Богдан Грищенко Опубліковано: 28 липня Поділитись Опубліковано: 28 липня Отже, вітаю! Давно виношував ідею з монтажу невеликої сонячної станції, яка буде завжди повернута до сонця. Щось типу такої Чому не на дах? У мене дуже великий дах, два скати, розмір одного 6,15*17м. Кут 38 здається. Але направлений він не на південь, а на південь-захід. А інший відповідно на північ-схід. У нас по вулиці є кілька варіантів панелей. Що я спостерігаю - сонце майже завжди світить кудись збоку панелей. Лише кілька годин світить правильно. Я не хочу робити 3 стрінга, як я бачив на ютубі, щоб один якийсь був освітлений, а інші чекали наступного дня. У мене велика ділянка, місце є. Сусіди є тільки з однієї сторони, деревця теж не заважають, будуть заважати - будемо різати). Виходжу зранку на те місце, і бачу - о 5й ранку сонце вже встає, а у людей панелі в тіні. Вчора вийшов ввечері на те місце о 20.30 - сонце вже біля горизонту, але його чітко видно, воно світить, а у людей панелі даавно в тіні. Це не годиться. Панелей буде 8 штук, лонгі, 615 ват, bifacial. Розміщення в 2 ряди по 4 панелі в ряду. Загальна висота - 2,4 *2 =4,8м. Загальна ширина 1,13*4=4,52. + скільки там на проміжки. Це якщо поставити панелі вертикально. Відступ від землі 0,5м. Кут нахилу ближче до зимнього, щось типу 30 градусів. Влітку сонця і так валом, а такий кут буде вранці і ввечері добре ловити. Може навіть 20? При куті 30 висота верха поля від землі буде 4,7 м. При горизонтальних панелях і куту 30 висота буде 4,4м, чи щось біля того Порахував через онлайн калькулятор вітрове навантаження. Показало при ураганному вітрі більше 1 тони Чат ГПТ порахував 1,8 тони. Грунт у мене твердий. Якщо зняти верхній шар "родючого" чорного піску (20-30см) то під ним жовтий пісок вперемішку з тонкими шарами глини, лопатою вдовбати неможливо. Чат ГПТ сказав, що при такій площі треба робити опору 3*3метри і 2 метри глибиною. Щось мені 18 кубів бетону нк подобається) Враховуючи вартість куба бетону, який дорівнює вартості однієї панелі, то виходить таки вигідніше натикати панелей кудись, тим більше, тикати є куди. Я схиляють до опори 1,2*12м, і 2м глибиною. Внизу можу розширити опору, бо чат каже що її може вирвати з землі. Сумніваюся, але але 3 куба бетону - 6 тон. Плюс товсті труби, арматура, поворотні штуки, панелі. Коротше, вага буде далеко за 7 тон. Площа опирання на стінки грунту при поривах вітру теж буде великою. Іншим варіантом є 2 опори по 4 панелі, як тут Недолік - зимою одне поле буде відкидати тінь на інше. А зимою цього не хочеться. Але опори можна було б зробити 0,7*07*1,5,чи щось таке Які ваші думки? Вистачить на одне велике поле 1,2*1,2*2м? Доречі, яка опора під біг-бордами? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 28 липня Поділитись Опубліковано: 28 липня Якщо у вас велика площа ділянки, то зробіть на землі поле на південь і не заморочуйтесь тими трекерами. Можете навіть зробити два стрінги: пд.сх на землі та пд.зх на даху і це буде дешевше, ніж трекер, в перехунку на кВт*год виробленої енергії. 7 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
beavis Опубліковано: 28 липня Поділитись Опубліковано: 28 липня 8 хвилин тому, Богдан Грищенко сказав: Кут нахилу ближче до зимнього, щось типу 30 градусів. Влітку сонця і так валом, а такий кут буде вранці і ввечері добре ловити. Може навіть 20? це не зимній кут. Чи Ви від вертикалі рахуєте? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Богдан Грищенко Опубліковано: 28 липня Автор Поділитись Опубліковано: 28 липня Тільки що, beavis сказав: це не зимній кут. Чи Ви від вертикалі рахуєте? Ну я взяв вертикальну основу і подумки нахилив на 30 градусів. Я ще не монтував панелі, тому заздалегідь вибачаюсь за свої терміни) Так, хочу щоб панелі стояли якомога більш до вертикалі. Ну в розумних межах, звичайно Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
beavis Опубліковано: 28 липня Поділитись Опубліковано: 28 липня 27 хвилин тому, Богдан Грищенко сказав: 6,15*17м. Кут 38 здається. Але направлений він не на південь, а на південь-захід. У мене панелі на 220 градусів. Вважаю ваш дах ідеальним, бо ті гроші, які ви хочете витратити на трекери, бетони, метали - ви зможете докупити ще пару полів (на ваш скат влізе більше 30 штук). І це дасть профіт у хмарну погоду, бо в таку трекери взагалі до одного місця. А це майже півроку такої погоди. Скажу так - я б не заморочувався б з трекерами, бо на вашій кількості панелей ви ті трекери ніколи не окупите. І виробничої доцільності в них також нема. 5 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Богдан Грищенко Опубліковано: 30 липня Автор Поділитись Опубліковано: 30 липня 28.07.2025 в 22:52, beavis сказав: У мене панелі на 220 градусів. Вважаю ваш дах ідеальним, бо ті гроші, які ви хочете витратити на трекери, бетони, метали - ви зможете докупити ще пару полів (на ваш скат влізе більше 30 штук). І це дасть профіт у хмарну погоду, бо в таку трекери взагалі до одного місця. А це майже півроку такої погоди. Скажу так - я б не заморочувався б з трекерами, бо на вашій кількості панелей ви ті трекери ніколи не окупите. І виробничої доцільності в них також нема. Я для порядку порахував вартість трекера. Опора: 3м3 бетону: 30 мішків цементу 6000, 3 тони піску 1500, 3 тони щебня 5*10мм 1000, Арматури 10мм метрів 50 - 1000, товстої трохи ще 1000. Робота своя, і трохи важка, що скажеш. 10 500 грн Каркас: профтруба 100*50*3 16м 4000, профтруба 50*30*2 у 6 рядів 30метрів 2700 або на черметі навибирати 1300. 6 700 грн Труби на опору 108мм*5мм 3,5м*3шт на черметі 2000 Труба товста цетральна, що обертається 215мм*5мм 2,5-3м на черметі близько 2000. Зірочкa, редуктор б/в, мотор dc 12v, близько 3-4000. Робота своя і тестя. Всього на матеріали 24000 Так, можна купити ще 8 панелей і поставити на схід даху. Я за панелі заплатив 26 000 +доставка 4. Є над чи подумати. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
anabioz Опубліковано: 31 липня Поділитись Опубліковано: 31 липня (змінено) 13 годин тому, Богдан Грищенко сказав: Я для порядку порахував вартість трекера. Опора: 3м3 бетону: 30 мішків цементу 6000, 3 тони піску 1500, 3 тони щебня 5*10мм 1000, Арматури 10мм метрів 50 - 1000, товстої трохи ще 1000. Робота своя, і трохи важка, що скажеш. 10 500 грн Каркас: профтруба 100*50*3 16м 4000, профтруба 50*30*2 у 6 рядів 30метрів 2700 або на черметі навибирати 1300. 6 700 грн Труби на опору 108мм*5мм 3,5м*3шт на черметі 2000 Труба товста цетральна, що обертається 215мм*5мм 2,5-3м на черметі близько 2000. Зірочкa, редуктор б/в, мотор dc 12v, близько 3-4000. Робота своя і тестя. Всього на матеріали 24000 Так, можна купити ще 8 панелей і поставити на схід даху. Я за панелі заплатив 26 000 +доставка 4. Є над чи подумати. Доставку всього цього не врахували, а там ще буде не маленька сума. Дерево на опалубку, соморізи і т.д. і т.п. +1 за додаткові панелі без всяких трекерів Змінено 31 липня користувачем anabioz 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Богдан Грищенко Опубліковано: 31 липня Автор Поділитись Опубліковано: 31 липня 9 годин тому, anabioz сказав: Доставку всього цього не врахували, а там ще буде не маленька сума. Дерево на опалубку, соморізи і т.д. і т.п. +1 за додаткові панелі без всяких трекерів Дерева не буде, бетон прямл в землю. Цемент пц1 сам доставлю своєю машиною. Щебінь і пісок я і так маю везти бетонувати двора, пара зайвих тон не робить доставку дорожчою. 1500 гривень хоч 10 тон , хоч 1 тону вези. А доставка труб з чермета потягне 500 гривень вантажним бусом по місту. Тут тепер виходить так, що не роблячи опору, я зможу купити нормального інвертора, оце мене збиває з надуманого шляху) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 1 серпня Поділитись Опубліковано: 1 серпня (змінено) в сусіда стоїть такий красивий трекер ні разу не бачив щоб від повертався нормально при ціні за 600 ват панель в 60 доларів, нема сенсу. зробіть краще тристоронню піраміду Змінено 1 серпня користувачем newbee2020 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
4587derek Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому колись давно, на горі ай-петрі, в рядянську часи, була збудована сонячна електростанція, там на башті був котел, а сонце фокусували дзеркала. Так от виробленої електроенергії як раз вистачало на роботу двигунів тих дзеркал. При нинішній вартості панелей, краще з них зробити паркан, чим бетонувати мавзолей для грошей. а якщо хочеться погратися в трекер, то подивіться на рекламні щити вздовж доріг, приблизно те саме вітрове навантаження, на готовому фундаменті, правда інколи їх здуває. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз