Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Апгрейд отмостки дома

serjik_007

Рекомендовані повідомлення

1 час назад, serjik_007 сказал:

Тобто треба закрити незакритий контур утеплення будинку знизу, але так, щоб не розбивати бетонну відмостку.

Так не получится.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

21 час назад, serjik_007 сказал:

тріщини штукатурки фасаду пішли внаслідок морозного пучення грунту, бо фундамент та/або відмостка не утеплені. + в місце стику відмостки з фундаментом натягується волога, від якої і розсипається штукатурка. ну і мороз потрапив до грунту і підняв його, а на ньому одразу стоїть пінопласт, який і припідняло.

В 08.04.2026 в 07:33, DimaF сказал:

То что пошли трещины по фасаду, возможно какой то конструктивный просчет

Так, не можна, щоб ПП фасаду торкалися відмостки/бруківки :

"...Висота поклейки пінопласту (ПП) або екструдованого пінополістиролу (ЕППС) відносно відмостки залежить від того, яку частину будівлі ви утеплюєте — цоколь чи фасад.

Мінімальна висота від землі/відмостки: Утеплювач фасаду (пінопласт) рекомендується підіймати на висоту не менше 300 мм від рівня відмостки. Це необхідно, щоб захистити матеріал від бризок брудної води під час дощу;талого снігу, який накопичується взимку;механічних пошкоджень біля основи будинку.

Утеплення цоколя: Нижню частину стіни (цоколь), яка контактує з відмосткою або знаходиться нижче її рівня, утеплюють не пінопластом, а ЕППС (екструдованим пінополістиролом), оскільки він вологостійкий. Його зазвичай клеять з заглибленням у ґрунт або впритул до основи відмостки.

Деформаційний шов: Між вертикальним утеплювачем цоколя та горизонтальною відмосткою обов'язково залишають невеликий проміжок (термошов), який заповнюють герметиком або демпферною стрічкою. Це запобігає руйнуванню оздоблення при сезонних рухах ґрунту..."

• Лайк 1
Посилання на коментар

07.04.2026 в 15:23, serjik_007 сказав:

Реанімую тему.Після цієї зими стрельнула штукатурка нижньої частини фасаду майже по всьому периметру будинку. Таке враження що морозне пучіння грунту припідняло відмостку в фасад дав тріщини. 

Згодна з попереднім дописувачем. Неутеплена відмостка піднімається і тисне на утеплювач стіни, підриваючи штукатурку.        

Швидше за все, проблема з'явилася після того, як Ви запінили деформаційний шов внизу між відмосткою і утеплювачем.

Я думаю, у Вашій ситуації могло б допомогти, якби Ви зрізали болгаркою 40 мм утеплювача знизу по периметру будинку, зробивши деформаційний шов між відмосткою/відсівом та утеплювачем. У цей шов треба вставити джгут ущільнювальний 60 мм (має входити з зусиллям). Якщо шов глибокий - два джгута. Зверху на джгут нанести поліуритановий герметик.  Взимку відмостка буде підніматися, джгут та герметик будуть стискатися, не передаючи напруження на утеплювач.

image.png.61a8feaa3ad86cff7f4f5697ef81062a.png

Жгут уплотнительный ППЕ 60мм

Змінено користувачем nata1
  • Лайк 1
Посилання на коментар

А чи правильно я намалював пиріг утепленого вузла цоколь/відмостка?

При тому, що бетонна відмостка вже залита і її розбивати не буду.

мене цікавить саме укладення пінополістиролу у вигляді букви L. Чи можна горизонтальний лист жорстко стикувати з вертикальним листом? Чи не підніме цей вузол морозне пучіння грунту?

чи по технології треба між вертикальним листом полістиролу і горизонтальним теж робити деформаційний шов?

image.jpg

Посилання на коментар

8 хвилин тому, serjik_007 сказав:

чи по технології треба між вертикальним листом полістиролу і горизонтальним теж робити деформаційний шов

я думаю, якщо Ви цього не зробите, то через декілька років будете знову переробляти, бо якщо при сильних морозах грунт під бетоном відмостки замерзне, то вертикальний ЕППС попідриває

Посилання на коментар

А чого грунт під відмосткою має замерзнути, якщо він захищений горизонтальним листом пінополістиролу?

Посилання на коментар

2 хвилини тому, serjik_007 сказав:

А чого грунт під відмосткою має замерзнути, якщо він захищений горизонтальним листом пінополістиролу?

ну тому-що еппс не є джерелом тепла, він лише теплоізолятор, який сповільнює віддачу тепла грунтом, і це вже питання термодинаміки, якщо при певній температурі навколишнього середовища кількості тепла, яке віддає будинок через фундамент буде достатньо, щоб компенсувати швидкість віддачі тепла від грунту в атмосферу і рівноважна температура буде плюсова, тоді не замерзне

Посилання на коментар

Тобто, якщо я правильно зрозумів, то між вертикальним і горизонтальним листами пінополістиролу потрібен також деформаційний шов (ущільнювальний джгут)?

тоді виходить, що в цьому місці контур утеплення «фундамент/відмостка» буде не закритий і буде промерзати фундамент, вірно?

Посилання на коментар

4 хвилини тому, serjik_007 сказав:

Тобто, якщо я правильно зрозумів, то між вертикальним і горизонтальним листами пінополістиролу потрібен також деформаційний шов (ущільнювальний джгут)?

я би особисто робив так

Посилання на коментар

Ну і ще нюанс, якщо цей весь вузол такий, як в Вас на малюнку, рано чи пізно Ви стикнетеся з замоканням стін, бо вже зараз на малюнку рівень відмостки дорівнює рівню фундаменту, а плюс ЕППС і бруківка ще добавлять 10 см, в район отих всіх ущільнючих шнурів буде потрапляти вода і рано чи пізно вона проникне всередину, поверх гідроізоляції і намочить Вам стіну.  

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...