Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Росіяни принесли нам війну

Скромный прораб

Рекомендовані повідомлення

14 годин тому, DmiVady сказав:

Доброго)

Мета гарна, але…

Стосовно того "перекладу", що ви виклали. Я прочитав главу - відкотився назад і перечитав те, що перед тим читав російською.

Тож ось що бачу:

- усе ламається на 35-й главі, а далі просто йде російський текст (очевидно, технічна помилка)

- переклад із російської "підстрочником" - це, як на мене, лютий треш. Так ще можна перекладати технічку, але не художню літературу. Такий переклад не тільки не вчить української, а навпаки - добиває слабку мову й перетворює її на міцний кацапосуржик :pozor:

- ремарка: на форумі свого часу деякі дописувачі почали писати "українською", просто заганяючи російські фрази в Google Translate. Читати й розуміти таке мені не складно, але воно миттєво ріже око. Найкумедніше - коли ці "гуглтранслейт-українці" починають вказувати іншим на "нібито помилки", які суперечать українському правопису, лише тому, що так вирішив автоматичний перекладач :lol: Але щоб справді навчитися або згадати мову, треба одразу писати українською, а вже потім правити кацапізми. Так, це довше. Так, іноді виглядає кумедно. Але це вчить мови, а не швидкості рухів "копі-паст".

- тож, сподіваюся, ви зрозуміли, що я хочу сказати: налаштування перекладу мають бути приблизно такі:

Показати вміст

Зроби літературний переклад українською.

Перекладай не дослівно, а літературно: з природною українською побудовою
речень, без русизмів і без кальок з російської. Зберігай зміст і тон
оригіналу. Не переказуй, не скорочуй і не спрощуй текст.

## Інші правила Коте доклацає

Текст:
[вставити текст]

А тепер приклад, щоб пробігтися очима по тексту одного й того ж уривка, бо "что будут стоить тысячи слов, когда ..." 😉

Рос переклад з якого ви робили "українську":

Показати вміст

Дилейни ждала шквала общественного возмущения. Она была уверена, что все это уже слишком, что прослушивать дома – во много раз хуже, чем читать письма и устанавливать камеры повсюду. Жилище – это святое. Дилейни надеялась, что люди примутся массово делать то, что она сама проделала однажды, – вышвыривать колонки “Внемли” в окна.

Но этого не произошло. Наоборот, люди считали новшество разумным, оно способствовало их безопасности. А кроме того, люди желали демонстрировать свои добродетели, выставляя их на обозрение ИИ.

Люди притихли. Они тщательнее выбирали слова. Они перестали повышать голос на детей. Они не угрожали. Даже секс стал беззвучным. Те, кто привык взвизгивать от радости, громко сморкаться или стонать от удовольствия, заткнулись. Радостные детские крики долго вводили ИИ в заблуждение, и полицейские зазря кидались на помощь, прежде чем он научился правильно их идентифицировать, – но к этому времени и дети приучились помалкивать.

Ваш переклад:

Показати вміст

Ділейні чекала шквалу суспільного обурення. Вона була впевнена, що все це вже занадто, що прослуховувати будинки — у багато разів гірше, ніж читати листи та встановлювати камери всюди. Житло — це святе. Ділейні сподіваласящо люди почнуть масово робити те, що вона сама виконала одного разу, — викидати колонки «Внемли» у вікна.

Але цього не сталося. Навпаки, люди вважали нововведення розумним, воно сприяло їхній безпеці. А крім того, люди бажали демонструвати свої чесноти, виставляючи їх на огляд ШІ.

Люди притихли. Вони ретельніше вибирали слова. Вони перестали підвищувати голос на дітей. Вони не погрожували. Навіть секс став беззвучним. Ті, хто звик висккувати від радості, голосно сякатися чи стогнати від задоволення, заткнулися. Радісні дитячі крики довго вводили ШІ в оману, і поліцейські даремно кидалися на допомогу, перш ніж він навчився правильно їх ідентифікувати, — але до цього часу і діти привчилися мовчати.

