Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Завжди підводьте наружне повітря, якщо то передбачено конструкцією !

l669

Рекомендовані повідомлення

екодизайн - це ті самі суворі европейські вимоги. гаврилів наприкад сертифікує свої топки по цим нормам

Змінено користувачем newbee2020
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

5 хвилин тому, newbee2020 сказав:

ну давайте резюмуємо тоді.
-зовнішня подача збільшує енергоефективність, але не кардинально
-зовнішня подача збільшує безпеку, але не критично
-зовнішня подача збільшує комфорт, але індивідуально

😁

Резюмуємо. Зовнішня подача, то забаганка, яка мало що змінює кардинально.

Стосовно комфорту, взагалі, викреслюємо цей пункт😁

7 хвилин тому, newbee2020 сказав:

а щодо нормативного регулювання:
-зовнішня подача потрібна у випадку сучасного герментичного будинку та-або відсутньої примусової вентиляції, яка забезпечить камін повітрям. 

-зовнішня подача потрібна у випадку якщо треба відповідати самим жорстким нормам по енергоефективності в +80% ККД

Якби я, свого часу, коли купили ділянку, робила в будинку все те, про що читала на форумі, то можу резюмувати, що багато грошей , наче той дим, пішло б у трубу.

• Лайк 1
Посилання на коментар

5 минут назад, allanek сказал:

Стосовно комфорту, взагалі, викреслюємо цей пункт😁

чому? тільки якщо у вас ПВВ з рекуператором то можна викреслити, але якщо ні то холодне повітря це такий собі комфорт.
але повертаємось до самого початку - є євровимоги і значок ефективності як на пральних машинах А+. брати його до уваги чи ні це вже кожен сам собі вирішує. на форумі є фанати відкритих камінів, там взагалі буква Ху, і нічо, живуть, довольні :) але це не значить, що герметична топка це забаганка. це мастхев

Посилання на коментар

10 хвилин тому, newbee2020 сказав:

чому? тільки якщо у вас ПВВ з рекуператором то можна викреслити, але якщо ні то холодне повітря це такий собі комфорт.

Про холодне повітря не тільки я вам розповідала. Тому викреслюємо.

10 хвилин тому, newbee2020 сказав:

на форумі є фанати відкритих камінів, там взагалі буква Ху, і нічо, живуть, довольні :)

А чому ви вирішили, що , якщо ви зробили подачу зовнішнього повітря, то живете чи відчуваєте себе в будинку краще, ніж ті, що зробили відкритий камін? Якщо щось, то я не фанат відкритих камінів. Хоча я знаю такий камін ( в знайомих) , він, вже покійний, відомий лікар в Україні, йому в подарунок для відкритого каміну прислали оздоблення порталу з малахіту. Той випадок, коли все на відмінно: і оздоблення, і відкритий камін.

Змінено користувачем allanek
Посилання на коментар

22 хвилини тому, newbee2020 сказав:

навіщо?

Цитата

щоб нагріти повітря з вулиці до стану кімнатного.

Якщо взяти дві труби , всередну помістити електричні тени і в одну трубу пустити холодне повітря , а в іншу тепле. Як думеєте на виході температура повітря буде різна ? 

Так само і тут  , тільки замість тенів виступає вогнище.

Посилання на коментар

13 минут назад, allanek сказал:

А чому ви вирішили, що , якщо ви зробили подачу зовнішнього повітря, то живете чи відчуваєте себе в будинку краще, ніж ті, що зробили відкритий камін?

а хтось палатці в лісі відчуває себе краще, ніж біля малахітового відкритого каміну. 

але ж ми не можемо заміряти відчуття, а можемо енергоефективність наприклад. якщо ваш камін нормальної потужності добре горить при закритих вікнах-дверях, і СО2 не росте, як кажуть, значить десь сифонить. фізику не обманеш. і якщо вам при цьому комфортніше ніж тому, кому не сифонить, це мало що значить. для науки :)

• Лайк 1
Посилання на коментар

10 минут назад, andrey_ka сказал:

Якщо взяти дві труби , всередну помістити електричні тени і в одну трубу пустити холодне повітря , а в іншу тепле. Як думеєте на виході температура повітря буде різна ? 

Так само і тут  , тільки замість тенів виступає вогнище.

ви праві в прикладі, але все трошки складніше. горіння це не теплообмінник. ви міряєте температуру димових газів, а не теплоносія.
для інтересу можете взяти обєм повітря який заходить, і порахувати теплоємність цього потоку в реальних тепловтратах. 

Посилання на коментар

3 хвилини тому, newbee2020 сказав:

все трошки складніше. горіння це не теплообмінник. ви міряєте температуру димових газів, а не теплоносія.

А хіба не димовими газами ви нагріваєте ваш теплообмінник ?

Посилання на коментар

12 минут назад, andrey_ka сказал:

не тільки. ще є інфрачервоне випромінювання та конвекція. а ще швидкість димових газів та ефективність теплообмінника, температура горіння.
в мене контроллер дає можливість підтримувати горіння як на 220 градусів так і на 320 (температура димових газів через 40 см після теплообмінника). 
запевняю вас, що теплопередача не збільшується на 30% в жодному випадку.

Посилання на коментар

15 минут назад, andrey_ka сказал:

вага одного кубу повітря менше 2 грамм. скільки треба енергії в квтгодинах, щоб нагріти 100 кубів із -5 до +25? чат жпт каже близько 1 квтгод. на скільки годин горіння при номіналі 15квт/год вистачить 100 кубів?

Посилання на коментар

8 хвилин тому, newbee2020 сказав:

в мене контроллер дає можливість підтримувати горіння як на 220 градусів так і на 320.

Ну , коли ви міняєте ці градуси , то міняються і всі вищеперелічені параметри , а от температура зовнішнього повітря (у порівнянні з внутрішнім) залишається незмінною.

ПС.. Я ж не кажу що міняється аж на 30% . Я просто зазначив , що у порівняні з топкою без зовнішньої подачі , такий мізерний недолік є.

• Лайк 1
Посилання на коментар

30 хвилин тому, newbee2020 сказав:

фізику не обманеш.

О, не так давно я вже таке чула. Від товарісЧа, що внес мене  в чорний список.  Це вперше за весь час перебування на форумі. Прямо гордощі беруть😂 Ні, ще був Бездомний, але там дивний "ігнор"-постійно підглядав та щось питав, наче нічого не сталося. То, навіть, не знаю, чи рахувати безхатька.

І головне, що я не сперечалась з його твердженням, що його досвід це "УГ" ( його визначення). Казав, що неважливо який шильдик на ПТ- Міле чи Канді, головне, що фізику не обманути. А те що Міле коштує, як крило від літака, а Канді це такої собі якості техніка ( тут в хід пішов "аргумент", що я нічого не тямлю у маркетингу), то це тому...і далі йшов перелік того "тому". Тож давайте залишимо цей аргумент.

30 хвилин тому, newbee2020 сказав:

а хтось палатці в лісі відчуває себе краще, ніж біля малахітового відкритого каміну. 

А навіщо цей абсурд? Про відкритий камін ви  перший почали. Я вам навела приклад, що з відкритим каміном можна почуватися так само комфортно, як і з закритою топкою.

Посилання на коментар

згоден, що дискусія себе вичерпала. мені цікаво про фізику і европейські закони розмовляти, про цифри. а не про відчуття біля якогось рандомного памятника грошам

• Лайк 1
Посилання на коментар

21 хвилину тому, newbee2020 сказав:

а не про відчуття біля якогось рандомного памятника грошам

Цей рандомний пам'ятник грошам наявний приклад того, що відкритий камін може бути таким самим комфортним, як і закритий камін. Ще раз, про відкритий камін почали ви. І до того ж, цей, як ви кажете "пам'ятник грошам" був подарунком від людини, якій цей лікар спас життя. Розумію, що вам це неважливо. Головне, щось сказати, бо де взяти інші аргументи.

21 хвилину тому, newbee2020 сказав:

мені цікаво про фізику і европейські закони розмовляти,

А європейськи закони вас цікавлять стосовно чого? Стосовно законодавства України? Ну я ще можу зрозуміти, коли це каже людина, яка живе в Європі, але ж ви, начебто, мешкаєте в Україні. Таки абсурд. В чорний список мене будете заносити чи поставимо крапку? Бо чим далі, тим більше чую абсурду.

Головне, що вам всі кажуть про власний досвід, а ви про картинки та теорію.

Посилання на коментар

6 минут назад, allanek сказал:

Цей рандомний пам'ятник грошам наявний приклад того, що відкритий камін може бути таким самим комфортним, як і закритий камін. Ще раз, про відкритий камін почали ви.

А європейськи закони вас цікавлять стосовно чого? Стосовно законодавства України? Ну я ще можу зрозуміти, коли це каже людина, яка живе в Європі, але ж ви, начебто, мешкаєте в Україні. Таки абсурд. В чорний список мене будете заносити чи поставимо крапку? Бо чим далі, тим більше чую абсурду.

Головне, що вам всі кажуть про власний досвід, а ви про картинки та теорію.

не відчуваю до Вас жодної неприязні, дискусія була цікава.  я сам багато нового дізнався, коли намагався аргументувати свої думки.
почалась із того, що ви спитали мене як воно там дійсно в європі, а я теж не знав, що там до камінів є шкала ефективності як до лампочок чи посудомийок. це ж цікаво, на мою думку. якщо вам не цікаво, то не будемо це обговорювати. наче зійшлись на тому, що якщо є можливість то треба робити підвід повітря. 

про що власне і тема. бажаю всім власникам різних камінів отримувати тільки позитивні відчуття 🤝

• Лайк 1
Посилання на коментар

11 хвилин тому, newbee2020 сказав:

це ж цікаво, на мою думку. якщо вам не цікаво, то не будемо це обговорювати. наче зійшлись на тому, що якщо є можливість то треба робити підвід повітря. 

Мені цікаво. Я завжди дивлюсь на технічні характеристики ПТ, коли купую. І завжди уважно читаю інструкцію. Тому розумію, чого чекати і що треба робити, щоб не отримати "УГ".

Свого часу, коли купували піч-камін я винесла мозок  дилеру, чому мені не потрібно ставити шибер. Десь є тема , де він казав, що в мене піч, що не потребує шибера, а я допитувалась з якого це дива. Бо форум завжди казав, що шибер, то обов'язкова річ. Навіть в інструкції  було написано, що Європа відмовляється від шиберів, але в разі...і далі йшло пояснення про випадки, коли він потрібен. Тому це цікаво , але  не окремо, як теорія, а щоби розуміти, чи потрібно воно мені, чи, навпаки, без того можна обійтися.

11 хвилин тому, newbee2020 сказав:

я теж не знав, що там до камінів є шкала ефективності як до лампочок чи посудомийок.

Хіба ця шкала не була вкладена вам в пакування вашої топки?

• Лайк 1
Посилання на коментар

8 минут назад, allanek сказал:

Хіба ця шкала не була вкладена вам в пакування вашої топки?

моїй топці більше трьох років, тоді ще може і не було цього стандарту, тільки вводився. зараз у виробника мого (гаврилів) теж не всі топки сертифіковані, можливо тому що деякі топки типу як оця слім, чи моя водянка із ефективністю 76%, не дотягують до 80?

значок E2022
image.png.a25ff55b047f6e6ce5a7ebdfd67a8770.png

Посилання на коментар

Людина в першому посту поділілася враженнями про один і той же будинок, один і той же опалювальний прибор. Різниця тільки в подачі воздуха. Тобто експеримент в ідеальних умовах.

Людина помітіла суттеву різницю у комфорті. Чим і поділілася з читачами.

А читачі? Читачі, які не проводили такі експерименти - не згодні :)

Автор теми - дякую за висловлення своїх відчуттів від експерименту.

• Лайк 3
  • Дякую 1
Посилання на коментар

1 година тому, newbee2020 сказав:

тоді ще може і не було цього стандарту,

Не буду стверджувати чи заперечувати, мені здається, що шкала енергоефективності вже давно є. Не пам'ятаю, щоб не було вкладено цієї шкали навіть , коли купувала "сіру" техніку. Про "Гаврилов та сини" нічого не знаю, то можу лише на ваші слова спиратися.

У Ромотопа сертифікат енергоефективності був. З цікавості зайшла на сайт, до кожного виробу, на сторінці, є сертифікат і можна подивитись до якого класу належить топка чи камінопіч.

• Лайк 1
Посилання на коментар

Я хочу сказати, що я всі ті битви на віниках читав, навіть перераховув скільки енергії треба щоб підігріти зовнішнє повітря до температури сгорання тут та всосане зовнішнє повітря до кімнатної температури десь там, в підсумку наважився на ЧИСТИЙ МЕДИЧНИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ - я знайшов відчайдуха, який погодився витягнути нижні ряди кирпичин, залізти під камин як під машину , побачити, що майстер-рукожоп не просто не підключив рукав, але і спилив болгаркою юбку для нього, бо він впирався в кріплення, тобто він там ще все приварював сваркою у тих умовах. 

І ТОЙ САМИЙ камін, який був основним джерелом тепла на протязі 3-х років раптом чудово змінився. Так він працював, грів і регулювався. АЛЕ то небо та земля по комфорту, не шкодую жодної потраченої гривні. Так в -20 трохи по іншому працює , ніж при -5 , але комфорт не можна порівнювати. Тобто якщо є там така опція - ставьте, заставляйте, нікого не слухайте.  Просто поділився своїм щастям )

Змінено користувачем l669
  • Лайк 3
Посилання на коментар

2 години тому, l669 сказав:

І ТОЙ САМИЙ камін, який був основним джерелом тепла на протязі 3-х років раптом чудово змінився. Так він працював, грів і регулювався. АЛЕ то небо та земля по комфорту, не шкодую жодної потраченої гривні. Так в -20 трохи по іншому працює , ніж при -5 , але комфорт не можна порівнювати. Тобто якщо є там така опція - ставьте, заставляйте, нікого не слухайте.  Просто поділився своїм щастям )

А що за модель топки ?

Посилання на коментар

20.03.2025 в 12:12, newbee2020 сказав:

так у вас свіже повітря холодне через вікна заходить, тому СО2 і не росте

Звісно топка споживає повітря і СО2 повинен падати, але я вже 8 років спостерігаю за цими всіма процесами: зазвичай у мене взимку СО2 1000ppm, коли працює топка СО2 падає максимум до 800ppm (і то скоріше за кращої конвекції в будинку, а не вентиляції), тобто без підводу повітря я маю тільки плюси - кращий рівень CO2 і не переживаю за конденсат від труби і чи не засипе її снігом

Посилання на коментар

20.03.2025 в 13:19, newbee2020 сказав:

також як одна із причин регулювання забору повітря - це сучасні здебільшого герметичні будинки із примусовою вентиляцією. безпека не повинна залежати від того, чи забув власник відкрити вікно

А вентилятор додає герметичності будинку? Чи безпека повинна залежити від наявності живлення вентилятора? Протиречиві якісь висновки ))

Посилання на коментар

20.03.2025 в 16:12, Dendnepr сказав:

Різниця тільки в подачі воздуха. Тобто експеримент в ідеальних умовах.

Людина помітіла суттеву різницю у комфорті. Чим і поділілася з читачами.

Ніфіга, виявляється до есперименту один майстер спиляв кусок топки, а після інший приварив! Може там дірка була і димохід все висмоктував минаючи взагалі топку і камеру горіння, тому і протяги ))

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...