Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Клей для плитки

Truv

Рекомендовані повідомлення

Як видно з таблиці:

- під час теплового старіння міціність на відрив клею знижується в 2-3 рази

- навіть клей С1 не завжди гарантує мінімальну необхідну міцність на відрив 0,5 МПа після теплового старіння

Змінено користувачем Миколайчик
  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

В 06.02.2025 в 19:09, serg_09 сказал:

Всім доброго вечора.Підкажіть де зараз можна купити Cemfix 203.Дякую.

Приємно бачити, що хтось згадував CemFix 203. Оскільки ми продавали клей в мережі Леруа Мерлен, то з призупиненням роботи Леруа призупинились також і продажі CemFix 203. А потім ми вже не відновили співпрацю. 

Посилання на коментар

Доброго дня. Підкажіть клей або мастику для плитки (не керамограніт) 25 на 50, яку потрібно наклеїти на гіпсокартон у ванній кімнаті.

Площа приблизно 3 кв.м. Важливий критерій: найтонший слой, бажання 2-3 мм.

Посилання на коментар

Апну трохи тему своїми рекомендаціями по використанню клеїв для плитки, основаними на ДСТУ і рекомендаціями спеціалістів і виробників. Вони максимально загальні, але закриють багато питань. Цементні клея за ДСТУ Б В.2.7-126:2011"СУМІШІ БУДІВЕЛЬНІ СУХІ МОДИФІКОВАНІ" поділені на групи, основні з яких це ЗК1, ЗК2, ЗК4. До якої групи відноситься клей шукайте на упаковці в розділі "технічні умови".

Відразу напишу, що для підлог мінімальний час можливого технічного пересування 48 годин, незалежно від групи клею.

ЗК1 - застосовується лише для плитки з водопоглинанням > 3% і лише всередині приміщень на недеформівних основах. Це найдешевші клея. Як виключення, можуть бути модифікації для використання з плиткою з меншим водопоглинанням, але я б на це не покладався, а брав би клей ЗК1 виключно для плитки з водопоглинанням > 3%, до того ж лише для плитки з розміром сторони до 30см включно, лише для стін і лише для внутрішніх робіт (тут взагалі без варіантів). Вологі умови ОК, але знову ж таки, виключно для стін всередині приміщень. Для жодних теплих підлог та і взагалі для жодних підлог цей клей не використовувати.

ЗК2 - це приблизно клас С1Т за європейськими нормами (але може бути і кращим - С2, про це далі). У загальному випадку, можна використовувати для будь-якої плитки з розміром сторони до 30см включно, всередині і зовні, теплі підлоги, вологі умови ОК. Використовується на недеформівних основах. Під час використання зовні подвійний промаз ніхто не відміняв. За певних умов цей клей можна використовувати і з плиткою більших розмірів приблизно зі строною до 60см(наприклад всередині житлових приміщень). Про ЗК2 ще напишу далі, щоб не було плутанини.

ЗК4- це має бути приблизно клас С2Т S1 за європейськими нормами. Застосовується для деформівних основ і розміром плитки зі стороною понад 30см і приблизно до 90см. Можна використовувати всередині і зовні, теплі підлоги, вологі умови, басейни, тераси та інші критичні поверхні ОК. Для басейнів краще використовувати білий клей, як більш водостійкий і морозостійкий, а також більш стійкий до хімії. І, знову ж таки, під час використання зовні подвійний промаз ніхто не відміняв.

Для плитки з розміром сторони 90см і більше бажано використовувати клей з подовженим відкритим часом більше 30хвилин (літера Е в європейській класифікації). Взагалі, клей з подовженим відкритим часом буде кращим у будь-якому разі за нормальний, але його виробництво потребує суттєвих додаткових витрат, тому, як правило, це клея групи ЗК4 (С2T S1) і рідше клея групи ЗК2 (С1, С2). 

Тепер найцікавіше - до групи ЗК2 можна віднести також клея С2T і С2TE за європейською класифікацією за умови, якщо такий клей має підвищену адгезію для будь-яких умов >1МПа, але він не відповідає вимогам щодо деформаційної стійкості. Тому часто і виникає плутанина - група ЗК2 - це який клей, С1 чи С2 за європейською класифікацією? Бо клей С2 вже можна спокійно використовувати з плиткою з розміром сторони більше 30см, не переплачуючи за нього. А різниця в ціні між С2 і С2 S1 може бути дуже значною - приблизно в 2 рази! Не завжди потрібну інформацію можна знайти на мішку, тому за замовчуванням я б рекомендував дотримуватись наступного правила:

Якщо виробник вказує, що це клей ЗК2, а також додатково вказує, що клей має підвищену адгезію до основи більше 1МПа для будь-яких умов (теплове старіння, водні умови, заморожування-відтавання) АБО прямо вказує, що це клей класу С2 (С2T), то це клей класу С2 і його можна використовувати з плиткою з водопоглинанням більше 0% і умовно зі строною плитки до 60-80см. Інакше, це клей класу С1, умови використання якого я описав вище.

Усі ці умови щодо використання клеїв є необхідними, але недостатніми для якісного виконання робіт по укладанню плитки. Визначальну роль також грає майстерність майстра-плиточника, який може, наприклад, як гарно (без пустот і рівно) покласти плитку зі стороною 60см на клей класу С1 (найчастіше так і буває) всередині приміщення (це допустимо за певних умов), так і погано покласти плитку на клей класу С2TE S1. 

• Лайк 5
  • Дякую 1
Посилання на коментар

Дякую, корисна інформація. Але тепер би хтось ще табличку зробив що до клеїв які представлені на нашому ринку з їх класифікацією. Бо по факту дуже рідко в описі є який це клей. 

PS 90 відсотків матеріалу закупаю в Леруа, тож цікавить по їх асортименту. І так, знаю що є місця дешевщі, але фактично безкоштовна (за бали) доставка та вивантаження рулить. 

Змінено користувачем BAV_Lug
Посилання на коментар

1 час назад, BAV_Lug сказал:

Дякую, корисна інформація. Але тепер би хтось ще табличку зробив що до клеїв які представлені на нашому ринку з їх класифікацією. Бо по факту дуже рідко в описі є який це клей. 

PS 90 відсотків матеріалу закупаю в Леруа, тож цікавить по їх асортименту. І так, знаю що є місця дешевщі, але фактично безкоштовна (за бали) доставка та вивантаження рулить. 

Усі виробники мають писати в описах на мішку який це клей за ДСТУ, бо це вимога ДСТУ. Якщо вони виробляють клей за ДСТУ звісно. Або можна зайти на сайт виробника і там у більшості виробників є уся потрібна інформація. Інша справа, що розібратися іноді справді важко. Бо ось зайшов я на сайт Kreisel. Відразу бачу клей 102 www.kreisel.ua/produkt/102-klei-dlja-keramichnoji-ta-keramogranitnoji-plitki#downloads . Бачу що написано на сайті "Клей призначений для приклеювання настінної і підлогової керамічної плитки, з водопоглинанням більше 3 % та розмірами не більше ніж 40х40 см всередині приміщень до міцних, стабільних поверхонь." А на мішку написано що це клей класу C1T. Це явно суперечить тому, що написав я, оскільки, наскільки мені відомо, клей класу С1Т не має обмежень щодо водопоглинання плитки. А ще, Крейзел виробляє декілька видів клею такого класу... Але навіщо, якщо це має бути однаковий клей? Ось скажіть, як мені це коментувати і складати якусь таблицю? Запитайте у виробника чому так. Можливо, я чогось не знаю або у чомусь помиляюсь. Про еластичні клея для плитки у Леруа за 250 грн я взагалі мовчу. Це хіба що називати еластичним будь-який клей, бо будь-який клей якусь еластичність та має...

А ось сайт Ceresit наприклад містить докладну інформацію щодо своїх продуктів, але там легко заплутатись із-за рекомендацій щодо використання емульсій замість води. Наприклад, ось опис СМ11 datasheets.tdx.henkel.com/CERESIT-CM-11-uk_UA.pdf Під технічними умовами написано Ceresit CM 11 Ц.1.ЗК1 ДСТУ Б В.2.7-126:2011 Технічний опис теж відрізняється від того, що написав я щодо сумішей ЗК1, але там написано принаймні що це ЗК1 і напевно це покращений ЗК1 судячи з опису. Але чи використовував би я його для зовнішніх робіт? Ні. Тому що подивіться на вимоги ДСТУ для клеїв групи ЗК1 вище. Але ви можете слідувати рекомедаціям Ceresit. 

А тепер головне питання - як клей Ceresit CM11 групи ЗК1 може бути кращим за клей Kreisel 102 групи ЗК2 (клас С1T за характеристиками приблизно відповідає групі ЗК2)? Бо судячи з описів так і є.

• Лайк 3
Посилання на коментар

Я всегда говорил, что всю ту лабуду на мешке пишут маркетологи и юристы.

Одни чтобы продать, другие, что бы в случае чего отбиться.

Ото все я даже не читаю.

Мне достаточно видеть маркировку клея.

Посилання на коментар

Десь так воно і відбувається насправді, тільки технічний опис продукта пише технолог все таки, а вже виправляють - узгоджують маркетолог і юрист. 

• Лайк 1
Посилання на коментар

4 години тому, Миколайчик сказав:

наскільки мені відомо, клей класу С1Т не має обмежень щодо водопоглинання плитки.

А клас якого клею має обмеження щодо водопоглинання плитки , яке його маркування ?

Посилання на коментар

18.04.2025 в 15:15, Dr.Yura сказав:

мій знайомий який робить ремонти іншим, собі вдома вклав плитку 30*30 чи 35*35 на теплогу з підігрівом на звичайний клей, вже мабуть років 5-7 все ок.

як воно буде в різних випадках хз...

В мене тут ідея . А шо ,якщо в якийсь бюджетний не для формату 120 на 60 добавити сіку латекс або едіпласт?) Або ще  продавати проміжками шар ним же.  В мене там трохи залишилось.

Посилання на коментар

12 часов назад, andrey_ka сказал:

А клас якого клею має обмеження щодо водопоглинання плитки , яке його маркування ?

Згідно dstu-n-b-v26-212-2016-nastanova-z-vikonannya-robit-iz-zastosuvannyam-sukhikhi-budivelьnikh-sumishey для облицювання конструкцій плитками із водопоглинанням понад 3% застосовують клей групи ЗК1, а для плиток з меншим водопоглинанням ЗК2 і ЗК3. Формального аналога класа для групи ЗК1 у європейському стандарті немає.

Загальна рекомендація європейців для плиток високої щільності (порцеляна-керамограніт, грес) наступна - на недеформівних поверхнях: для плиток до 30см застосовуйте клей класу С1, для плиток до 60см клей класу С2, для більших плиток еластичні клея з літерами S1 і S2. На деформівних звісно лише еластичні клея з літерою S незалежно від розміру плитки. Це по максимуму. Гадаю, всередині приміщень на недеформівних поверхнях можна використовувати клея нижчого класу так само як і для плитки з водопоглинанням більше 3% (керамічної плитки). Але не варто використовувати клей ЗК1 назовні - він не для цього. Вище написав про це. Та й сама керамічна плитка не підходить для зовнішнього використання у більшості випадків.

Посилання на коментар

40 минут назад, МаТраС сказал:

В мене тут ідея . А шо ,якщо в якийсь бюджетний не для формату 120 на 60 добавити сіку латекс або едіпласт?) Або ще  продавати проміжками шар ним же.  В мене там трохи залишилось.

Вашу ідею вже давно експлуатує Ceresit і на кожному мішку пише скільки емульсії додавати до свого бюджетного клею для покращення його класу. Єдине, що з емульсією такий клей стане значно дорожчим ніж купити сухий готовий клей без емульсії. Але якщо у вас залишилась зайва емульсія, то чому б і ні? 

• Дякую 1
Посилання на коментар

23 хвилини тому, Миколайчик сказав:

Вашу ідею вже давно експлуатує Ceresit і на кожному мішку пише скільки емульсії додавати до свого бюджетного клею для покращення його класу. Єдине, що з емульсією такий клей стане значно дорожчим ніж купити сухий готовий клей без емульсії. Але якщо у вас залишилась зайва емульсія, то чому б і ні? 

Ну тоді ціна бля 900 грн мішок себе не виправдовує при об ємах. береш клей за 400 і каністру латекса літрів 5 не помню. Десь 1500 грн. Лупиш 100 квадратів. Профіт

Змінено користувачем МаТраС
Посилання на коментар

14 минут назад, МаТраС сказал:

Ну тоді ціна бля 900 грн мішок себе не виправдовує при об ємах. береш клей за 400 і каністру латекса літрів 5 не помню. Десь 1500 грн. Лупиш 100 квадратів. Профіт

Швидко подивився на варіант СМ11  + емульсія. Вийде 280 грн мішок клею + 630 грн 2літри емульсії CC 83 на мішок = 910 грн. Мені здається трохи задорого для того щоб отримати аналог одного мішка клею чи то класу С1T за 300 грн чи то навіть С2T за 600грн. Бо що саме з цього вийде я не знаю.

Посилання на коментар

1 годину тому, МаТраС сказав:

яка кінцева ціна добаврк вийде?

та й чи решта матералу в тому випадку невідомо як будуть працювати.

Посилання на коментар

1 година тому, Миколайчик сказав:

Загальна рекомендація європейців для плиток високої щільності (порцеляна-керамограніт, грес) наступна - на недеформівних поверхнях: для плиток до 30см застосовуйте клей класу С1,

Мабуть , ви не зрозуміли питання. 

Який клей використовують європейці для приклеювання плитки з водопоглинанням понад 3%? Яке його маркування.

В нас це 3К1 , а в них він як називається/маркерується ?

Посилання на коментар

23 минуты назад, andrey_ka сказал:

Мабуть , ви не зрозуміли питання. 

Який клей використовують європейці для приклеювання плитки з водопоглинанням понад 3%? Яке його маркування.

В нас це 3К1 , а в них він як називається/маркерується ?

Я ж відповів, що немає аналога. Мінімальний європейський клас С1, що відповідає групі ЗК2 у нас. Грубо кажучи, такого гівна європейці не роблять. А якщо і роблять, то тихо і особливо не світяться, або хитро як Ceresit - типу "додайте емульсію". У них неформально є аналог - типу клас С0, але не знаю чи відображено це десь у документах, швидше за все ні.

• Дякую 1
Посилання на коментар

1 година тому, Dr.Yura сказав:

яка кінцева ціна добаврк вийде?

та й чи решта матералу в тому випадку невідомо як будуть працювати.

Там явно завищена вирата. 

Посилання на коментар

49 хвилин тому, Миколайчик сказав:

Я ж відповів, що немає аналога. Мінімальний європейський клас С1, що відповідає групі ЗК2 у нас. Грубо кажучи, то такого гівна європейці не роблять. А якщо і роблять, то тихо і особливо не світяться. У них неформально є клас С0, але не знаю чи відображено це десь у документах, швидше за все ні.

Ну тоді , той же крейзель цілком виправдано пише на мішках , що це клей класу С1.

А звичайний обиватель ніколи не буде порівнювати усі ці тонкощі , як то біш , мегапаскалі , цикли , і.т.п...

Він в першу чергу дивиться на сферу застосування і якщо воно йому підходить , то ОК. А на мішку навряд чи напишуть сферу , яка не відповідає групі клею за ДСТУ. Звісно якщо то не паль.

Тому , ІМХО. при купівлі дивитись не на циферки в маркуванні (бо щоб розібратись в усіх цих тонкощах потрібно бути спеціалістом) , а на сферу застосування. Виробник цим , спеціально , спрощено , пояснює де можна використовувати його продукт.

І якщо я куплю СМ11 (3К1) і наприклад Бауміт базік (С1) і дотримаюсь їхніх рекомендацій (а сфери застосування там ідентичні ) , то служити воно буде абсолютно однаково. Тільки у випадку СМ11 , я заплочу менше.

Посилання на коментар

1 час назад, andrey_ka сказал:

Ну тоді , той же крейзель цілком виправдано пише на мішках , що це клей класу С1.

А звичайний обиватель ніколи не буде порівнювати усі ці тонкощі , як то біш , мегапаскалі , цикли , і.т.п...

Він в першу чергу дивиться на сферу застосування і якщо воно йому підходить , то ОК. А на мішку навряд чи напишуть сферу , яка не відповідає групі клею за ДСТУ. Звісно якщо то не паль.

Тому , ІМХО. при купівлі дивитись не на циферки в маркуванні (бо щоб розібратись в усіх цих тонкощах потрібно бути спеціалістом) , а на сферу застосування. Виробник цим , спеціально , спрощено , пояснює де можна використовувати його продукт.

І якщо я куплю СМ11 (3К1) і наприклад Бауміт базік (С1) і дотримаюсь їхніх рекомендацій (а сфери застосування там ідентичні ) , то служити воно буде абсолютно однаково. Тільки у випадку СМ11 , я заплочу менше.

Спробую ще раз. Європейські вимоги щодо клею класу С1 чіткі - це циферки у МПа, які мають бути більшими за 0,5 для усіх видів випробувань. І якщо по одному з випробувань ця циферка менша за 0,5 МПа, то цей клей не можна відносити до класу С1. І пофіг яка там сфера застосування. Це майже в усіх випадках відповідає клею групи ЗК2 за ДСТУ. Тому якщо СМ11 це не ЗК2 (а там так і написано на мішку), то це не С1. ЗК2 він стане лише за умови якщо ви туди додасте емульсії і він подорожчає у 3 рази.

Тобто, якщо клеїти плитку всередині приміщень, то СМ11 буде коштувати дешевше за бауміт або міру (хоча й не набагато), а можна знайти клей ще дешевше і навіть значно дешевше, а можна і взагалі зробити самому, якщо є час і натхнення і хочеться зекономити гривень 20 на мішку, бо це досить простий клей. Але якщо клеїти плитку на вулиці, де буде сонце, вода і мороз, і перепади температур, то напевно дешевше все-таки буде взяти щось нормальне з класу ЗК2 або С1, або навіть С2.

Стосовно саме kreisel, то я не розумію обмеження по водопоглинанню для плитки 3% для клею класа С1, оскільки по європейському стандарту випробування клею на відповідність його класу С1 проводиться на плитці з водопоглинанням менше 0,5%. Та й саму плитку з водопоглинанням більше 3% вкрай не рекомендується клеїти на вулиці, бо її порве, якщо вона буде десь у вологому місці. Сенсу у такому клею С1 небагато, якщо не сказати що немає зовсім.

• Лайк 1
Посилання на коментар

58 минут назад, andrey_ka сказал:

А звичайний обиватель ніколи не буде порівнювати усі ці тонкощі , як то біш , мегапаскалі , цикли , і.т.п..

Думаю, про обивателів, які через 5-10 років шукають клей і плитку, щоб відремонтувати фасад тут вам можуть розказати багато історій і без мене. Бо клей то фігня, а от знайти таку саму плитку через 10 років - це ще той квест.

• Лайк 1
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...