Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Гідроізоляція утепленого фундаменту підвалу

Ihor Chumak

Рекомендовані повідомлення

Підкажіть, будь ласка.

Є будинок. Під половиною будинку - підвал. Підвал стоїть на плиті. Під іншою половиною - стрічковий фундамент. Стіни фундаменту та підвалу - з термоблоків, тобто, вже відразу утеплені.

Весь цей час у підвалі стояла вода. Резонно вважав, що натікало через проєм сходів. Тепер є всі перекриття, воду з підвалу вичерпав, - але після дощу у підвалі знову калюжи. Я впевнений, що вода затікає ззовні через тріщини між плитою фундамента та стіною. Бетон же не прилипає на 100%. Плюс є мікрощілини вздовж перемичок термоблоків.

Думав, обійдуся без гідроізоляції. Зараз відмощення ще немає. Відмощення буде зроблене весною - з шипованою мембраною. Можливо, відмощення допоможе. А якщо ні?..

Отже, питання. Як гідроізолювати мій фундамент? Як гідроізолювати стіну з пінопласту? Я його відкопаю до основи, вимою.

Звичайний фундамент гідроізолюють бітумними сумішами, а потім утеплюють. У мене ж навпаки. Що ж мені зробити? Що нанести? Після гідри, наскільки я розумію, - шиповидна мембрана на стіни.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Наразі думаю затягнути стіни підвалу Ceresit CR 66 з сіткою. Плюс шиповидна мембрана.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

18 часов назад, Ihor Chumak сказал:

Я впевнений, що вода затікає ззовні через тріщини між плитою фундамента та стіною

А я нет)

У меня приямок для насоса, монолит с не очень толстыми стенами (10-12 см), и после хорошего дождя небольшой слой воды.

Т.е. проникает через бетон (гидроизоляции нет).

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Ну тут я не знаю напевно. Фундамент не засипаний на 100%. Може, десь до половини. Та й все-таки пінопласт закриває бетон, замки теж зменшують можливість воді проникати... А може, це конденсат на стику бетон-пінопласт всередині будинку.

Та це і не важливо.

Питання в тому, як надійно гідроізолювати.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • 1 рік потому...

Апну тему, бо проблема не пропала до кінця і треба щось робити.

Встановив шиповидну мембрану із заходом на стіну. Насипав щебеню. Але вкласти плиткою ще не встиг. І коли йдуть сильні дощі, то все одно у підвал проникає вода. Набирається 1-2 см - це у кілька разів менше, ніж було до цього. Але є.
У мене ділянка під нахилом. Зараз вода стікає вниз по шиповидній мембрані, там утворюється калюжа і вона потихеньку виходить у землю в нижній точці та через щілини між шарами мембрани на куті будинку. Ширина відмощення в нижній частині 1 м. А там паркан, а на ним та деяка смужка землі, в яку стікає дощова вода з сусідського відмощення.

Я сподіваюся, що коли вкладу тротуарку (але це ще не скоро), то практично вся вода буде відведена через ринви у дощову каналізацію. Але щось таки та потрапить під плитку та зтече вниз. Плюс від сусідів щось таки теж потрапляє під моє відмощення. Боюся, що на 100% тротуарка проблему не вирішить.

Що ж можна зробити? Я думав вирішити проблему радикально - заливши ще одну монолітну стіну в середині.

1. Обідрати весь пінопласт. Пластикові перемичкі, що тримали стінки термоблоків при заливці, можна і залишити - вони стричать зі стіни на 50 мм. Триматимуть нову стінку.

2. Можливо, в стіні під пінопластом будуть тріщини і раковини. Бетон при заливці станок фундаменту трамбувався ручним способом. Заливалося у 3 прийоми. Тому, гадаю, там багато тріщині навколо перемичок, і між шарами бетону. Заробити їх ремонтною сумішшю?

3. По периметру закласти бентонітовий шнур.

4. Зробити каркас з профілю та зашити гіпсокартоном. Або навіть магнезитовими плитами. Не бачу сенсу купувати ОСБ на опалубку. Гадаю, гіпсокартон чи магнезит повинні витримати навантаження бетону. Просто каркас зробити з кроком 300 мм і прикрутити більшою кількістю саморізів.

5. Залити внутрішню бетонну стіну шириною 100 мм. Висота стіни - достатньо 2400 мм. Це буде вище рівня тротуарки назовні.

Схему додаю. Якщо дивитися на малюнок, то тече у правому нижньому куті з-під стіни, мабуть через щілину між плитою та стіною. А також зі стіни знизу шириною 2100 на висоті ~50 см від підлоги. Очевидно, через щілини навколо перемичок чи через щілину між 1 та 2 шаром бетону. Це - те, що помітив.

Чи... виконати крок 2 та зупинитися і поспостерігати? Це треба буде спостерігати цілий рік.

Тротуарну плитку поки що покласти не можу. Зараз це не доцільно, бо там ще будуть роботи, які її зіпсують чи яким вона буде заважати. Ну і таки треба братися за внутрішні роботи...

basement.png

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

7 хвилин тому, Ihor Chumak сказав:

Зараз вода стікає вниз по шиповидній мембрані, там утворюється калюжа і вона потихеньку виходить у землю в нижній точці та через щілини між шарами мембрани на куті будинку. Ширина відмощення в нижній частині 1 м.

Мне кажется что скорее всего в этом и трабла.

То есть лужа в метре от фундамента под которым ещё пара метров подвал. Вода ж не ровно впитывается, скорее конусом (хотя наверное зависит от грунта и однородности его), и достает до стен подвала, а там уже находит как попасть внутрь.

Как по мне надо сделать так, чтобы вода не собиралась в лужу - собирать и уводить ещё дальше.

Я сильно систем не знаю, но я думаю типа траншеи (наверное даже "корыта", чтобы воду не допускать вообще в землю) с щебнем и дренажной трубой для сбора воды и выводить куда-то. 

Или как стандартно делают - раскопать и гидроизолировать стены подвала.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Розкопати та гідроізолювати стіни буде практично нереально... Ділянка вузька - до сусідського паркану всього метр з обох боків. Тобто, просто складно то все робити. Та й фасад вже готовий. Копати зараз - значить його зіпсувати.

Гадаю, що гідроізолювати підвал з середини буде банально дешевше.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Була така думка - прорити траншею від точки збору води, щоб вона стікала кудись подалі.

Але я банально не встиг це зробити до холодів. Зараз вже земля замерзла. Ну і там ще дерева з кущами ростуть. Це ще треба буде постаратися так порити той рів, щоб їх не зачепити...

Також боюся, що це не вирішить проблему на 100%.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Я от думаю, що якщо і замажу щілини в стінах, це може допомогти. Але залишиться найслабше місце - стик стіна-плита.

Можна було би спробувати гідроізолювати його Церезітом ЦР-66 чи подібним. Але він погаго себе показав. Я це вже проходив на даху. Він банально відстає від горизонтальної поверхні. Плюс тут тиск води буде напрямлений на його відривання.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Може, зі другою стіною - це таки перебір? І буде достатньо замазати чимось надійним щілини, прокласти по периметру бентонітовий шнур, а потім зробити машинну штукатурку кілька см товщиною?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Зазвичай найдешевша гідроізоляція це ззовні. Найменш ефективна (  читати ніколи не працює) з середини. Внутрішня стіна може спрацювати, оскільки для неї гідроізоляцію можна зробити ззовні. Але тоді варто робити і ще одні плиту підлоги, якщо під оригінальною плитою гідроізоляції нема. Цементні гідроізоляції типу cr66 використовують там де вона не може отримати тріщин. Це дуже вузьке коло застосування. Мої рекомендації: для економії коштів зверніться до професіоналів.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 час назад, Ihor Chumak сказал:

Гадаю, що гідроізолювати підвал з середини буде банально дешевше.

Но не эффективно.

Толку не будет. 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

43 хвилини тому, vovoronale сказав:

Внутрішня стіна може спрацювати, оскільки для неї гідроізоляцію можна зробити ззовні. Але тоді варто робити і ще одні плиту підлоги, якщо під оригінальною плитою гідроізоляції нема.

Не зовсім вас зрозумів. Ви про те, що якщо я зроблю цю додаткову стіну в середині, то її треба ще гідроізолювати з зовнішньої сторони, якою вона буде примикати до існуючої сторони? Не зовсім розумію як це зробити. Нанести на існуючу зараз стіну бітумну гідроізоляцію?

Так, другу плиту теж думав залити. Все відразу за 1 раз. Щоб була суцільна чаша.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Дуже сильно рекомендую заплатити інженерам по гідроізоляції для розробки рішення. Ви вже зробили купу помилок. Зробили підвал без гідроізоляції потім звели всю воду з ділянки в цей підвал своїми руками. 
Гідроізоляцію виконують з боку води, так щоб вода не попадала в конструкції. Окрім цього існують кристалоутворюючі  гідроізоляційні бетони. Є і купа інших варіантів. Технології реалізації відомі і відносно не складні для професійних виконавців. Але недостатньо прості щоб будь-який майстер знав як це зробити. Не експерементуйте, найміть інженерів.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Це основна робота, яку ви маєте зробити. Шукайте в Києві. Інженерам не потрібно бачити ваш обʼєкт в живу, вони 99% своєї роботи виконують в офісі без виїзду на обʼєкти. Зазвичай компанії, які займаються продажем професійної гідроізоляції мають в штаті інженерів, які постійно проходять навчання. Відома компанія по гідроізоляції усіх видів це шомбург. В відомих проектних організаціях завжди в штаті є спеціаліст, або контакти такого по гідроізоляції. Просіться до них на консультацію. Хороші інженери самозакохані і люблять коли до них ходять на консультації.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Є ще хороший варіант платних консультацій. На ютубі є декілька каналів, які професійно надають консультації. Часто навіть професійні інженери у них консультуються

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Сразу о гидроизоляции изнутри. Это целая индустрия, которую запустили в конце 80-х годов. Все работает и на этом зарабатывают, как на любом виде строительных работ. Желающие могут кликнуть на ссылку в моей подписи и посмотреть картинки из Мурзилки.

