Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Перекрити 250 кв.м покрівлі своїми руками

Олег Д

Рекомендовані повідомлення

Так склалося, що маю скинуту покрівлю і майже всю стару обрешітку після недобросовісних майстрів які мали це все ремонтувати. Близько 250 кв.м покрівлі, дах звичайний двоскатний + скат веранди, кут нахилу даху приблизно 45 градусів. Старий приватний будинок у селі, побудований до 1968 року. З середини листопада минулого року майстри поставили плівку від дощу і зникли. Спочатку було більш менш закрито, потім були вітри і її порвало місцями, є затікання в будинок, але поки не дуже значні.

Хочу спробувати самостіно перекрити дах листами типу Ондулін, своїми руками. Без плівки, щоб мати змогу робити монтаж з середини, не лазячи над дахом. Так як досвіду в покрівельних роботах нема. Час, здоровя, здатність освоювати нові навички, гроші на нову покрівлю, інструмент є. 

Балки хоч і старі і місцями деякі протрухлі але доволі товсті, 15х15см переріз +-.

До ремонту лежала важка керамічна черепиця, на рейках. Без плівок, утеплювачів і т.д. Власне інші різні майстри що були на оглядах до цього нарікали хіба що на якість рейок(обрешітки), місцями вони прогинались і були сліди зношення.

Утеплення даху як таке не на першому місці, хоча і розглядаю. Основна задача - закрити будинок від опадів якнайшвидше. І так щоб років 20 до цього питання не повертатись.

Власне шукаю поради. Як і чим краще це зробити? Чи варто розглядати листи Ондулін як покрівлю в моєму випадку?

Фото ще є, але поки не впевнений чи всі вони тут потрібні..

Дякую!

план будинку 1 поверх.JPG

ПІСЛЯ_видздвору_плівка2.JPG

ПІСЛЯ_видздвору_плівка.JPEG

ПІСЛЯ_видздвору.JPEG

ПІСЛЯ_видздороги.JPEG

ДО_видздороги.jpg

ДО_видзсередини4.jpg

ДО_видзсередини3.JPEG

ДО_видзсередини2.JPG

ДО_видздвору.jpg

ПІСЛЯ_видзсередини_плівка.JPEG

ПІСЛЯ_видзсередини_плівка2.JPEG

ПІСЛЯ_видзсередини_плівка3.JPEG

ПІСЛЯ_видзсередини_плівка4.JPEG

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

2 години тому, Олег Д сказав:

Балки хоч і старі і місцями деякі протрухлі але доволі товсті, 15х15см переріз +-

Я думав ви пожартували, але рукожопи безсмертні. :pozor:

Якому дурню прийшло в голову робити крокви квадратним перетином?

Не купуйте ондулін, пожалкуєте, краще вже металочерепицю.

• Лайк 1
Посилання на коментар

Конечно хозяин - барин, но почему ондулин ?  Металочерепица имеет сопоставимую цену, но монтировать её намного проще. Единственное конечно но: для профиля потребуются ещё пара дополнительных помощников для поднятия листов наверх, но это окупится много большей скоростью монтажа.

Посилання на коментар

18 годин тому, tayatlas сказав:

Конечно хозяин - барин, но почему ондулин ?  Металочерепица имеет сопоставимую цену, но монтировать её намного проще. Единственное конечно но: для профиля потребуются ещё пара дополнительных помощников для поднятия листов наверх, но это окупится много большей скоростью монтажа.

Якраз через необхідність додаткових помічників (є хіба дружина із тих хто 100% може бути поряд. сусід 50\50. родичі далеко, місцевих мало, село дуже маленьке близько 200 жителів, громадський транспорт туди не ходить) і ще через те що для металевої покрівлі треба додатково облаштовувати блискавковідві́д.

Власне Ондулін це і не остаточне рішення а ідея з того що вдалося більш менш знайти в окрузі. Швидкість монтажа вже не така критична, якось воно 3 місяці під плівкою простояло. Звичайно хочеться пошвидше закрити. Але враховуючи ситуацію готовий пожертвувати швидкістю на користь якості (закрити і забути на 20 років), простоти і безпеки монтажу саме для одиночного майстра новачка-аматора.

Посилання на коментар

19 годин тому, Фрай сказав:

перепрошую, а що не так з квадратним перетином крокв? який перетин має бути?

Посилання на коментар

21 годину тому, DimaF сказав:

Балки гнилые!?

мене (95 кг) витримують і навіть не думають гнутися. Трохи трухлі місцями, на поверхні

Посилання на коментар

Без хейту, лише особиста думка. Ондулін зможе пролежати 20 років, але при умові досить густої обрешітки, і забивання цвяхів в не меншій кількості, ніж передбачено інструкцією, інакше він швидко втратить форму і почне протікати. Я би краще накрутив самий простий профнастил, з ним цілком можна справитись і одному, головне, щоб вітру не було

• Лайк 2
Посилання на коментар

1 годину тому, Олег Д сказав:

перепрошую, а що не так з квадратним перетином крокв? який перетин має бути?

Все зависит от длины стропил, шага, угла и тд, как правило соотношение высоты к толщине должно быть примерно вполовину.

1:1 на мауєрлат и тп иначе будет провисать под своим весом.

Если вьісота вашей 15см то толщина может бьіть 5-7-8см

Ондулин? image.png.cbe760e5aa17d6a8c4d7b917851304d9.png

Я себе гараж на даче перекрьіл, шоб не жарко бьіло, пожалел через пару лет, а через несколько и подавно, потерял форму и цвет.

М/черепица будет и дешевле и на дольше, но надо будет на мебрану не поскупиться.

Змінено користувачем Фрай
Посилання на коментар

Підтримую тезу про те, що ондулін не той покрівельний матеріал на який треба орієнтуватись, але і метал потрібно обережно вибирати - є різні і різної якості. Якщо планувати монтувати власноруч, то розглядайте профнастил, принаймі не потрібно витримувати точні розміри при набиванні обрещітки, а мембрана це той елемент на якій точно економити не варто.

• Лайк 2
Посилання на коментар

5 хвилин тому, DEN24 сказав:

Підтримую тезу про те, що ондулін не той покрівельний матеріал на який треба орієнтуватись, але і метал потрібно обережно вибирати - є різні і різної якості. Якщо планувати монтувати власноруч, то розглядайте профнастил, принаймі не потрібно витримувати точні розміри при набиванні обрещітки, а мембрана це той елемент на якій точно економити не варто.

дякую. в принципі профнастил теж варіант. власне його і планував спочатку, ще коли майстри були. просто маю сумніви щодо можливості покласти його своїми руками, без допомоги бригади. Чи просто листи невеликі замовляти? Бо виробник може на замовлення мені їх нарізати будь якої довжини.

Можливо якийсь варіант черепиці порекомендуєте? Будь що легше класичної керамічної розгляну залюбки.

Посилання на коментар

1 годину тому, Фрай сказав:

Все зависит от длины стропил, шага, угла и тд, как правило соотношение высоты к толщине должно быть примерно вполовину.

1:1 на мауєрлат и тп иначе будет провисать под своим весом.

Если вьісота вашей 15см то толщина может бьіть 5-7-8см

Ондулин? image.png.cbe760e5aa17d6a8c4d7b917851304d9.png

Я себе гараж на даче перекрьіл, шоб не жарко бьіло, пожалел через пару лет, а через несколько и подавно, потерял форму и цвет.

М/черепица будет и дешевле и на дольше, но надо будет на мебрану не поскупиться.

довжина ноги стропила близько 6 метрів, кут близько 45 градусів. Ніяких провисань не помічав.

Посилання на коментар

20 хвилин тому, Олег Д сказав:

довжина ноги стропила близько 6 метрів, кут близько 45 градусів. Ніяких провисань не помічав.

Та я не збираюсь вам щось доводити, сказав і сказав, бийте ондулін, мені то що?

image.png.a38765db02ac0fc7936cdb2f39a77616.png

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

1 годину тому, Олег Д сказав:

дякую. в принципі профнастил теж варіант. власне його і планував спочатку, ще коли майстри були. просто маю сумніви щодо можливості покласти його своїми руками, без допомоги бригади. Чи просто листи невеликі замовляти? Бо виробник може на замовлення мені їх нарізати будь якої довжини.

Можливо якийсь варіант черепиці порекомендуєте? Будь що легше класичної керамічної розгляну залюбки.

Будь який вид металлочерепиці вибирайте, їх зараз достатньо на будь який смак, різниця між профілем, ще раз повторюсь, в тому, що обещітка набивається під розмір хвилі. Довжину листа можна поділити навпіл для легшого монтажа, але одному все витягнути буде важко, потрібен помічник. Тут більше уваги потрібно приділяти товщині металу, покриттю, кількості цинку, а як його зпрофілюють, чи у вигляді профнастила чи у металлочерепиці вирішуйте самі.

• Лайк 1
Посилання на коментар

В 13.02.2025 в 11:45, Фрай сказал:

Якщо головожопість заважає інтелекту то краще відмовитись від спілкування.

Будинку вочевидь під сотню років. Судячи з архітектури та конструктиву, побудований за пануванням Австро-Угорщини. 

Тобто нарікань щодо надійності перетину та конструктиву бути не мало б. 

Щодо покрівлі: бітумні хвилясті листи - тимчасове рішення. Краще профнастил 

• Лайк 3
Посилання на коментар

7 часов назад, Олег Д сказал:

Замовляйте відносно короткі листи (2-3 метри). Так буде легше виводити лінії карнизу та виправляти помилки в процесі

• Дякую 1
Посилання на коментар

Побудував на присадибдній ділянці альтанку. Накривав ондуліном. Матеріал сподобався. Ціна-властивості на мою думку гарні. Функцію виконує пять років. Звісно це не кращий варіант, але для певних задач - норм. 

IMG_8330.png

• Лайк 1
Посилання на коментар

22 часа назад, Спартак сказал:

Побудував на присадибдній ділянці альтанку. Накривав ондуліном. Матеріал сподобався. Ціна-властивості на мою думку гарні. Функцію виконує пять років. Звісно це не кращий варіант, але для певних задач - норм. 

IMG_8330.png

Те що альтанка буде в тіні дерев це позитивно вплине на строк експлуатації. Сонце - головний ворог бітуму. Та й взагалі якщо (коли) потече то й наслідки геть інши та ризики при заміні. Для хати бажано б мати щось більш надійне

• Лайк 1
Посилання на коментар

В 13.02.2025 в 18:34, Олег Д сказал:

Хочу спробувати самостіно перекрити дах листами типу Ондулін, своїми руками. Без плівки, щоб мати змогу робити монтаж з середини, не лазячи над дахом. Так як досвіду в покрівельних роботах нема. Час, здоровя, здатність освоювати нові навички, гроші на нову покрівлю, інструмент є. 

Глаза боятся - руки делают. У вас все получится. Я тоже боялась - но сделала сама и нормально. Первым делом купите две веревки достаточной длины и крепкие. Один конец привязываете к крепкой балке в районе конька, по длине веревки делаете узлы или петли (чтобы рукой удобно держаться было), на свободном конце - карабин. Еще желательно обвязку купить и одеть на себя. Тогда передвижения по крыше не страшны. Пристегнулись карабином и работаете. нужно в другую часть крыши - перестегнулись на другую веревку. 

• Лайк 1
Посилання на коментар

В 15.02.2025 в 02:30, #roofinspector сказал:

Тобто нарікань щодо надійності перетину та конструктиву бути не мало б. 

Щодо покрівлі: бітумні хвилясті листи - тимчасове рішення. Краще профнастил 

Поддерживаю на все 100%. Конструкция крепкая. Я бы проверила геометрию нитками и заменила обрешетку только. Все остальные балки после осмотра обработала бы с садового опрыскивателя чем-то ядреным (до работ, сейчас дождей нет), но потом надо выдержать время (химия, чтобы самому не надышаться). 

За ондулин уже вам сказали.

Посилання на коментар

• 2 тижні потому...

Монтувати металочерепицю чи профлист потрібно вдвох мінімум і бажано з риштування , бо тільки після третього листа ви побачите як матеріал лягає відносно обрешітки ( тікає вверх чи вниз ) . При цьому перші листи прикручуйте на 3-4 саморіза щоб потім корегувати без лишніх трудозатрат

Змінено користувачем ДАХПРОФІ
  • Лайк 1
Посилання на коментар

1 годину тому, ДАХПРОФІ сказав:

Монтувати металочерепицю чи профлист потрібно вдвох мінімум і бажано з риштування , бо тільки після третього листа ви побачите як матеріал лягає відносно обрешітки ( тікає вверх чи вниз ) . При цьому перші листи прикручуйте на 3-4 саморіза щоб потім корегувати без лишніх трудозатрат

А якщо все ж переграти на керамічну черепицю. Яка в принципі і лежала до цього, тільки нову свіжу вже. Розумію що вона важча і часу піде більше на монтаж. Різниця по суті в кроці риштування? І навіть якщо я зроблю риштування під керамічну черепицю а потім передумаю на профлист - проблем з монтажем через частіше ніж треба риштування не має виникнути?

@#roofinspector також цікава Ваша думка. Ви дуже правильно оцінили об'єкт по фото :)

Посилання на коментар

Крок риштування це одне але ще потрібно щоб відстань між «стопілами» не була більшою ніж потрібно. Крім того обрешітка бьється по контрбрусу який тримає мембрану. Хребти виконують з урахуванням геометрії хребтових каменів а перший ряд черепиці спеціальними засобами вирівнюють з іншими. Багато тонкощів. Я не думаю що можливо щось наявне переформатувати під черепицю. Мабудь це краще саме з початку будувати. 

Посилання на коментар

3 часа назад, Олег Д сказал:

А якщо все ж переграти на керамічну черепицю

Це не в'яжеться з назвою теми. Навіть якщо в самотужки це реально зробити, але вимоги до кваліфікації (навичок, досвіду) геть інакші. Бо треба розрахувати ширину даху для точного укладання фронтонних черепиць. Треба вміти обробити комір навкруги коміну. Треба витягнути геометрію площин. Треба монтувати жолоб на лати а не лобову. Якщо вчитися самому, навіть з допомогою форуму та ютубу - це дуже довге кіно у трьох сезонах. Ще буде треба що переробити декілька разів, 100%. 

Звичайно усім цим можна знехтувати. Але тоді співвідношення витрачених коштів не буде відповідати естетиці. Проще кажучи: буде виглядати колхозно за неадекватні (цьому вигляду) гроші та/або трудовитрати 

Посилання на коментар

3 часа назад, Олег Д сказал:

І навіть якщо я зроблю риштування під керамічну черепицю а потім передумаю на профлист - проблем з монтажем через частіше ніж треба риштування не має виникнути?

З цим проблем не буде. Хоч на сплошний настил можна (навіть краще) укладати профлист

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...