Переклад ВММ з формулюванням завдання на літературний переклад:

Показати вміст

Ділейні чекала шквалу суспільного обурення. Вона була певна: це вже занадто, бо прослуховувати оселі незрівнянно гірше, ніж читати листи й наставляти повсюди камери. Житло - це святе. Ділейні сподівалася, що люди масово зроблять те саме, що колись зробила вона: повикидають колонки «ЧуйМене» з вікон.

Але цього не сталося. Навпаки, люди вважали цю новацію розумною, бо вона сприяла їхній безпеці. А крім того, вони прагнули демонструвати свої чесноти, ніби виставляючи їх напоказ ШІ.

Люди притихли. Вони обачніше добирали слова. Перестали підвищувати голос на дітей. Не погрожували. Навіть секс став беззвучним. Ті, хто звик скрикувати від радості, гучно сякатися чи стогнати від утіхи, замовкли. Радісні дитячі крики довго збивали ШІ з пантелику, і поліцейські марно кидалися на допомогу, перш ніж він навчився правильно їх розпізнавати. Але на той час і діти вже звикли мовчати.

Далі потрібна ще редактура, щоб текст став повноцінно "дихати" природною українською. ВММ в це вміє, але оцінити якість цього "вміння" можуть тільки філологи-лінгвісти, а не я). І зразу її зауваження до вашого варіанту, а саме кацапізму у назві колонки - «Внемли»:

Приховати вміст

Як кажуть: "дурням пів проєкту не показують", а ви наважились і тому ... :pardon:
Сама ідея дуже гарна і корисна.
Творчого натхнення та наснаги! :flag1:
Дякую вам  :beer:

Дякую за відгук! Переклад робиться моделями Google Gemini, тож це не переклад через гугл транслейт. Воно не перекладає слово в слово і навіть адаптує під українську (наприклад заміняє російські приказки/прислів'я на українські аналоги). Те що частина глав лишилася російською - це норм, там фоллбек стоїть, якщо не може перекласти по якійсь причині, то лишає мовою оригніналу. Це я вам мабуть скинув варіант перекладу за 5 березня, тоді якраз Google AI API лежало, то ліміт спроб вичерпався і залишило російський текст. 

• Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

42 минуты назад, Vitaliy67 сказал:

Я никак не могу понять, Вы дурачок идейный, или за деньги.

Проясните ситуацию, если можно.

Це ви до мене?  Якщо до мене, то йди на йух разом з цими зеленими мударасами, що перетворили Україну у посміховисько...

Ти мабуть один з мударів перерахованих у моєму пості вище? 

Посилання на коментар

Спасибо , прояснили.

Дурак идейный.

Это совсем плохо, я бы сказал страшно.

Швондера помните.

Ярчайший образ дурака идейного.

Если шо, к зелёным не имею никакого отношения.

Мне шо зелёные, до шоколадные одного поля ягоды.

Страну жалко, место проклятое.

И мы сами в этом виноваты.

• Лайк 3
Посилання на коментар

9 минут назад, Vitaliy67 сказал:

Спасибо , прояснили.

Дурак идейный.

Швондера помните.

Прямим текстом:   ІДИ НА ХУЙ!

• Лайк 1
Посилання на коментар

41 минуту назад, Dmitriy_S сказал:

адаптує під українську (наприклад заміняє російські приказки/прислів'я на українські аналоги)

Сомневаюсь. Боюсь что аналогов для большинства кацапских прибауток не существует. Например , что первое пришло в голову. Со свинным рылом да в калашный ряд, там и дым пожиже и труба пониже, умного учить - только портить. Ну какие наши аналоги?

Посилання на коментар

13 минут назад, Vitaliy67 сказал:

Спасибо , прояснили.

Дурак идейный.

Швондера помните.

Можу помилятись, але з контексту його повідомлень видно, що він має якесь відношення до освіти. Уявляєте чому він може навчити дітей чи студентів?

