Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Home Assistant Накопичення досвіду

mib

Рекомендовані повідомлення

Тільки що, standov сказав:

в мене теж розжиг газкотла вирубає

цікаво. у мене і до котла від єсп півметра) все проти того розміщення))

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 минуту назад, beavis сказал:

цікаво. у мене і до котла від єсп півметра) все проти того розміщення))

півметра думаю нормально, в мене воно прям в котлі було всередині :)

• Лайк 1
Посилання на коментар

21 годину тому, standov сказав:

есп чутлива до перешкод і має "трошки" альтернативну реалізацію вотчдога, є багато кейсів коли перешкодою вибиває радіочастину есп (вона відвалюється але не переподключається) але вотчдог вважає що все нормально і допомагає лише ребут по живленню. Дея, як будь який інвертор, в момент генерації синусоїди може давати суттєві перешкоди, спробуйте відсунути есп від деї. В тасмоті є текст де вони радять в таких проблемах "спробувати інший модуль"(с).

В мене на диво дуже стабільно працює есп32, яка є адаптером між віктронівським шунтом та інвертором Деє. Єсп стоїться прямо під інвертором якраз де проходять всі кабелі і де висить рідний вай-фай свисток інвертора. За більше року часу проблеми були тільки із живленням, яке я коряво зробив, але не було жодних проблем з вайфаєм чи іншою роботою чіпа.

Посилання на коментар

22 години тому, beavis сказав:

пару годин тому взяв другу єсп на ch340c, зараз все на неї закинув і буду наблюдати

За добу жодного разу не відключилось. Чи той модуль був бракований, чи тут чіп якось по іншому працює з цією проблемою. Час покаже.

Посилання на коментар

3 часа назад, volomoto сказал:

есп32

в 32 багато дитячих болячек пофіксили, вони постабільніші по відгукам на софтовому рівні, основний шлак у 8266. ну і плюс як пощастить )

Посилання на коментар

З часу ночі посипалось (вішав розумну розетку для перезавантаження, так і слідкувати простіше). І я поняття не маю чим ця ніч відрізняється від попередньої доби. Буду думати як його відсунути кудись, побачу чи допоможе...

103571815_.thumb.png.ff18097cabc61944e3b7ef4e18d423b5.png

Посилання на коментар

Ну не знаю... в мене ESP32 стоять в боксі управління вентиляцією, де напхані всі дроти в купу (і 220В, і 24В/5В, і датчики різні) і деяке обладнання яке точно створює шуми, при цьому ESP32 працюють без збоїв. Буває при перепрошивці інколи може не з першого разу підключитися до wi-fi, але через пару секунд підключається. А в звичайному режимі збоїв в роботі самої ESP32 не помічено.

• Лайк 1
Посилання на коментар

8 часов назад, beavis сказал:

З часу ночі посипалось (вішав розумну розетку для перезавантаження, так і слідкувати простіше). І я поняття не маю чим ця ніч відрізняється від попередньої доби. Буду думати як його відсунути кудись, побачу чи допоможе...

103571815_.thumb.png.ff18097cabc61944e3b7ef4e18d423b5.png

Можу вставити свої, невеличкі, три копійки в дискусію по стабільності ESP32/ESP8286 і не тільки - просто ділюсь досвідом.

В моєму кейсі розумного будинку, наразі, експлуатується 68 шт. різних пристоїв на ESP.
Приблизно половина з них, це перешиті, прямо "з коробки" в ESPhome, "фабричні" Sonoff (дімери/реле і інше). До деяких Sonoff допаяні додаткові датчики. Усі інші - це різноманітні кастомні рішення.
Для найбільш критичних застосувать (управління опаленням, електропостачанням, водопостачанням, безпека та інше) застосовуються ESP модулі з Ethernet під RJ45 на борту (www.aliexpress.com/item/1005007637656362.html). Таких пристроїв 10 шт.
Використання ESP з RJ45 зроблено свідомо, через "професійну деформацію" яка пов'язана з 30-ти річним стажем роботи в IT. Останніх років 10 це побудова та експлуатація корпоративних мереж та IT інфрастуктур.

За 4 роки експлуатації якихось значних, не вирішувальних, траблів в моїх кейсах не зафіксовано.
Що було:
 - 2 випадки коли були "криві" і нестабільні модулі ESP закуплені в одній "партії", і ці трабли були вирішені банальною, прямою заміною модулів з іншої партії.
 - у деяких реле Sonoff MiniR2 (ESP8286), на четвертому році експлуатації, почала "надуватися" ємность яка є всередині модулів в ланцюгу живлення (470µF x 16V). Вона там трохи "дешманьська" - купив жменю полімерних електролітів LowESR 105°C SAMWHA - та по ходу перепаюю як виходять з ладу.
На сьогодні це 3 різні реле.
 - 2 випадки "кривих" БП живлення "а-ля" USB зарядки 5V для телефонів. Заміна на нормальне живлення (зараз в кастомних рішеннях використовую виключно Hi-Link HLK-5M05 - arduino.ua/prod6602-modyl-jivlennya-hlk-5m05-220v-5v-5vt) стабілізували роботу ESP.
Оце і всі "хардварні" трабли з ESP, з якими я стикався за 4 роки, з більш чим півсотнею модулів.

Тепер програмна частина і WiFi.
В останніх версіях (десь вже більше року) ESPhome, в частині WiFi, профіксили майже весь стек WiFi для ESP32/ESP8286. В Pull requests проекту, стосовно проблем з WiFi для ESP32/ESP8286 майже тихо. В changelog версій (github.com/esphome/esphome/releases), також, стосовно fix/bugfix WiFi, останній рік (для ESP32/ESP8286) - тиша.

Наразі, як і було з самого початку, з WiFi підключенням ESP все стабільно. Домашня мережа, в WiFi частині, побудована на обладнанні Mikrotik. Її "тримають" 6шт. AP Mikrotik RBcAPGi-5acD2nD під керуванням CAPsMAN на RB3011UiAS. WiFi мережа з IoT пристроями розумного будинку ізольована від "світу", і її "напряму бачить" (вона в окремому VLAN) тільки один з віртуальних інтерфейсів HA, який "крутиться" на VM у Proxmox.
Ця WiFi мережа використовує найбільш "вільні" номери каналів 2.4Mhz (з урахуванням досить не малих 2-х мереж Zigbee 2.4Mhz - зараз це >100 пристроїв) які є в моїй локації. Інші WiFi ("домашня" і гостьова) працюють на інших каналах, і в своїх VLAN (знов "професійна деформація").
Правда "домашня" мережа WiFi зараз працює, виключно, на частоті 5Mhz, а пару каналів 2.4Mhz "віддав" під гостьову WiFi.
Звичайно перед розподіленням каналів (частоти 2.4Mhz) пройшовся з "аналізатором" (звичайний телефон на Android + app WiFiAnalyzer) по дому та "накидав" план розміщення AP, частот зважаючи на рівні співвідношення сигнал/шум на каналах.
Уся ця "кухня" моніториться Zabbix-ом, і в разі коли десь в IoT сегменті виникають трабли (Drops/Error/Reconnect/Collision та інше), Zabbix одразу маякує мені в Email та Telegramm.
Навіть з моїм, як ви бачите, трохи "параноїдальним" (як для домашньої мережі підходом) можу констатувати - все біль ніж стабільно.
Прямо зараз до WiFi мереж мого будинку доєднано 102 пристрої - фото додаю 

P.S.
На цьому форумі, в іншій гілці, я писав про свою реалізацію інтеграції HA і Deye:

На доданому фото видно розміщення "коробочки" з модулем ESP32 з "об'язкою" RS-485 та 2хCAN. Усе прямо під інвертором, в ~5-ти сантиметрах від WiFi антени логгера Deye - з серпня це рішення стабільно працює, без жодного "відвалу". ESP32 доєднано до мережі по WiFi, оскільки на момент реалізації "в тумбочці" закінчились WT32-ETH01 а кортіло дуже сильно. В подальшому скоріш за все заміню на WT32-ETH01 коли "доїдуть" бо рахую, що мойому випадку, ESS система (інвертор+панелі+батареї) є частиною критичної інфраструктури дому.

mwifi.jpg

Змінено користувачем xkansler
  • Лайк 4
  • Дякую 3
Посилання на коментар

21 хвилину тому, xkansler сказав:

Домашня мережа, в WiFi частині, побудована на обладнанні Mikrotik

Чи є якась вірогідність, що проблема у мене в роутері? Xiaomi. До цього явних проблем не наблюдав. Та і півтори доби якось воно працювало стабільно... От саме через ці півтори доби без глюків я і не можу ні за шо зачепитись, щоб зрозуміти звідки ноги ростуть. Сьогодні відпадає то кожних 5 хв, то раз на 2 години. Ніякої системи.

Змінено користувачем beavis
Посилання на коментар

12 минут назад, beavis сказал:

Чи є якась вірогідність, що проблема у мене в роутері? Xiaomi. До цього явних проблем не наблюдав. Та і півтори доби якось воно працювало стабільно... От саме через ці півтори доби без глюків я і не можу ні за шо зачепитись, щоб зрозуміти звідки ноги ростуть.

Тут досить важко, без додаткової статистичної інформації по WiFi мережі, щось кваліфіковано та достовірно рекомендувати.
Пристрої Xiaomi мені не знайомі в користуванні, але як я розумію детального логування та притомного моніторінгу там нема.
Точніше він є, на рівні ядра Linux на якому і побудована прошивка Xiaomi (як і усіх інших), але це обладннаня для "домогосподарок", а їм за задумом виробника це не потрібно. Хоча я можливо і помиляюсь стосовно Xiaomi.
Якщо там є пристойне логуваня то я насамперед уважно подивився на нього, відфільтрувавши log по MAC/IP вашої ESP.
Також можна спробувати замінити блок живлення на щось гарантовано якісне - стабільне, без просадок і викидів шуму та гармонік в 5V

• Лайк 1
Посилання на коментар

26 хвилин тому, xkansler сказав:

Якщо там є пристойне логуваня

Не знайшов такого на роутері, на жаль

26 хвилин тому, xkansler сказав:

Також можна спробувати замінити блок живлення на щось гарантовано якісне - стабільне, без просадок і викидів шуму та гармонік в 5V

Блок живлення замінив щойно ще не прочитавши цю рекомендацію) Не знаю щодо якості самого блоку, але він потужніший за попередній, може там в середині щось і відрізняється.

Посилання на коментар

37 минут назад, beavis сказал:

Не знайшов такого на роутері, на жаль

Блок живлення замінив щойно ще не прочитавши цю рекомендацію) Не знаю щодо якості самого блоку, але він потужніший за попередній, може там в середині щось і відрізняється.

Від блоку живлення великої потужності для живлення ESP не потрібно - для "голої" ESP32 5W абсолютно достатньо (це майже двократний запас).
Від блоку живлення важливо отримати "красиві" 5V, як я писав - "стабільне, без просадок і викидів, шуму та гармонік"

P.S.
Ще що приходить в голову, зважаючи на досвід. В прошивках "побутових" роутерів часто реалізують TCP/IP стек не слідуючи на 100% вимогам IEEE.
З чим стикався сам - були випадки (у друзів/знайомих) коли в мережі були пристрої яким призначали статичні IP, при цьому адреси які були статично прописані "попадали" в пул адрес які були виділені для DHCP. В таких випадках, в мережах, побудованих на "побутових" роутерах починаються "дивні речі" - по суті поведінка така:
Пристрій з статичною адресою підключений і "тримає" неактивні сессії TCP/IP, в цей час DHCP надає по запиту пристрою що підключається, адресу яка "зайнята статикою" і цей пристрій її приймає. Після цього в мережі "співїснують" два пристрої які "бодаються" за один і тойже IP - то відвалюються то з'являються то один то інший девайс. В сімействі стандартів IEEE 802.X це все передбачено і є чіткі регламенти та правила як цього уникнути - але китайці не завжди їх реалізують (ні на програмному ні на аппаратному рівні).
Спробуйте відключити живлення ESP та спроскануйте свою мережу (наприклад Nmap). Потім "зашийте" в ESP, достовірно вільну, статичну адресу яка не входисть в пул DHCP адрес. Для прикладу фрагмунт коду YAML для ESPhome який за це відповідає:

wifi:
  ssid: !secret wifi_ssid    # ваша wifi мережа
  password: !secret wifi_password    # пароль до неї
  fast_connect: true
  manual_ip:
    static_ip: 192.168.10.98     # ваша достовірно вільна IP
    gateway: 192.168.10.1     # IP вашого роутера
    subnet: 255.255.255.0    # маска мережі
    dns1: 192.168.10.1       # адреса DNS

• Лайк 5
Посилання на коментар

@beavisя исследований не проводил, все методом научного тыка, был у меня роутер tenda самый бюджетный, аля 500 грн в ашане в корзинке

Так вот у меня не стабилтно работали sonoff я сдвинул канал в самый край поставив 13 и выставил 20 мегагерц, даже самые удаленные мигать перестали

На днях поменял роутер, на netis тоже из бюджетной серии но уже с гигабитным езернетом, так вот сонофы опять начали мигать, и тут я вспомнил про 13й канал :-) Сутки уже не мигают

Вдруг поможет

• Лайк 2
Посилання на коментар

11 минут назад, beavis сказал:

змінив на 13 з 6го, дякую, понаблюдаю

"Хворі - не займайтесь самолікуванням!"😄
Цей велосипед вже давно винайшли і назвається він аналіз!
Ставте на звичайний андроїд смарт (певен що iOS таке теж є) будь який з додатків аналізу WiFi мереж (їх є вагон). Для прикладу - play.google.com/store/apps/details/WiFiAnalyzer_open_source?id=com.vrem.wifianalyzer&hl=uk, і буде вам щастя

Цей додаток вам розгорнуто покаже що з каналами в вашій локації. Наскільки який завантажено, рівні сигналів, співвідношення сигнал/шум та ще й надасть рекомендації стосовно того які канали бажано використовувати в вашій локації.

• Лайк 1
Посилання на коментар

1 хвилину тому, xkansler сказав:

"Хворі - не займайтесь самолікуванням!"😄
Цей велосипед вже давно винайшли і назвається він аналіз!
Ставте на звичайний андроїд смарт (певен що iOS таке теж є) будь який з додатків аналізу WiFi мереж (їх є вагон). Для прикладу - play.google.com/store/apps/details/WiFiAnalyzer_open_source?id=com.vrem.wifianalyzer&hl=uk, і буде вам щастя

Цей додаток вам розгорнуто покаже що з каналами в вашій локації. Наскільки який завантажено, рівні сигналів, співвідношення сигнал/шум та ще й надасть рекомендації стосовно того які канали бажано використовувати в вашій локації.

Це зробив ще при перших відпаданнях) Не допомогло) Як і зміна на 13й канал і інший блок живлення :(

Ше спробую глянути шо там з DHCP

• Сумно 1
Посилання на коментар

17 минут назад, beavis сказал:

Це зробив ще при перших відпаданнях) Не допомогло) Як і зміна на 13й канал і інший блок живлення :(

