90BCO Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 (змінено) 14 минут назад, volomoto сказал: ЗТ стає щораз менше прибутковим і систему в першу чергу треба дизайнити на компенсацію власного споживання... Тут я цілком згоден, але мені не зрозуміло оце: 46 минут назад, shneider_vova сказал: Для утилізації струму від панелей я планую поставити електротен в бойлер (2 кВт). Який повинен працювати, коли є струм з панелей (а не розряджати батарею чи вдень брати з мережі - бо зазвичай зараз я грію вночі по нічному тарифу) ...послухаю. Змінено 9 жовтня 2024 користувачем 90BCO Update Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
beavis Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 (змінено) 30 хвилин тому, 90BCO сказав: От, мені трохи не зрозуміло поняття "утилізація сонця", якщо ЗТ немає. Що тут мається на увазі ? Ну, припустимо - сонця навалом, усі АКБ вже заряджені, усі бойлери нагріто (ще вночі, по нічному тарифу)... То що куди хто намагається утілізувати і навіщо ? Якщо Ви загалом про утилізацію - то це спроба взяти з сонця все, що дозволяють панелі. Якщо все заряджене і нагріте, але все ще є бажання займатися утилізацією - то треба передивитись "графіки". Наприклад - не заряджати акуми повністю вночі, гріти додатковий бойлер якийсь, заряджати машину (якщо вона є і в цей час вдома). Ну і не самий дешевий варіант - збільшення ємності акумулятора інвертора. Наведу Вам свій приклад по рахункам від ДТЕК з початку літа: Червень - лічильник однотарифний, панелі ще не встановлені - рахунок ДТЕК 2700 грн Липень - лічильник однотарифний, панелі (3,5 квт) - 1400 грн Серпень - лічильник ДВОтарифний, панелі - 700 грн Вересень - лічильник ДВОтарифний, панелі - 480 грн Основне по утилізації - розряджений під ранок акум, зарядка машини після обіду. Але авто не завжди вдома в потрібний час, тому реальна утилізація сонця в місяць десь 90%. Змінено 9 жовтня 2024 користувачем beavis 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 3 минуты назад, 90BCO сказал: Шановний, як Ви ТЕН бойлера по DC плануєте комутувати ? Вночі, щоб дуги не було ? У вас багата фантазія )). Зазвичай це робота інвертора. Навряд чи Вова буде ТЕН прямо до панелей підключати. Нащо? 4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
90BCO Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 Только что, yurriy сказал: У вас багата фантазія )). Зазвичай це робота інвертора. Навряд чи Вова буде ТЕН прямо до панелей підключати. Нащо? Та да, я вже почав хвилюватись, тож і видалив свій допис 😱 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
shneider_vova Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 1) інвертор вже в коробці, чекаю встановлення. 3ф - це і дорожче, і голосніше. а це в мене топочна/кабінет. 2) при нагріві ГВС вночі - то до часу її реального встановлення вона встигає трохи охолонути. І хоча 250 літрів спасають ситуацію, можливість нагріти воду безпосередньо перед використанням - е великий плюс. Ну і як буде нагріватися від сонця - то навіщо вночі гріти за гроші від мережі? Я і панелі ставлю власне для того, щоб інвертор хоч якось відбивався. ну і +допомога енергосистемі 5 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
90BCO Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 5 минут назад, beavis сказал: Якщо Ви загалом про утилізацію - то це спроба взяти з сонця все, що дозволяють панелі. Дякую, дуже наглядно. Іншими словами : - після встановлення СЕС, ваше життя вже не буде звичним. 1 5 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 57 хвилин тому, shneider_vova сказав: 1) інвертор вже в коробці, чекаю встановлення. 3ф - це і дорожче, і голосніше. а це в мене топочна/кабінет. Якщо вже в коробці, то треба ставити, але 3ф дешевший, ніж 3х1ф в кінцевому результаті. Особливо велика різниця в ціні матеріалів для монтажу. Також власне споживання трьох 1ф інверторів більше, ніж одного 1ф. Також 3ф вміє вирівнювати навантаження по фазах і це допомагає мережі. Щодо гучності, то є моди для монтажу тиходіних зовнішніх вентиляторів, що шуму майже нема – www.thingiverse.com/thing:6180237 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 А 3ф с пассивным охлаждением существуют?) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 1 хвилину тому, ЯД сказав: А 3ф с пассивным охлаждением существуют?) В Деє нема, але в інших виробників є. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 В 3ф Деє дуже нефективно зроблелене примусове охолодження, бо коли вентилятори не працюють, то вони всеодно блокують природню конвекцію, а коли працюють, то обдувають тільки малу частину радіатора. Також відсутнє плавне регулювання обертів, що не додає до тишини. Мод з вентиляторами, який я кидав вище, практично виключає роботу штатних кулерів і при вартості десь 2–2.5к грн. – це просто незамінна річ тим, кому важлива тишина. 3 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 (змінено) 3 часа назад, shneider_vova сказал: Я правда, не знаю, як для трифазного інвертора - там 3 трансформатори струму йде, щоб всі три фази моніторити? Так. Я їх повісив на фази кабеля Grid. Нарешті перезбирав наново щити і підключив та навіть налаштував (як зміг) інвертор. Обрав Zero Export To CT і виставив 90% у всіх клітинах почасово за порадою пана yurriy. (Додавання галочек в стовпці Grid charge нічого не змінює - про це нижче.) Штатний мережевий кабель від інвертору схоже не зміг побачити бмс, хоча я не дуже на це розраховував. Виставив параметри дій інвертору в залежності від стану зарядженності батареї. Останній параметр (Restart) збільшував до 50% - це знову ні на що не вплинуло. А на що я хочу повпливати налаштуваннями? Та щоб клята батарея нарешті почала заряджатись. бо поки що інвертор чудово працює байпасом в режимі коли є мережа і не менш чудово працює ДБЖ в режимі без мережі, але вперто не бажає заряджати акб. Хоча б не розряджає її в режимі наявності мережі і то вже добре. Підкажіть що ще змінити в налаштуваннях щоб запустити процес заряджання акб. Тут хтось нещодавно мірявся версіями прошивки - в мене така: До речі екран смішний. По відео він доволі великий, а в житті напевно на моєму масті він був приблизно такого ж розміру) Змінено 9 жовтня 2024 користувачем Vikctor 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 11 минут назад, Vikctor сказал: що ще змінити в налаштуваннях щоб запустити процес заряджання акб. Поставити галочки у стовпці Grid charge все ж треба. Інвертор не миттєво реагує на зміни налаштувань, іноді пару хвилин чекати треба. І поки BMS не підключиться, інвертор може оцінювати тільки напругу на АКБ. Проценти не може. Тому в налаштуваннях акума треба вибрати ручний режим та виставити потрібні напруги. Тоді і у віконці на фото замість процентів з'являться вольти. 4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 21 минуту назад, yurriy сказал: Поставити галочки у стовпці Grid charge все ж треба. Інвертор не миттєво реагує на зміни налаштувань, іноді пару хвилин чекати треба. Галочки я ще перед минулим повідомленням встановив. Нічого не змінилося. 22 минуты назад, yurriy сказал: І поки BMS не підключиться, інвертор може оцінювати тільки напругу на АКБ. Проценти не може. Тому в налаштуваннях акума треба вибрати ручний режим та виставити потрібні напруги. Тоді і у віконці на фото замість процентів з'являться вольти. А де там таке? Ємність акб та потужність заряджання/розряджання я вручну прописав, але ручний режим з вольтами щось не знаходжу... В цьому меню нічого не треба налаштувати? І цей перемикач стосується тіки сонця і без панелей його не чипати? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 43 хвилини тому, Vikctor сказав: В цьому меню нічого не треба налаштувати? Якщо хочете від мережі заряджати, то треба поставити галочку Grid Charge. Без неї він тільки від сонця буде заряджати. 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 43 минуты назад, Vikctor сказал: В цьому меню нічого не треба налаштувати? Галочку у Grid Charge треба поставити, тоді будуть працювати цифри вище галочки. 45 минут назад, Vikctor сказал: І цей перемикач стосується тіки сонця і без панелей його не чипати? Так, тільки сонця. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 46 минут назад, Vikctor сказал: А де там таке? На сторінку вище є Use Batt V 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 1 час назад, volomoto сказал: Якщо хочете від мережі заряджати, то треба поставити галочку Grid Charge. Без неї він тільки від сонця буде заряджати. 1 час назад, yurriy сказал: Галочку у Grid Charge треба поставити, тоді будуть працювати цифри вище галочки. Нарешті завдяки вашим порадам запустилося заряджання!!! Дякую друзі. Форум сила. Причому якось так буденно без звуків чи сигналів якихось - тупо стрілочка на головному екрані побігла в бік батареї. І схоже потужність заряджання теж тут виставляється, бо я залишив обмеження в 40А, що встановлено за замовченням і на бмс показує 37,3А. А навіщо тоді max charge та max discharge, яки я вніс під battery capacity? Думав саме там обмежується потужність заряджання/розряджання... 1 час назад, yurriy сказал: На сторінку вище є Use Batt V Там я обрав Lithium. Треба змінити? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 8 минут назад, Vikctor сказал: Там я обрав Lithium. Треба змінити? Да, и следите в бмс за ячейками учитывая что это первый заряд в идеале делайте так как вам не нравится пошаговый заряд с последующей балансировкой и потом полнимайте напряжения заряда выше 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 31 минуту назад, Vikctor сказал: Там я обрав Lithium. Треба змінити? Так, цей режим обираємо, коли є зв'язок з BMS. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 3 часа назад, yurriy сказал: На сторінку вище є Use Batt V Обрав Use Batt V. Нове меню з показниками в ватах не з'явилося. Заряджання припинилося і навіть навпаки пішов підміс з батареї. Повернув назад. Раз все одно інвертер не бачить бмс вирішив прибрати комутаційний провід. Витягнув його з гнізда інвертора і десь через15-20 сек. почався переривчастий зум. Повернув назад - припинився. Спробував ще раз - те саме. Не розумію - вони (інвертор з акб) не спілкуються, але шнурок повинен бути в потрібному гнізді... Навіть якщо припустити, що бмс бачить інвертор, то сигналізує про відсутність з'єднання чомусь саме інвертор. В налаштуваннях бмс я обрав протокол спілкування для CAN роз'єма 02 - це протокол пілонтеч. В інверторі вірогідно за замовченням для Lithium стоїть 00 (на фото нижче). Думаю встановлю теж 02 чи 2 - може порозуміються))) Ні - знов почався переривчастий сигнал і висвітився код помилки. Повернув назад. Пару годин батарея позаряджалась та припинила. Причини зупинки опишу в підходящей для цього темі, але факт в тому що якось інвертор зрозумів що слід припинити заряджання. В інверторі єдине що я налаштовував стосовно стелі заряду - це оті погодинні показники стану акб до 90%. В бмс зроблено в рази більше налаштувань і теоретично це саме вона могла дати команду інвертору зупинитися. П.С.: в якийсь темі обговорювали чи не надто голосно шумить 3-фазний деє. Я ще не в курсі чи змінюється шум від інвертору в залежності від режиму работи, але якщо він сталий, то у порівнянні з 3кВт однофазним мастом - він безшумний. Бо той на піку так завиває, що деє і близько не дотягує. І то через зачинені дверцята котельні нікому в родині не заважає. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 А нагрівається він крутіше маста в рази. Такий собі великий радіатор. Тепла підлога в котельні схоже буде зайва - закручу витратометри на колекторі внуль. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 17 минут назад, Vikctor сказал: Обрав Use Batt V. Нове меню з показниками в ватах не з'явилося. Не в ватах, в вольтах. Про цей режим тільки теоретично знаю що він є. Практики не маю. У мене батарея Deye, тому режим налаштування - увімкнув і забув. Так що тобі цю науку треба буде пройти )). Але більш вірний шлях - потоваришувати BMS з інвертором. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 11 минут назад, yurriy сказал: Але більш вірний шлях - потоваришувати BMS з інвертором. Так. Замовлю шнур з потрібною разпіновкою. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 1 година тому, Vikctor сказав: В налаштуваннях бмс я обрав протокол спілкування для CAN роз'єма 02 - це протокол пілонтеч. В інверторі вірогідно за замовченням для Lithium стоїть 00 (на фото нижче). Думаю встановлю теж 02 чи 2 - може порозуміються))) Ні - знов почався переривчастий сигнал і висвітився код помилки. Повернув назад. На головному екрані клікніть на батарею, а потім в нижньому правому кутку на сектор Li BMS. Тоді сфотографуйте цей скрін і викладіть сюди. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Gitan Опубліковано: 9 жовтня 2024 Поділитись Опубліковано: 9 жовтня 2024 9 часов назад, shneider_vova сказал: при вимиканні ввідного автомата Якщо нема мережі, то інвертор не зможе живити споживачів за входом в інвертор, бо йому потібно сінхронізуватись з мережею. В протилежному випадку він би живив вулицю, якщо вмикнути ввідний автомат Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз