Капа Капелюх Опубліковано: 31 грудня 2025 Поділитись Опубліковано: 31 грудня 2025 (змінено) Плиту роблять навіть на болотистих ґрунтах. Має велику площу спирання, тому вага будинку розподіляється по всій площі. В результаті тиск на ґрунт дуже мало (у перерахунку на квадратний сантиметр), і такий тиск підходить для легких ґрунтів. Утеплення під плитою не залежить від ґрунтів. Утеплюють для того, щоб плита одразу була теплою підлогою. Але можна зробити навпаки - утеплити плиту зверху (всередині будинку). Щебінь кладуть під плиту для того, щоб бетон не смоктав вологу із землі. І щоб підняти у висоту фундамент, якщо котлован глибокуватий. І щоб не було морозного пучиння. Ще про фундаменти почитати в ДБН Основи та фундаменти споруд. *З новим роком вас* Змінено 31 грудня 2025 користувачем Капа Капелюх Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Nikolay Cherednichenko Опубліковано: 1 січня Автор Поділитись Опубліковано: 1 січня (змінено) 12 часов назад, Капа Капелюх сказал: Плиту роблять навіть на болотистих ґрунтах. Має велику площу спирання, тому вага будинку розподіляється по всій площі. В результаті тиск на ґрунт дуже мало (у перерахунку на квадратний сантиметр), і такий тиск підходить для легких ґрунтів. Утеплення під плитою не залежить від ґрунтів. Утеплюють для того, щоб плита одразу була теплою підлогою. Але можна зробити навпаки - утеплити плиту зверху (всередині будинку). Щебінь кладуть під плиту для того, щоб бетон не смоктав вологу із землі. І щоб підняти у висоту фундамент, якщо котлован глибокуватий. І щоб не було морозного пучиння. Ще про фундаменти почитати в ДБН Основи та фундаменти споруд. *З новим роком вас* Поверхнево читав і ДБН і ДСТУ, і навіть дивився лекції інженерів-будівельників. І основне що я зрозумів то це що треба знімати ґрунт (шар 1) повністю і заміщати його стабільними ґрунтами а також забезпечити хороше водовідведення. В такому випадку плита дуже сильно дорого обійдеться, і половину суми забере саме підготовка під плиту. Дякую, і вас з Новим роком, здоров'я і мирного неба над головою. Змінено 1 січня користувачем Nikolay Cherednichenko 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Капа Капелюх Опубліковано: 1 січня Поділитись Опубліковано: 1 січня По грошах так на так і вийде з стрічковим, тільки ви зразу отримаєте чорнову підлогу і вам не знадобиться зворотня засипка. А водовідведення - то для інших умов. Для високих грунтових вод, для великій кількості опадів, зокрема снігу. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Nikolay Cherednichenko Опубліковано: 1 січня Автор Поділитись Опубліковано: 1 січня (змінено) 1 час назад, Капа Капелюх сказал: По грошах так на так і вийде з стрічковим, тільки ви зразу отримаєте чорнову підлогу і вам не знадобиться зворотня засипка. Треба рахувати економіку (ТЕП). Ми говоримо про абстрактну вигоду яка може бути при певних (сприятливих) умовах. Я за плиту, але попередні підрахунки мене жахають. Стрічку з чорновою підлогою я теж попередньо прораховував (звісно що поверхнево) Змінено 1 січня користувачем Nikolay Cherednichenko 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Технология Строительства Опубліковано: В понеділок в 06:51 Поділитись Опубліковано: В понеділок в 06:51 В 01.01.2026 в 15:58, Nikolay Cherednichenko сказал: Треба рахувати економіку (ТЕП). Ми говоримо про абстрактну вигоду яка може бути при певних (сприятливих) умовах. Я за плиту, але попередні підрахунки мене жахають. Стрічку з чорновою підлогою я теж попередньо прораховував (звісно що поверхнево) Мені цікаво стало, як Ви теп рахували, яку кількість грошей на плиту фундаменту Вас жахало? Яка площа і які цифри у Вас вийшли. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Nikolay Cherednichenko Опубліковано: В понеділок в 14:35 Автор Поділитись Опубліковано: В понеділок в 14:35 (змінено) Del Змінено В понеділок в 17:31 користувачем Nikolay Cherednichenko Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Nikolay Cherednichenko Опубліковано: У вівторок в 05:46 Автор Поділитись Опубліковано: У вівторок в 05:46 (змінено) В 12.01.2026 в 08:51, Технология Строительства сказал: Мені цікаво стало, як Ви теп рахували, яку кількість грошей на плиту фундаменту Вас жахало? Яка площа і які цифри у Вас вийшли. Доброго часу доби Вам.Площа плями 92.2 кв.м (75-76 кв.корисна площа будинку)+ по 1 метру на відмостку з кожної сторони (котлован виходить 9.5х14.3 м). Мене жахала ціна на об'єм заміщеного грунту яка з'їла всю вигоду від плитного фундаменту (2500 долл., це тільки пісок з щебнем (з доставкою) без трамбовки і просипки слоями). Сама плита то виходить зовсім трохи дорожче від стрічки з чорновою підлогою (що не є різницею при зручності заливки плити). Різниця в 3-3,5 тис долл на підготовці на такий невеличкий будинок і тільки на фундаменті-велика. Можливо я помиляюся,але поки-що такий висновок. Як я рахував ТЕП? Та так як і всі мабуть... Об'єми робіт, об'єми матеріалу. Рахував грубо, щоб зрозуміти основну картину (може саме в цьому і полягає моя помилка). Змінено У вівторок в 09:15 користувачем Nikolay Cherednichenko Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: У вівторок в 08:46 Поділитись Опубліковано: У вівторок в 08:46 2 години тому, Nikolay Cherednichenko сказав: Доброго часу доби Вам.Площа плями 92.2 кв.м (75-76 кв.корисна площа будинку)+ по 1 метру на відмостку з кожної сторони (котлован виходить 9.5х14.3 м). Мене жахала ціна на об'єм заміщеного грунту яка з'їла всю вигоду від плитного фундаменту (2500 долл., це тільки пісок з щебнем (з доставкою) без трамбовки і просипки слоями). Сама плита то виходить зовсім трохи дорожче від стрічки з чорновою підлогою (що не є різницею при зручності заливки плити). Різниця в 3-3,5 тис долл на підготовці на такий невеличкий будинок і тільки на фундаменті-велика. Можливо я помиляюся,але поки-що такий висновок. Як я рахував ТЕП? Та так як і всі мабуть... Об'єми робіт, об'єми матеріалу. Рахував грубо, щоб зрозуміти основну картину. Так а с лентой вы не планировали котлован и убрать родючий слой и потом обратную засыпку с трамбовкой? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Nikolay Cherednichenko Опубліковано: У вівторок в 09:11 Автор Поділитись Опубліковано: У вівторок в 09:11 (змінено) 21 час назад, ЯД сказал: Так а с лентой вы не планировали котлован и убрать родючий слой и потом обратную засыпку с трамбовкой? Частично. Объем меньше. У меня пролеты между лентами не большие, потому можно черновой пол опереть толщиной ~130 мм на ленту, тогда не так страшно проседание грунта после того как там какая-то остаточная органика сгниет. снять плодородки бы 300 мм и заместить песком крупным с трамбовкой.ИМХО Змінено В середу в 06:25 користувачем Nikolay Cherednichenko Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз