Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Недострой из 90-х

AndryG

Рекомендовані повідомлення

1 годину тому, BAV_Lug сказав:

А чому не перфом забивали заземлення? Теж купив такий набір, але щє руки не дійшли встановити.

Я також хотів сам забити перфом 15 метрів. Але продавець сказав, що без відбійного молотка не вийде. Тому прийшла спеціально навчена людина з відбійником та все зробила, включаючи виміри опору.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

9 часов назад, BugS сказал:

Я також хотів сам забити перфом 15 метрів. Але продавець сказав, що без відбійного молотка не вийде. Тому прийшла спеціально навчена людина з відбійником та все зробила, включаючи виміри опору.

Ну прибор я знайшов де взяти для виміру. І глибина в мене планується до 6 метрів. Тож розраховую сам впоратись.

Тільки перфа великого немає. Якщо не вийде звичайним, планую взяти в аренду великий.

Змінено користувачем BAV_Lug
Посилання на коментар

Спробував підручними засобами оцінити опір. З лампою 40Вт опір вийшов 22Ом, з чайником - 20Ом. Сонечко за хмарами - напруга скаче постійно в мережі, незручно виміри робити.

Вирішив, як результати  схожі на притомні, то покликати пана з приборчиком. За три хвилини часу і 550 гривень наміряв 21.7 Ом. ПУЕ хоче опір заземлення до 30 Ом. Я задоволений.

Змінено користувачем AndryG
Посилання на коментар

17 годин тому, ЯД сказав:

А з чого стійку робили? Є хфотка?

Рама з кутника 50х50х4, окремо труби для кабелів і ще один кутник на болтах вгору буде. Зробив розбірну, бо тяжке.

IMG_20250314_143611.jpg

• Лайк 1
Посилання на коментар

14 годин тому, BAV_Lug сказав:

А чому не перфом забивали заземлення? Теж купив такий набір, але щє руки не дійшли встановити.

Перфоратор бочковий Дніпро-м забивав потехеньку. Та руками вийшло скоріше. Насправді там все не так страшно, як здається. Я більше возився з муфтами, що розкручуються і болтом, який заїло. А прути хвилин по п'ять-вісім на кожен. Однією рукою тримав прут, іншою несильно - не замахнутись - бив. В наш чернозем і глину полізло. Я ж не в Ужгороді :)

Посилання на коментар

3 години тому, BAV_Lug сказав:

Ну прибор я знайшов де взяти для виміру. І глибина в мене планується до 6 метрів. Тож розраховую сам впоратись.

Тільки перфа великого немає. Якщо не вийде звичайним, планую взяти в аренду великий.

Як показує експеримент, вимір опору лампочкою теж дає співставні результати.

Я міряв побутовим ватметром. Перед цим перевіряв його нормальним тестером, щоб не сильно брехав.

Включаю лампу через подовжувач і ватметр, записую напругу U1.

Потім підключаємося до фази і заземлення. Міряємо U2 та струм I2

R = (u1 - u2)/i2 Здається, не наплутав.

У мене вийшло (227 - 223) / 0.18 = 22

Посилання на коментар

Люблю я інструмент. Приємно роботу робити, коли є підходящий інструмент, а не один напилок загострений для пробивання дірок. І не важливо, що через тиждень-три він ляже в ящик на роки. У мене ще кум будуватиметься...

Оригінальну штуку тесть подарував: "Ти ж проводку сам робитимеш, тримай".

Впевнений, що 99% місцевих на форумі і не бачили такого :)

Перший акт п'єси з обленерго наближається до завершення. Приїхали дядьки, залишили старий ввід на місці і підкинули ще один новий. Відкинули в сторону мій автомат "в проекті вказана інша марка". Сказали, що далі я підписую договір на нову потужність і тільки потім! вони приїдуть ще раз і знімуть старий ввід та підключать на новий лічильник.

Я так розумію, що тепер вони мені "по факту" виставлять ще один рахунок на матеріали і роботи. І нас**ти їм на кодекси і т.ін. Спочатку виписали мені листа купити п'ять метрів гофри, а потім приїхали зі своєю. Попередив, що купив наконечники щоб обтиснути СІП, не забудьте, мол, прес взяти. Підняли насміх "у нас прес завжди в машині". Думаєте приїхали з пресом? "Він в іншій машині!" :) Виставив на  стіл власний прес, так ще почали мурижити, що наконечник не влазить, виглядатиме з боксу для пломбування і взагалі вони їх не ставлять і все працює у всіх. Запропонував трохи його підрізати і поставити, бо почне горіти, я ж вам же дзвонитиму і не раз. "Ріж" - здався повелитель пломб :)  Дзвонив,  спеціально питав на який струм автомат купляти, сказали купити на 40 ампер і привезли свій enext. Замість тупо перекинути існуючий сіп, вліпили новий. І так все інше. Подивимось, як воно буде.

IMG_20250319_122128.jpg

IMG_20250319_122457.jpg

IMG_20250318_113349.jpg

IMG_20250318_110424.jpg

• Лайк 2
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

8 годин тому, ЯД сказав:

А инструмент для обжимки гильз что на первой фотке - как выглядит? И что за гильзы?

Інструмент обтискний HS-16 (0.5-16 мм²) для опресування проводів
Капець яка незручна штука. Долоня у мене зовсім не маленька, та він так широкого розкривається, що я однією рукою можу його втримати тільки "за горло".
Один раз проводку в хаті зробити можна, та на роботу я би такий не взяв.

І гільзи в тому ж магазині на промі
Гільза сполучна мідна GTY 2.5 для кабелю.

А отой артефакт від тестя працює :) Думав тільки пограюся з ним, а виявилася робоча штучка.

• Лайк 1
Посилання на коментар

10 хвилин тому, AndryG сказав:

Капець яка незручна штука. Долоня у мене зовсім не маленька, та він так широкого розкривається, що я однією рукою можу його втримати тільки "за горло".
Один раз проводку в хаті зробити можна, та на роботу я би такий не взяв.

І гільзи в тому ж магазині на промі
Гільза сполучна мідна GTY 2.5 для кабелю.

А отой артефакт від тестя працює :) Думав тільки пограюся з ним, а виявилася робоча штучка.

У меня уже столько обжимок за время стройки появилось, а тут ещё одна)

А штука для снятии изоляции - то наверное из первых версий? Главное что хорошо работает)

Посилання на коментар

1 час назад, ЯД сказал:

У меня уже столько обжимок за время стройки появилось, а тут ещё одна)

Так надо было брать со сменными губками чтобы на все случаи жизни (включая МС4 для солнечных панелей). Удобно.

6193138529_w640_h640_6193138529.jpg

Sab4fef862b924705bc6c8bb2ce1def1fi.jpg

Змінено користувачем eam
  • Лайк 2
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

Про ввідний кабель.  Спочатку купив і закопав, а тепер почав рахувати.
Спочатку планувалось, що 5кВт (одна фаза) халявних нам вистачить. Влітку через блекаути і слова дружини "а як же онлайн навчання дітей" поліз читати, що таке інвертори. В квартирі зараз 3кВт 24В інвертор пил збирає. В сараї стоїть палета панелей, Deye 6кВт спить в коробці. І потреби в потужності підросли до 6кВт. Під час бодання з обленерго шість перетворились на вісім.
А дротину на ввід я, по старій пам'яті про 5кВт, взяв 6мм². Сіли разом з gpt під 📻 рахувати наскільки велику дурницю я зробив.
Заспокоюю себе, що вісім кВт я фіг коли навантажу, на звичайні "комп, котел, мультиварка" вистачить і шість квадратів. А як будуть продажі "надлишків" на всі 6кВт, то кабель витримає. А втрати... ну, втрачатимуться.

Не міг спокійно дивитись на купу вільного місця у гофрі з ввідним кабелем. Засунув туди ще ВВГ 3х2,5 і дві пари витих пар 2х2х0,5. Одна буде для лічильника для інвертора (замість трансформатора струму). Друга... щоб була. Тепер думаю підключити 2,5мм (через окремий автомат 16А) паралельно до 6мм :) 
Рукожопство третього ступеню. 

Згадуючи анекдот "ти кому кум, мені чи ведмедеві", GPT на моїй стороні :)

image.png

image.png

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

47 минут назад, AndryG сказал:

А дротину на ввід я, по старій пам'яті про 5кВт, взяв 6мм²

Мова ж про три фази, я так розумію...

В мене на будинку при потужності 13,5 кВт ввод зроблений кабелем ВВГ 5х6. Але це не тому, що я олень, а тому що забудовник зекономив... Хоча мені казали, що там 10 мм, але ніт. Використовую всю дозволену потужність, іноді навіть обмеження спрацьовує.

Так от проблем немає, принаймі поки що. Але в своєму випадку щось з цим робити буду. 

Посилання на коментар

8 хвилин тому, sly сказав:

Мова ж про три фази, я так розумію...

В мене на будинку при потужності 13,5 кВт ввод зроблений кабелем ВВГ 5х6. Але це не тому, що я олень, а тому що забудовник зекономив... Хоча мені казали, що там 10 мм, але ніт. Використовую всю дозволену потужність, іноді навіть обмеження спрацьовує.

Так от проблем немає, принаймі поки що. Але в своєму випадку щось з цим робити буду. 

У мене одна фаза. Якщо у вас 5кВт на фазу, то не бачу проблем з перерізом. Шістка саме підходяща.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

15 часов назад, AndryG сказал:

Тепер думаю підключити 2,5мм (через окремий автомат 16А) паралельно до 6мм

Якщо не помиляюся, В ПУЕ не допускається паралельне підключення кабелями різного перетину. Там струм нерівномірно розподіляється, чи щось таке....

Посилання на коментар

3 години тому, andry07 сказав:

Якщо не помиляюся, В ПУЕ не допускається паралельне підключення кабелями різного перетину. Там струм нерівномірно розподіляється, чи щось таке....

Можна на меншому перетині зробити окрему лінію, від лічильника наприклад для бойлера.

• Лайк 1
Посилання на коментар

Завжди тихенько посміювався з тем, де викладали на обговорення схеми щитів електричних. Що там такого складного?

Ось :)

Буду радий почути ваші думки.

Щит збирається відразу навколо інвертора Deye 6кВт. Буде три зони на лічильнику, акумулятор і ЗТ/активний споживач.
Після інвертора вмикаємо житлові кімнати і "приоритетні" споживачі: холодильник, морозилка, світло, сервер.
Ще одна група "тільки мережа" для прожерливих. І окрема група "з інвертору при блекауті", яка по замовчуванню висить на мережі бо потенціно може перевантажити інвертор. На випадок блекаутів є можливість перемкнути цю групу на інвертор, але тоді треба вже слідкувати за споживанням.
Також окремий перемикач "інвертор/мережа" для хозблоку.

Групу "з інвертору при блекауті" можна було увімкнути однополюсним перемикачем і окремим ПЗВ. Та двополюсний перемикач у мене вже був, а четвертий ПЗВ то вже передоз, за моїм переконанням.

Однолінійна будинкова схема.JPG

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

34 хвилини тому, ЯД сказав:

Первый вопрос - а навишо 2 РН?

В ящику біля лічильника я хочу "для себе" на 190-253. Не дуже мені хочеться віддавати його під пломбування на 198-242, бо буду я майже без світла. Пишуть люди, що ставлять РН саме перед інвертором. Але я не розумію, як його РЕМівці ставлять і не пломбують інвертор.

Посилання на коментар

2 часа назад, AndryG сказал:

Щит збирається відразу навколо інвертора Deye 6кВт. 

Це у Вас вже така Дея придбана? 

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...