Ше спробую глянути шо там з DHCP

Ще є варіант спробувати відслідкувати на стороні ESP що там з WiFi за допомогою вбудованого ESPhome логгінга:
Код YAML:

logger:
  level: VERY_VERBOSE

Скомпілюйте та "закиньте" в ESP. Після старту ESP в лог "посипеться" дуже детальна інфа. Не закрівайте це "вікно".
Інфи буде дуже багато. Як відвалиться ESP, клікаєте "Download Logs" і тоді файл "в студію"

• Лайк 3
Посилання на коментар

44 минуты назад, xkansler сказал:

Хворі - не займайтесь самолікуванням!"😄

Ну вот поигрался, по сути 13й самый чистый, но как только я на него настраиваюсь становится самым грязным, а 90% соседей сидят на стандартных настройках 4-6 канал

В 5 герц все на 44м я убежал на 149

• Лайк 1
Посилання на коментар

Трохи по темі НА. Чи можна якось через НА передавати файли на інший комп'ютер в одній мережі?

Задача: зі смартфонів кидати фото/відео на основний ПК, на якому є папка зі спільним доступом. До тепер робив це через якийсь файловий менеджер на смартфонах, де додавав папку з ПК і воно працювало. Правда час від часу зв'язок з папкою втрачався і треба було заново додавати, сьогодні взагалі не може підключитися.

Посилання на коментар

2 минуты назад, TaurosRMK сказал:

Трохи по темі НА. Чи можна якось через НА передавати файли на інший комп'ютер в одній мережі?

Задача: зі смартфонів кидати фото/відео на основний ПК, на якому є папка зі спільним доступом. До тепер робив це через якийсь файловий менеджер на смартфонах, де додавав папку з ПК і воно працювало. Правда час від часу зв'язок з папкою втрачався і треба було заново додавати, сьогодні взагалі не може підключитися.

Если правильно понял задачу, то samba nas расширение, единственно если будите все складывать в стандартные папки HA оно попадает в бекап, у меня для этого был примаунчен юсб винт

Посилання на коментар

48 минут назад, TaurosRMK сказал:

Для таких задач (синхронізація данних, фото, відео, контактних книг і т.д. з телефонів під Android/iOS) як у вас найбільше з OpenSource рішень підходить NextCloud - nextcloud.com/blog/nextcloud-hub9/
Сервер NextCloud ставиться легко в Docker. На виході отримаюте приватну хмару обмежену тільки розміром дискового простору який готові для цього виділити.
На ПК/ноутах/планшетах/смартах під Windows/Linux/Android/iOS ставляться додаток NextCloud який ви коннектите до свого серверу NextCloud який синхронізує вибрані вами на пристроях теки. Після цього якщо на будь якому пристрої доєднаному до вашого серверу NextCloud щось змінилося ця зміна одразу синхрониться по всіх пристроях:
 - зробили фотку на смарті - вона додається на ПК в теку синхронізації.
 - на ПК написали щось у Word або склали таблицю в Exel кинули в теку яка налаштована як синхронізована з NextCloud і ці файли доступні на смарті

NextCloud веде логи що і коли додано, редаговано, видалено. Є система версіювання. Є система корзин і т.д.

• Лайк 3
Посилання на коментар

@xkanslerа вот такой вам вопрос :-) я понимаю что сделал не совсем верно и теперь хочу вылечить проблему

1. есть проксмокс

1.1. в нем живет виртуалка с гордым названием медиа сервер, это дебиан в котором плекс, трансмишин и самба

к нему подключено 3 юсб винта, юсб проброшены в эту виртуалку

на этом этапе все хорошо

2. есть два lxc контейнера в них стоит радар и сонар

что бы они получили доступ к юсб дискам, я их примаунтил к проксмоксу как самба диски и потом выдал их в lxc

Все чудесно работает, то тех пор пока я не перегружу Proxmox, как я понимаю проблема в том что Proxmox загрузился увидел что самбы нет не приманил диски и пошел дальше запускать виртуозки и контейнеры, после чего я иду в консоль делаю маунт дисков и перегружаю lxc контейнеры и все у меня хорошо

но вот как бы это делать без моего вмешательства ?

Посилання на коментар

33 минуты назад, xkansler сказал:

Для таких задач (синхронізація данних, фото, відео, контактних книг і т.д. з телефонів під Android/iOS) як у вас найбільше з OpenSource рішень підходить NextCloud - nextcloud.com/blog/nextcloud-hub9/
Сервер NextCloud ставиться легко в Docker. На виході отримаюте приватну хмару обмежену тільки розміром дискового простору який готові для цього виділити.
На ПК/ноутах/планшетах/смартах під Windows/Linux/Android/iOS ставляться додаток NextCloud який ви коннектите до свого серверу NextCloud який синхронізує вибрані вами на пристроях теки. Після цього якщо на будь якому пристрої доєднаному до вашого серверу NextCloud щось змінилося ця зміна одразу синхрониться по всіх пристроях:
 - зробили фотку на смарті - вона додається на ПК в теку синхронізації.
 - на ПК написали щось у Word або склали таблицю в Exel кинули в теку яка налаштована як синхронізована з NextCloud і ці файли доступні на смарті

NextCloud веде логи що і коли додано, редаговано, видалено. Є система версіювання. Є система корзин і т.д.

Це рішення, доречі дозволило в межах сім'ї повністю відмовитись від комерційних хмар Apple/Google/Microsoft і тримати персональні данні, фото, відео виключно локально. Раз на неділю уся папка з данними серверу NextCloud, скриптом архівується, шифрується AES-512 і після цого перекидіається на підключений по юсб до серверу NextCloud HDD 2Tb... про всяк випадок...

• Лайк 2
Посилання на коментар

6 минут назад, mib сказал:

@xkanslerа вот такой вам вопрос :-) я понимаю что сделал не совсем верно и теперь хочу вылечить проблему

1. есть проксмокс

1.1. в нем живет виртуалка с гордым названием медиа сервер, это дебиан в котором плекс, трансмишин и самба

к нему подключено 3 юсб винта, юсб проброшены в эту виртуалку

на этом этапе все хорошо

2. есть два lxc контейнера в них стоит радар и сонар

что бы они получили доступ к юсб дискам, я их примаунтил к проксмоксу как самба диски и потом выдал их в lxc

Все чудесно работает, то тех пор пока я не перегружу Proxmox, как я понимаю проблема в том что Proxmox загрузился увидел что самбы нет не приманил диски и пошел дальше запускать виртуозки и контейнеры, после чего я иду в консоль делаю маунт дисков и перегружаю lxc контейнеры и все у меня хорошо

но вот как бы это делать без моего вмешательства ?

Трохи кривувато... але має місце для існування.
Ваша проблема досить легко вирішується штатними інструментами Proxmox. Серед властивостей в Options буль-якої VM або CT є пункти:
 - Start at Boot: Yes/No - запускати VM/CT при старті Proxmox
 - Start/Shutdown order - тут задаєте в якому порядку запускакати - першим - 1, другим - 2 і т.д. і задаєте Delay (затримку) яку зробить Proxmox після запуску цієї VM/CT до запуску слідуючої. Це треба якщо у вас "важка" VM/CT і їй треба час щоб окрім старту запустити усі свої сервіси.
При шутдауні Proxmox все йде в зворотньому порядку - принцип стека - "першим прийшов - останнім пішов"
У вашому випадку поставте для медиа серверу order=1,up=10 (завантажити першою і почати вантажити інші після старту першої через 10 сек), а інші VM/CT далі по номерам 2,3,... Ті які використовують сервіси які стартують на першій VM/CT ставте в кінець

px.jpg

• Лайк 3
Посилання на коментар

40 хвилин тому, xkansler сказав:

Docker.

Якщо я правильно розумію, для цього має бути правильно налаштований домашній сервер. В мене просто на міні ПК встановлено HAOS і все. Коли це робив, чув одним фухом про Proxmox і таке інше, але тоді було ліньки розбиратися і просто встановив HAOS.

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...