Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

СЕС

Oksana Boiko

Рекомендовані повідомлення

52 минуты назад, volomoto сказал:

Я розумію що ви про свій інвертор, але це не відповідає на питання перевантаження.

Панелі не є навантаженням для інвертора, тому неможливо перевантажити інвертор панелями.

Тобто генерацію вище номиналу інвертору він просто відріже?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

2 хвилини тому, Vikctor сказав:

Тобто генерацію вище номиналу інвертору він просто відріже?

Звичайно. Головне не перевищувати макс. напругу та макс. струм КЗ мппт

• Лайк 4
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

21 годину тому, volomoto сказав:

Звичайно. Головне не перевищувати макс. напругу та макс. струм КЗ мппт

З напругою вірно і зрозуміло. А що є "макс. струм КЗ мппт", якщо панелі не є навантаженням для інвертора? :) 

То, мабуть, таки параметр самих батарей. А от питання чи обмежить інвертор макс струм, якщо панелі можуть більше (якщо замісь панелей АКБ підключити) - все ще відкрите... Бо одні кажуть, що обмежить і з АКБ працює а інші кажуть, що згорить раніше чи пізніше...

Посилання на коментар

2 години тому, porterlv сказав:

А що є "макс. струм КЗ мппт", якщо панелі не є навантаженням для інвертора? :) 

Ну так інвертор є навантаженням для панелей, а не навпаки. Хіба не так? :)

То, мабуть, таки параметр самих батарей.

Звичайно що це макс. струм КЗ панелей, які підключені до МППТ, просто то довго вимовляти, тому всі кажуть струм КЗ мппт.

А от питання чи обмежить інвертор макс струм, якщо панелі можуть більше (якщо замісь панелей АКБ підключити) - все ще відкрите... Бо одні кажуть, що обмежить і з АКБ працює а інші кажуть, що згорить раніше чи пізніше...

Я серед тих, хто каже що згорить, але експериментально перевіряти не буду, ну хіба хтось мені пришле інвертор для експериментів :) 

Якщо виробник чітко не каже, що можлива робота від батарей, але вказує отой макс. струм КЗ панелей, то я не буду туди підключати нічого, що буде видавати більший струм.

• Лайк 4
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

05.04.2025 в 23:26, МакДо сказав:

Звісно тут все враховано, адже мав багато консультацій з сертифікованим інженером, порад якого тут майже всі чекають і дослуховуються.

Мені здається, чи інвертор багато часу буде працювати на максимальній потужності? Чи не вкоротить йому віку такий режим? 

• Лайк 1
Посилання на коментар

12 хвилин тому, razzil сказав:

Мені здається, чи інвертор багато часу буде працювати на максимальній потужності? Чи не вкоротить йому віку такий режим? 

Схід 7кВт, південь 6кВт, захід 7кВт.

Південь виходить в пік близько 13:00. В цей час світило буде потрапляти на східне поле далеко не перпендикулярно, не кажучи вже про захід. Тому на всю потужність комбінацій схід-південь або південь-захід навряд чи довго працюватимуть. Тобто 13кВт генерації не очікую довго отримувати. Інвертор дозволяє гарантовано генерувати 15кВт, можливо може й більше. Сертифікований інженер прорахував геть все, навіть тінь від димаря, що в обід починає затіняти східне поле.

Можливо я не правий. 

• Лайк 2
Посилання на коментар

27 минут назад, МакДо сказал:

Схід 7кВт, південь 6кВт, захід 7кВт.

Південь виходить в пік близько 13:00. В цей час світило буде потрапляти на східне поле далеко не перпендикулярно, не кажучи вже про захід. Тому на всю потужність комбінацій схід-південь або південь-захід навряд чи довго працюватимуть. Тобто 13кВт генерації не очікую довго отримувати. Інвертор дозволяє гарантовано генерувати 15кВт, можливо може й більше. Сертифікований інженер прорахував геть все, навіть тінь від димаря, що в обід починає затіняти східне поле.

Можливо я не правий. 

Я не задля спору. Власні спостереження. В мене поля на північний схід та південний захід на протилежних скатах. І навіть взимку буває якийсь відрізок, коли вони працюють одночасно. Зараз цей відрізок кілька годин. Влітку буде більше половини загального часу генерації. Тобто у вас гарантовано будуть проміжки, коли працюватимуть всі три поля.

• Лайк 1
Посилання на коментар

42 хвилини тому, Vikctor сказав:

Я не задля спору. Власні спостереження. В мене поля на північний схід та південний захід на протилежних скатах. І навіть взимку буває якийсь відрізок, коли вони працюють одночасно. Зараз цей відрізок кілька годин. Влітку буде більше половини загального часу генерації. Тобто у вас гарантовано будуть проміжки, коли працюватимуть всі три поля.

У вас поля підключені до PV1 та до PV2?

Посилання на коментар

17 минут назад, МакДо сказал:

У вас поля підключені до PV1 та до PV2?

Спочатку так, але потім Дмитро razzil підказав, що в нього взимку приєднання обох полів до PV1 збільшило генерацію. Тому теж так зробив. Наразі вже думаю знов розділити на період високой генерації, але немає двох сонячних днів для адекватного порівняння.

• Лайк 1
Посилання на коментар

2 години тому, razzil сказав:

Не багато, а макс. 2-3 години на день, коли є пряме сонце, але така доля інверторів, які працюють на ЗТ. Якщо буде адекватне охолодження, то нічого інвертору не буде, бо він спроектований довготривало працювати при своїй номінальній потужності, тобто видаючи 12 кВт по АС.

• Лайк 5
Посилання на коментар

1 година тому, Vikctor сказав:

І навіть взимку буває якийсь відрізок, коли вони працюють одночасно. Зараз цей відрізок кілька годин.

Вони працюють одночасно, але вони не працюють одночасно на максимумі. В наших широтах при найвищому сонці, тобто вздовж коника, кожне з полів не видасть більше 80%, якщо кут даху 30-35 градусів. Типово це 75%, тому у випадку @МакДо це буде не більше 11 кВт на PV1.

Змінено користувачем volomoto
  • Лайк 3
Посилання на коментар

6 хвилин тому, volomoto сказав:

Вони працюють одночасно, але вони не працюють одночасно на максимумі. В наших широтах при найвищому сонці, тобто вздовж коника, кожне з полів не видасть більше 80%, якщо кут даху 30-35 градусів. Типово це 75%, тому у випадку @МакДо це буде не більше 11 кВт на PV1.

А ще інвертор урізає генерацію, коли Max sell power 12000w, а АКБ до обіду вже заряджена, газон политий, їжа приготовлена. @Vikctor, тут також враховувалися питання зимньої генерації. Але діалог цікавий :) 

• Лайк 2
Посилання на коментар

15 хвилин тому, volomoto сказав:

Якщо буде адекватне охолодження, то нічого інвертору не буде

Так, інвертор у підвалі. Зараз температура АКБ 17 градусів. Влітку підвал не міг прогрітися з цілими днями відкритими дверям та вікнами. Максимум було 20 градусів.

• Лайк 2
Посилання на коментар

А чи безпечно збільшувати max sell power? В себе вже зловив момент, коли генерація вперлася в 12кВт, то підняв до 13.

upd: вибачаюсь, не помітив що це загальна тема, а не по Deye

Змінено користувачем razzil
Посилання на коментар

4 години тому, razzil сказав:

А чи безпечно збільшувати max sell power? В себе вже зловив момент, коли генерація вперлася в 12кВт, то підняв до 13.

upd: вибачаюсь, не помітив що це загальна тема, а не по Deye

Діма, вам вдалося впихнути в мережу більше 12кВт?

Посилання на коментар

14 хвилин тому, МакДо сказав:

Діма, вам вдалося впихнути в мережу більше 12кВт?

Саме за мережу не впевнений, але загальна генерація сьогодні наприклад стрибала вище 12кВт. В мережу віддавалося біля 11 в цей момент.

Це я поставив max sell power на 15. До цього загальна генерація не перевищувала 12кВт.

image.thumb.png.7912f1783fe3b6fd36f96d85ee16c451.png

Змінено користувачем razzil
Посилання на коментар

21 хвилину тому, razzil сказав:

Це я поставив max sell power на 15. До цього загальна генерація не перевищувала 12кВт.

Max sell power чи Max solar power?

Інвертору потрібно брати від сонця десь 12.5 кВт щоб видавати 12 кВт по АС.

Посилання на коментар

08.04.2025 в 12:25, razzil сказав:

Саме за мережу не впевнений

Спробував продати АКБ, щоб перевірити. Як бачимо, дійсно, по АС він не може впихнути більше за 12кВт. Розряд АКБ 200А.

IMG_3650.jpeg

camphoto_1254324197.jpeg

IMG_3652.jpeg

• Лайк 3
Посилання на коментар

Подскажите, в чем может быть проблема по 4-му стрингу ? Когда отключаю разъем от MPPT контроллера, напряжение падает потихоньку до нуля, т.е. цепь замкнута. Почему малое напряжение ?

Screenshot 2025-04-14 111314.jpg

Посилання на коментар

Отвечу сам на свой вопрос. Сработал предохранитель с защитном щите, горит красненьким. Вот только странно, предохранитель на 32А 1000V а у меня до 400V и до 15А. Видимо брак.

Посилання на коментар

И еще вопрос. В чем недостаток последовательно-паралельного подключения солнечных панелей ? В данный момент у меня 4-й стринг имеет такую схему подключения (крыша квадратная, и расположение в три стороны) - три панели направленные на восток подключены параллельно к трем панелям, направленным на запад, и последовательно подключены к четырем панелям, направленным на юг. Получается как бы 7 панелей в стринге (3=3)+4, что не выходит за ограничения по входу MPPT контроллера. Но вот начинается тепло, и напряжение на 4-м стринге ниже чем у всех трех остальных стрингов по 7 панелей, которые направлены на разные стороны света. Теоретически можно разобрать параллельное подключение 4-го стринга и по одной панели добавить в первые три стринга и подобраться под ограничение 450В по входу MPPT, а 4-й сделать все последовательно на три стороны света, или же оставить как есть ?

Screenshot 2025-04-14 125725.jpg

Змінено користувачем pavel_555
Посилання на коментар

Колеги, в кого є ідеї як організувати заземлення сонячних панелей на даху? :) 

Придбав монтажний профіль, анодований алюміній. Ще до купівлю профілю замовив з Алі шиповані підкладні пластинки. Сподівався все пройде без пригод.

Але, виявилося, що мені продали профіль типу Жук :) і ті підкладні пластини не підходять. Банально немає поличок, щоб та пластинка врізалася. Пробував різні танці і комбінації з пластинками, але ніяк. Невже доведеться заземляти панелі через спеціальні отвори в рамі за допомогою кабелю? :( 

image.thumb.png.2af42512844e4f392da965fe3e2d8aca.pngimage.thumb.png.4d21bfaa446758a60a9c5a84a08ac1e7.pngimage.thumb.png.2baa6202b2a14387a670d8af617d10b0.png

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

4 хвилини тому, newbee2020 сказав:

а навіщо? заземляється ота приблуда із комбо боксу, а корпус я би не ризикував.

Того вимагає технологія. Маю вже двох знайомих у яких дах під легенькою напругою) І… обидва вирішили заземляти :) 

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...