Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Бетонування металевих труб, стовпчиків

Фрай

Рекомендовані повідомлення

Маю забетонувати металевий стовпчик 6000х108х3.5 і виникло питання яке давно вже мені муляє, а як правильно?

Все життя я копав ямку потрібної глибини, сипав пісок, щебінь, трохи бетону, на нього ставив стовпчик і заливав бетоном.

Але чи правильно це?

Чи не краще ставити його на щебінь і так бетонувати аби конденсат чи вода не збиралися у ньому, а могли вільно пройти у грунт?

Що скажуть фахівці, бо у інеті поради прямопротилежні.

О, а ще й питання на яку глибину його закопати? ) планую не більше ніж 1.5 метри

Змінено користувачем Фрай
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

• Фрай змінив заголовок на Бетонування металевих труб, стовпчиків
7 годин тому, Фрай сказав:

Але чи правильно це?

Звісно ні!

Залізяка має бути захищена бетоном з усіх сторін. Фіксуєте стовпчик в 5-ти см. від  дна ями і заливаєте.

Верх стовпчика заварити або заглушити в якийсь інший спосіб , низ (якщо ліньки варити )замотати скотчем.

Посилання на коментар

7 годин тому, Фрай сказав:

Чи не краще ставити його на щебінь і так бетонувати аби конденсат чи вода не збиралися у ньому, а могли вільно пройти у грунт?

Що скажуть фахівці, бо у інеті поради прямопротилежні.

З нещодавнього власного досвіду. Робив фасадний паркан і потрібно було викопати декілька стовпчиків, які сам же і бетонував майже 10 років тому. Стовпчики 40*60 були забетоновані на 1 м в землю в отвір з-під ручного бура здається 140 мм діаметром. Так от один знизу був в бетоні в ньому була вода, а інший на декілька сантиметрів в піску, і в середині був абсолютно сухий. Так, на тому шматочку, що був в піску була корозія, але як для 10 років сроку не критична. Я би і не знав про ту воду, просто займався цим, коли ще були нічні заморозки, так от викопав я стовпчики і залишив вертикально обперши на паркан, і на ранок на одному повністю розтріскався бетон і обсипався. Почав досліджувати, чому так сталося і виявив воду в стовпчику. При цьому, коли викопував стовпчика, бетон візуально був цілий, і з другого стовпчика я його потім кувалдою збив з великим трудом. Ну і на останок стовпчики з першого дня установки заткнуті пластиковими заглушками. Очевидно вони не достатньо герметичні. Особисто я б бетонував низ тільки при 100% гарантії герметичності зверху. 

• Лайк 2
Посилання на коментар

6 годин тому, andrey_ka сказав:

Залізяка має бути захищена бетоном з усіх сторін. Фіксуєте стовпчик в 5-ти см. від  дна ями і заливаєте.

А яка ж різниця спочатку «вкинути бетону і на нього» чи «підвісити і залити»?

питання в тому, що описано у Maryanа:

6 годин тому, Maryan_bhfz сказав:

Так от один знизу був в бетоні в ньому була вода, а інший на декілька сантиметрів в піску, і в середині був абсолютно сухий

така ж фігня була коли прибирав огорожу і у викопаних стовпчиках були сухі «наскрізні» і з водою іржаві ті, що в бетоні
І те ж саме виявив ще на дачі у стовпчиках 100х100 які були повністю сховані від дощу під накриттям, а потім так само тут на новій альтанці коли обкладали такі ж самі стовпи цеглою. Вони були добряче набрані водою, можливо з часу встановлення, можливо конденсат, можу лише здогадуватись, але яку шкоду це принесе також уявляю.

На дачній споруді просвердлив у стовпчиках знизу отвори для вентиляції, а тут мабуть таки зробив не дуже правильно, закидав бетоном до самого верху (3 м) :oops:

От тепер і міркую як краще?

Питання глибини бетонування також відкрите, хочу на 1.5м

Посилання на коментар

3 години тому, Фрай сказав:

А яка ж різниця спочатку «вкинути бетону і на нього» чи «підвісити і залити»?

Спробуйте , побачите. 

Він тупо проваильться в бетон , тоді і сенсу немає плюхати туди бетон.

Підготувати стовпчик , погрунтувати , виставити , зафіксувати і потім спокійно заливати.

02.thumb.png.f3ed70dc4f4e7e0670e43b86b48cdcda.png

питання в тому, що описано у Maryanа:

Немає сенсу здогадуватись як там було в когось , але погодьтесь : вода в стовпчику нізвідки не візьметься. 

Питання глибини бетонування також відкрите, хочу на 1.5м

ІМХО Вистачить.

Це що у вас флагшток 5м заввишки ?

ПС.. Бетонував турнік : труба Д80 , 3м над землею , 1,2м в землі , діаметр отвору під бетонування 30см. Стоїть без проблем. Тут важлива не так глибина як маса бетону.

Посилання на коментар

20 хвилин тому, andrey_ka сказав:

Спробуйте , побачите.  Він тупо проваильться в бетон , тоді і сенсу немає плюхати туди бетон.

Ви дуже буквально сприймаєте написане, не маю на увазі плюхнуть бетон і одразу сунути туди стовпа. )

Трохи зачекати, крім того я собі давно придумав методу як одному без сторонньої допомоги бетонувати стовпи. Не стовпчики))

Буде час обовʼязково поділюсь, може кому стане в нагоді і стовп при цьому буде висіти не торкаючись дна на потрібній для вас висоті.

Ну, то таке, все ж таки зараз вирішив бетонувати встановивши стовпа на щебінь і з отворами для вентиляції.

Цитата

Бетонував турнік : труба Д80 , 3м над землею , 1,2м в землі , діаметр отвору під бетонування 30см. Стоїть без проблем. Тут важлива не так глибина як маса бетону.

та то вже навіки, з головою! Ще й онукам залишиться.

Цитата

Це що у вас флагшток 5м заввишки ?

Нагадаю розміри стовпа 6000х108х3,5, навантаження тримати трубу обовʼязкової вентиляції кухні згідно вимогам газовиків.

Ось саме зараз докопав ямку і зайшов подивитись пораду на рахунок глибини, тут я остаточно не вирішив 1.5 метри чи менше. 
Хоча на мій погляд ця вимога повна дурня, при витоку газ у трубу ніколи не піде!

Посилання на коментар

17 хвилин тому, Фрай сказав:

Трохи зачекати,

Ну да , плюхнув і сидиш 4-6годин чекаєш доки бетон схопиться. Процес тормозиться , бетонозмішувач обростає засохшим бетоном , нє ну нафіг.

21 хвилину тому, Фрай сказав:

крім того я собі давно придумав методу

Он на фото : чотири палки , три струбцини і вся метода , фіксується в трьох положеннях.

Посилання на коментар

Ви ж наче будівельник, а такі складні метОди. )

Мені колись мої трудяги подарували триноги для цих робіт, з ними набагато легше, щоправда одну комусь дав з сусідів і з кінцями.

34 хвилини тому, andrey_ka сказав:
1 година тому, Фрай сказав:

Трохи зачекати,

Ну да , плюхнув і сидиш 4-6годин чекаєш доки бетон схопиться. Процес тормозиться

Та не чудіть, бетон не розчин, щебінь 20х40 і нема там чого так чекати.

То що на рахунок глибини? 1,30 буде малувато?

П.С. ДТЕК ставив бетонного стовпа 9м то пробурили 2 м, кажуть ніби по нормам у них взагалі 1.8м. :shock:

Посилання на коментар

46 хвилин тому, Фрай сказав:

То що на рахунок глибини? 1,30 буде малувато?

Є можливість зробити 1,5м , зробіть краще 1,5м. Хочете зменшити висоту , збільшіть об`єм бетону.

• Лайк 1
Посилання на коментар

Викопав 1.7, сипонув піску, додам щебеню і буде 1.5

IMG_9109.thumb.jpeg.2d18e150e8a5cf883f054e2541d81cf9.jpeg

От як тільки примудритися одному підняти стовпчика 6-ти метрового і вставити так аби яму не засипати і на хаті все не позбивати? image.gif.4c20c9870d7963a7705ff8cc448cfd83.gif
Бо вже не ті сили, що раніше, а місце таке, що ледве того стовпа можна занести.

сцуко, ржака, але сумна, поки копав вила тривога, але тихо

зараз поки писав вискочило повідомлення, що локаційно область чиста і одразу тріскотня, наші когось намагаються збити.

• Лайк 1
Посилання на коментар

В 20.06.2025 в 00:26, Фрай сказал:

Чи не краще ставити його на щебінь і так бетонувати 

Ми ставимо люби стовпи у такий спосіб:
- буримо в ґрунті отвір необхідної глибини (зазвичай це 1-1.2м)

- підсипаймо на дно 10-20см щебня і вже на його устанавливаемо стовп та засипаємо його до половини тім же щебнем з трамбуванням

- після чого вже заполняемо другу половину отвору бетоном с вібруванням, прі цьому корегуймо вертикальність ...  

• Лайк 1
Посилання на коментар

9 годин тому, lastandr сказав:

буримо в ґрунті отвір необхідної глибини (зазвичай це 1-1.2м)

Висота не має значення? 
Хоча вже пізно, сьогодні таки встановив на щебінь і забетонував

IMG_9125.thumb.jpeg.9169ca68846b5f728e6d486aa7b9314d.jpeg

лишилось придумати кріплення для труби

• Лайк 2
Посилання на коментар

14 часов назад, Фрай сказал:

Висота не має значення? 

Н, Буримо лише на глибину промерзання...
Від висоти стовпа залежить тільки діаметр отвору...

Посилання на коментар

А як же бути з правилом - закопувати не менше ніж на одну третину довжини?

Посилання на коментар

2 години тому, lastandr сказав:

Де ви таке "правило" знайшли?

Цитата

Как глубоко бетонировать столбы?

Глубина заглубления столба — 1 / 3 от его общей длины. Для установки ограждений из тяжелых материалов и предотвращения просадки

Или у харьков-бетон

Цитата

Глубина ям. Зависит от типа грунта и варианта монтируемого забора. На плотных почвах глубина должна превышать уровень промерзания земли, тогда весной опоры не будут «выдавлены» грунтом наверх. Обычно рекомендуют делать глубину установки столбов на 1/3 от общей длины опоры.

И таких примеров в инете достаточно

Посилання на коментар

В инете хватает всякой-разной хреновни...
Да, для тяжелых высоких столбов (например опор для электролиний) это правило актуально...

Посилання на коментар

Не спорю, но иногда лучше перебдеть.)

труба Д200 будет закреплена на высоте столба 2.60, 3.50 и на его окончании 4.50, а еще 3 метра вытяжки с оголовком будут висеть в воздухе.

Остается понять чем утеплить? Прежний утеплитель с фольгой порвали воробьи и вороны на утепление гнезд. )

Не хочу повторения.

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...