• Лайк 2
Посилання на коментар

8 хвилин тому, ks6 сказав:

Сомневаюсь. Боюсь что аналогов для большинства кацапских прибауток не существует. Например , что первое пришло в голову. Со свинным рылом да в калашный ряд, там и дым пожиже и труба пониже, умного учить - только портить. Ну какие наши аналоги?

1. Со свиным рылом да в калашный ряд

Значення: намагатися зайняти місце в суспільстві або справі, якій ти зовсім не відповідаєш за статусом, розумом чи вміннями.

Куди прешся, як свиня в моркву! (найпопулярніше)

Не лізь, де не просять.

Куди конь з копитом, туди й рак з клешнею.

З вовчим хвостом та в овечу шкуру.

Не сунься, де собака носа не совав.

2. Там и дым пожиже и труба пониже

Значення: про щось значно скромніше, простіше або менш амбітне; зазвичай кажуть з легкою зверхністю.

Широка губа, та не такові зуби.

Не така пара, не такі й саночки.

Там не так тхне, та не так і пахне. (більше про атмосферу)

Високо літає, та низько сідає. (якщо мова про чиїсь приборкані амбіції)

Який пан, такий і жупан.

3. Умного учить — только портить

Значення: самовпевнена людина не потребує порад, або ж людина настільки талановита, що втручання лише зашкодить.

Вченого вчити — тільки час губити. (найточніший відповідник)

Не вчи вченого їсти хліба печеного.

Не вчи орла літати, а солов’я співати.

Не вчи рибу плавати.

Розумному натяк, а дурному й кия мало.

Змінено користувачем Dmitriy_S
  • Лайк 1
Посилання на коментар

8 минут назад, yukon сказал:

Можу помилятись, але з контексту його повідомлень видно, що він має якесь відношення до освіти. Уявляєте чому він може навчити дітей чи студентів?

А тобі не по х уй до чого я маю відношення? Мені пох на тебе і твої висери.  То теж ІДИ НА ХУЙ!

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

4 минуты назад, Dmitriy_S сказал:

Куди конь з копитом, туди й рак з клешнею.

Это дословный с русского. С натяжкой из всего списка - який пан, такий и жупан. Все остальное не понятно откуда. Покажите этот список в любом селе Черкасской или Хмельницкой области и боюсь никто этих поговорок никогда не слышал.

Посилання на коментар

2 хвилини тому, ks6 сказав:

Это дословный с русского. С натяжкой из всего списка - який пан, такий и жупан. Все остальное не понятно откуда. Покажите этот список в любом селе Черкасской или Хмельницкой области и боюсь никто этих поговорок никогда не слышал.

Ну це ж літературний переклад, в Черкаській і Хмельницькій областях свої говірки. Для кожної області і навіть району є своїх особливості в говірках. Я виріс на Київщині (але по батьку Чернігівська область, Ніжинщина, трохи з тамтешньої говірки слів нахватався).

Посилання на коментар

edition.cnn.com/2026/03/08/business/oil-prices-war-iran-trump?cid=android_app

Oil prices soar past $100 a barrel as war escalates in Iran

Iran has threatened to attack any oil tanker passing through the Strait of Hormuz, through which 20% of the world’s oil transits.

US oil futures rose 18% to about $108 a barrel, their highest level since July 19, 2022. US crude briefly hit $110 a barrel Sunday evening.

Brent futures, the global benchmark, increased 16%, near $108 a barrel.

Oil could rise to $150 a barrel by the end of March if travel through the strait doesn’t start flowing again, said Homayoun Falakshahi, lead crude research analyst at Kpler.

• Хаха 1
Посилання на коментар

24 минуты назад, yukon сказал:

Я же сказал, страну жалко

• Лайк 1
Посилання на коментар

1 минуту назад, Dmitriy_S сказал:

Ну це ж літературний переклад, в Черкаській і Хмельницькій областях свої говірки. Для кожної області і навіть району є своїх особливості в говірках. Я виріс на Київщині (але по батьку Чернігівська область, Ніжинщина, трохи з тамтешньої говірки слів нахватався).

Понятно. Просто сразу ощущается какая-то искусственность . Имхо, если в украинском  нет понятного всеми аналога, то лучше вообще не переводить так. А доносить эту часть текста другими предложениями. Наверное это малореализуемо.

Посилання на коментар

1 хвилину тому, ks6 сказав:

Понятно. Просто сразу ощущается какая-то искусственность . Имхо, если в украинском  нет понятного всеми аналога, то лучше вообще не переводить так. А доносить эту часть текста другими предложениями. Наверное это малореализуемо.

Все реалізуємо:) Я в AI/ML більше десяти років і зараз все це розвивається шаленими темпами. 

• Лайк 1
Посилання на коментар

Ринок ШІ-безпеки отримав новий кейс для підручників. LLM Alibaba Group, який мав лише навчатися, раптово почав майнити криптовалюту на сервері. Система сама відкрила SSH-тунель для підключення й виконання процесів. Розробники в шоці від аномальної поведінки.

• Хаха 2
  • Конфуз 1
Посилання на коментар

4 хвилини тому, Александр Аврамчук сказав:

Ринок ШІ-безпеки отримав новий кейс для підручників. LLM Alibaba Group, який мав лише навчатися, раптово почав майнити криптовалюту на сервері. Система сама відкрила SSH-тунель для підключення й виконання процесів. Розробники в шоці від аномальної поведінки.

Китайцям довіряти - себе наїбати. Колись працював з ними по контрактах, коли ще займався офлайновим бізнесом. Дуже специфічна нація;)

Посилання на коментар

2 хвилини тому, Dmitriy_S сказав:

Китайцям довіряти - себе наїбати. Колись працював з ними по контрактах, коли ще займався офлайновим бізнесом. Дуже специфічна нація;)

українські евреї  теж дуже специфічна нація :-) 

Посилання на коментар

Шота местячковые нефтетрейдеры  прогуливают и опаздывают с аналитикой. 

Думал купить на заправке канистру бензина для мотокосы на всякий случай  и не знаю щас покупать или подождать пока цена упадет .

• Хаха 1
Посилання на коментар

6 хвилин тому, рыбак сказав:

Шота местячковые нефтетрейдеры  прогуливают и опаздывают с аналитикой. 

Думал купить на заправке канистру бензина для мотокосы на всякий случай  и не знаю щас покупать или подождать пока цена упадет .

електрична косарка краще :-)  

• Лайк 1
  • Хаха 1
Посилання на коментар

29 хвилин тому, Александр Аврамчук сказав:

десь посміхається людина, яка все це замутила і гарно приховала свою участь в цьому)

36 хвилин тому, ks6 сказав:

будь-який переклад художньої літератури буде художнім, або має містити пояснення. важка це справа. тому і онлайн-перекладачі не завжди допомагають. коли вчиш мову то це не тільки переклад слів, а й розуміння культури та контексту.

• Хаха 1
Посилання на коментар

2 часа назад, hause сказал:

Трошки Г вам по трубам:

image.thumb.png.506ccacea24efbb7748d35c5cfd52829.png

как за что...за светлую память майданов...за мову и томос!!! за детей парашенок, юсченков, луценок и прочих выдающихся личностей...

Посилання на коментар

29 хвилин тому, Александр Аврамчук сказав:

українські евреї  теж дуже специфічна нація :-) 

Це да, китайці щиро дивувалися де такі хитровиєбані україхнці взялися. Зазвичай тих лохів можна було швидко наїбати і зрубати бабок, а це якесь вумне попалося. Ну я їм не казав що я трохи jewish українець:)

Посилання на коментар

27 хвилин тому, Бармалей сказав:

как за что...за светлую память майданов...за мову и томос!!! за детей парашенок, юсченков, луценок и прочих выдающихся личностей...

за такою логікою і за вас і ваших дітей 

Посилання на коментар

1 годину тому, yukon сказав:

Тут кантонів, вінсолів, хаузів є з дясяток. Труться тільки в цій гілці. До освіти вони мають таке ж відношення, як гівнор до мух. Не чіпайте тваринок, в ігнор їх

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...