Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Який з цих двух стрічкових фундаментів більш зручний і більш правильний у виконанні?

Nikolay Cherednichenko

Рекомендовані повідомлення

Плиту роблять навіть на болотистих ґрунтах. Має велику площу спирання, тому вага будинку розподіляється по всій площі.  В результаті тиск на ґрунт дуже мало (у перерахунку на квадратний сантиметр), і такий тиск підходить для легких ґрунтів.

Утеплення під плитою не залежить від ґрунтів. Утеплюють для того, щоб плита одразу була теплою підлогою. Але можна зробити навпаки - утеплити плиту зверху (всередині будинку).

Щебінь кладуть під плиту для того, щоб бетон не смоктав вологу із землі. І щоб підняти у висоту фундамент, якщо котлован глибокуватий. І щоб не було морозного пучиння.

Ще про фундаменти почитати в ДБН Основи та фундаменти споруд.

*З новим роком вас*

Змінено користувачем Капа Капелюх
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

12 часов назад, Капа Капелюх сказал:

Плиту роблять навіть на болотистих ґрунтах. Має велику площу спирання, тому вага будинку розподіляється по всій площі.  В результаті тиск на ґрунт дуже мало (у перерахунку на квадратний сантиметр), і такий тиск підходить для легких ґрунтів.

Утеплення під плитою не залежить від ґрунтів. Утеплюють для того, щоб плита одразу була теплою підлогою. Але можна зробити навпаки - утеплити плиту зверху (всередині будинку).

Щебінь кладуть під плиту для того, щоб бетон не смоктав вологу із землі. І щоб підняти у висоту фундамент, якщо котлован глибокуватий. І щоб не було морозного пучиння.

Ще про фундаменти почитати в ДБН Основи та фундаменти споруд.

*З новим роком вас*

Поверхнево читав і ДБН і ДСТУ, і навіть дивився лекції інженерів-будівельників. І основне що я зрозумів то це що треба знімати ґрунт (шар 1) повністю і заміщати його стабільними ґрунтами а також забезпечити хороше водовідведення. В такому випадку плита дуже сильно дорого обійдеться, і половину суми забере саме підготовка під плиту. 

Дякую, і вас з Новим роком, здоров'я і мирного неба над головою.

Змінено користувачем Nikolay Cherednichenko
  • Дякую 1
Посилання на коментар

По грошах так на так і вийде з стрічковим, тільки ви зразу отримаєте чорнову підлогу і вам не знадобиться зворотня засипка.

А водовідведення - то для інших умов. Для високих грунтових вод, для великій кількості опадів, зокрема снігу.

Посилання на коментар

1 час назад, Капа Капелюх сказал:

По грошах так на так і вийде з стрічковим, тільки ви зразу отримаєте чорнову підлогу і вам не знадобиться зворотня засипка.

Треба рахувати економіку (ТЕП). Ми говоримо про абстрактну вигоду яка може бути при певних (сприятливих) умовах.

Я за плиту, але попередні підрахунки мене жахають. Стрічку з чорновою підлогою я теж попередньо прораховував (звісно що поверхнево)

• Лайк 1
Посилання на коментар

• 2 тижні потому...
В 01.01.2026 в 15:58, Nikolay Cherednichenko сказал:

Треба рахувати економіку (ТЕП). Ми говоримо про абстрактну вигоду яка може бути при певних (сприятливих) умовах.

Я за плиту, але попередні підрахунки мене жахають. Стрічку з чорновою підлогою я теж попередньо прораховував (звісно що поверхнево)

Мені цікаво стало, як Ви теп рахували, яку кількість грошей на плиту фундаменту Вас жахало? Яка площа і які цифри у Вас вийшли.

Посилання на коментар

В 12.01.2026 в 08:51, Технология Строительства сказал:

Мені цікаво стало, як Ви теп рахували, яку кількість грошей на плиту фундаменту Вас жахало? Яка площа і які цифри у Вас вийшли.

Доброго часу доби Вам.Площа плями 92.2 кв.м (75-76 кв.корисна площа будинку)+ по 1 метру на відмостку з кожної сторони (котлован виходить 9.5х14.3 м). Мене жахала ціна на об'єм заміщеного грунту яка з'їла всю вигоду від плитного фундаменту (2500 долл., це тільки пісок з щебнем (з доставкою) без трамбовки і просипки слоями). Сама плита то виходить зовсім трохи дорожче від стрічки з чорновою підлогою (що не є різницею при зручності заливки плити). Різниця в 3-3,5 тис долл  на підготовці на такий невеличкий будинок і тільки на фундаменті-велика. Можливо я помиляюся,але поки-що такий висновок.

Як я рахував ТЕП? Та так як і всі мабуть... Об'єми робіт, об'єми матеріалу. Рахував грубо, щоб зрозуміти основну картину (може саме в цьому і полягає моя помилка).

Посилання на коментар

2 години тому, Nikolay Cherednichenko сказав:

Доброго часу доби Вам.Площа плями 92.2 кв.м (75-76 кв.корисна площа будинку)+ по 1 метру на відмостку з кожної сторони (котлован виходить 9.5х14.3 м). Мене жахала ціна на об'єм заміщеного грунту яка з'їла всю вигоду від плитного фундаменту (2500 долл., це тільки пісок з щебнем (з доставкою) без трамбовки і просипки слоями). Сама плита то виходить зовсім трохи дорожче від стрічки з чорновою підлогою (що не є різницею при зручності заливки плити). Різниця в 3-3,5 тис долл  на підготовці на такий невеличкий будинок і тільки на фундаменті-велика. Можливо я помиляюся,але поки-що такий висновок.

Як я рахував ТЕП? Та так як і всі мабуть... Об'єми робіт, об'єми матеріалу. Рахував грубо, щоб зрозуміти основну картину.

Так а с лентой вы не планировали котлован и убрать родючий слой и потом обратную засыпку с трамбовкой?

Посилання на коментар

21 час назад, ЯД сказал:

Так а с лентой вы не планировали котлован и убрать родючий слой и потом обратную засыпку с трамбовкой?

Частично. Объем меньше. У меня пролеты между лентами не большие, потому можно черновой пол опереть толщиной ~130 мм на ленту, тогда не так страшно проседание грунта после того как там какая-то остаточная органика сгниет. снять плодородки бы 300 мм и заместить песком крупным с трамбовкой.ИМХО

Посилання на коментар

В 13.01.2026 в 07:46, Nikolay Cherednichenko сказал:

2500 долл., це тільки пісок з щебнем (з доставкою) без трамбовки і просипки слоями). Сама плита то виходить зовсім

100 м2 - треба засипати піску 0.5 м. взяв так, може і менше треба, геологію ніхто не бачив як так розумію. 90 та піску з великим запасом на таку площу і глибину - 31 500 грн, екскаватор 1 зміна - 12000 грн, щебень 24000 грн, трамбовка на 2 дня - 2000 грн. Самий великий потолок 70 тис грн,можна зробити цей об'єм за 60 тис. - 1500 $ максимум. Де Ви взяли 2500$,покажіть, як Ви рахували, просто цікаво стало, чи може Ви там щось ще врахували....

Посилання на коментар

8 часов назад, Технология Строительства сказал:

геологію ніхто не бачив як так розумію

Так. Геологію планую в першій половині весни зробити.Але попередньо, на око там чорнозему не менше 600 мм. далі льос (по РГВ не знаю на що надіятись)

100 м2

115-130... відмостка ще буде 1-1,2 м

90

Так, десь приблизно 90 тонн лише піску

пісок крупнозернистий (Вознесенский)- 570 грн/т (без урахування доставки)

щебінь 20-40 -620 грн (без урахування доставки)

Оренда віброплити MS-90 -600 грн/доба (без урахування ГСМ на роботу і доставку своїм автотранспортом).

геотекстиль

гідроізоляція 

(а тепер ще б накинути доставку, яка буде явно не менше 200 грн на тонну)

Візьмемо умовно сценарій по геології який нам покаже що треба заглиблюватися до грунту основи 700мм (що досить типово для наших місць) і з надією на низький рівень ГВ, потім нам потрібно замістити то пирогом з піску 500мм і щебеню 150-200мм (плантери,гідроізоляція і все таке)-так як я хотів -би від 250мм плити отримати 200-250 мм у вигляді цоколя (вулиця ще не заасфальтована і можливо буде підійматися в майбутньому). А потім куди мені діти ~80 кубів грунту (який утрамбований і при виємці збільшиться в об'ємі) на ділянці 8 соток? Ну умовно до 30 кубів я використаю на підсипку половини ділянки а інше треба вивозити мабуть-що теж не є безкоштовним (ну хіба що його хтось захоче купити (заплатити за доставку)-що маловірогідно бо ділянка біля найсолонішого лиману в країні). 

Я не спец і можу дуже помилятися, але мені здається що ви ще більш поверхнево прикинули чим я.

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...