Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Приточно-витяжна вентиляція з рекуператором

TaurosRMK

Рекомендовані повідомлення

57 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

Але більше цікавить чи можна тут налаштувати PID чи щось схоже, щоб нагрівач грів рівно стільки, скільки треба для підтримання температури?

esphome.io/components/output/slow_pwm/

тільки реле твердотільне, звичайне

esphome.io/components/climate/pid/

Змінено користувачем yur43
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

9 хвилин тому, vbb сказав:

так, можна. як - не скажу, я не програмер

Та програмна частина це інше питання, питання в тому чи буде на виході такий же ефект. Наприклад якщо потрібно підігріти тільки на 1-2С, то немає сенсу вмикати нагрівач на повну, якраз тут PID і 0-10В чудово працює.

Посилання на коментар

3 хвилини тому, yur43 сказав:

esphome.io/components/output/slow_pwm/

тільки реле твердотільне, звичайне

esphome.io/components/climate/pid/

Та я і зараз використовую PID, тільки з SSR 4-20 мА. Але як PID буде працювати зі звичайним SSR 3-32VDC. Чи то без різниці яке там реле буде, хоть просте NO/NC, просто буде вмикатися на певні періоди, щоб в результаті підтримувати потрібну температуру?

Посилання на коментар

2 хвилини тому, TaurosRMK сказав:

Та я і зараз використовую PID, тільки з SSR 4-20 мА. Але як PID буде працювати зі звичайним SSR 3-32VDC. Чи то без різниці яке там реле буде, хоть просте NO/NC, просто буде вмикатися на певні періоди, щоб в результаті підтримувати потрібну температуру?

повільний ШІМ працює з довгими періодами, для ТЕНа можна поставити 10 секунд. Майже без перешкод. PID дозволяє керувати точно і на випередження.

Посилання на коментар

2 години тому, yur43 сказав:

Майже без перешкод

А як пан порекомендує боротися з перешкодами якщо залишитися на варіанті 4-20 мА чи 0-10 В? Відкинемо все інше, мова тільки про SSR 4-20 мА / 0-10 В та нагрівачі.

Посилання на коментар

3 хвилини тому, TaurosRMK сказав:

А як пан порекомендує боротися з перешкодами якщо залишитися на варіанті 4-20 мА чи 0-10 В? Відкинемо все інше, мова тільки про SSR 4-20 мА / 0-10 В та нагрівачі.

Ставлять фільтри з боку мережі мабуть.

Посилання на коментар

пан має хоббі розкидувати граблі по городу а потім вночі по ним ходити та чухати потилицю - на які з них наступив )))))

можливо, просто перенос SSR прямо до хітерів вирішить всі проблени.

оті всі сенсори з конверторами будуть грузити та тормозити центральний контроллер

зробіть по-людські - конвертер на 8 чи скільки там у вас датчиків РТ100  в шиток, SSR або винксти або поміняти на on/off і все буде працювати без геморою

• Лайк 1
  • Хаха 1
Посилання на коментар

2 години тому, vbb сказав:

пан має хоббі розкидувати граблі по городу а потім вночі по ним ходити та чухати потилицю - на які з них наступив )))))

можливо, просто перенос SSR прямо до хітерів вирішить всі проблени.

оті всі сенсори з конверторами будуть грузити та тормозити центральний контроллер

зробіть по-людські - конвертер на 8 чи скільки там у вас датчиків РТ100  в шиток, SSR або винксти або поміняти на on/off і все буде працювати без геморою

Не помиляється той, хто нічого не робить (С) 🙂

Здається у @Dmode схожа по керуванню система, в нього також окремі вентилятори з керуванням 0-10В, нагрівач керується аналогічним SSR 0-10В, датчики цифрові і окремий контролер для цього всього, тільки не на ESP32, а Loxone. І можливо щось там ще є в системі. Тобто все керування зроблено власноруч, а не якесь заводське рішення. І в одній з тем він згадував що не помічає ніяких проблем у використанні SSR 0-10В, все працює як треба. Тобто можна припустити що система в цілому працює як задумано. Але як все підключено, це вже інше питання, можливо від цього також багато залежить (вибір і розводка кабелів, довжина кабелів, розміщення обладнання та ін.). Чи може @Dmodeпідтвердити що в системі керування ПВУ немає ніяких проблем в роботі? А можливо навіть підказати як зроблено підключення чи розміщення обладнання?

Оскільки в мене дуже схожий набір обладнання, тільки контролер на базі ESP32, то мало би також працювати все. Воно то і працює, рік чи навіть більше я не помічав ніяких проблем і навіть не думав про то. Тільки недавно, в кінці літа іноді ESP32 почала перезавантажуватися, в рандомний час, бувало 1-2 рази на добу, бувало більше або взагалі без. Причина task watchdog, потім по логах знайшов що тригерить щось пов'язане з I2C. А з І2С в мене тільки датчики на мультиплексорі, але на доволі довгому проводі як для цієї шини, так ще й поруч з силовими. В чаті розробників про це сказали що десь якраз в той період було якесь глобальне оновлення І2С (зміни в коді і всяке таке). Тому цілком можливо що це на щось вплинуло і ESP32 з І2С може ловити баги.

Так що конкретно стверджувати що проблема тільки в SSR не можна, бо ці збої почалися в кінці літа, коли SSR ніяк не задіяні (обезточені повністю). Це раз. А два, це те що всю минулу зиму аж два SSR майже постійно були в роботі і ніяких проблем не було помічено. То щось не в'яжеться що проблема 100% в SSR.

А де конвертери? Якщо основний контролер буде отримувати дані від сенсорів по rs485, які можуть бути проблеми? А я якраз всі сенсори хочу перевести на rs485.

конвертер на 8 чи скільки там у вас датчиків РТ100

Так конвертери то погано (С) vbb 😉 Які конвертери і куди підключати, на основний контролер ESP32 по rs485? Чи не буде це працювати так само, як описано вище, І2С -> RS485? Не бачу різниці.

---

Я ж наче не писав що в мене якісь серйозні проблеми з датчиками, як такі які заважають нормальній роботі. Немає проблем з тим що датчики пропадають на довгий період чи шлють некоректні дані, просто інколи в логах можна побачити щось таке "SHT30 сенсор встановив флажок ***", не пам'ятаю дослівно. Але це проходить через один інтервал оновлення (30-60 сек), і тим більше це не помилка (тобто не помічено червоним і відповідним текстом), а просто попередження. А якщо не дивитсия в логи круглодобово, то того навіть не помічається, ну пропав датчик на 30-60 сек, а потім повернувся, все як працювало так і працює, бо фактично то просто не оновилися дані в черговий період, тобто збереглося попереднє значення.

Так що проблема не глобально в датчиках чи якійсь неправильній роботі контролера і точно SSR тут не основний винуватець, бо періодичні рандомні  перезавантаження контролера почалися коли SSR не були в роботі. І може то взагалі софтверний баг. Можливо тут би розібратися з проводами, бо їх трохи багато і все на купу, замінити два різних контролери на один, аналогічно замінити два блоки живлення (24В і 5В) на один 12В, і винести SSR поближче до ТЕНу, заодно все повісити на rs485 - думаю цей набір дій може багато чого вирішити.

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...