Vlad Bo Опубліковано: 27 серпня Поділитись Опубліковано: 27 серпня (змінено) 11 годин тому, vbb сказав: а за А-20/W40 що вони пишуть ? )))))))) Я особисто не бачу сенсу проектувати під -20, це доволі рідкісна температура, навіть зважаючи на зиму 25/26. У випадку цього будинку буде працювати резервне джерело - електрокотел. Логіка така: - більшу частину сезону ТН споживає умовні 1.5–3 кВт; - у цей діапазон і має бути оптимізована резервна система; - якщо приходить кілька днів із -15-20 і ТН не вивозить, тоді він дає команду підключати котел; - котел при цьому не є критичним навантаженням і працює тільки коли є мережа. Інакше можна дійти до того що систему доведеться проектувати під абсолютно всі можливі одночасні піки: ТН у максимумі, мікрохвильовка, духовка, чайник, бойлер і тоді вже й 10 кВт може здатися мало. Тому спочатку треба визначити постановку задачі. Якщо задача - при блекауті весь будинок працює ніби мережа нікуди не зникла, тоді потрібен більший інвертор. Якщо задача - резервуємо критичні споживачі + ТН у його нормальному робочому діапазоні, а екстремальні морози закриваємо іншим джерелом тепла, то проектувати інвертор по A−20/W40 я сенсу не бачу. Щодо потужності інвертора. Кожен сам для себе обирає що головне. Тут є обмежений бюджет, тому не бачу сенсу зараз сліпо вкладати гроші у великий інвертор про всяк випадок. Як на мене, краще побудувати систему під реальне споживання, подивитися як вона поводиться з ТН, а якщо 5-6 кВт виявиться недостатньо, архітектура Victron дозволяє наростити потужність. Наприклад, у мого друга зараз працюють 2 Multi RS 48/6000 в каскаді + 3 Pylontech US5000. Другий інвертор підключається коли навантаження цього потребує. За потреби тут буде так само. Купити одразу 8-10 кВт тільки заради сценарію, який трапляється кілька днів на рік, на мою думку недоречно. Змінено 27 серпня користувачем Vlad Bo Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: 27 серпня Поділитись Опубліковано: 27 серпня (змінено) 3 години тому, Vlad Bo сказав: Я особисто не бачу сенсу проектувати під -20, це доволі рідкісна температура, навіть зважаючи на зиму 25/26. У випадку цього будинку буде працювати резервне джерело - електрокотел. на жаль як показує життя, мережа пропадає у самий непідходящий час тому розраховувати на електрокотел точно неможна. на цей випадок має бути грубка або камин так, -20 то щоб ви замислились. а про ТН то хоч поцікавтеся до якої найнижчої температури він може стабільно працювати, як вони пишуть за максимальним споживанням у 5 кВт. ви так і не відповіли на питання - яка потужніст "потужна"а яка - ні (не велика) - у цифрах будьласка 3 години тому, Vlad Bo сказав: архітектура Victron дозволяє наростити потужність. Наприклад, у мого друга зараз працюють 2 Multi RS 48/6000 в каскаді + та вже всі розуміють що Віктрон може майже все навіть каву приготувати (чи може мін'єта зробити то окрема тема), не треба з ним носитися, той самий Дейє також може працювати у паралель на одній батареї. там ціна питання трохи інша якщо наворочувати всіма опціями. зі стабільним статком хто може собі дозволити то так і будують систему, а коли бюджет обмежений то трохи інакше. 3 години тому, Vlad Bo сказав: мого друга зараз працюють 2 Multi RS 48/6000 в каскаді + 3 Pylontech US5000. Другий інвертор підключається коли навантаження цього потребує. За потреби тут буде так само. Купити одразу 8-10 кВт тільки заради сценарію, який трапляється кілька днів на рік, на мою думку недоречно. ха-ха. На всяк випадок для тих хто не зрозумів хаха - "у друга" 2 інвертори по 6 кВт (12кВт сумарно) за ціною Є 750 кожен БЕЗ сонечного контролера (докупується окремо). Вибачаюсь. то я на Плюс дивився, RS трохи дорожче Змінено 27 серпня користувачем vbb Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vlad Bo Опубліковано: 27 серпня Поділитись Опубліковано: 27 серпня 1 година тому, vbb сказав: на жаль як показує життя, мережа пропадає у самий непідходящий час тому розраховувати на електрокотел точно неможна. на цей випадок має бути грубка або камин так, -20 то щоб ви замислились. а про ТН то хоч поцікавтеся до якої найнижчої температури він може стабільно працювати, як вони пишуть за максимальним споживанням у 5 кВт. ви так і не відповіли на питання - яка потужніст "потужна"а яка - ні (не велика) - у цифрах будьласка та вже всі розуміють що Віктрон може майже все навіть каву приготувати (чи може мін'єта зробити то окрема тема), не треба з ним носитися, той самий Дейє також може працювати у паралель на одній батареї. там ціна питання трохи інша якщо наворочувати всіма опціями. зі стабільним статком хто може собі дозволити то так і будують систему, а коли бюджет обмежений то трохи інакше. ха-ха. Не бачу сенсу продовжувати цю дискусію з огляду на тон ваших повідомлень. Свою позицію я пояснив достатньо. Щастя, здоров’я. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: 27 серпня Поділитись Опубліковано: 27 серпня 1 година тому, Vlad Bo сказав: Не бачу сенсу продовжувати цю дискусію з огляду на тон ваших повідомлень. Свою позицію я пояснив достатньо. Щастя, здоров’я. я б не переходив на такий тон як би ви менше рекламували Віктрон а більше писали б по конкретному випадку - як за вхідними даними ТС технічно грамотно влізти в 5-6 кВт інвертор - з цифрами та розрахунками. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В п'ятницю в 21:03 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 21:03 23.08.2026 в 22:44, Фрай сказав: спитав у сусідів у що вийшло додати ще 7кВт до 10 2500$ = 112500грн Щось нєпадєцкі рахує місцевий дтек я от тут трошки часу та натхнення знайшов... відштовхуємось від зворотнього - вписатися в 10кВт та зекономити на інверторі. але доведеться поступитися комфортом на час блекауту. 0. Грубка/камин/буржуйка має бути безумовно. 1. кондюки вибирати за макс потужністю до 2 кВт - підключення перед інвертором 2. духовку в кухню також 1,8-2 кВт також перед інвертором 3. насос на скважину - однофазний багатоступінчатий до 1 кВт - обов'язково з плавним пуском або інверторним контролем 4. бойлер - косвеник - гріти від котла (газу) (можливо комбінований але з електрикою 1,5 кВт перед інвертором) або двоконтурний котел розподіл по фазам: 1. кондюк №1+інвертор 6 кВт за ним - насос води, котельня, холодильник сігналізація, відеонагляд, світло та кілька розеток відокремлених та позначених у кухні та можливо у кожній кімнаті 2. кондюк №2 + бойлер+ розетки 3. кухня+духовка+пралка+вуличне освітлення+ гараж,майстерня налагодження: 1. інвертор програмується на ліміт споживання з мережі щоб не було перекосу фаз, додає з панелів та батареї якщо треба 2. на кондюки, бойлер, пралку, духовку, розетки - ставляться кожному окремий АВР або реле вибору фаз щоб мати можливість за потреби вручну переключити щось із цих пристроїв на живлення з інвертору, а за появою мережі повинно автоматично скинути назад на свою фазу. по факту появи конкретних пристроїв вже може тусувати десь туди-сюди 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SantehnikPPR100 Опубліковано: В п'ятницю в 21:19 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 21:19 (змінено) В 27.08.2026 в 15:10, vbb сказал: менше рекламували Віктрон а більше писали б по конкретному випадку - як за вхідними даними ТС технічно грамотно влізти в 5-6 кВт інвертор Так по перевантаженню вже писали не один (я не перевіряв на нашому) і їх можна на любі сценарії налаштовувати - хоч керування контакторами, хоч дві/три фази з перекосом навантаження. Подивіться останнє відео Energi citizen ua І ні до чого тут реклама. Змінено В п'ятницю в 21:21 користувачем SantehnikPPR100 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В п'ятницю в 21:25 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 21:25 5 хвилин тому, SantehnikPPR100 сказав: Так по перевантаженню вже писали не один (я не перевіряв на нашому) і їх можна на любі сценарії налаштовувати - хоч керування контакторами, хоч дві/три фази з перекосом навантаження. Подивіться останнє відео Energi citizen ua І ні до чого тут реклама. це ви до чого? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SantehnikPPR100 Опубліковано: В п'ятницю в 21:51 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 21:51 В якому смислі до чого? До того що й ви. Впіхнуть невпіхуєме (?) чи шо ви тут надумали... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В п'ятницю в 22:07 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 22:07 11 хвилин тому, SantehnikPPR100 сказав: В якому смислі до чого? я відповідав людині яка закликала не гнатися за "потужним" інвертором наводячи приклад свого "друга" з ДВОМА 6кВт інверторами.. до чого тут реклама якщо в кожному з його повідомлень згадується Віктрон? 🤔 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SantehnikPPR100 Опубліковано: В п'ятницю в 22:31 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 22:31 А в вас що, алергія на віктрон?! 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: В суботу в 19:09 Поділитись Опубліковано: В суботу в 19:09 20 годин тому, vbb сказав: я відповідав людині яка закликала не гнатися за "потужним" інвертором наводячи приклад свого "друга" з ДВОМА 6кВт інверторами.. Працювати паралельно можуть багато яких інверторів, але навіщо то вдома? Якщо брати саму потужну та саму меншу модель у лінійці (ну наприкад ось -Deye Hybrid Inverter: SUN-7.6/8/10/12K-SG02LP1-EU-AM2) то там різниця тільки в кількості транзисторів. І от замість того щоб доплатити сотню доларів щоб на плату впаяли усі транзистори та отримати 12 кВт замість 7 пропонують заплатити повну вартість найменшого інвертора? У чому логіка? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В суботу в 19:41 Поділитись Опубліковано: В суботу в 19:41 15 хвилин тому, k-master сказав: але навіщо то вдома? .... У чому логіка? в цілому це питання до пана @Vlad Bo я лише можу здогадуватися - наприклад у людини є плани на гнучку систему але гроші з'являються поступово, а "щось зробити" треба прямо зараз, але так щоб розвиток ситеми не потребував повної зміни обладнання а тільки докупівлі компонентів. Так, в грошовому плані то може дозволити собі людина за певним стабільним достатком, впевнена у подальших надходженнях. основна перевага Віктрона - то гнучкість його конфігурацій, але за це й переплачують... 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SantehnikPPR100 Опубліковано: В суботу в 21:01 Поділитись Опубліковано: В суботу в 21:01 (змінено) - віктрон за свої гроші це єдине найекономніше в плані дбж. І дуже гнучке в плані варіантів використання - від автономної квартири до домоволодіння з 3 фазним під'єднанням і сонячними панелями. Якщо ти з сєкти деє то тобі хєр шо ті циферки докажуть - бо ти напишеш що мої циферки з сєкти віктрон і хх треба доказати якимись ",графіками". - та ні хто нічого не збирається доказувати. Всеріть свої "розрахунки" і графіки. - я подивлюся на вас , коли мережі взагалі не буде і сонця в грудні... .!.. Змінено В суботу в 21:05 користувачем SantehnikPPR100 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: В суботу в 22:05 Поділитись Опубліковано: В суботу в 22:05 56 минут назад, SantehnikPPR100 сказал: я подивлюся на вас , коли мережі взагалі не буде і сонця в грудні... В свое время, я тоже гнался за минимальным ХХ это была 12 вольт система и задолго до войны, но и акб был сильно бу и аж на 80 ампер Когда уже речь идет про нагрузки в виде духовки индукционки, опять таки во времена 12 вольт, я в обморок падал и кричал кому нужна та духовка с индукционкой в блекаут То эти 100 ватт ХХ вообще не на что не влияют, ну генератор поработает на 30 минут дольше и дальше сутки на акб Я не против виктрона, но у меня нет столько места что бы все что всунули в один коробок от деи разместить на стене Но то что в Киевской области зимой нет солнца, это правда, а когда оно есть то на панелях снег лежит 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: В суботу в 22:07 Поділитись Опубліковано: В суботу в 22:07 Вот мой декабрь 2025 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Offroad Опубліковано: В суботу в 22:39 Поділитись Опубліковано: В суботу в 22:39 (змінено) Якось тема перейшла не в те русло, повернемо до витоків і вставлю своє питання Що панство скаже про рейтинг виробників панелей InfoLink’s 2024 global module shipment ranking: significant gap between tiers? В них по обсягам виробництва по низхідній Jinko -> LONGi / JA Solar -> Trina -> Tongwei -> A stronergy -> Canadian Solar -> GCL -> DAS Solar -> Yingli і особливо хвалять першу четвірку Придивився по характеристикам і ціні LONGI BIFACIAL HIMO7 V2R LR8-66HGD, але трохи не розумію існування панелей на 615, 620 і 625 Вт - їх тестують і вони мають грід А, В і т.д. як і комірки? Чи це різні моделі? Змінено В суботу в 22:41 користувачем Offroad Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: В суботу в 22:51 Поділитись Опубліковано: В суботу в 22:51 8 минут назад, Offroad сказал: Придивився по характеристикам і ціні LONGI BIFACIAL HIMO7 V2R LR8-66HGD, але трохи не розумію існування панелей на 615, 620 і 625 Вт - їх тестують і вони мають грід А, В і т.д. як і комірки? Чи це різні моделі? Если размер прям одинаковый то скорее дело в кристалах или в условной плотности, ну и за счет этого их КПД немного отличается, а так с каждым годом его выжимают все больше и больше но это в проценте или меньше У меня Tongwei часто вижу что выдают больше номинала, но так все могут Как уже писал к нам плохих не везут, потому как доставка чутли не пол цены панели, потому у нас все панели что продают в топ 10 А хорошими монтажники называют, те что есть в наличии 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В суботу в 22:58 Поділитись Опубліковано: В суботу в 22:58 47 хвилин тому, mib сказав: Вот мой декабрь 2025 як бачим, генератор потрібен не кожен день а через дня 2 на 3 може й 4 - тобто вже економія на паливі та моторесурсу. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: В суботу в 23:05 Поділитись Опубліковано: В суботу в 23:05 4 минуты назад, vbb сказал: як бачим, генератор потрібен не кожен день а через дня 2 на 3 може й 4 - тобто вже економія на паливі та моторесурсу. Ну как сказать, из выработки инвертор съел примерно 75 квт*ч остается 45 но выработка же не линейная, да и даже была бы равномерной этотгрубо 1,5 квт*ч в день тоесть телефоны зарядить и пару лампочек включить Но согласен это лучше чем ничего Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В суботу в 23:21 Поділитись Опубліковано: В суботу в 23:21 1 година тому, mib сказав: Я не против виктрона, но у меня нет столько места что бы все что всунули в один коробок от деи разместить на стене я теж нічого не маю проти Віктрона, але ж пропонувати @mastervovik то якось не в його бюджеті, а в цій гілці намагатися його просувати без прив'язки до запиту ТС теж якось некорректно... я б зрозумів, якщо б накидали хоч приблизний план - пан @Фрай купує такі-то юніти Віктрона та отримує за таку-то ціну отаку можливість заживити все/частково з його забаганок, алеж .... 11 хвилин тому, mib сказав: но выработка же не линейная, так от в цьому й циміс! якраз якби воно було "розмазане" тоді швах, без дозаливки генератором кожного дня ніяк, а так 2-3 дні ви маєте сонце що дозволяє зарядитись та не тарабанити, на батареях 1-2 дні, потім день на генераторі, може 2 і от вже тиждень минув, а там можливо ще й мережа трошки підкине 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: В суботу в 23:53 Поділитись Опубліковано: В суботу в 23:53 21 минуту назад, vbb сказал: я теж нічого не маю проти Віктрона, але ж пропонувати @mastervovik то якось не в його бюджеті, а в цій гілці намагатися його просувати без прив'язки до запиту ТС теж якось некорректно... не ну это точно не то пальто 22 минуты назад, vbb сказал: я б зрозумів, якщо б накидали хоч приблизний план - пан @Фрай купує такі-то юніти Віктрона та отримує за таку-то ціну отаку можливість заживити все/частково з його забаганок, алеж .... насколько я понимаю @Фрайто у него обычно подход, наверно это связано с работой, смета, гарантия, серьезный поставщик, переплатить 20-30% за сервис нет проблем, но в данном случае пока нет конкретной задачи, потому и нет конкретных вводных 26 минут назад, vbb сказал: так от в цьому й циміс! якраз якби воно було "розмазане" тоді швах, без дозаливки генератором кожного дня ніяк, а так 2-3 дні ви маєте сонце що дозволяє зарядитись та не тарабанити, на батареях 1-2 дні, потім день на генераторі, може 2 і от вже тиждень минув, а там можливо ще й мережа трошки підкине если речь пойдет про автономку зимой, тоесть светы нет 10-20-30 дней, я холодильник вынесу на террасу, чем сэкономлю 1,5 квт*ч в день, а так же ночью буду инвертор выключать, тарахтение это не отменит, но и нагрузку я сильно ужму, на пару с комфортом в прошлом году, такого делать не пришлось, но я и не включал отопление от акб, и не заряжал их от генератора, но тарахтел напрямую на кондиционер пару недель в этом году добавился и акб и камин, но если нас потушат полностью, придется тарахтеть Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: В неділю в 06:10 Автор Поділитись Опубліковано: В неділю в 06:10 ккк 21.08.2026 в 16:58, mib сказав: @ФрайЕсли в дом, то смысл вам менять вашу одну фазу на три? Или кака вообще цель сего мероприятия? Мета одна, передбачити найгірше і вжити заходів раніше ніж воно настане, бо стільки за життя чув і чую за перекос фаз, хоча б ось Цитата 2 годин тому, Offroad сказав: В нас специфіка така, що …сусіди навпроти всі на одній підстанції, а інколи різні фази вимикають по-різному. І що тоді? 21.08.2026 в 10:49, Фрай сказав: От мене тому і лякає трифазний інвертор, чи не краще однофазний для потреб? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Offroad Опубліковано: В неділю в 07:59 Поділитись Опубліковано: В неділю в 07:59 І що тоді? Мабуть, уважніше читати і не цитувати мене з іншої теми по іншому питанню Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SantehnikPPR100 Опубліковано: В неділю в 08:14 Поділитись Опубліковано: В неділю в 08:14 До трифазного прийдеться докуплять зарядний пристрій однофазний. Це вже писали. Відео подивіться все ж таки що я викладав. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: В неділю в 09:57 Автор Поділитись Опубліковано: В неділю в 09:57 1 годину тому, Offroad сказав: Мабуть, уважніше читати і не цитувати мене з іншої теми по іншому питанню Правилами це не заборонено. я акцентував увагу жирним шрифтом те, що мене завжди утримувало від 3-х фаз електрики лякали перекосами фаз і вони таки були, є і далі будуть. 1 годину тому, Offroad сказав: І що тоді? А я вєм? Пан задає питання бо ніц не розуміє у цьому. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз