Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Завжди підводьте наружне повітря, якщо то передбачено конструкцією !

l669

Рекомендовані повідомлення

Заставив переробити - і не пожалів. Зовсім інше пальто. Намного комфортніше  у кімнаті і намного краще можно керувати потужність - тобто споживання дров. Немає отих сквозняків по ногах. Це головне, дрова важко порахувати, але скільки виставите заслонками, стільки і буде їсти. Додатковий бонус - можна легко спіймати красиве повільне полум'я з іскорками.  На трубу забора воздуха краще поставити додаткову заслонку -зараз є польскі кратка чи шось там - щоб можна було при бажанні до нуля придавлювати.  Гоніть отих усіх вумних, які прочли за життя єдину книжку відомого російського автора ,  хай роблять точно по інструкції , а у себе вдома - що захотять. Перевірено на топці Kawmet 

• Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

19 часов назад, l669 сказал:

Заставив переробити - і не пожалів. Зовсім інше пальто. Намного комфортніше  у кімнаті і намного краще можно керувати потужність - тобто споживання дров. Немає отих сквозняків по ногах. Це головне, дрова важко порахувати, але скільки виставите заслонками, стільки і буде їсти. Додатковий бонус - можна легко спіймати красиве повільне полум'я з іскорками.  На трубу забора воздуха краще поставити додаткову заслонку -зараз є польскі кратка чи шось там - щоб можна було при бажанні до нуля придавлювати.  Гоніть отих усіх вумних, які прочли за життя єдину книжку відомого російського автора ,  хай роблять точно по інструкції , а у себе вдома - що захотять. Перевірено на топці Kawmet 

а ще можна поставити компутер який сам тою заслонкою буде керувати по-научному, це ще прикольніше. а без зовнішноьої подачі повітря купа тепла може вилітати, це факт. в європах тільки з вулиці подача, бо без неї ефективність погана і шкідливі гази в атмосферу виділяються (не прогорають)

Змінено користувачем newbee2020
  • Лайк 1
Посилання на коментар

18.03.2025 в 18:08, l669 сказав:

Перевірено на топці Kawmet 

Перевіряв на Jotul без зовнішньої подачі: ніяких протягів, топка чудово керується і легко побачити піролізне горіння, про вихолодження кімнати то взагалі забубони (20кВт топка споживає повітря не більше ще однієї людини, датчик CO2 не збрешить), краще зекономити на подачі повітря ніж на топці

• Лайк 2
Посилання на коментар

16 часов назад, newbee2020 сказал:

в європах тільки з вулиці подача

Да? А зачем выпускают топки без возможности подачи воздуха с улицы? А каминофены? А центральностоящие типа Болея, Борделета, Дон Бара? 

• Лайк 1
Посилання на коментар

19 годин тому, newbee2020 сказав:

а без зовнішноьої подачі повітря купа тепла може вилітати,

Це як?

19 годин тому, newbee2020 сказав:

в європах тільки з вулиці подача, 

Чого ви так вирішили?

Посилання на коментар

2 часа назад, allanek сказал:

Це як?

Чого ви так вирішили?

я, на щастя, нічого не вирішую :) але вимогами ЕС по енергоефективності із 2022 року підняли планку до вище 80%. зовнішня подача підвищує КПД від 5 до 15% (в залежності від конкретних умов). для 80% треба або герметична повітряна топка або великий теплообмінник на водяній (в моєму каміні заявлено 76% виробником)

image.thumb.png.1a01c8839b9e9315c35350fe14af7779.png

Посилання на коментар

17 часов назад, normal сказал:

20кВт топка споживає повітря не більше ще однієї людини, датчик CO2 не збрешить

так у вас свіже повітря холодне через вікна заходить, тому СО2 і не росте :)
image.png.833201881bff5a349490bce7bfc6b2c6.png

Посилання на коментар

17 часов назад, normal сказал:

Перевіряв на Jotul без зовнішньої подачі: ніяких протягів, топка чудово керується і легко побачити піролізне горіння, про вихолодження кімнати то взагалі забубони (20кВт топка споживає повітря не більше ще однієї людини, датчик CO2 не збрешить), краще зекономити на подачі повітря ніж на топці

зовнішня подача це не восьме чудо світу, але свої умовних + 10% ефективності додає (на око можна і не помітити, як аргон в склопакетах), + комфорт та безпека краще. тому нема сенсу відмовлятись, якщо є можливість зробити.

Посилання на коментар

5 хвилин тому, newbee2020 сказав:

я, на щастя, нічого не вирішую :) 

Ви не відповіли на питання.

Не на перше - про те, що "без зовнішньої подачі повітря купа тепла може вилітати"(ваша цитата).

Можете пояснити, чому і куди?

Не на друге - чому ви вирішили ( в значенні- дійшли до  такого висновку), що в Європі "тільки з вулиці подача"?

Про картинку та писанину про законодавство не треба. Ви чітко сказали, що "подача тільки з вулиці". Тому і питаю- звідки ви таке взяли?

В Європі і від шиберів відмовляються, але ж це не означає, що їх не встановлюють.

• Лайк 1
Посилання на коментар

11 хвилин тому, newbee2020 сказав:

+ комфорт та безпека краще.

В будинку піч-камін з герметичною топкою, зольником, первинною та вторинною подачею повітря, без шиберу. Димохід - Шидель. Що не так з безпекою ?

Про комфорт не питаю, бо в кожного він свій.

Посилання на коментар

37 минут назад, allanek сказал:

"без зовнішньої подачі повітря купа тепла може вилітати"(ваша цитата).

Можете пояснити, чому і куди?

якщо топка споживає 50 кубів теплого повітря із кімнати, то воно (якщо нема примусової вентиляції) заміщається холодним із вулиці, вірно? 

Посилання на коментар

34 минуты назад, allanek сказал:

В будинку піч-камін з герметичною топкою, зольником, первинною та вторинною подачею повітря, без шиберу. Димохід - Шидель. Що не так з безпекою ?

при подачі повітря з вулиці ризики перевертання тяги менші

Посилання на коментар

47 минут назад, allanek сказал:

писанину про законодавство не треба. Ви чітко сказали, що "подача тільки з вулиці". Тому і питаю- звідки ви таке взяли?

із законодавства про 80% ефективності. якщо воно вас не цікавить, то я нічого проти не маю. воно там плутане дуже, різні стандарти по різним країнам.
моя топка теж не відповідає 80+, хоч і зовнішня подача є, але теплообмінник слабуватий :)  я стверджую, що без зовнішньої подачі ефективності в каміні 80+ не буде, тому і зробив таке категоричне твердження, що якщо є можливість вибирати - треба вибирати тільки з вулиці. якщо нема, то не смертельно. нам до европейського регулювання котлів і камінів ще довго :)

• Лайк 1
Посилання на коментар

також як одна із причин регулювання забору повітря - це сучасні здебільшого герметичні будинки із примусовою вентиляцією. безпека не повинна залежати від того, чи забув власник відкрити вікно.

Посилання на коментар

в британії наприклад це залежить від старості будинку. старі халупи сифонять, тому є більш безпечними. потужним топкам треба більше повітря - тому вони є більш небезпечними і тд

image.thumb.png.f7383f9653469a317baa307d40c48723.png

Посилання на коментар

12 хвилин тому, newbee2020 сказав:

якщо топка споживає 50 кубів теплого повітря із кімнати, то воно (якщо нема примусової вентиляції) заміщається холодним із вулиці, вірно? 

Максимум, що робила і те в разі, якщо зовсім не було тяги ( туман чи волога, дуже тихо на дворі), то відкривала вікно на зимове провітрювання на кілька хвилин і ще зольник( так само, на кілька хвилин) поки дрова розгоряться. Це все стосовно холодного повітря з вулиці. Потім закривається  повністю первинна подача  та зольник. Сила горіння регулюється вторинною подачею повітря. Поки горіли дрова не було потреби відчиняти вікна, щоб запустити повітря з вулиці. Рекуператору нема, примусова вентиляція на витяжку є.

Я до чого? В нас нема подачі повітря з вулиці. Просто тому, що вирішили піч-камін встановити в останню мить, коли вже робили внутрішне оздоблення. Але ніякого діскомфорту не відчували за всі роки. Не ми, не гості, що мали в своїх будинках зовнішню подачу повітря до камінів.

Багато залежить від самого будинку. В моєму випадку мова йде про каркасник з дуже великою площею вікон.

• Лайк 1
Посилання на коментар

1 час назад, newbee2020 сказал:

так у вас свіже повітря холодне через вікна заходить, тому СО2 і не росте :)
image.png.833201881bff5a349490bce7bfc6b2c6.png

Откуда  Вы берете эти картинки?! Посмотрите сколько по нормам дбн требуется воздуха для одного человека в помещении при минимальной нагрузке. И сколько требуется, что бы сжечь 4-5 кг дров. Столько обычно в час средняя топка в номинальном режиме. Сравните и убедитесь, что Normal абсолютно прав.

• Дякую 1
Посилання на коментар

8 хвилин тому, newbee2020 сказав:

А ще правильно те , що навіть якщо каміна взагалі немає , то всеодно ці 50кубів заміщаються вентиляцією. Тому цей аргумент можна як в дробах , скоротити.

ПС.. І плюс, каміну з подачею з вулиці  ще й додатково потрібна енергія , щоб нагріти повітря з вулиці до стану кімнатного.

ІМХО. Подача з вулиці , то більше про безпеку ніж про ефективність.

Посилання на коментар

16 хвилин тому, newbee2020 сказав:

при подачі повітря з вулиці ризики перевертання тяги менші

Ви мене в тупик ставите. Ви часто з таким стикались- з перевертанням тяги? Навіть якщо це і ставалось, тож топка герметична. Кілька разів таке було, що почали розтоплювати  та весь дим заходив назад у топку. Топка закрита, пару хвилин  почекали, поки дрова розгорілись та дим весь пішов в димохід. Іншого явища я не мала та не знаю.

11 хвилин тому, newbee2020 сказав:

також як одна із причин регулювання забору повітря - це сучасні здебільшого герметичні будинки із примусовою вентиляцією. безпека не повинна залежати від того, чи забув власник відкрити вікно.

А навіщо його відкривати?  Коли вже час спати, ніхто не чекав, щоб дрова прогоріли вщент. Спокійно йшли собі спати. навіть не перекривали повністю вторинну подачу повітря, щоб загасити вогонь чи вуглі. 

Подача повітря з вулиці, безумовно, це гарно і краще його мати. Але, як в моєму випадку, його не зроблено, то я не відчувала якоїсь небезпеки та нічого не сталось за всі ці роки. 

Теорія з картинками та практика життя, це зовсім різні речі.

4 хвилини тому, ks6 сказав:

Сравните и убедитесь, что Normal абсолютно прав.

Те саме хотіла написати, що тут згодна з Normal.

• Лайк 1
Посилання на коментар

2 минуты назад, allanek сказал:

Ви мене в тупик ставите. Ви часто з таким стикались- з перевертанням тяги?

знаю реальні випадки, коли людей вбивали газові котли і євроремонт (мп вікна + витяжний вентилятор у ванну)

Посилання на коментар

24 хвилини тому, newbee2020 сказав:

нам до европейського регулювання котлів і камінів ще довго :)

Якби ви знали, які дивні речі я бачила в "європейських"  будинках 😂. Не робіть з них "взірець", це далеко не так і в нас багато до чого ставляться набагато прискіпливіше, ніж там.

Посилання на коментар

1 хвилину тому, newbee2020 сказав:

знаю реальні випадки, коли людей вбивали газові котли і євроремонт (мп вікна + витяжний вентилятор у ванну)

Ми ж з вами зараз про каміни говоримо, а не про газові котли. В мене не було газу, категорично відмовилась його заводити на ділянку, тому давайте порівнювати те, чого стосується  тема.

Посилання на коментар

8 минут назад, andrey_ka сказал:

ПС.. І плюс, каміну з подачею з вулиці  ще й додатково потрібна енергія , щоб нагріти повітря з вулиці до стану кімнатного.

навіщо? холодне повітря дає такий самий кисень для горіння, що і тепле. в турбодвигунах навіть спеціально охолоджують подачу для більшої потужності :)

Посилання на коментар

6 минут назад, allanek сказал:

Ми ж з вами зараз про каміни говоримо, а не про газові котли. В мене не було газу, категорично відмовилась його заводити на ділянку, тому давайте порівнювати те, чого стосується  тема.

ну давайте резюмуємо тоді.
-зовнішня подача збільшує енергоефективність, але не кардинально
-зовнішня подача збільшує безпеку, але не критично
-зовнішня подача збільшує комфорт, але індивідуально

😁

а щодо нормативного регулювання:
-зовнішня подача потрібна у випадку сучасного герментичного будинку та-або відсутньої примусової вентиляції, яка забезпечить камін повітрям. 

-зовнішня подача потрібна у випадку якщо треба відповідати самим жорстким нормам по енергоефективності в +80% ККД

Посилання на коментар

9 минут назад, allanek сказал:

Якби ви знали, які дивні речі я бачила в "європейських"  будинках 😂. Не робіть з них "взірець", це далеко не так і в нас багато до чого ставляться набагато прискіпливіше, ніж там.

та який тут взірець, якщо вони вентиляцію регламентують в будинках де про утеплення не чули і не бачили і вітер гуляє. але норми для нових будинків вже жорсткіші.

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...