Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Оптимізатори до сонячних панелей. Хтось розібрався?

Слободарий

Рекомендовані повідомлення

В 21.08.2025 в 19:44, porterlv сказал:

КУрча, та спаліть вже хтось того оптимізатора. Так цікаво подивитися що там в середині і чи то не є "фуфломіцин". :)  

Це dc-dc перетворювач, який підлаштовується під струм стрінгу і видає напругу, яку може виробити панель з наявного її виробітку. Не фуфломіцин. Дуже просунута штука. Але, доцільність під питанням через її вартість.
Якщо є площа, то додаткові панелі дадуть в рази більше енергії на вкладену гривню.
Діоди в панелі при її затіненні вимикають її повністю, оптимізатор в такій ситуації має висмоктати всі вати, які виробляє панель і видати кілька вольт зі струмом стрінгу. 
Можливо, в оптимізаторах ще є сенс, коли сама панель розділена на два стрінги. (у мене такі) тоді оптимізатор видаватиме близько половини потужності панелі (при затіненні лише її половини). Але для цього повинні бути виконані одночасно всі умови.

• Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

2 хвилини тому, Слободарий сказав:

Діоди в панелі при її затіненні вимикають її повністю, оптимізатор в такій ситуації має висмоктати всі вати, які виробляє панель і видати кілька вольт зі струмом стрінгу. 

Але ж це всього пару ват... На фоні потужності поля - це як в море попісяти... Надто багато змінних, щоб оптимізатор став панацеєю.

• Лайк 1
Посилання на коментар

В 26.08.2025 в 09:14, porterlv сказал:

Але ж це всього пару ват... На фоні потужності поля - це як в море попісяти... Надто багато змінних, щоб оптимізатор став панацеєю.

Стрінг - 10А. 
Затінення 1 панелі призводить до обмеження струму через панель на 4А. Ітого 6А струм поля

Питання - варто викинути 50дол на те щоби повернутися до 10А, чи ні. Хтось порахує?

Посилання на коментар

54 хвилини тому, Dalet сказав:

Затінення 1 панелі призводить до обмеження струму через панель на 4А.

А чому саме на 4А? По логіці, затінена панель не бере участі в генерації і, будучи зашунтованою спеціально для цього навченими внутрішніми діодами, сумарна генерація поля мала би бути рівною мінус одна панель мінус падіння на трьох діодах. Стрінг з послідовних включень, діоди струм обмежувати не вміють. Звідси струм би не мав помінятись по логіці, лиш напруга впасти. 

Єдиний не врахований момент - зміщення оптимальної точки МРРТ через зміну напруги стрінга. Але тут я умнічати уже не зможу.  

Звідси, максимум, що може зробити оптимізатор, це утримуючи струм стрінга, вдути якусь потужність з затіненої панелі. Питання лише якою вона буде (а це залежить від площі затінення). Тобто, умовно, з оптимізатором на затіненій панелі стрінг матиме не мінус панель і падіння на діодах по потужності а мінус півпанелі. 

Чи я десь помиляюсь? Поправте, будь ласка.

* я не маю наметі щось доказати, лиш пробую розібратись. Мені цікаво.

Із досвіду уже знаю, що панель таки є джерелом струму а не напруги. Затінена панель може мати високу напругу але струму нема. В мене в ночі при повному місяці інвертор пробує ставати на генерацію. :) Але струму нема і йому не виходить.

У випадку дня і затіненої частини там таки щось буде.  Питання скільки і який з того вихлоп - відкрите (для мене). 

Посилання на коментар

2 минуты назад, porterlv сказал:

А чому саме на 4А?

мені так захотілося. Питання ж не в тому

3 минуты назад, porterlv сказал:

Стрінг з послідовних включень, діоди струм обмежувати не вміють. Звідси струм би не мав помінятись по логіці, лиш напруга впасти. 

кристал кремнію обмежує струм при зниженні опроміннення

4 минуты назад, porterlv сказал:

Із досвіду уже знаю, що панель таки є джерелом струму а не напруги.

нарешті))))

Посилання на коментар

6 минут назад, porterlv сказал:

Питання лише якою вона буде (а це залежить від площі затінення).

не має значення ЯКОЮ ВОНА буде. Має значення що інші панелі продовжать пррацювати на номіналі а не стануть на меншому струмі!!!!!

Ферштейн?

Змінено користувачем Dalet
Посилання на коментар

Ні, не ферштейн. Мені фізика не налазить... Поясніть мені - дураку. Типова панель складається з трьох ПОСЛІДОВНО включених секцій шунтованих діодами. Стрінг складається з кількох послідовно включених таких панелей. Тобто Якщо напруга секції вища напруги падіння на діоді - діод закритий, струм тече через панель. Затінена панель не дає генерації, відповідно будучи навантаженою на інвертор, при відсутності генерації напруга секції різко падає. коли напруга просідає до типового падіння на діоді (0,8 вольт) - діод відкривається і шунтує (замикає) затінену секцію. Тепер струм тече через діод. і звичайному діоду пофіг що при опромінені кристалів панелі. 

Тобто, мені видається, що при затіненні одної панелі струм стрінга мав би залишитись без змін а напруга би мала просісти за мінусом напруги затіненої панелі. Чи я десь помиляюсь? Мо при частковому затіненні є залишкова напруга з обмеженим струмом і діод залишається закритим? тоді усе інакше...

То тре проводити експеримент... 

• Лайк 1
Посилання на коментар

13 минут назад, porterlv сказал:

Поясніть мені - дураку. Типова панель складається з трьох ПОСЛІДОВНО включених секцій

нема значення з чого вона складається, ну от ніякого, є лиш значення що при затіненні йде обмеження струму панелі. А розглядити як вони там поділени це  пусте. Бо тінь не є статичною. Тінь динамічна, і в наступний момент вже не та яка була в попередній. То толку з того як там все підключено???

15 минут назад, porterlv сказал:

Затінена панель не дає генерації,

питання не в тому дає чи не дає. Відключена панель теж не дає і шо???

Питання в - обмеженні струму який іде через панелі. І тінь на це впливає

16 минут назад, porterlv сказал:

діод відкривається і шунтує (замикає) затінену секцію

зараз впрацював, через 30хв вже ні - Бо ви все до картинки, а фізика тут динамічна

16 минут назад, porterlv сказал:

Чи я десь помиляюсь?

так. 

є шланг - з нього тече вода, ви перегнули шланг. води менше тече?

Посилання на коментар

5 хвилин тому, Dalet сказав:

А ви чули коли не-буть про "байпас" і "зворотній клапан"?

Схоже конструктиву з вами не вийде... Повернусь до того питання коли вдасться провести експеримент в натурі. Якраз дві панелі планую доставляти. То як приїдуть  - спробую. Різницю струму/напруги побачити буде легко і наочно.

Бо я не доказую і не заперечую, а намагаюсь зрозуміти нюанси.

А ви, схоже, продаєте оптимізатори. 🤪

Змінено користувачем porterlv
Посилання на коментар

7 минут назад, porterlv сказал:

чомусь так завжди, коли намагаєшся пояснити елементарні речі

Але я думаю що скоро ви до того прийдете, оскільки ж до того що панель є джерелом струму вже прийшли, а я 10 років поспіль пояснював про то.

І так, я продаю оптимізатори, але це є наслідок наявної проблеми затінення.  Ви ж авто купуєте не раді того що є авто в продажу.......

Посилання на коментар

11 минут назад, porterlv сказал:

А ви чули коли не-буть про "байпас" і "зворотній клапан"?

а ви чули про оптимізатор сонячної панелі

так. от.... 

опір кремнієвої пластини збільшився, струм через неї зменшився і поле почало тормозити - напруга тут нідочого, бо панель є джерелом струму. Так, якщо напруга секції впаде до умовного 0В і діод відкриється, то струм відновиться і потіче через байпасний діод. Але через проміжок часу, тінь піде, напруга секції виросте, діод закриється, струм знову впаде відповідно опору затіненої ділянки кремнія

що робить оптимізатор. Він пропусає струм загальний через себе, не через панель, а через свої кола, і лиш додає напругу до загальної у послідовному колі джерел. напруга виросте від затіненої панелі на , хай 10В, а струм був 10А = 100Вт в +.

• Лайк 1
Посилання на коментар

19 минут назад, porterlv сказал:

а взагалі, чомусь всіх так колбасить коли хтось щось продає. Ото би вас так колбасило в магазині за хлібом. До речі, а кожен же з нас, коли отримує гроші, за щось, чи то на роботі, чи де інде, то щось же віддає в замін, час, знання, себе частину - то це що не продаж??? Мля, дивний світ, дивні люди, по відношенню до інших

Посилання на коментар

21 хвилину тому, Dalet сказав:

напруга тут нідочого, бо панель є джерелом струму. Так, якщо напруга секції впаде до умовного 0В і діод відкриється, то струм відновиться і потіче через байпасний діод. Але через проміжок часу, тінь піде, напруга секції виросте, діод закриється, струм знову впаде відповідно опору затіненої ділянки кремнія

То зразу так не можна було. Але експеримент таки поставити хочу. От би ще на день в когось відібрати оптимізатора, що наглядно показати і його роботу. 😉 

Посилання на коментар

1 минуту назад, porterlv сказал:

То зразу так не можна було. Але експеримент таки поставити хочу. От би ще на день в когось відібрати оптимізатора, що наглядно показати і його роботу. 😉 

Для того щоби щось показувати треба мати як показувати. 

Бо потім триндєц що по ітогу

• Хаха 1
Посилання на коментар

5 годин тому, Dalet сказав:

Так, менше. А оптимізатор може збільшити цей потік?

При послідовному включенні чотирьох панелей, наприклад, одна панелей попадає в тінь - оптимізатор просто виключить її з ланцюга, "кинувши собою перемичку" між сусідніми панелями, втримавши при цьому загальний струм.. Він же не зможе замінити  собою панель??!!

Посилання на коментар

13 хвилин тому, sanyas15 сказав:

Він же не зможе замінити  собою панель??!!

Замінити не може, але, якщо я все вірно зрозумів, оптимізатор може умовно "зменшити опір" панелі при затіненні. І не буде падіння струму усього стрінга.

Чи є в тому потреба - я за якийсь час спробую провести експеримент. 

Тобто, частково затінена панель не просто випадає з генерацію а й "гальмує інші". Ото з оптимізатором не мала би. 

• Лайк 1
Посилання на коментар

3 часа назад, porterlv сказал:

Замінити не може, але, якщо я все вірно зрозумів, оптимізатор може умовно "зменшити опір" панелі при затіненні. І не буде падіння струму усього стрінга.

Чи є в тому потреба - я за якийсь час спробую провести експеримент. 

Тобто, частково затінена панель не просто випадає з генерацію а й "гальмує інші". Ото з оптимізатором не мала би. 

Може у мене якісь не ті панелі.... Те що спостерігаю....

Є стрінг з 10 Райзенів на даху, поряд росте чималий горіх. Зранку по мірі руху сонця горіх затінює 1-3 панелі. тіні немає, стрінг дає 5А при 330-340В. Находить тінь і напруга зменшується до 270-280В струм той же....

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...