx1218-en.pdf, при 125V 3кА, при 100V 6кА, при 63V 8кА по КЗ, а при 24V мало БИ бути значно більші показники, але при таких напругах їх я так розумію не тестували і даних нема. Відключення при 3+ кратному перевищенні менше 10 секунд). Кабель 50мм (як в мануалі).
150А я ставив з ціллю захищати кабель від перевантаження теж, не тільки від КЗ.

Так от, як правильно пишуть по ссилці вище, ці інвертора мають потужні конденсатори, і запобіжники можуть банально згоріти на старті (особливо якщо це буде швидкодіючий Class T). Плюс там пікова потужність у вас 5.5квт (230А+-), а в моєму кватро 6квт (250А).

Той розмір запобіжника в мануалі я так розумію не для захисту кабеля (хоча інвертор і так не перевищить по струму кабель), а для захисту від КЗ. Хоча якщо підключати 2х50 (як там теж написано при великій довжині кабеля) і ставити на кожен кабель запобіжник по 150А (Class T, вони доречі значно менші по габаритах чим NH00, по ціні хйз, напевно дорожчі), то по ідеї  буде ті самі 300А, але вже воно буде захищати і кабель і від стартових струмів і від КЗ.

Я нещодавно мав ситуацію коли моя JK бмс (200A версія) пішла в захист по Short Circuit. Це я включав цей кватро 24/3000/70 попередньо не зарядивши конденсатори по AC (як завжди робив раніше).

Але запобіжник за той короткий час не згорів, удар на себе прийняла BMS і відключила.

Ну тобто 150А запобіжник теж може бути ОК, але то не точно )

image.png.5c44b3b680b4f30190c16e9833220e3d.png

• Лайк 1
Посилання на коментар

Про пиковую мощность 5500W я как-то забыл. Я так понял такая нагрузка может быть несколько секунд. Пусковые токи двигателей и заряд кондесаторов в инверторе. Тороидальный трансформатор выдержит такие броски. По расчёту ток в пике может достигать 5500W/24V=229,17A. Поэтому есть смысл поставить предохранитель NH01 250А. Придётся поставить угловые наконечники под 90 градусов. По ширине корпуса батареи прям очень рядом держатель предохранителя будет.

Посилання на коментар

3 часа назад, Imax сказал:

Поэтому есть смысл поставить предохранитель NH01 250А

Нахіба там 250А? 125А NH00 держит 300А до 3с и 450А до 1с. Если мало, то 160А NH00 - 400А до 4с. Этого хватит на любые "броски". А так, BMS сама себе предохранитель, сгорит быстрее.

Посилання на коментар

2 минуты назад, Chatter сказал:

Нахіба там 250А? 125А NH00 держит 300А до 3с и 450А до 1с. Если мало, то 160А NH00 - 400А до 4с. Этого хватит на любые "броски". А так, BMS сама себе предохранитель, сгорит быстрее.

Я изначально и хотел ставить NH00 160A, но озадачился что Виктрон в мануале рекомендует номинал 300А для моей модели. NH00 меньше по размерам NH01, станет в корпус просто идеально. В группе телеграмм по корпусам ставят и NH00 и NH01. Но больше всё же NH01.

Как по мне, так и провода сечением 35 квадратов хватило бы от инвертора к батарее. Виктрон рекомендует 50 квадратов в таблице выше что я прикреплял. Длина около метра.

Посилання на коментар

4 минуты назад, Imax сказал:

изначально и хотел ставить NH00 160A, но озадачился что Виктрон в мануале рекомендует номинал 300А для моей модели.

Предохранитель выбирают по время/токовым характеристикам, области применения, как минимум. AMX Eaton и NH00 ETI это не одно и тоже, в лоб, по номиналу их сравнивать нельзя.

Посилання на коментар

12 минут назад, Chatter сказал:

Предохранитель выбирают по время/токовым характеристикам, области применения, как минимум. AMX Eaton и NH00 ETI это не одно и тоже, в лоб, по номиналу их сравнивать нельзя.

Конечно же речь идёт о предохранителях ETI серии gBat - низковольтный предохранитель 80V DC с высокой отключающей способностью 50kA DC. С этим я уже определился. Сейчас вопрос стоит лишь в номинале и размере самого предохранителя. Понимаю что и 160А должно хватить с моим потреблением, но есть сомнения что может перегореть. Тем более что будет стоять приоритет солнце->аккумулятор->грид.

Посилання на коментар

Настав момент коли штатних засобів стало недостатньо.

Одна інсталяція в квартирі військового, в яку він навідується дуже рідко.
Quattro 24/3000/70 + Venus GX + BMS за січень спожило "на себе" 19 квт електрики.
В режимі ESS постійно вдень йде підсос з grid в межах grid setpoint=30W. Цифра плаває. Тобто вдень є якесь споживання. А навіщо.
Виставити нуль неможливо, ну точніше можливо але воно буде тоді часто плавати в мінус на експорт а лічильник порахує як імпорт. Це непотрібно.
Але й охота зберегти зарядку по розкладу яка є в ESS асистенті вбудована.

Короче поставив Venus OS Large, і вперше заліз в Node Red.
Накидав простенький скрипт.
Тобто вдень повністю відключаєм Grid при умові що SOC>50%, бо потужності інвертора з запасом хватає на фонове споживання. 
Вночі включаєм Grid для підзарядки.

По суті це обгортка для перемикача в інтерфейсі.

Подивимся яка буде економія і чи взагалі буде :)  Гроші незначні, але тут більше спортивний інтерес розібратися трохи з node red і заставити ту техніку працювати максимально ефективно. Чого б ні.

Відключити (тимчасово чи назавжди) цей скрипт теж дуже просто в два кліка.

Можливостей багато, треба з чогось починати ))

image.thumb.png.980cdc0dca34d00b18e7434c5a684b23.pngimage.png.0ef0e49fd2cf1c335d89bf0d9a3605d4.png

• Лайк 2
Посилання на коментар

Ціль максимум це включати динамічно AES (search mode), там дуже значна економія на холостому, але є нюанси. Тобто хочеться щоб інвертор працював в режимі AES (search mode) коли це потрібно, і холодильник і котел ті кілька раз на добу все ж запускалися безпроблемно.
Нарив якесь рішення, но ще не вникав.
asdfghjkl.me.uk/blog/multiplus-aes-node-red/

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...