Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

ПВУ Вентс

ЯД

Рекомендовані повідомлення

42 минуты назад, ЯД сказал:

вентсовский сифон "с шариком

Я про то куди втикається трубка/шланг від того конденсатоприймача в каналізацію. Якщо так то виткніть заради цікавості та спрямуйте просто у відро (так щоб кінець шлангу висів у повітрі) - буде зливати конденсат чи ні, якщо буде йти нормально то справа з надлишковому тиску у вашій каналізації

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

4 хвилини тому, МакДо сказав:

Дуже дивно, бо в мене останні кілька днів добряче води з того патрубка стікає

Ну вы живете, а у меня там пусто, только отопление работает и всякие мелкие фичи делаю перед тем как зашить потолок мансарды

Посилання на коментар

При вологості 35-40% конденсату настільки мало, що при нормальній роботі навіть не буде видно чи він стікає. Можна перевірити включивши на 2-3 хв витяжку на 100% і подивитися на кількість конденсату. В мене вологість більше 50%, ТО правда трохи інший і більшого розміру, при звичайній роботі на 150-160 кубів навіть не видно чи стікає конденсат, тому що там буквально декілька капель в секунду. Але коли включаю на 100%, то по прозорому шлангу помітно як конденсать тече річкою. Тобто конденсат затримується між пластинами і повільно капає в піддон, але це не заважає нормальному теплообміну.

По датчиках виходять якісь дивні показники. Якщо орієнтуватися на калькулятор від виробника хоча б для звірки, то при вологості 37% і -2°C/18°C на виході показує 15,5°C в будинок і ~3°C викид на вулицю. А в пана в хату дує чуть більше 10°C, а на вулицю майже 6°C. Тому як може бути на викиді на вулиці 6°C, якщо по розрахунках показує десь 3°C, тут тоже питання. То при вологості 60% з будинку могло би бути приблизно 6°C, але пан каже що повітря сухе.

Попробуйде розвернути ТО на 180 градусів, тобто вверх дном, і поспостерігати день-два, чи буде так само.

Посилання на коментар

А ще цікаво яка в кого відстань між ламелями теплообмінника. Бо чим менше відстань, тим більше сила поверхневого натягу буде заважати усуненню конденсату.

Посилання на коментар

1 хвилину тому, Dmode сказав:

яка в кого відстань між ламелями теплообмінника

HU-EX6 366 - 2.2 мм

В пана здається HC-EX6 366 - 2.6 мм

• Лайк 2
Посилання на коментар

9 хвилин тому, ЯД сказав:

А какой есть из недорогих гигрометр, так чтобы хоть +-3-5% можно было верить и без глюков?)

Придбайте кілька не дорогих для визначення «правди». В мене що аптечний психрометр, що дешевий годинник з гігрометром показують однакову вологість

• Лайк 1
Посилання на коментар

В 25.12.2024 в 12:13, TaurosRMK сказал:

При вологості 35-40% конденсату настільки мало, що при нормальній роботі навіть не буде видно чи він стікає.

питання не вологості як такий, а в тому чи відбувається конденсація і яка площа пластин охолоджена до точки роси, 30% відсотків при 18 градусах це 36! літрів вологи на добу якщо постійно продувати 300 кубів на годину та конденсувати всю, просто питання в тому що коли вхідне повітря тепле то пластини прогріті і воно не буде конденсуватися глобально на ТО а буде більше видуватися, а отак то може і конденсувати, як раз десь там точка роси буде на ТО якщо термометри не вруть.

ПС 30% при 18 це таки сухе повітря, бо 30% при 24 то вже 50+ літрів.

Змінено користувачем standov
Посилання на коментар

В 25.12.2024 в 12:13, TaurosRMK сказал:

Тому як може бути на викиді на вулиці 6°C, якщо по розрахунках показує десь 3°C

бо конденсація виділяє трошки тепла?) Це звичайно якийсь екстремальний кейс але тепла так нормально
image.png.9575b35ab946f753abe4dd9625c42463.png

• Лайк 1
Посилання на коментар

1 годину тому, standov сказав:

бо конденсація виділяє трошки тепла?) Це звичайно якийсь екстремальний кейс але тепла так нормально
image.png.9575b35ab946f753abe4dd9625c42463.png

А звідки цифра така в 30 л на добу? Може то тепло якраз і йде на підігрів приточного повітря, тобто відбувається теплообмін між приточним і витяжним повітряними потоками? Калькулятор показує температуру повітря вже на виході, думаю що з урахуванняв всіх фізичних процесів, тобто температуру повітря яке вийде з ТО і видується на вулицю, котре вже ніяк не взаємодіє з ТО.

Ось мій кейс в даний момент, трохи більше 0.5 л конденсату в годину при 160 кубах, 0°C з вулиці, 21°C і 54% з будинку. Виділяється ~1 кВт тепла і якраз ця енергія витрачається на обігрів приточного повітря з 0°C до 20°C. А на виході з витяжки ~8°C, по датчиках приблизно це і показує. Тому як повітря там може ще додатково нагрітися на 3°C незрозуміло, якщо воно просто видувається по повітроводу.

image.png.4e5728da12fbe6112bbd7b22fd42ae2c.png

image.png.b15990a91bc9c53fdc4e01f81940492a.png image.png.8c4611e4a0b1d47ebe2f4d82594b3e81.png

питання не вологості як такий, а в тому чи відбувається конденсація і яка площа пластин охолоджена до точки роси, 30% відсотків при 18 градусах це 36! літрів вологи на добу якщо постійно продувати 300 кубів на годину та конденсувати всю, просто питання в тому що коли вхідне повітря тепле то пластини прогріті і воно не буде конденсуватися глобально на ТО а буде більше видуватися, а отак то може і конденсувати, як раз десь там точка роси буде на ТО якщо термометри не вруть

Щось я тут не дуже зрозумів як ви то рахуєте. Той самий калькулятор теплообмінника при 300 кубах, 0°C з вулиці і 18°C/30% з будинку показує що конденсату не буде зовсім 🤔 Точка роси 18°C/30% приблизно 0°C і саме така температура поступає в ПВУ, але на вході в ТО температура починає збільшуватися, тому що починаєтсья теплообмін, холодне повітря зустрічається з теплими пластинами ТО. Тому щось там конденсувати наче не має, ну може зовсім трохи, декілька крапель, але точно не 36 л на добу, як ви написали. При 20°C/30% також далеко не 50+ літрів конденсату, а лише ~0.5 л/год.

Змінено користувачем TaurosRMK
Посилання на коментар

15 минут назад, TaurosRMK сказал:

Щось я тут не дуже зрозумів як ви то рахуєте

я це рахую як ябсолютну кількість вологи в 18 градусах 30% відносної вологості при 300 кубах. Я хз шо і як рахують оті калькулятори, при таких умовах конденсація на металевому ТО буде полюбому, в цьому проблема металевих ТО, саме тому вони обмезають і саме тому в них і дренаж, бо якась частина пластин має температуру достатню для цього процесу, чим меньший прогрів ТО повітрям з будинку *при інших рівних* (рівна *абсолютна* волога) тим більше буде конденсату, в пределе (все конденсується) буде десь 30 літрів на добу (але в дійсності звісно то недосяжні умови, в реалі будуть якісь половинка на серединку). Саме тому в будинках треба підтримувати взимку температуру якусь не низьку бо почнеться конденсація тупо на всьому.

ПС. 0.5 літрів (кг) НА ГОДИНУ, це 12 кг на добу, при ваших 160 кубах. Це і буде під 25-30 на 300 кубах, математика зійшлася.  ваш калькулятор рахує просто кількість абсолютну.

Посилання на коментар

18 хвилин тому, standov сказав:

ПС. 0.5 літрів (кг) НА ГОДИНУ, це 12 кг на добу, при ваших 160 кубах. Це і буде під 25-30 на 300 кубах, математика зійшлася.  ваш калькулятор рахує просто кількість абсолютну.

То не мій калькулятор, всі питання до виробника теплообмінників, це їх розробка ))) Рахує він багато чого, але я не вдавався в деталі, звіряюся тільки по температурах (на скріні розширені розрахунки).

Дійсно, при 300 кубах приблизно 1 л в годину і 25 л на добу набіжить. Але є нюанс, це при вологості 54% і 21°C, а ви говорили про 30% і 18°C, при таких умовах калькулятор показує що буде без конденсату. На скільки зрозумів ви про абсолютну вологість з будинку, то у випадку 54%/21°C видно що абсолютна вологість з будинку яка поступає в ТО і на виході з ТО відрізняється, значить частина вологи конденсує. У випадку 30%/18°C абсолютна вологість яка на вході, така і на виході, значить таки нічого не конденсує.

image.thumb.png.a68667c22f9f0daea211cd7b3547062d.png

image.thumb.png.1a1c8a722a37508ccefe417c4a0913f6.png

І ще один нюанс, це не металеві ТО, а полістирольні, з високою ефективністю.

Посилання на коментар

Я рахував суто з тези що в начебто "сухому" повітрі, а 30/18 це справді "сухе" насправді досить дофіга води, якщо почне конденсуватися за якихось умов то може щатгпити так нормально) чи це відбувається в якомусь сценарії і в який мірі я не беруся рахувати, як і не уявляю як то можно просто порахувати в рамках "калькулятора", але загнати низькою температурою рекуператор в такий режим імхо запросто. 

Посилання на коментар

Ну "сухо" у меня - это ж не точно. Это принимая во внимание что небыло работ с водой достаточно давно, никто не живет и не хекает, и вода не течет, кроме как по трубам отопления, и "работал" рекуператор, который все таки сушит воздух.

Куплю какую то фишку для этого дела.

А по ПВУ - что то я расстроился в итоге) мойка не помогла. Кучу времени уже потратил, а результата нема. Ну кроме того, что гораздо тише работает, на улице тоже гораздо тише выхлоп.

Тыкать пальцем больше некуда, потому решил пройтись снова. Ну первое - это выравнять потоки. Выровнял в +- 200 кубов, для этого вентилятор вытяжной пришлось забрать на + 15%. Измерения делал отключив каналы, которые на улицу идут, тк они самые короткие и только один угол. Хз, правильно ли это)

Пока что пол дня крутится, чуть лучше, но не как "калькулятор" пишет)) утром посмотрю 

Посилання на коментар

4 хвилини тому, ЯД сказав:

Ну "сухо" у меня - это ж не точно. Это принимая во внимание что небыло работ с водой достаточно давно, никто не живет и не хекает, и вода не течет, кроме как по трубам отопления, и "работал" рекуператор, который все таки сушит воздух.

Куплю какую то фишку для этого дела.

А по ПВУ - что то я расстроился в итоге) мойка не помогла. Кучу времени уже потратил, а результата нема. Ну кроме того, что гораздо тише работает, на улице тоже гораздо тише выхлоп.

Тыкать пальцем больше некуда, потому решил пройтись снова. Ну первое - это выравнять потоки. Выровнял в +- 200 кубов, для этого вентилятор вытяжной пришлось забрать на + 15%. Измерения делал отключив каналы, которые на улицу идут, тк они самые короткие и только один угол. Хз, правильно ли это)

Пока что пол дня крутится, чуть лучше, но не как "калькулятор" пишет)) утром посмотрю 

Не партеся. В мене ніколи не сходилося із калькулятором, і кпд більше за 80% я не бачив

• Лайк 1
Посилання на коментар

Я рахував суто з тези що в начебто "сухому" повітрі, а 30/18 це справді "сухе" насправді досить дофіга води, якщо почне конденсуватися за якихось умов то може щатгпити так нормально) чи це відбувається в якомусь сценарії і в який мірі я не беруся рахувати, як і не уявляю як то можно просто порахувати в рамках "калькулятора", але загнати низькою температурою рекуператор в такий режим імхо запросто. 

Я таки довірюся калькулятору, ніж видумовуватиму як самому це розрахувати. Думаю розробили його не першокурсники як курсову роботу, а все ж таки інженери які щось знають і не виключно що проводили якісь випробовування. Тому якщо по розрахунках показує що конденсату не буде, то може його дійсно і не буде. Інша справа що це ідеальні умови, тобто стабільний баланс потоків приток/витяжка і точні показання датчиків. Якщо десь буде дизбаланс, то це вже змінить результати в ту чи іншу сторону. Наприклад трохи більше притоку охолодить пластини більше в глибину ТО, відповідно температура витяжки в цій зоні знизиться і можливо наблизиться до точки роси. В такому випадку конденсат почне по трохи осідати між пластинами в найхолоднішій зоні і збільшувати опір витяжного потоку, що вплине на ефективність рекуперації, а це може знизити температуру на виході витяжки і холодна зона почне по трохи збільшуватися, а з нею і кількість конденсату між пластинами, яку витяжний вентилятор не зможе виштовхнути, бо можливо вже почнеться процес кристалізації.

Також якщо подивитися на форму ТО і прийняти за умову що вентиляція працює, а не запускається вперше при таких умовах, то отримаємо наступне. Нехай з вулиці температура від +5°C опускається до 0°C, з будинку +18°C стабільно, потоки рухаються назустріч один одному. І в момент коли з вулиці буде 0°C повітря поступає на прогріті пластини ТО. Зверху вони більш нагріті, а сама холодніша зона (приблизно) обведена жовтим. При 0°C з вулиці на виході з витяжки температура опуститься до +2°C (по калькулятору), а в автора датчик взагалі показує майже +6°C. Датчик знаходить скоріш за все не біля самого ТО, а напевно десь дальше, але думаю максимум на відстані 30-40 см. Але навіть якщо орієнтуватися на калькулятор і його +2°C, то така температура не є точкою роси для вхідного повітря 18°C/30%, а +6°C у автора тим більше.

Тут одна загадка, як дачтик витяжки на виході показує майже +6°C, якщо при вхідних 0°C і 18°C/30% (сухе повітря) вихлоп наближається до +1°C (довіримося калькулятору). А де +1°C, там недалеко 0°C, а це вже точка роси і випадання конденсату. Якщо не помиляюся то захист від обмерзання (підігрів вуличного повітря) спрацьовує при +5°C (по замовчуванню), а якщо датчик показує майже +6°C, то система думає що все добре і не вмикає підігрів повітря, а можливо там вже почався процес обмерзання.

Хоча пан каже що не бачить обмерзання і датчики наче перевірив, але ТО весь у воді, що трохи суперечить одне другому, тому якась містика 😁 Ставлю на то, що або проблема з датчиком на виході з витяжки, відповідно не спрацьовує захист від обмерзання, або проблема з ТО, можливо розгерметизація і є перетік вуличного повітря прямо між пластинами, де витяжне повітря успішно конденсує.

image.thumb.png.6422c7386fcc4f99df07fdd39b45d5d5.png

Змінено користувачем TaurosRMK
Посилання на коментар

7 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

Я таки довірюся калькулятору, ніж видумовуватиму як самому це розрахувати. Думаю розробили його не першокурсники як курсову роботу, а все ж таки інженери які щось знають і не виключно що проводили якісь випробовування. Тому якщо по розрахунках показує що конденсату не буде, то може його дійсно і не буде. Інша справа що це ідеальні умови, тобто стабільний баланс потоків приток/витяжка і точні показання датчиків. Якщо десь буде дизбаланс, то це вже змінить результати в ту чи іншу сторону. Наприклад трохи більше притоку охолодить пластини більше в глибину ТО, відповідно температура витяжки в цій зоні знизиться і можливо наблизиться до точки роси. В такому випадку конденсат почне по трохи осідати між пластинами в найхолоднішій зоні і збільшувати опір витяжного потоку, що вплине на ефективність рекуперації, а це може знизити температуру на виході витяжки і холодна зона почне по трохи збільшуватися, а з нею і кількість конденсату між пластинами, яку витяжний вентилятор не зможе виштовхнути, бо можливо все почнеться процес кристалізації.

Також якщо подивитися на форму ТО і прийняти за умову що вентиляція працює, а не запускається вперше при таких умовах, то отримаємо наступне. Нехай з вулиці температура від +5°C опускається до 0°C, з будинку +18°C стабільно, потоки рухаються назустріч один одному. І в момент коли з вулиці буде 0°C повітря поступає на прогріті пластини ТО. Зверху вони більш нагріті, а сама холодніша зона (приблизно) обведена жовтим. При 0°C з вулиці на виході з витяжки температура опуститься до +2°C (по калькулятору), а в автора датчик взагалі показує майже +6°C. Датчик знаходить скоріш за все не біля самого ТО, а напевно десь дальше, але думаю максимум на відстані 30-40 см. Але навіть якщо орієнтуватися на калькулятор і його +2°C, то така температура не є точкою роси для вхідного повітря 18°C/30%, а +6°C у автора тим більше.

Тут одна загадка, як дачтик витяжки на виході показує майже +6°C, якщо при вхідних 0°C і 18°C/30% (сухе повітря) вихлоп наближається до +1°C (довіримося калькулятору). А де +1°C, там недалеко 0°C, а це вже точка роси і випадання конденсату. Якщо не помиляюся то захист від обмерзання (підігрів вуличного повітря) спрацьовує при +5°C (по замовчуванню), а якщо датчик показує майже +6°C, то система думає що все добре і не вмикає підігрів повітря, а можливо там вже почався процес обмерзання.

Хоча пан каже що не бачить обмерзання і датчики наче перевірив, але ТО весь у воді, що трохи суперечить одне другому, тому якась містика 😁 Ставлю на то, що або проблема з датчиком на виході з витяжки, відповідно не спрацьовує захист від обмерзання, або проблема з ТО, можливо розгерметизація і є перетік вуличного повітря прямо між пластинами, де витяжне повітря успішно конденсує.

image.thumb.png.6422c7386fcc4f99df07fdd39b45d5d5.png

Ну считает то калькулятор правильно, не дураки его делали. Но, при определенных условиях, типа воздух движется равномерно по всему ТО, например.

В данной ПВУ вряд ли так будет, вентилятор с одной стороны на задней стенке, с другой на передней и потоки сильнее с одной стороны и по диагонали с другой. Потому уже не будет сходится с калькулятором имхо. 

Было ли обмерзание где-то внутри ТО - я хз, но где можно было посмотреть - замечено не было.

Посилання на коментар

То что датчики "не врут" я проверил тем что отключив воздуховоды и на сухом ТО комнатной температуры двт поработать пол дня. Все 4 температуры были +- 0.2 градуса 

Посилання на коментар

Якщо ще раз надумаєте витягнути ТО, витягніть обережно і поверніть в сторону приточного потоку і залиште на декілька хвилин, може до пів години. Якщо з приточного каналу почне стікати конденсат, то цілком можливо що є розгерметизація між пластинами. По нормальному потоки ніяк не мають пересікатися і відповідно конденсат ніяк не перетікає в приточні канали ТО. Чисто моя думка, може хибна, але я б спробував.

Приблизно ось так.

image.png.fa3d031e8eaa291a37a162c6302137ad.png

• Лайк 1
Посилання на коментар

8 хвилин тому, ЯД сказав:

В данной ПВУ вряд ли так будет, вентилятор с одной стороны на задней стенке, с другой на передней и потоки сильнее с одной стороны и по диагонали с другой. Потому уже не будет сходится с калькулятором имхо

Думаю це не має значення, в ТО відстань між пластинами однакова і створюють вони однаковий опір, тому не може повітря проходити між одними пластинами більше/швидше, ніж між другими.

Посилання на коментар

2 хвилини тому, TaurosRMK сказав:

Якщо ще раз надумаєте витягнути ТО, витягніть обережно і поверніть в сторону приточного потоку і залиште на декілька хвилин, може до пів години. Якщо з приточного каналу почне стікати конденсат, то цілком можливо що є розгерметизація між пластинами. По нормальному потоки ніяк не мають пересікатися і відповідно конденсат ніяк не перетікає в приточні канали ТО. Чисто моя думка, може хибна, але я б спробував.

Приблизно ось так.

image.png.fa3d031e8eaa291a37a162c6302137ad.png

Проверю, пока выходные - туда езжу почти каждый день)

Посилання на коментар

Тільки що, TaurosRMK сказав:

Думаю це не має значення, в ТО відстань між пластинами однакова і створюють вони однаковий опір, тому не може повітря проходити між одними пластинами більше/швидше, ніж між другими.

Ну если верить тепловизору, то с одной стороны пластины сильно холоднее чем с другой, и как раз с той стороны, где сильнее поток.

• Конфуз 1
Посилання на коментар

6 хвилин тому, ЯД сказав:

Ну если верить тепловизору, то с одной стороны пластины сильно холоднее чем с другой, и как раз с той стороны, где сильнее поток.

А в процесі роботи, тобто при закритій ПВУ, є можливість подивитися тепловізором з боків (зліва/справа)? На скільки точно тепловізор показує інформацію? Тобто якщо на виході з ТО датчик показує +6, то тепловізором можна якось це перевірити? Якось звірити чи на виході витяжки дійсно те, що показує датчик.

Посилання на коментар

13 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

А в процесі роботи, тобто при закритій ПВУ, є можливість подивитися тепловізором з боків (зліва/справа)? На скільки точно тепловізор показує інформацію? Тобто якщо на виході з ТО датчик показує +6, то тепловізором можна якось це перевірити? Якось звірити чи на виході витяжки дійсно те, що показує датчик.

Ну там погрешность по показанию температуры по мануалу до 2 градусов (хотя из того, что я замерял, было достаточно рядом с показаниями, например температура воды отопления), но в нем то самое основное это разница в температурах, и это видно до 0.1 градуса. Потому как термометр - хз, надо найти достоверную температуру, типа кипятка, посмотреть что покажет.

А через корпус видно немного, но крышка ТО ж с каучуком, корпус - пенопласт 

Вот как пример, это установка, видно приток с улицы и сам ТО, но температура крышки уже 13

IMG_20241224_184857859_HDR.thumb.jpg.ae5a173752723a91fa490ccd42d4002a.jpg

Змінено користувачем ЯД
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...