Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Камін топка з водяною рубашкою ( міркування консультації )

PVS

Рекомендовані повідомлення

Вітаю, шановне панство.
В пошуку не знайшов даної теми, тому створив нову.

Отже, планую собі систему опалення. Буду вдячний за консультації - поради.

Будинок 200кв, два поверхи;
Газоблок 500мм товщина + сайдінгові плити ( ще в процесі підбору );
Опалення\охолодження - підігрів підлог, на першому і 2 поверхах + фанкоіли;
Основний теплоносій - тепловий насос "повітря-вода" ( в процесі підбору );
Запланований гідро акумулятор, або дву контурний, або буде два окремих ( на опалення та для використання теплої води в побуті );
Виведений контур на підігрів басейну ( але це ще не точно, що буде використовуватись );
Для живлення, заплановане велике сонячне поле + акум на 200квт\годин.

Ще трішки полеміки перед запитанням)))
Є бажання встановити камін. Просто камін, для залипання в нього, це звісно прекрасно )), але є бажання знімати тепло з цього каміна в який залипаєш, тепло яке він виділяє передавати в гідро акумулятор, і використовувати на побутові потреби.
Тобто іншими словами, твердопаливний котел, але на вид як камін).

Питання.
Хто зіштовхувався з камінами з водяною рубашкою?
Можливо порадите виробника ( перевіреного роками ).
Тай в цілом, не розкрита тема.

Планую собі камін з водяною рубашкою, щоб була потужність не меньше 16квт. (на випадок блекаутів, або виходу з ладу теплового насоса).
Попередній вибір - energy-safe.com.ua/kaminnaya-topka-unico-nemo-9-topeco-raster-20-kvt/ вибір не остаточний.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

10 минут назад, PVS сказал:

Питання.
1. Хто зіштовхувався з камінами з водяною рубашкою?
2.Можливо порадите виробника ( перевіреного роками ).
3.Тай в цілом, не розкрита тема.

1. Я.

2. Любой, чем потяжелее.

3. Раскрываю. От камина да котельной цельнотянутая медь. В котельной теплообменник. Контур камина открытый со своим расширительным баком. В каркасниках с дымоходом не испытывать судьбу, а найти грамотного дымоходчика. 

P70327-112703.jpg

P70327-140807.jpg

IMG_3722.JPG

IMG_3709.JPG

• Сумно 1
Посилання на коментар

1 година тому, PVS сказав:

Запланований гідро акумулятор, або дву контурний, або буде два окремих ( на опалення та для використання теплої води в побуті );

Поясніть , будь ласка. Гідроакумулятор для опалення та гарячої воли? Це як?  Не буду робити припущення, почекаю відповіді.

Посилання на коментар

59 минут назад, allanek сказал:

Поясніть , будь ласка. Гідроакумулятор для опалення та гарячої воли? Це як?  Не буду робити припущення, почекаю відповіді.

Гідроакумулятор, я назвав, теплоакумулятор.
Планую встановлювати два окремих, або один дву контурний ( ще не визначився ).
1) для теплих підлог, тобто до 40 градусів;
2) для побутових потреб, тобто до 90 градусів;
3) а надлишок гарячої води ( якщо таке буде ), скидувати через теплообмінник в обігрів басейну.

• Дякую 1
Посилання на коментар

Плани це звичайно прекрасно, але коли справа дійде до необхідного під це все місця і потім ціни заліза та зв'язки цього по автоматиці, думаю ентузіазм різко пригальмується.

Принаймні правильне сполучення каміну на воді з системою на тн в принципі не сильно дешевше за саму систему тн.

Знайдіть монтажника і оцініть бюджет для початку.

• Лайк 1
Посилання на коментар

14 минут назад, murava сказал:

Плани це звичайно прекрасно, але коли справа дійде до необхідного під це все місця і потім ціни заліза та зв'язки цього по автоматиці, думаю ентузіазм різко пригальмується.

Принаймні правильне сполучення каміну на воді з системою на тн в принципі не сильно дешевше за саму систему тн.

Знайдіть монтажника і оцініть бюджет для початку.

Якраз вчора спілкувався з людиною яка займається інжинеріїю, проектує і встановлюєю.
Принципова схема така.
Дві ємності (гідро акумулятори ) високо температурний і низько, перевязані між собою автоматикою\механічними термо головками, для обміну температури.
Основний нагрівачь - тепловий насос, допоміжний (камін з водяною рубашкою ). На первах може бути, що камін буде основним джерелом тепла.
Я розумію, що система не буде простою, і потрібно все гарно прорахувати, і не мало важливо, вибрати якісне обладнання.
Стосовно вартості, все просто, мооя думка -  дешева рибка, ніяка юшка.
Але практика показує, є обладнання за адекватний кошт, і гарної якості.

Моє головне питання\завдання зібрати інформацію від людей, хто має практику та знання в використанні каміна з водяною рубашкою. 
Відгуки маю від користувачів, у яких даний камін котел як основне джерело тепла.
Зявились тонкощі, стосовно чистки, обслуговування та строку служби. ( це вже враховую )

Тобто, головне це збір інформації з реальної практики. Ну і теорію помусолити ))

Трішки відійду від теми.
Займаюсь електро монтажем, та зеленою зеленою енергією, на разі основне це сонечко і вітер (вітер поки на паузі, відсутні руки ).
З своєї практики можу сказати, що толково порахувати систему, підібрати ті самі панелі, під інвертор, інвертор під споживання, акумулятор для економії і резервного живлення - то дуже все не просто. Щоб воно вартувало адекватно, працювало, і економило.
Мій принцип, або робити якісно, або взагалі не робити.
Бо електрика і вбиває і палить.
В плані моєї заморочі з каміном з водяною рубашкою, та сама історія, неякісне обладнання + неякісний монтаж + невірні розрахунку = викинуті кошти на вітер.

От тому і звернувся на форум, можливо люди поділяться інформаціїю, можливо запропонують рішення, а можливо закидають какахами ))))

Посилання на коментар

39 минут назад, murava сказал:

необхідного під це все місця і потім ціни заліза та зв'язки цього по автоматиці

Місце виділине, з запасом.
І так я розумію, що не буде вартості, вліпив булер`ян і продакшин.

Посилання на коментар

1 годину тому, PVS сказав:

Основний нагрівачь - тепловий насос, допоміжний (камін з водяною рубашкою )

Якщо тільки камін 3813 євро, то ще портал + ТН + обвязка з ТА + батареї з ДБЖ = 20000 євро * 45 = 900000грн витрат заради якої економії? На ці кошти можна електрокотлом опалювати безкоштовно протягом 30 років... Ставте недорогу повітряну топку чи піч для допомоги\резерву і все (і то якщо вже газ неможливо підключити), або водяний камін основним (якщо дров і часу багато), а електроконвектори для резерву))

Змінено користувачем normal
  • Лайк 5
Посилання на коментар

В 16.03.2025 в 09:47, PVS сказал:

Хто зіштовхувався з камінами з водяною рубашкою?
Можливо порадите виробника ( перевіреного роками ).
Тай в цілом, не розкрита тема.

Планую собі камін з водяною рубашкою, щоб була потужність не меньше 16квт. (на випадок блекаутів, або виходу з ладу теплового насоса).
Попередній вибір - energy-safe.com.ua/kaminnaya-topka-unico-nemo-9-topeco-raster-20-kvt/ вибір не остаточний.

маю камін з водяною рубашкою як основне джерело опалення, виробник гаврилів і сини, рекомендую. також рекомендую поставити контролер горіння. 

Змінено користувачем newbee2020
  • Лайк 1
Посилання на коментар

В 16.03.2025 в 14:25, normal сказал:

Якщо тільки камін 3813 євро, то ще портал + ТН + обвязка з ТА + батареї з ДБЖ = 20000 євро * 45 = 900000грн витрат заради якої економії? На ці кошти можна електрокотлом опалювати безкоштовно протягом 30 років... Ставте недорогу повітряну топку чи піч для допомоги\резерву і все (і то якщо вже газ неможливо підключити), або водяний камін основним (якщо дров і часу багато), а електроконвектори для резерву))

наче все правильно кажете, але цифри трохи накручені

камін класний 80 кгрн (за гаврилів) може є і дешевше варіки
портал можна і самому склепати із суперізолу (матеріал на 300 дол)
димохід може бути якась нержавка за 500 дол або 1500 за кераміку
обвязка, теплоакум, насоси, теплообмінники - десь 1.5-2к, в залежності від крутості ТА, і чи можете самі то все скрутити
ДБЖ і так треба мати, камін тут не впливає. навпаки забезпечити насос і автоматику каміна це умовно 40 ватт всього на годину горіння, як ноутбук.

але ви праві, що для резерву і трошки для душі краще звичайну воздушну топку і не паритись.

Посилання на коментар

16.03.2025 в 12:19, murava сказав:

А поясніть чому це дорого виходить? Якщо на цій схемі замість електрокотла уявити тепловий насос – які можуть бути недоліки?

image.thumb.png.d82a82427658b1fa9a13e08b467cfadd.png

Посилання на коментар

Каміни як правило матимуть безтискову систему - це по суті приведе до теплообмінника і додаткового контура + організацію груп безпеки. Додатково в обв'язках там є купа хитрих нюансів щоб то все в зашивці хоч пропрацювало хочаб п'ятирічку без протікань.

В роботі там теж не все так просто, наприклад запалити камін влітку - куди дівати зайве тепло. Ладно у автора теми басейн є, з тим йому простіше. Але при відсутності басейна?

