Vlad Bo Опубліковано: В четвер в 08:37 Поділитись Опубліковано: В четвер в 08:37 (змінено) 11 годин тому, vbb сказав: а за А-20/W40 що вони пишуть ? )))))))) Я особисто не бачу сенсу проектувати під -20, це доволі рідкісна температура, навіть зважаючи на зиму 25/26. У випадку цього будинку буде працювати резервне джерело - електрокотел. Логіка така: - більшу частину сезону ТН споживає умовні 1.5–3 кВт; - у цей діапазон і має бути оптимізована резервна система; - якщо приходить кілька днів із -15-20 і ТН не вивозить, тоді він дає команду підключати котел; - котел при цьому не є критичним навантаженням і працює тільки коли є мережа. Інакше можна дійти до того що систему доведеться проектувати під абсолютно всі можливі одночасні піки: ТН у максимумі, мікрохвильовка, духовка, чайник, бойлер і тоді вже й 10 кВт може здатися мало. Тому спочатку треба визначити постановку задачі. Якщо задача - при блекауті весь будинок працює ніби мережа нікуди не зникла, тоді потрібен більший інвертор. Якщо задача - резервуємо критичні споживачі + ТН у його нормальному робочому діапазоні, а екстремальні морози закриваємо іншим джерелом тепла, то проектувати інвертор по A−20/W40 я сенсу не бачу. Щодо потужності інвертора. Кожен сам для себе обирає що головне. Тут є обмежений бюджет, тому не бачу сенсу зараз сліпо вкладати гроші у великий інвертор про всяк випадок. Як на мене, краще побудувати систему під реальне споживання, подивитися як вона поводиться з ТН, а якщо 5-6 кВт виявиться недостатньо, архітектура Victron дозволяє наростити потужність. Наприклад, у мого друга зараз працюють 2 Multi RS 48/6000 в каскаді + 3 Pylontech US5000. Другий інвертор підключається коли навантаження цього потребує. За потреби тут буде так само. Купити одразу 8-10 кВт тільки заради сценарію, який трапляється кілька днів на рік, на мою думку недоречно. Змінено В четвер в 08:50 користувачем Vlad Bo Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В четвер в 09:37 Поділитись Опубліковано: В четвер в 09:37 (змінено) 3 години тому, Vlad Bo сказав: Я особисто не бачу сенсу проектувати під -20, це доволі рідкісна температура, навіть зважаючи на зиму 25/26. У випадку цього будинку буде працювати резервне джерело - електрокотел. на жаль як показує життя, мережа пропадає у самий непідходящий час тому розраховувати на електрокотел точно неможна. на цей випадок має бути грубка або камин так, -20 то щоб ви замислились. а про ТН то хоч поцікавтеся до якої найнижчої температури він може стабільно працювати, як вони пишуть за максимальним споживанням у 5 кВт. ви так і не відповіли на питання - яка потужніст "потужна"а яка - ні (не велика) - у цифрах будьласка 3 години тому, Vlad Bo сказав: архітектура Victron дозволяє наростити потужність. Наприклад, у мого друга зараз працюють 2 Multi RS 48/6000 в каскаді + та вже всі розуміють що Віктрон може майже все навіть каву приготувати (чи може мін'єта зробити то окрема тема), не треба з ним носитися, той самий Дейє також може працювати у паралель на одній батареї. там ціна питання трохи інша якщо наворочувати всіма опціями. зі стабільним статком хто може собі дозволити то так і будують систему, а коли бюджет обмежений то трохи інакше. 3 години тому, Vlad Bo сказав: мого друга зараз працюють 2 Multi RS 48/6000 в каскаді + 3 Pylontech US5000. Другий інвертор підключається коли навантаження цього потребує. За потреби тут буде так само. Купити одразу 8-10 кВт тільки заради сценарію, який трапляється кілька днів на рік, на мою думку недоречно. ха-ха. На всяк випадок для тих хто не зрозумів хаха - "у друга" 2 інвертори по 6 кВт (12кВт сумарно) за ціною Є 750 кожен БЕЗ сонечного контролера (докупується окремо). Вибачаюсь. то я на Плюс дивився, RS трохи дорожче Змінено В четвер в 12:29 користувачем vbb Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vlad Bo Опубліковано: В четвер в 10:42 Поділитись Опубліковано: В четвер в 10:42 1 година тому, vbb сказав: на жаль як показує життя, мережа пропадає у самий непідходящий час тому розраховувати на електрокотел точно неможна. на цей випадок має бути грубка або камин так, -20 то щоб ви замислились. а про ТН то хоч поцікавтеся до якої найнижчої температури він може стабільно працювати, як вони пишуть за максимальним споживанням у 5 кВт. ви так і не відповіли на питання - яка потужніст "потужна"а яка - ні (не велика) - у цифрах будьласка та вже всі розуміють що Віктрон може майже все навіть каву приготувати (чи може мін'єта зробити то окрема тема), не треба з ним носитися, той самий Дейє також може працювати у паралель на одній батареї. там ціна питання трохи інша якщо наворочувати всіма опціями. зі стабільним статком хто може собі дозволити то так і будують систему, а коли бюджет обмежений то трохи інакше. ха-ха. Не бачу сенсу продовжувати цю дискусію з огляду на тон ваших повідомлень. Свою позицію я пояснив достатньо. Щастя, здоров’я. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В четвер в 12:10 Поділитись Опубліковано: В четвер в 12:10 1 година тому, Vlad Bo сказав: Не бачу сенсу продовжувати цю дискусію з огляду на тон ваших повідомлень. Свою позицію я пояснив достатньо. Щастя, здоров’я. я б не переходив на такий тон як би ви менше рекламували Віктрон а більше писали б по конкретному випадку - як за вхідними даними ТС технічно грамотно влізти в 5-6 кВт інвертор - з цифрами та розрахунками. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В п'ятницю в 21:03 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 21:03 23.08.2026 в 22:44, Фрай сказав: спитав у сусідів у що вийшло додати ще 7кВт до 10 2500$ = 112500грн Щось нєпадєцкі рахує місцевий дтек я от тут трошки часу та натхнення знайшов... відштовхуємось від зворотнього - вписатися в 10кВт та зекономити на інверторі. але доведеться поступитися комфортом на час блекауту. 0. Грубка/камин/буржуйка має бути безумовно. 1. кондюки вибирати за макс потужністю до 2 кВт - підключення перед інвертором 2. духовку в кухню також 1,8-2 кВт також перед інвертором 3. насос на скважину - однофазний багатоступінчатий до 1 кВт - обов'язково з плавним пуском або інверторним контролем 4. бойлер - косвеник - гріти від котла (газу) (можливо комбінований але з електрикою 1,5 кВт перед інвертором) або двоконтурний котел розподіл по фазам: 1. кондюк №1+інвертор 6 кВт за ним - насос води, котельня, холодильник сігналізація, відеонагляд, світло та кілька розеток відокремлених та позначених у кухні та можливо у кожній кімнаті 2. кондюк №2 + бойлер+ розетки 3. кухня+духовка+пралка+вуличне освітлення+ гараж,майстерня налагодження: 1. інвертор програмується на ліміт споживання з мережі щоб не було перекосу фаз, додає з панелів та батареї якщо треба 2. на кондюки, бойлер, пралку, духовку, розетки - ставляться кожному окремий АВР або реле вибору фаз щоб мати можливість за потреби вручну переключити щось із цих пристроїв на живлення з інвертору, а за появою мережі повинно автоматично скинути назад на свою фазу. по факту появи конкретних пристроїв вже може тусувати десь туди-сюди 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SantehnikPPR100 Опубліковано: В п'ятницю в 21:19 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 21:19 (змінено) В 27.08.2026 в 15:10, vbb сказал: менше рекламували Віктрон а більше писали б по конкретному випадку - як за вхідними даними ТС технічно грамотно влізти в 5-6 кВт інвертор Так по перевантаженню вже писали не один (я не перевіряв на нашому) і їх можна на любі сценарії налаштовувати - хоч керування контакторами, хоч дві/три фази з перекосом навантаження. Подивіться останнє відео Energi citizen ua І ні до чого тут реклама. Змінено В п'ятницю в 21:21 користувачем SantehnikPPR100 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В п'ятницю в 21:25 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 21:25 5 хвилин тому, SantehnikPPR100 сказав: Так по перевантаженню вже писали не один (я не перевіряв на нашому) і їх можна на любі сценарії налаштовувати - хоч керування контакторами, хоч дві/три фази з перекосом навантаження. Подивіться останнє відео Energi citizen ua І ні до чого тут реклама. це ви до чого? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SantehnikPPR100 Опубліковано: В п'ятницю в 21:51 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 21:51 В якому смислі до чого? До того що й ви. Впіхнуть невпіхуєме (?) чи шо ви тут надумали... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В п'ятницю в 22:07 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 22:07 11 хвилин тому, SantehnikPPR100 сказав: В якому смислі до чого? я відповідав людині яка закликала не гнатися за "потужним" інвертором наводячи приклад свого "друга" з ДВОМА 6кВт інверторами.. до чого тут реклама якщо в кожному з його повідомлень згадується Віктрон? 🤔 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SantehnikPPR100 Опубліковано: В п'ятницю в 22:31 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 22:31 А в вас що, алергія на віктрон?! 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: В суботу в 19:09 Поділитись Опубліковано: В суботу в 19:09 20 годин тому, vbb сказав: я відповідав людині яка закликала не гнатися за "потужним" інвертором наводячи приклад свого "друга" з ДВОМА 6кВт інверторами.. Працювати паралельно можуть багато яких інверторів, але навіщо то вдома? Якщо брати саму потужну та саму меншу модель у лінійці (ну наприкад ось -Deye Hybrid Inverter: SUN-7.6/8/10/12K-SG02LP1-EU-AM2) то там різниця тільки в кількості транзисторів. І от замість того щоб доплатити сотню доларів щоб на плату впаяли усі транзистори та отримати 12 кВт замість 7 пропонують заплатити повну вартість найменшого інвертора? У чому логіка? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В суботу в 19:41 Поділитись Опубліковано: В суботу в 19:41 15 хвилин тому, k-master сказав: але навіщо то вдома? .... У чому логіка? в цілому це питання до пана @Vlad Bo я лише можу здогадуватися - наприклад у людини є плани на гнучку систему але гроші з'являються поступово, а "щось зробити" треба прямо зараз, але так щоб розвиток ситеми не потребував повної зміни обладнання а тільки докупівлі компонентів. Так, в грошовому плані то може дозволити собі людина за певним стабільним достатком, впевнена у подальших надходженнях. основна перевага Віктрона - то гнучкість його конфігурацій, але за це й переплачують... 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SantehnikPPR100 Опубліковано: В суботу в 21:01 Поділитись Опубліковано: В суботу в 21:01 (змінено) - віктрон за свої гроші це єдине найекономніше в плані дбж. І дуже гнучке в плані варіантів використання - від автономної квартири до домоволодіння з 3 фазним під'єднанням і сонячними панелями. Якщо ти з сєкти деє то тобі хєр шо ті циферки докажуть - бо ти напишеш що мої циферки з сєкти віктрон і хх треба доказати якимись ",графіками". - та ні хто нічого не збирається доказувати. Всеріть свої "розрахунки" і графіки. - я подивлюся на вас , коли мережі взагалі не буде і сонця в грудні... .!.. Змінено В суботу в 21:05 користувачем SantehnikPPR100 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: В суботу в 22:05 Поділитись Опубліковано: В суботу в 22:05 56 минут назад, SantehnikPPR100 сказал: я подивлюся на вас , коли мережі взагалі не буде і сонця в грудні... В свое время, я тоже гнался за минимальным ХХ это была 12 вольт система и задолго до войны, но и акб был сильно бу и аж на 80 ампер Когда уже речь идет про нагрузки в виде духовки индукционки, опять таки во времена 12 вольт, я в обморок падал и кричал кому нужна та духовка с индукционкой в блекаут То эти 100 ватт ХХ вообще не на что не влияют, ну генератор поработает на 30 минут дольше и дальше сутки на акб Я не против виктрона, но у меня нет столько места что бы все что всунули в один коробок от деи разместить на стене Но то что в Киевской области зимой нет солнца, это правда, а когда оно есть то на панелях снег лежит 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: В суботу в 22:07 Поділитись Опубліковано: В суботу в 22:07 Вот мой декабрь 2025 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Offroad Опубліковано: В суботу в 22:39 Поділитись Опубліковано: В суботу в 22:39 (змінено) Якось тема перейшла не в те русло, повернемо до витоків і вставлю своє питання Що панство скаже про рейтинг виробників панелей InfoLink’s 2024 global module shipment ranking: significant gap between tiers? В них по обсягам виробництва по низхідній Jinko -> LONGi / JA Solar -> Trina -> Tongwei -> A stronergy -> Canadian Solar -> GCL -> DAS Solar -> Yingli і особливо хвалять першу четвірку Придивився по характеристикам і ціні LONGI BIFACIAL HIMO7 V2R LR8-66HGD, але трохи не розумію існування панелей на 615, 620 і 625 Вт - їх тестують і вони мають грід А, В і т.д. як і комірки? Чи це різні моделі? Змінено В суботу в 22:41 користувачем Offroad Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: В суботу в 22:51 Поділитись Опубліковано: В суботу в 22:51 8 минут назад, Offroad сказал: Придивився по характеристикам і ціні LONGI BIFACIAL HIMO7 V2R LR8-66HGD, але трохи не розумію існування панелей на 615, 620 і 625 Вт - їх тестують і вони мають грід А, В і т.д. як і комірки? Чи це різні моделі? Если размер прям одинаковый то скорее дело в кристалах или в условной плотности, ну и за счет этого их КПД немного отличается, а так с каждым годом его выжимают все больше и больше но это в проценте или меньше У меня Tongwei часто вижу что выдают больше номинала, но так все могут Как уже писал к нам плохих не везут, потому как доставка чутли не пол цены панели, потому у нас все панели что продают в топ 10 А хорошими монтажники называют, те что есть в наличии 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В суботу в 22:58 Поділитись Опубліковано: В суботу в 22:58 47 хвилин тому, mib сказав: Вот мой декабрь 2025 як бачим, генератор потрібен не кожен день а через дня 2 на 3 може й 4 - тобто вже економія на паливі та моторесурсу. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: В суботу в 23:05 Поділитись Опубліковано: В суботу в 23:05 4 минуты назад, vbb сказал: як бачим, генератор потрібен не кожен день а через дня 2 на 3 може й 4 - тобто вже економія на паливі та моторесурсу. Ну как сказать, из выработки инвертор съел примерно 75 квт*ч остается 45 но выработка же не линейная, да и даже была бы равномерной этотгрубо 1,5 квт*ч в день тоесть телефоны зарядить и пару лампочек включить Но согласен это лучше чем ничего Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В суботу в 23:21 Поділитись Опубліковано: В суботу в 23:21 1 година тому, mib сказав: Я не против виктрона, но у меня нет столько места что бы все что всунули в один коробок от деи разместить на стене я теж нічого не маю проти Віктрона, але ж пропонувати @mastervovik то якось не в його бюджеті, а в цій гілці намагатися його просувати без прив'язки до запиту ТС теж якось некорректно... я б зрозумів, якщо б накидали хоч приблизний план - пан @Фрай купує такі-то юніти Віктрона та отримує за таку-то ціну отаку можливість заживити все/частково з його забаганок, алеж .... 11 хвилин тому, mib сказав: но выработка же не линейная, так от в цьому й циміс! якраз якби воно було "розмазане" тоді швах, без дозаливки генератором кожного дня ніяк, а так 2-3 дні ви маєте сонце що дозволяє зарядитись та не тарабанити, на батареях 1-2 дні, потім день на генераторі, може 2 і от вже тиждень минув, а там можливо ще й мережа трошки підкине 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: В суботу в 23:53 Поділитись Опубліковано: В суботу в 23:53 21 минуту назад, vbb сказал: я теж нічого не маю проти Віктрона, але ж пропонувати @mastervovik то якось не в його бюджеті, а в цій гілці намагатися його просувати без прив'язки до запиту ТС теж якось некорректно... не ну это точно не то пальто 22 минуты назад, vbb сказал: я б зрозумів, якщо б накидали хоч приблизний план - пан @Фрай купує такі-то юніти Віктрона та отримує за таку-то ціну отаку можливість заживити все/частково з його забаганок, алеж .... насколько я понимаю @Фрайто у него обычно подход, наверно это связано с работой, смета, гарантия, серьезный поставщик, переплатить 20-30% за сервис нет проблем, но в данном случае пока нет конкретной задачи, потому и нет конкретных вводных 26 минут назад, vbb сказал: так от в цьому й циміс! якраз якби воно було "розмазане" тоді швах, без дозаливки генератором кожного дня ніяк, а так 2-3 дні ви маєте сонце що дозволяє зарядитись та не тарабанити, на батареях 1-2 дні, потім день на генераторі, може 2 і от вже тиждень минув, а там можливо ще й мережа трошки підкине если речь пойдет про автономку зимой, тоесть светы нет 10-20-30 дней, я холодильник вынесу на террасу, чем сэкономлю 1,5 квт*ч в день, а так же ночью буду инвертор выключать, тарахтение это не отменит, но и нагрузку я сильно ужму, на пару с комфортом в прошлом году, такого делать не пришлось, но я и не включал отопление от акб, и не заряжал их от генератора, но тарахтел напрямую на кондиционер пару недель в этом году добавился и акб и камин, но если нас потушат полностью, придется тарахтеть Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: учора в 06:10 Автор Поділитись Опубліковано: учора в 06:10 ккк 21.08.2026 в 16:58, mib сказав: @ФрайЕсли в дом, то смысл вам менять вашу одну фазу на три? Или кака вообще цель сего мероприятия? Мета одна, передбачити найгірше і вжити заходів раніше ніж воно настане, бо стільки за життя чув і чую за перекос фаз, хоча б ось Цитата 2 годин тому, Offroad сказав: В нас специфіка така, що …сусіди навпроти всі на одній підстанції, а інколи різні фази вимикають по-різному. І що тоді? 21.08.2026 в 10:49, Фрай сказав: От мене тому і лякає трифазний інвертор, чи не краще однофазний для потреб? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Offroad Опубліковано: учора в 07:59 Поділитись Опубліковано: учора в 07:59 І що тоді? Мабуть, уважніше читати і не цитувати мене з іншої теми по іншому питанню Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SantehnikPPR100 Опубліковано: учора в 08:14 Поділитись Опубліковано: учора в 08:14 До трифазного прийдеться докуплять зарядний пристрій однофазний. Це вже писали. Відео подивіться все ж таки що я викладав. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: учора в 09:57 Автор Поділитись Опубліковано: учора в 09:57 1 годину тому, Offroad сказав: Мабуть, уважніше читати і не цитувати мене з іншої теми по іншому питанню Правилами це не заборонено. я акцентував увагу жирним шрифтом те, що мене завжди утримувало від 3-х фаз електрики лякали перекосами фаз і вони таки були, є і далі будуть. 1 годину тому, Offroad сказав: І що тоді? А я вєм? Пан задає питання бо ніц не розуміє у цьому. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз