PVS Опубліковано: 16 березня Поділитись Опубліковано: 16 березня Вітаю, шановне панство. В пошуку не знайшов даної теми, тому створив нову. Отже, планую собі систему опалення. Буду вдячний за консультації - поради. Будинок 200кв, два поверхи; Газоблок 500мм товщина + сайдінгові плити ( ще в процесі підбору ); Опалення\охолодження - підігрів підлог, на першому і 2 поверхах + фанкоіли; Основний теплоносій - тепловий насос "повітря-вода" ( в процесі підбору ); Запланований гідро акумулятор, або дву контурний, або буде два окремих ( на опалення та для використання теплої води в побуті ); Виведений контур на підігрів басейну ( але це ще не точно, що буде використовуватись ); Для живлення, заплановане велике сонячне поле + акум на 200квт\годин. Ще трішки полеміки перед запитанням))) Є бажання встановити камін. Просто камін, для залипання в нього, це звісно прекрасно )), але є бажання знімати тепло з цього каміна в який залипаєш, тепло яке він виділяє передавати в гідро акумулятор, і використовувати на побутові потреби. Тобто іншими словами, твердопаливний котел, але на вид як камін). Питання. Хто зіштовхувався з камінами з водяною рубашкою? Можливо порадите виробника ( перевіреного роками ). Тай в цілом, не розкрита тема. Планую собі камін з водяною рубашкою, щоб була потужність не меньше 16квт. (на випадок блекаутів, або виходу з ладу теплового насоса). Попередній вибір - energy-safe.com.ua/kaminnaya-topka-unico-nemo-9-topeco-raster-20-kvt/ вибір не остаточний. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Сергей 31 Опубліковано: 16 березня Поділитись Опубліковано: 16 березня 10 минут назад, PVS сказал: Питання. 1. Хто зіштовхувався з камінами з водяною рубашкою? 2.Можливо порадите виробника ( перевіреного роками ). 3.Тай в цілом, не розкрита тема. 1. Я. 2. Любой, чем потяжелее. 3. Раскрываю. От камина да котельной цельнотянутая медь. В котельной теплообменник. Контур камина открытый со своим расширительным баком. В каркасниках с дымоходом не испытывать судьбу, а найти грамотного дымоходчика. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
allanek Опубліковано: 16 березня Поділитись Опубліковано: 16 березня 1 година тому, PVS сказав: Запланований гідро акумулятор, або дву контурний, або буде два окремих ( на опалення та для використання теплої води в побуті ); Поясніть , будь ласка. Гідроакумулятор для опалення та гарячої воли? Це як? Не буду робити припущення, почекаю відповіді. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
PVS Опубліковано: 16 березня Автор Поділитись Опубліковано: 16 березня 59 минут назад, allanek сказал: Поясніть , будь ласка. Гідроакумулятор для опалення та гарячої воли? Це як? Не буду робити припущення, почекаю відповіді. Гідроакумулятор, я назвав, теплоакумулятор. Планую встановлювати два окремих, або один дву контурний ( ще не визначився ). 1) для теплих підлог, тобто до 40 градусів; 2) для побутових потреб, тобто до 90 градусів; 3) а надлишок гарячої води ( якщо таке буде ), скидувати через теплообмінник в обігрів басейну. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
murava Опубліковано: 16 березня Поділитись Опубліковано: 16 березня Плани це звичайно прекрасно, але коли справа дійде до необхідного під це все місця і потім ціни заліза та зв'язки цього по автоматиці, думаю ентузіазм різко пригальмується. Принаймні правильне сполучення каміну на воді з системою на тн в принципі не сильно дешевше за саму систему тн. Знайдіть монтажника і оцініть бюджет для початку. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
PVS Опубліковано: 16 березня Автор Поділитись Опубліковано: 16 березня 14 минут назад, murava сказал: Плани це звичайно прекрасно, але коли справа дійде до необхідного під це все місця і потім ціни заліза та зв'язки цього по автоматиці, думаю ентузіазм різко пригальмується. Принаймні правильне сполучення каміну на воді з системою на тн в принципі не сильно дешевше за саму систему тн. Знайдіть монтажника і оцініть бюджет для початку. Якраз вчора спілкувався з людиною яка займається інжинеріїю, проектує і встановлюєю. Принципова схема така. Дві ємності (гідро акумулятори ) високо температурний і низько, перевязані між собою автоматикою\механічними термо головками, для обміну температури. Основний нагрівачь - тепловий насос, допоміжний (камін з водяною рубашкою ). На первах може бути, що камін буде основним джерелом тепла. Я розумію, що система не буде простою, і потрібно все гарно прорахувати, і не мало важливо, вибрати якісне обладнання. Стосовно вартості, все просто, мооя думка - дешева рибка, ніяка юшка. Але практика показує, є обладнання за адекватний кошт, і гарної якості. Моє головне питання\завдання зібрати інформацію від людей, хто має практику та знання в використанні каміна з водяною рубашкою. Відгуки маю від користувачів, у яких даний камін котел як основне джерело тепла. Зявились тонкощі, стосовно чистки, обслуговування та строку служби. ( це вже враховую ) Тобто, головне це збір інформації з реальної практики. Ну і теорію помусолити )) Трішки відійду від теми. Займаюсь електро монтажем, та зеленою зеленою енергією, на разі основне це сонечко і вітер (вітер поки на паузі, відсутні руки ). З своєї практики можу сказати, що толково порахувати систему, підібрати ті самі панелі, під інвертор, інвертор під споживання, акумулятор для економії і резервного живлення - то дуже все не просто. Щоб воно вартувало адекватно, працювало, і економило. Мій принцип, або робити якісно, або взагалі не робити. Бо електрика і вбиває і палить. В плані моєї заморочі з каміном з водяною рубашкою, та сама історія, неякісне обладнання + неякісний монтаж + невірні розрахунку = викинуті кошти на вітер. От тому і звернувся на форум, можливо люди поділяться інформаціїю, можливо запропонують рішення, а можливо закидають какахами )))) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
PVS Опубліковано: 16 березня Автор Поділитись Опубліковано: 16 березня 39 минут назад, murava сказал: необхідного під це все місця і потім ціни заліза та зв'язки цього по автоматиці Місце виділине, з запасом. І так я розумію, що не буде вартості, вліпив булер`ян і продакшин. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 16 березня Поділитись Опубліковано: 16 березня (змінено) 1 годину тому, PVS сказав: Основний нагрівачь - тепловий насос, допоміжний (камін з водяною рубашкою ) Якщо тільки камін 3813 євро, то ще портал + ТН + обвязка з ТА + батареї з ДБЖ = 20000 євро * 45 = 900000грн витрат заради якої економії? На ці кошти можна електрокотлом опалювати безкоштовно протягом 30 років... Ставте недорогу повітряну топку чи піч для допомоги\резерву і все (і то якщо вже газ неможливо підключити), або водяний камін основним (якщо дров і часу багато), а електроконвектори для резерву)) Змінено 16 березня користувачем normal 5 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 17 березня Поділитись Опубліковано: 17 березня (змінено) В 16.03.2025 в 09:47, PVS сказал: Хто зіштовхувався з камінами з водяною рубашкою? Можливо порадите виробника ( перевіреного роками ). Тай в цілом, не розкрита тема. Планую собі камін з водяною рубашкою, щоб була потужність не меньше 16квт. (на випадок блекаутів, або виходу з ладу теплового насоса). Попередній вибір - energy-safe.com.ua/kaminnaya-topka-unico-nemo-9-topeco-raster-20-kvt/ вибір не остаточний. маю камін з водяною рубашкою як основне джерело опалення, виробник гаврилів і сини, рекомендую. також рекомендую поставити контролер горіння. Змінено 17 березня користувачем newbee2020 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 17 березня Поділитись Опубліковано: 17 березня (змінено) В 16.03.2025 в 14:25, normal сказал: Якщо тільки камін 3813 євро, то ще портал + ТН + обвязка з ТА + батареї з ДБЖ = 20000 євро * 45 = 900000грн витрат заради якої економії? На ці кошти можна електрокотлом опалювати безкоштовно протягом 30 років... Ставте недорогу повітряну топку чи піч для допомоги\резерву і все (і то якщо вже газ неможливо підключити), або водяний камін основним (якщо дров і часу багато), а електроконвектори для резерву)) наче все правильно кажете, але цифри трохи накручені камін класний 80 кгрн (за гаврилів) може є і дешевше варіки портал можна і самому склепати із суперізолу (матеріал на 300 дол) димохід може бути якась нержавка за 500 дол або 1500 за кераміку обвязка, теплоакум, насоси, теплообмінники - десь 1.5-2к, в залежності від крутості ТА, і чи можете самі то все скрутити ДБЖ і так треба мати, камін тут не впливає. навпаки забезпечити насос і автоматику каміна це умовно 40 ватт всього на годину горіння, як ноутбук. але ви праві, що для резерву і трошки для душі краще звичайну воздушну топку і не паритись. Змінено 17 березня користувачем newbee2020 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 17 березня Поділитись Опубліковано: 17 березня (змінено) .. Змінено 17 березня користувачем newbee2020 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
smotesko Опубліковано: 18 березня Поділитись Опубліковано: 18 березня 16.03.2025 в 12:19, murava сказав: Принаймні правильне сполучення каміну на воді з системою на тн в принципі не сильно дешевше за саму систему тн. А поясніть чому це дорого виходить? Якщо на цій схемі замість електрокотла уявити тепловий насос – які можуть бути недоліки? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
murava Опубліковано: 18 березня Поділитись Опубліковано: 18 березня Каміни як правило матимуть безтискову систему - це по суті приведе до теплообмінника і додаткового контура + організацію груп безпеки. Додатково в обв'язках там є купа хитрих нюансів щоб то все в зашивці хоч пропрацювало хочаб п'ятирічку без протікань. В роботі там теж не все так просто, наприклад запалити камін влітку - куди дівати зайве тепло. Ладно у автора теми басейн є, з тим йому простіше. Але при відсутності басейна? Якщо на цій схемі замість електрокотла поставити тепловий насос, то найбільш імовірно він здохне в перший же рік. З тепловими насосами схема буде чуть інша. А з якимись дорослими - то кардинально інша. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
PVS Опубліковано: 18 березня Автор Поділитись Опубліковано: 18 березня 17 часов назад, newbee2020 сказал: 22 часа назад, newbee2020 сказал: виробник гаврилів і сини Дякую, ви не перший, хто каже, добре обладнання. Буду розглядати. Маю питання. Як з чисткою ваш камін, складно? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
PVS Опубліковано: 18 березня Автор Поділитись Опубліковано: 18 березня 2 часа назад, murava сказал: Каміни як правило матимуть безтискову систему - це по суті приведе до теплообмінника і додаткового контура + організацію груп безпеки. Додатково в обв'язках там є купа хитрих нюансів щоб то все в зашивці хоч пропрацювало хочаб п'ятирічку без протікань. В роботі там теж не все так просто, наприклад запалити камін влітку - куди дівати зайве тепло. Ладно у автора теми басейн є, з тим йому простіше. Але при відсутності басейна? Якщо на цій схемі замість електрокотла поставити тепловий насос, то найбільш імовірно він здохне в перший же рік. З тепловими насосами схема буде чуть інша. А з якимись дорослими - то кардинально інша. Наче й діло кажете. Займаюсь електро монтажем. З практики знаю, 50% успіху - якісне обладнання, інші 50% - вірне проектування і рівні руки. Отже, якщо почати економити на всьому, то є всі шанси перетворити свою систему на жіночий лад, буде тікти що місяця ))) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 18 березня Поділитись Опубліковано: 18 березня 1 час назад, PVS сказал: про яку чистку мова? трохи сажу протирав на теплообміннику, думаю от щіточку купити і почистисти трохи, бо попадались сирі дрова. але в цілому не напрягає чистка ніяк. скло раз в пару днів, якщо не ліньки. попіл раз в тиждень відро виймаю Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
PVS Опубліковано: 18 березня Автор Поділитись Опубліковано: 18 березня 39 минут назад, newbee2020 сказал: про яку чистку мова? трохи сажу протирав на теплообміннику, думаю от щіточку купити і почистисти трохи, бо попадались сирі дрова. але в цілому не напрягає чистка ніяк. скло раз в пару днів, якщо не ліньки. попіл раз в тиждень відро виймаю Скло - то зрозуміло. Буду брати подвійне, знайомі кажуть, що меньше коптиця. Мене цікавить чистка водяної рубашки. Розумію, що раз на рік як мінімум чистити. Запитав, бо бачив топки в яких добратись до водяної рубашки - ціла епопея. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 19 березня Поділитись Опубліковано: 19 березня (змінено) в еме 16 часов назад, PVS сказал: Мене цікавить чистка водяної рубашки. Розумію, що раз на рік як мінімум чистити. хороше сухе паливо і високотемпературне горіння на не мінімумах мінімізує ці проблеми. більше питань із обвязкою водяного контура і його обслуговуванням. я в порталі не розміщував ніяких кранів і тому подібного, мінімум зєднань, ніяких резинок не повинно бути. перед зашивкою гарно поганяти на всіх режимах, щоб більше туди не лазити. плюс якщо грошики маєте, ставте контроллер + автоматизовану подачу повітря з вулиці, це комфорт, безпека та ефективність. але знову ж таки, якщо палити раз в тиждень або на чорний день, то не варто водянкою морочитись, воно не окупиться ніколи. Змінено 19 березня користувачем newbee2020 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
PVS Опубліковано: 19 березня Автор Поділитись Опубліковано: 19 березня 24 минуты назад, newbee2020 сказал: в еме хороше сухе паливо і високотемпературне горіння на не мінімумах мінімізує ці проблеми. більше питань із обвязкою водяного контура і його обслуговуванням. я в порталі не розміщував ніяких кранів і тому подібного, мінімум зєднань, ніяких резинок не повинно бути. перед зашивкою гарно поганяти на всіх режимах, щоб більше туди не лазити. плюс якщо грошики маєте, ставте контроллер + автоматизовану подачу повітря з вулиці, це комфорт, безпека та ефективність. але знову ж таки, якщо палити раз в тиждень або на чорний день, то не варто водянкою морочитись, воно не окупиться ніколи. Дякую, за дільні поради 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 19 березня Поділитись Опубліковано: 19 березня 2 часа назад, PVS сказал: Дякую, за дільні поради ось збереглись схеми підключення і деякі фотки, може буде корисно. також в ютубі є відео гаврилова про різні системи безпеки на останній фотці теплоакум, нижній теплообмінник віддає від каміну, верхній попередньо нагріває гарячу воду перед бойлером. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз