Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Home Assistant Накопичення досвіду

mib

Рекомендовані повідомлення

10 минут назад, xkansler сказал:

При шутдауні Proxmox все йде в зворотньому порядку - принцип стека - "першим прийшов - останнім пішов"
У вашому випадку поставте для медиа серверу order=1,up=10 (завантажити першою і почати вантажити інші після старту першої через 10 сек), а інші VM/CT далі по номерам 2,3,... Ті які використовують сервіси які стартують на першій VM/CT ставте в кінець

Спасибо, но в теории это не полностью решит мою проблему, я диски медиа сервера подключаю сначала в сам проксмокс, а потом в нем выдаю уже для контейнеров, но по сути я же их могу так же маунтить напрямую в контейнеры и проблема решится, благодаря вашей подсказке про очередность старта, я вот вроде это понимал :-) но сказать не мог :-) а читая ваш ответ вроде как все сложилось в едино, еще раз спасибо, буду пробовать

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 минуту назад, TaurosRMK сказал:

Якщо я правильно розумію, для цього має бути правильно налаштований домашній сервер. В мене просто на міні ПК встановлено HAOS і все. Коли це робив, чув одним фухом про Proxmox і таке інше, але тоді було ліньки розбиратися і просто встановив HAOS.

В такому випадку тільки варіант ставити "Samba share", з офіційного магазину додатків HA, шарити через smaba. Документації в інеті повно. Усе давно розписано

samba.jpg

• Лайк 2
Посилання на коментар

4 минуты назад, TaurosRMK сказал:

Якщо я правильно розумію, для цього має бути правильно налаштований домашній сервер. В мене просто на міні ПК встановлено HAOS і все. Коли це робив, чув одним фухом про Proxmox і таке інше, але тоді було ліньки розбиратися і просто встановив HAOS.

его можно и как дополнение haos поставить, но если у вас довольно мощный мини пк то может и есть смысл перейти на проксмокс, а в нем в виртуозке haos и лишние ресурсы использовать под что то еще

в целом все что у меня сейчас стоит можно было поставить и в haos но мне хотелось еще винду в виртуалке, причем получилось перенести ключик который был на мини пс в винде, ну и нужен еще полноценный доступ к дебиан для рсинк

а так переезд займет буквально час на все провес поставить проксмокс и развернуть бекап хаос

я в большинстве случаев пользуюсь готовыми скриптами для установки виртуалок и лес в проксмокс

community-scripts.github.io/ProxmoxVE/

• Лайк 1
Посилання на коментар

2 минуты назад, mib сказал:

Спасибо, но в теории это не полностью решит мою проблему, я диски медиа сервера подключаю сначала в сам проксмокс, а потом в нем выдаю уже для контейнеров, но по сути я же их могу так же маунтить напрямую в контейнеры и проблема решится, благодаря вашей подсказке про очередность старта, я вот вроде это понимал :-) но сказать не мог :-) а читая ваш ответ вроде как все сложилось в едино, еще раз спасибо, буду пробовать

А... забув дописати - не треба ці диски по sambа моунтити до проксу і потім прокидати у CT - їх треба моунтити по samba в самих CT.
В CT контейнері: apt install cifs-utils
Далі як зазвичай - www.naturalborncoder.com/2023/07/mounting-a-samba-share-under-debian/

• Лайк 1
Посилання на коментар

3 минуты назад, xkansler сказал:

А... забув дописати - не треба ці диски по sambа моунтити до проксу і потім прокидати у CT - їх треба моунтити по samba в самих CT.
Далі як зазвичай - www.naturalborncoder.com/2023/07/mounting-a-samba-share-under-debian/

да да до меня уже как раз это доперло :-) спасибо еще раз

уже пробую nextcloud поставить :-) 

Посилання на коментар

6 минут назад, xkansler сказал:

Взагалі при використанні VM/CT, не важливо що за гіпервізор ви використовуєте VMWare/Xen/Proxmox/VirtualBox..., на продакшині старайтесь користуватись простим правилом - один сервіс - одна VM/CT. Усілякі універсальні "комбайни" тільки ускладнюють адміністрування, пошук проблем і тягнуть за собою при падінні усі сервіси які обслуговує така VM/CT.
У тому-ж Proxmox дуже непогано організовано управляння/розподілення RAM між CT. Воно на практиці дозволяє виділити RAMу для CT навіть більше ніж її є фізично на хості з Proxmox. Він доволі стабільний - у мене в управлянні є хост під Proxmox в датацентрі Hetzner, на якому крутяться в різні часи від 30 до 64 VM/CT, причому більша частина з них на публічних IP які "дивляться у світ", і мають свої DNS які публічно резолвяться. Так от uptime у нього більше 5-ти років

Без имени-1.jpg

• Лайк 2
Посилання на коментар

Перед ha сів погратися з esphome в автономному режимі. Більше десяти років досвіду программування для ПК, mcu, web-проект. Ніби з досвідом людина, а філософія esphome від мене тікає. Легше наворотити свій велосипед, ніж розібратися в цьому :) Не доходить до мене з якого боку до цьго "ямл-програмування" підходити. Може хтось розумів про що я і вже має відповідь?

Посилання на коментар

1 час назад, AndryG сказал:

Перед ha сів погратися з esphome в автономному режимі. Більше десяти років досвіду программування для ПК, mcu, web-проект. Ніби з досвідом людина, а філософія esphome від мене тікає. Легше наворотити свій велосипед, ніж розібратися в цьому :) Не доходить до мене з якого боку до цьго "ямл-програмування" підходити. Може хтось розумів про що я і вже має відповідь?

Не треба сприймати ESPhome і його YAML як мову програмування. Це не так. Розписувати довго. Вікі досить точно дає розуміння YAML - uk.wikipedia.org/wiki/YAML
Сама ESPhome "базуеться" на Arduino framework - esphome.io/components/esp32.html#esp32-arduino-framework (або як альтернатива ESP-IDF framework від Espressif).
У складі цих фреймворків є набір бібліотек в яких описані об'єкти і класи за допомогою яких можна взаємодіяти з ESP32, ESP32-S2, ESP32-S3, ESP32-C3, ESP32-C6, ESP32-H2 і т.д.
В рамках синтаксису YAML який використовує ESPhome усе сильно "заточено" під взаємодію з HomeAssistant, тому розглядати ESPhome у "відриві" можна, але навляд-чи доцільно, оскільки для ардуіно існує багато IDE з великим набором фреймворків які набагато гнучкіші і потужніші.
А от якщо треба щось "прикрутити" та базі мікроконтроллерів підпримуваних ESPhome до HA - то це саме те що треба!
ESPhome має потужний API який повністю імплементовано в HA через інтеграцію ESPhome. Всі датчики, серсори, і т.д. створені в ESPhome, а також іх стани, властивості і т.д. прозоро "прокидаються" через це API в НА.
Також є можливість в зворотньому напрямку "прокидати" сутності і іх властивості з HA (не важливо "звідки вони опилилися" в HA, тобто яка інтергація і з якої экосистеми их "підтягнула") в ESPhome. Звичайно є деякі обмеження API і вони викладені в офіційній документації.

Якщо на сильно примітивному рівні спробувати пояснити що таке YAML який використовує ESPhome - то це набір описів і правил (його навіть називають конфіг-файл) які ESPhome при створенні бінарника спочатку транслює у код "С" (такий собі препроцесор) який використовує Arduino framework, потім компілює вже стандартним компілятором Arduino і збирає/асемблює з цього бінарну прошивку.

Окрім описів і правил в YAML ESPhome можна напряму використовувати код "С" через lambda: - це може бути один рядок коду або цілий фрагмент, в якому можна оперувати об'єктами і змінними ESPhome. Це часто використовується коли в об'єкті (класі) ESPhome немає тих методів або фукнцій які вам потрібні для обробки змінних, тоді ви використовуючи класичний синтаксис "С" можете напряму "працювати" з змінними об'єкту ESPhome.

Це якщо,... ну дуже коротко...

Змінено користувачем xkansler
  • Лайк 4
Посилання на коментар

В 13.12.2024 в 22:23, xkansler сказал:

якщо мова саме про lxc контейнери то маунтити в них самбу задача не тривіальна, єдине вирішення трошки менш костильне ніж інше це Privileged контейнери, які самі по собі мають нюанси. В повноцінні віртуалки без питань, але там просадка по ресурсам значна.

В 13.12.2024 в 22:31, mib сказал:

уже пробую nextcloud поставить

в контейнер? для самби? і як все вийшло?)

Посилання на коментар

В 13.12.2024 в 22:57, AndryG сказал:

Не доходить до мене з якого боку до цьго "ямл-програмування" підходити. Може хтось розумів про що я і вже має відповідь?

опенхаб )))

ПС. ямл - зло за визначенням.
була джава - "принесла" xml, прийшов js - приніс json. прийшов пітон - приніс сраний ямл, дякую шо рубі нічого не принесло

Змінено користувачем standov
Посилання на коментар

В 13.12.2024 в 21:38, mib сказал:

что бы они получили доступ к юсб дискам, я их примаунтил к проксмоксу как самба диски и потом выдал их в lxc

якшо я правильно все зрозумів то

1. диски маунтите в хості проксмокса
2. пробрасуєте їх в контенери за допомомою маунт-поінтів (Linux Container - Proxmox VE)
3. там де вам треба робите самбу яка працює лише для зовнішніх клієнтів і не гоняє тупий трафік між контейнерами/віртуалками.
4. не маєте жодних проблем з порядком старта

Посилання на коментар

5 минут назад, standov сказал:

якщо мова саме про lxc контейнери то маунтити в них самбу задача не тривіальна, єдине вирішення трошки менш костильне ніж інше це Privileged контейнери, які самі по собі мають нюанси. В повноцінні віртуалки без питань, але там просадка по ресурсам значна.

А можна побачити якісь пруфи стосовно забобонів моунтини в середині СТ samba шари?
Усе що треба для роботи samba це порти UDP 137,138 та TCP 139,445
Тобто ви своїм постом (без пруфів) хочете сказати весь мережевий стек LXS, який є базовим для CentOS/Debain/Fedora/Gentoo/OpenSUSE і т.д. є повний "хлам" і непрацююча історія?

Посилання на коментар

42 минуты назад, standov сказал:

У мене для команій, які я облуговую (а їх більше 50), NextCloud (зараз це вже зветься Next Hub), в різних датаклоудах, під різними хіпервізорами, десь Proxmox, десь XCP/Xen, десь VMware (там через слайс) усе крутиться на LXC (CT). Це все на корпорапивному рівні, з витікаючими з цього вимогами.
Загалом на усіх NextCloud-ах багато більше 2000 активних користувачів - усе під LXC (для правильного і економного розподілу ресурсів ЦП і RAM) - за останні 10 років ніяких траблів з таким підходом не було...
Ви щось знаєте...?

Посилання на коментар

26 минут назад, xkansler сказал:

Тобто ви своїм постом (без пруфів) хочете сказати весь мережевий стек LXS, який є базовим для CentOS/Debain/Fedora/Gentoo/OpenSUSE і т.д. є повний "хлам" і непрацююча історія?

воу-воу-воу, ви багато чого додумали з того чого я не говорив

26 минут назад, xkansler сказал:

А можна побачити якісь пруфи стосовно забобонів моунтини в середині СТ samba шари?
Усе що треба для роботи samba це порти UDP 137,138 та TCP 139,445

я трошки не коректно висловився, малося на увазі "піднімати в контенері самбу щоб маунтити її в інший задача не трівіальна".
1. проблему підняти самбу в контейнері розжовано роками (forum.proxmox.com/threads/vm-and-lxc-mount-cifs-problem-solved.64157/)
2. проблему замаунтити самбу в контейнері теж розжовано роками, лише в останніх версіях проксмокса ( десь так 8.1+ але може помилитися в мінорі) з'явилася опція яку треба додатково включати то підтримка smb на рівні cifs, і проблема зовсім не в портах і не сітьовому стеку а в пермішенах в самому контейнері, а до того то були танці з бубном (forum.proxmox.com/threads/tutorial-unprivileged-lxcs-mount-cifs-shares.101795/)

"Since unprivileged LXCs are not allowed to mount CIFS shares and priviliged LXCs are considered unsafe (for a reason) I was scraping my head around how to still have my NAS shares available in my LXCs, f.e. (Jellyfin, Plex, ...)."

Вам достатньо пруфів?

image.png.1d9925f5b3019def58b00fbca08440b5.png

Посилання на коментар

1 минуту назад, xkansler сказал:

Ви щось знаєте...?

та точно "шось" знаю, але піпіськами мірятися не хочу і не буду ) топіть уранові ломи в ртуті

Посилання на коментар

1 час назад, standov сказал:

та точно "шось" знаю, але піпіськами мірятися не хочу і не буду ) топіть уранові ломи в ртуті

Якщо Ви відслідковувіли з самого початку історію питання про те, як у ініціатора питання була побудована система, то мабудь побачили що перша моя відповідь була "Трохи кривувато... але має місце для існування." і далі я надав свої рекомендації які б з мінімальними перелаштуваннями дозволили отримати бажаний, стабільно працюючий (з урахуванням поточних реалій Proxmox) результат.
Звичайно можна заганяти запитувача в true рішення - але я не ставив перед собою таке завдяння... Натяк дав.
Мене трохи "здивувало" питання про можливість життя NextCloud в CT...

А якщо Ви вже перейшли на рівень спілкування "уранові ломи в ртуті" - то на навіть на базових рівнях професійного використання будь яких систем віртуалізації, на будь яких курсах адміністрування Вам мали розповісти що найменш бажаним (хоч і не забороненим) є втручання в конфігурацію хост системи. Серед адмінів (корпоративних систем як мінімум) втручання в хост систему - це шлях до нестабільності. Усі питання які можна вирішити через конфігурації (навіть криві) гостьових систем (СТ/VM) треба вирішувати по моживості там, тому що "лягла" одна VM це проблема однієї VM. "Ліг" хост - лягли УСІ!

P.S.
Proxmox не бажано робити сервером Samba
Якщо у Вас є запитання по тому як монтувати samba шари в середині гостьових систем Proxmox, то будь ласка в приватному листуванні я залюбки дам вам конфіги різних CT гостьових систем (Debian/CentOS ets.) які гарантовано будуть працювати починаючи з Proxmox V4.0.x

• Лайк 2
Посилання на коментар

В мене немає жодних питань, в мене достатньо і досвіду і теорії і практики в тому, і ще я ніде не пропонував робити хост самба сервером а ще контейнер то не віртуалізація. А ще майже жоден "рецепт" маунту самби на unprivileged контейнері не передбачає відсутності втручання в хост, а ще нормальнтх їх нема (про те і була мова), а ще сама навність рецептів пруфіт наявність проблкм,  вони всі різного ступеню кривості та не переносимості а ще на форуміі є блекліст, занесіть мене я занесу вас (+) і не ьудемо витрачати час один одного та яас інших.

Посилання на коментар

29 минут назад, mib сказал:

Отето я спросил так спросил :-)

Це називається жвава дискуссія 😊. Форуми для цього і існують. Тут головне корректнісь в висловах і повага до спільноти..., і щоб  учасники спільнити могли отримувати корисну інформацію для вирішення своїх задач/проблем.

• Лайк 2
Посилання на коментар

• 2 тижні потому...

А дайте консультацію, чи буде працювати?

Є "люстра" та торшер. Хочу змінити вимикача. Замість старого поставити подвійний зігбі щоб керував люстрою і торшером, в який буде вмонтовано зігбі-реле.

Вимикач треба "без нуля". 

А от питання: чи буде вимикач працювати по другому каналу (керувати дистанційно віддаленим торшером), якщо я до нього підімкну тільки одну лампочку на перший канал?

Змінено користувачем sapozhnik
Посилання на коментар

хто в курсі, як на Android телефоні вивести віджет з Home Assistant - Sunsynk Power Flow Card? Поки що бачу, що криво виходить через HTML віджет грузити.

Посилання на коментар

7 годин тому, S K сказав:

хто в курсі, як на Android телефоні вивести віджет з Home Assistant - Sunsynk Power Flow Card? Поки що бачу, що криво виходить через HTML віджет грузити.

Не через застосунок ХА? Чи що Ви маєте на увазі під віджетом?

photo_2024-12-26_22-08-57.jpg

Змінено користувачем beavis
Посилання на коментар

В 26.12.2024 в 22:09, beavis сказал:

Не через застосунок ХА? Чи що Ви маєте на увазі під віджетом?

photo_2024-12-26_22-08-57.jpg

маю на увазі, щоб на робчому столі відображатистан акумулятора і сонячної панелі. Поки що коли потрібно - відкриваю ярлик, якиій відкриває вікно з HA.

Посилання на коментар

Комусь вдалось використати прогноз сонця по Solar PV Forecast із використанням картки Plotly Graph Card ?

Мені поки вдається реалізувати із Apex Card.

Посилання на коментар

ХА - попытка 2)

Как я раньше писал - поставил ха на старый нетбук, но тк в доме не нахожусь и доступа "из вне" нет, то на том все стопнулось .

Но спасибо @Dmode тыкнул в клаудфлер. 

Почитал и понял, что моя инсталляция, как и девайс, не сильно удобно. Первое - так система не 64 бит - то у меня установлен ха кор. аддонов нема. Кроме того, для интеграции с котлом надо mqtt брокер, а потом ещё надо будет инфлюкс, а потом ещё что-то.. тут надо контейнеры /виртуалки. Кроме того, нетбук хавал 30-40Вт/ч в режиме стендбай без нагрузки. Не гуд для системы, которая должна быть ап 24/7

Пошел искать чтобы такое было, чтобы не хавало. Пришел в итоге к Beeline s12 pro, у которого потребление до 10Вт, 16Гб ОЗУ и стоимость не высокая. Нашел в тырнетах в состоянии легкого бу (пара царапок) с витрины за 7к грн.

Поставил проксмокс, клаудфлер, ХА, москито итд. Настроил туннель - зашибись) можно ехать в дом, куда то его прицепить и подключить котел и дома по вечерам настраивать /играться).

Змінено користувачем ЯД
  • Лайк 2
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...