Богдан Грищенко Опубліковано: 9 годин тому Поділитись Опубліковано: 9 годин тому Отже, вітаю! Давно виношував ідею з монтажу невеликої сонячної станції, яка буде завжди повернута до сонця. Щось типу такої Чому не на дах? У мене дуже великий дах, два скати, розмір одного 6,15*17м. Кут 38 здається. Але направлений він не на південь, а на південь-захід. А інший відповідно на північ-схід. У нас по вулиці є кілька варіантів панелей. Що я спостерігаю - сонце майже завжди світить кудись збоку панелей. Лише кілька годин світить правильно. Я не хочу робити 3 стрінга, як я бачив на ютубі, щоб один якийсь був освітлений, а інші чекали наступного дня. У мене велика ділянка, місце є. Сусіди є тільки з однієї сторони, деревця теж не заважають, будуть заважати - будемо різати). Виходжу зранку на те місце, і бачу - о 5й ранку сонце вже встає, а у людей панелі в тіні. Вчора вийшов ввечері на те місце о 20.30 - сонце вже біля горизонту, але його чітко видно, воно світить, а у людей панелі даавно в тіні. Це не годиться. Панелей буде 8 штук, лонгі, 615 ват, bifacial. Розміщення в 2 ряди по 4 панелі в ряду. Загальна висота - 2,4 *2 =4,8м. Загальна ширина 1,13*4=4,52. + скільки там на проміжки. Це якщо поставити панелі вертикально. Відступ від землі 0,5м. Кут нахилу ближче до зимнього, щось типу 30 градусів. Влітку сонця і так валом, а такий кут буде вранці і ввечері добре ловити. Може навіть 20? При куті 30 висота верха поля від землі буде 4,7 м. При горизонтальних панелях і куту 30 висота буде 4,4м, чи щось біля того Порахував через онлайн калькулятор вітрове навантаження. Показало при ураганному вітрі більше 1 тони Чат ГПТ порахував 1,8 тони. Грунт у мене твердий. Якщо зняти верхній шар "родючого" чорного піску (20-30см) то під ним жовтий пісок вперемішку з тонкими шарами глини, лопатою вдовбати неможливо. Чат ГПТ сказав, що при такій площі треба робити опору 3*3метри і 2 метри глибиною. Щось мені 18 кубів бетону нк подобається) Враховуючи вартість куба бетону, який дорівнює вартості однієї панелі, то виходить таки вигідніше натикати панелей кудись, тим більше, тикати є куди. Я схиляють до опори 1,2*12м, і 2м глибиною. Внизу можу розширити опору, бо чат каже що її може вирвати з землі. Сумніваюся, але але 3 куба бетону - 6 тон. Плюс товсті труби, арматура, поворотні штуки, панелі. Коротше, вага буде далеко за 7 тон. Площа опирання на стінки грунту при поривах вітру теж буде великою. Іншим варіантом є 2 опори по 4 панелі, як тут Недолік - зимою одне поле буде відкидати тінь на інше. А зимою цього не хочеться. Але опори можна було б зробити 0,7*07*1,5,чи щось таке Які ваші думки? Вистачить на одне велике поле 1,2*1,2*2м? Доречі, яка опора під біг-бордами? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 9 годин тому Поділитись Опубліковано: 9 годин тому Якщо у вас велика площа ділянки, то зробіть на землі поле на південь і не заморочуйтесь тими трекерами. Можете навіть зробити два стрінги: пд.сх на землі та пд.зх на даху і це буде дешевше, ніж трекер, в перехунку на кВт*год виробленої енергії. 5 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
beavis Опубліковано: 9 годин тому Поділитись Опубліковано: 9 годин тому 8 хвилин тому, Богдан Грищенко сказав: Кут нахилу ближче до зимнього, щось типу 30 градусів. Влітку сонця і так валом, а такий кут буде вранці і ввечері добре ловити. Може навіть 20? це не зимній кут. Чи Ви від вертикалі рахуєте? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Богдан Грищенко Опубліковано: 9 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 9 годин тому Тільки що, beavis сказав: це не зимній кут. Чи Ви від вертикалі рахуєте? Ну я взяв вертикальну основу і подумки нахилив на 30 градусів. Я ще не монтував панелі, тому заздалегідь вибачаюсь за свої терміни) Так, хочу щоб панелі стояли якомога більш до вертикалі. Ну в розумних межах, звичайно Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
beavis Опубліковано: 8 годин тому Поділитись Опубліковано: 8 годин тому 27 хвилин тому, Богдан Грищенко сказав: 6,15*17м. Кут 38 здається. Але направлений він не на південь, а на південь-захід. У мене панелі на 220 градусів. Вважаю ваш дах ідеальним, бо ті гроші, які ви хочете витратити на трекери, бетони, метали - ви зможете докупити ще пару полів (на ваш скат влізе більше 30 штук). І це дасть профіт у хмарну погоду, бо в таку трекери взагалі до одного місця. А це майже півроку такої погоди. Скажу так - я б не заморочувався б з трекерами, бо на вашій кількості панелей ви ті трекери ніколи не окупите. І виробничої доцільності в них також нема. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз