Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Допоможіть порахувати опору (фундамент) для сонячного трекера

Богдан Грищенко

Рекомендовані повідомлення

Отже, вітаю! Давно виношував ідею з монтажу невеликої сонячної станції, яка буде завжди повернута до сонця. Щось типу такої tracker-for-sale-22.thumb.jpg.7ad33d8bddcb7e62fbaaf16b603ec44f.jpg

Чому не на дах? У мене дуже великий дах, два скати, розмір одного 6,15*17м. Кут 38 здається. Але направлений він не на південь, а на південь-захід. А інший відповідно на північ-схід. У нас по вулиці є кілька варіантів панелей. Що я спостерігаю - сонце майже завжди світить кудись збоку панелей. Лише кілька годин світить правильно. Я не хочу робити 3 стрінга, як я бачив на ютубі, щоб один якийсь був освітлений, а інші чекали наступного дня. У мене велика ділянка, місце є. Сусіди є тільки з однієї сторони, деревця теж не заважають, будуть заважати - будемо різати). Виходжу зранку на те місце, і бачу - о 5й ранку сонце вже встає, а у людей панелі в тіні. Вчора вийшов ввечері на те місце о 20.30 - сонце вже біля горизонту, але його чітко видно, воно світить, а у людей панелі даавно в тіні. Це не годиться. 

Панелей буде 8 штук, лонгі, 615 ват, bifacial. Розміщення в 2 ряди по 4 панелі в ряду. Загальна висота - 2,4 *2 =4,8м. Загальна ширина 1,13*4=4,52.  + скільки там на проміжки. Це якщо поставити панелі вертикально.

Відступ від землі 0,5м.

Кут нахилу ближче до зимнього, щось типу 30 градусів. Влітку сонця і так валом, а такий кут буде вранці і ввечері добре ловити. Може навіть 20?

При куті 30 висота верха поля від землі буде 4,7 м. 

При горизонтальних панелях і куту 30  висота буде 4,4м, чи щось біля того

Порахував через онлайн калькулятор вітрове навантаження. Показало при ураганному вітрі більше 1 тони

Чат ГПТ порахував 1,8 тони. 

Грунт у мене твердий. Якщо зняти верхній шар "родючого" чорного піску (20-30см) то під ним жовтий пісок вперемішку з тонкими шарами глини, лопатою вдовбати неможливо.

Чат ГПТ сказав, що при такій площі треба робити опору 3*3метри  і 2 метри глибиною. 

Screenshot_20250728_191528_Google.thumb.jpg.574ada22d7939b991c28b1307c20f663.jpg

Щось мені 18 кубів бетону нк подобається) Враховуючи вартість куба бетону, який дорівнює вартості однієї панелі, то виходить таки вигідніше натикати панелей кудись, тим більше, тикати є куди. 

Я схиляють до опори 1,2*12м, і 2м глибиною. Внизу можу розширити опору, бо чат каже що її може вирвати з землі. Сумніваюся, але але

3 куба бетону - 6 тон. Плюс товсті труби, арматура, поворотні штуки, панелі. Коротше, вага буде далеко за 7 тон. Площа опирання на стінки грунту при поривах вітру теж буде великою. 

Іншим варіантом є 2 опори по 4 панелі, як тут

Screenshot_20250728_221422_YouTube.thumb.jpg.b1604761a3264961fe12bbe1a8b3d691.jpg

Недолік - зимою одне поле буде відкидати тінь на інше. А зимою цього не хочеться. Але опори можна було б зробити 0,7*07*1,5,чи щось таке 

Які ваші думки? Вистачить на одне велике поле 1,2*1,2*2м?

Доречі, яка опора під біг-бордами? 

• Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Якщо у вас велика площа ділянки, то зробіть на землі поле на південь і не заморочуйтесь тими трекерами. Можете навіть зробити два стрінги: пд.сх на землі та пд.зх на даху і це буде дешевше, ніж трекер, в перехунку на кВт*год виробленої енергії.

• Лайк 5
Посилання на коментар

8 хвилин тому, Богдан Грищенко сказав:

Кут нахилу ближче до зимнього, щось типу 30 градусів. Влітку сонця і так валом, а такий кут буде вранці і ввечері добре ловити. Може навіть 20?

це не зимній кут. 

Чи Ви від вертикалі рахуєте?

Посилання на коментар

Тільки що, beavis сказав:

це не зимній кут. 

Чи Ви від вертикалі рахуєте?

Ну я взяв вертикальну основу і подумки нахилив на 30 градусів. Я ще не монтував панелі, тому заздалегідь вибачаюсь за свої терміни) 

Так, хочу щоб панелі стояли якомога більш до вертикалі. Ну в розумних межах, звичайно 

Посилання на коментар

27 хвилин тому, Богдан Грищенко сказав:

6,15*17м. Кут 38 здається. Але направлений він не на південь, а на південь-захід.

У мене панелі на 220 градусів. Вважаю ваш дах ідеальним, бо ті гроші, які ви хочете витратити на трекери, бетони, метали - ви зможете докупити ще пару полів (на ваш скат влізе більше 30 штук). І це дасть профіт у хмарну погоду, бо в таку трекери взагалі до одного місця. А це майже півроку такої погоди.

Скажу так - я б не заморочувався б з трекерами, бо на вашій кількості панелей ви ті трекери ніколи не окупите.  І виробничої доцільності в них також нема.

• Лайк 1
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...