Якщо на цій схемі замість електрокотла поставити тепловий насос, то найбільш імовірно він здохне в перший же рік. З тепловими насосами схема буде чуть інша. А з якимись дорослими - то кардинально інша.

• Лайк 1
Посилання на коментар

17 часов назад, newbee2020 сказал:
22 часа назад, newbee2020 сказал:

виробник гаврилів і сини

Дякую, ви не перший, хто каже, добре обладнання. 
Буду розглядати.

Маю питання.
Як з чисткою ваш камін, складно?

Посилання на коментар

2 часа назад, murava сказал:

Каміни як правило матимуть безтискову систему - це по суті приведе до теплообмінника і додаткового контура + організацію груп безпеки. Додатково в обв'язках там є купа хитрих нюансів щоб то все в зашивці хоч пропрацювало хочаб п'ятирічку без протікань.

В роботі там теж не все так просто, наприклад запалити камін влітку - куди дівати зайве тепло. Ладно у автора теми басейн є, з тим йому простіше. Але при відсутності басейна?

Якщо на цій схемі замість електрокотла поставити тепловий насос, то найбільш імовірно він здохне в перший же рік. З тепловими насосами схема буде чуть інша. А з якимись дорослими - то кардинально інша.

Наче й діло кажете.
Займаюсь електро монтажем.
З практики знаю, 50% успіху - якісне обладнання, інші 50% - вірне проектування і рівні руки.

Отже, якщо почати економити на всьому, то є всі шанси перетворити свою систему на жіночий лад, буде тікти що місяця )))

Посилання на коментар

1 час назад, PVS сказал:

про яку чистку мова? трохи сажу протирав на теплообміннику, думаю от щіточку купити і почистисти трохи, бо попадались сирі дрова. але в цілому не напрягає чистка ніяк. скло раз в пару днів, якщо не ліньки. попіл раз в тиждень відро виймаю

Посилання на коментар

39 минут назад, newbee2020 сказал:

про яку чистку мова? трохи сажу протирав на теплообміннику, думаю от щіточку купити і почистисти трохи, бо попадались сирі дрова. але в цілому не напрягає чистка ніяк. скло раз в пару днів, якщо не ліньки. попіл раз в тиждень відро виймаю

Скло - то зрозуміло. 
Буду брати подвійне, знайомі кажуть, що меньше коптиця.

Мене цікавить чистка водяної рубашки.
Розумію, що раз на рік як мінімум чистити.
Запитав, бо бачив топки в яких добратись до водяної рубашки - ціла епопея.

Посилання на коментар

в еме

16 часов назад, PVS сказал:

Мене цікавить чистка водяної рубашки.
Розумію, що раз на рік як мінімум чистити.

хороше сухе паливо і високотемпературне горіння на не мінімумах мінімізує ці проблеми. більше питань із обвязкою водяного контура і його обслуговуванням. я в порталі не розміщував ніяких кранів і тому подібного, мінімум зєднань, ніяких резинок не повинно бути. перед зашивкою гарно поганяти на всіх режимах, щоб більше туди не лазити.
image.png.6d710fd60dc7656f1029c81c1150e49d.png
плюс якщо грошики маєте, ставте контроллер + автоматизовану подачу повітря з вулиці, це комфорт, безпека та ефективність. але знову ж таки, якщо палити раз в тиждень або на чорний день, то не варто водянкою морочитись, воно не окупиться ніколи. 

• Лайк 1
Посилання на коментар

24 минуты назад, newbee2020 сказал:

в еме

хороше сухе паливо і високотемпературне горіння на не мінімумах мінімізує ці проблеми. більше питань із обвязкою водяного контура і його обслуговуванням. я в порталі не розміщував ніяких кранів і тому подібного, мінімум зєднань, ніяких резинок не повинно бути. перед зашивкою гарно поганяти на всіх режимах, щоб більше туди не лазити.
image.png.6d710fd60dc7656f1029c81c1150e49d.png
плюс якщо грошики маєте, ставте контроллер + автоматизовану подачу повітря з вулиці, це комфорт, безпека та ефективність. але знову ж таки, якщо палити раз в тиждень або на чорний день, то не варто водянкою морочитись, воно не окупиться ніколи. 

Дякую, за дільні поради

• Лайк 1
Посилання на коментар

2 часа назад, PVS сказал:

Дякую, за дільні поради

ось збереглись схеми підключення і деякі фотки, може буде корисно. також в ютубі є відео гаврилова про різні системи безпеки
на останній фотці теплоакум, нижній теплообмінник віддає від каміну, верхній попередньо нагріває гарячу воду перед бойлером.

Schema-VZB.jpg

ТО (3).png

ТО+ГА (1).png

изображение_viber_2021-12-20_13-58-31-663.jpg

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...