Игорь, работайте поэтапно. Для начала снимите слой ППС, как вы и планировали и оцените ситуацию. Места протечек будут видны. Если будете изолировать место примыкания стена-плита, то там не "просто помазать". Там нужно делать штробу и ее паковать безусадочным ремонтником с формированием галтели (выкружки) и уже потом наносить обмазку. См. картинку.

Но по любому, снимайте шкурку ППС и изучайте картину. Возможно пробему получится решить без фальшстены. 

IMG_20210719_170118.jpg

IMG_20210719_170023.jpg

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

20 минут назад, vovoronale сказал:

Є ще хороший варіант платних консультацій. На ютубі є декілька каналів, які професійно надають консультації. Часто навіть професійні інженери у них консультуються

А дайте ссылку(и). Интересно как это организовано за деньги.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Ви проплачуєте на картку гроші і далі по скайпу по відео звʼязку маєте від 15хв консультацій. Проектні рішення не надають, але відповідають на питання. Посилань давати не буду, але канали відомі і можна їх знайти. Є таких декілька, різних цінових категорій.

Змінено користувачем vovoronale
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

28 минут назад, vovoronale сказал:

В відомих проектних організаціях завжди в штаті є спеціаліст, або контакти такого по гідроізоляції. 

Немного не так. Там нет таких специалистов. Там есть шеф, к которому приходит представитель продавца гидроизоляции. И "настоятельно просит" закладывать в пректы именно его гидру. Если ему везет и ему дают добро (сошлись в цене), то проектировщик просто дает этой фирме-продавцу узлы, где нужно применить гидру. Тех.отдел продавца дает обратно "разрезы"  узлов со своей гидрой. 

Было время я заказывал технические карты по своим материалам, которые типа делал НИИСП. Там все просто : давай мне свои узлы, мы делаем альбом по ГОСТовской форме, подпишем и пропечатаем.  

 

 

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

5 минут назад, vovoronale сказал:

Ви проплачуєте на картку гроші і далі по скайпу по відео звʼязку маєте від 15хв консультацій. Проектні рішення не надають, але відповідають на питання. Посилань давати не буду, але канали відомі і можна їх знайти. Є таких декілька, різних цінових категорій.

Что вам мешает дать ссылку на "извенстный канал"? Или таких каналов просто нет? Еще и ценовые категории.... Я с удовольствием пообщался со спецом класса "элит".   

  • Хаха 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

19 хвилин тому, Propeller сказав:

Немного не так. Там нет таких специалистов. Там есть шеф, к которому приходит представитель продавца гидроизоляции. И "настоятельно просит" закладывать в пректы именно его гидру. Если ему везет и ему дают добро (сошлись в цене), то проектировщик просто дает этой фирме-продавцу узлы, где нужно применить гидру. Тех.отдел продавца дает обратно "разрезы"  узлов со своей гидрой. 

Было время я заказывал технические карты по своим материалам, которые типа делал НИИСП. Там все просто : давай мне свои узлы, мы делаем альбом по ГОСТовской форме, подпишем и пропечатаем.  

 

 

Сьогодні знайти спеціалістів по гідроізоляції складно. Але легко відрізнити спеціалістів від продавців. Достатньо просити гарантію на виконані роботи. Поротекло - ремонтуй за свої кошти. Звісно статутний фонд такої контори має мати декілка десятків мільйонів гривень, як мінімум і вартість робіт висока. Ось в таких організаціях можна найти спеців, і вони рекомендуватимуть свій продукт тільки тому що впевнені в ньому. 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

38 хвилин тому, Propeller сказав:

изолировать место примыкания стена-плита, то там не "просто помазать". Там нужно делать штробу и ее паковать безусадочным ремонтником с формированием галтели (выкружки)

Ну, так. Начитавшись і Інтернетах, я думав проштробити і запхати туди бентонітовий шнур. Чи ремонтний розчин працює краще?

І в різних темах згадуються оті кристалізуючі суміші. Оця ремонтна суміш має бути такою, щоб кристали потім росли і забивали щілини?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

22 хвилини тому, Propeller сказав:

Что вам мешает дать ссылку на "извенстный канал"? Или таких каналов просто нет? Еще и ценовые категории.... Я с удовольствием пообщался со спецом класса "элит".   

Пошукайте, я вірю ви розберетеся. І впевнений ви не розчаруєтеся.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...