irina1969 Опубліковано: 19 годин тому Поділитись Опубліковано: 19 годин тому 9 годин тому, Сарочка сказав: Шановні панянки , треба ваша порада. Планую клумбу вздовж паркана з трояндами та клематисамі вкривати агротканиною і під соснову кору. Троянди всі вирослі вже прилічно, то можна сказати, що вся посадка пройшла вдало. полоти бурьяни становиться се більш проблематично, через відрастаючіе гілкі, не то щоб я там багато полола, лише раз на тиждень проходила сапкою, то бурʼяни тількі біля стовбурів руцями . Проблеми дві- котики ( їм подобається використовувати клумбу в якості туалету) і відрастаючі гілки троянд з кожним тижнем все длініше і я вирішила не восени вкривати мульчею, а зараз. То тканину я від бурьянів вже вклала, кору завезла. Осталось питання поливу. Планувала зробить крапельний. І ось така ділемма. Кинути просто шланг з крапельницями через 25 см (вбудованими.)такій шланг с отвирамі маю на увазі. Кожна крапельниця дає лише 1,5 литра в годину. І в мене песок, який цю воду всмоктує, ледве вона торкається грунту , то начебто такого поливу мені буде замало( на лохині така стояла, то там не вистачало). То інший варіант поливу - магістраль с отводками і крапельницями на ніжке на 8 літрів/ година. В мене не було досвіду саме з крапельницями. То в кого є поділитись, будь ласка. Як воно буде жити зимою? Чі варто купляти китайськи комплектуючі, чі такі розоритися на гардену ( шлангі крапельни Гардена в мене вже 10 років безотказно працюють і жодного ознаку деградації не мають взагалі. ) Але ж ціна мʼяко скажем не радує, якщо китайці навчились робить більш меньш стабільну якість, яка через три рокі не струхне, то я б подивилась на китайців . Бо здається мені, що другу трасу між гілок троянд буде складно тягнути, враховиваючі, що троянди маю обрізати я санітарно, а не в нуль. А як у вас влаштований полив? Я напишу як влаштовано у мене Ще давно на етапі планування грунту була закладена система автополиву, була закладена система і під розпилювачі й під каплю...коли мені набридлі усілякі шланги, ми її запустили...сад до того часу сильно розрісся тому відсотків 80 розпилювачів ми підняли на висоту ( стовпчики, паркан, басейн і т.і), а умовно в землі залишили тільки на газоні...каплю тимчасово заглушили ( зараз вона для теплиці та високих грядок)...всі рослини поливаються по головах і як я бачу все подобається...полив саду розділено на 4 зони поливу, спочатку поливаються 2 зони по півгодини кожна, потім інші 2...скільки іде води навіть не питайте )), але як я бачу моїм рослинам навіть в минулорічну спеку цілком вистачало, грунт у мене в основному пісок, ну зверху трішки плодородки...агротканини нема, мульча дубовий лист Аню, щодо китайських саме розпилювачів я не підскажу, бо мої були куплені ще на етапі робіт по автополиву, але коли чоловік докупав якісь штуки щоб запустити перероблену систему, то докупав у нас Прихований текст а контролер поливу у мене китайский все розпилювачі ми підрегулювали на потрібний мені кут, стовпчики hand made )) ось як це виглядає Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Сарочка Опубліковано: 16 годин тому Поділитись Опубліковано: 16 годин тому Дякую всім за поради. В цілому ,в мене з минулого року так саме , як в вас все поливається зверху розбризгівачами , на городі. Клумби поливаю шлангом, тому що шланг поряд завжди і я все ще мрію, що я її буду кардинально переробляти, тому там поки що нічого не робила з поливом. Але ж тут на цю клумбу інша справа , через те, що це прибудинкова територія, за парканом. Бігати туди зі шлангом не дуже зручно. Доводиться размативать всю катушку, і її потім назад замативать , Залишити без поливу зовсім, якось сумнівно, що можна. Просто сочащегося шлангу малувато. Разбризгіватели не підійдуть, бо будуть потенційних прохожих , або не дай Боже, скаженого сусіда оприскувати. То ось і не знаю що придумати такого( у гардени бачила є спіціфічни спиці, які подають воду до корінчика одразу, такі ж сами крапельниці використовивають ще для контейнерів. В кітайців є насадки, що вкручиваються в трубку, потік води з них регулірується( такі є і в Брадіса) але думаю, що плюс мінус то все одно Китай, тому що на Аліке вони теж є один в один, без відмінностей . То ось міркую на чому його робити. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Сарочка Опубліковано: 16 годин тому Поділитись Опубліковано: 16 годин тому Хотіла ще спитати. Схоже моя ялинка підчепила кліща( північна сторона сиплеться хвоей ізнутри (хвоя висить як на павутинках) це точно не хвоепад, бо я весною вичистила всю хвою дочиста напором води . Десь два тижня тому порскакала фунідазол+ Актелік+ Скор,( одразу в бак) але мені здається поки що не допомогло - і висячу хвою на павутінках я знов побачила. Зараз час ще разок такім коктейлем закропить іі, то покі ці дощі, меня беруть смутни сумніви, на том лі я шляху. Бо якщо клещ, то нужен акаріцід, а не фунгіціди+ інсектициди . Чи то я помиляюсь? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
batrasvt Опубліковано: 14 годин тому Поділитись Опубліковано: 14 годин тому 1 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
allanek Опубліковано: 7 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 7 годин тому (змінено) 8 годин тому, Сарочка сказав: Хотіла ще спитати. Схоже моя ялинка підчепила кліща( північна сторона сиплеться хвоей ізнутри (хвоя висить як на павутинках) це точно не хвоепад, бо я весною вичистила всю хвою дочиста напором води . Десь два тижня тому порскакала фунідазол+ Актелік+ Скор,( одразу в бак) але мені здається поки що не допомогло - і висячу хвою на павутінках я знов побачила. Якщо це кліщ (павутинний), то Актелік повинен з ним справитись. Він справляється з усіма видами кліщів. Через тиждень зробіть повторну обробку Актеліком. Ще гарно справляється з кліщем Санмайт, він призначений, виключно, для різних видів кліщів. Користувалась- гарний препарат. Достатньо однієї обробки. Вертімек- ще один засіб, що призначений для захисту від кліща. Актелік та Санмайт. Потрібно обробляти крону не тільки зверху, обов'язково засунути штангу з розбризкувачем всередину крони та гарно там все полити. Вертімек- тільки зверху по кроні. Не потрібне витрачати зайвий препарат. Обробка всередині крони не потрібна. Ну і Актофіт. З павутинним кліщем справиться, з галовим-ні. Хвоя, звісно, впаде, але на наступний рік повинна вирости нова . Тож голі гілки не поспішайте прибирати. В мене так було з конікою. Кліщ з'їв ялинку за тиждень. Мала вигляд наче новорічна ялинка, коли вже час викидати, трохи тряхнув і вся хвоя купкою осипалась, залишились повністю голі гілки. На наступний рік хвоя відросла знову. Зі звичайною ялиною таке не завжди проходить. Деякі гілки не відновлюються. Але краще почекати. Я б обробила ще подвійною дозою чогось з міддю, на всяк випадок. Фунідазол. Якщо мова за Фундазол, то я його оминала якоюсь там дорогою. Наскільки пам'ятаю він не має в складі мідь. Чи є вона в Скорі не знаю, навіть не пам'ятаю чи користувалась ним. Звісно, що обробляти окремо засобами з міддю. Не в коктейлі. В садовій аптечці завжди були Актелік, Актофіт, Медян Екстра. 8 годин тому, Сарочка сказав: Бігати туди зі шлангом не дуже зручно. Доводиться размативать всю катушку, і її потім назад замативать Гарний візок від Брадасу. В мене був. Повністю металевий, легкий і дуже зручний, колеса їдуть де завгодно. Можна вибрати на різну довжину шлангу. Розмотувати-змотувати легко та швидко. Якби знов мала сад, це обов'язкова річ була б в разі потреби. 8 годин тому, Сарочка сказав: Просто сочащегося шлангу малувато. Він, як і крапельний полив, вкладається, як завгодно. Хвилею, змійкою, навкруги біля рослини. Він аналог крапельного поливу без крапельниць. Але дорожчий. Що в ньому гарного? Якщо щось міняється в саду, його легко зняти та вкласти чи в новому місці, чи в новій конфігурації. Був багато років. Мала їх кілька. Буває різної довжини. Ніяких пошкоджень чи впливу УФ. Поклав чи просто під рослину, якщо нема агротканини та мульчи; чи присипав корою, якщо на агротканині. Непомітний, не псує вигляд квітнику. Вздовж тераси квітник з ялівцями біля 9-10м. Полив тільки шланг, що сочиться. Вздовж будинку масив з ялівців біля 15 м, полив- шланг, що сочиться. Фото вздовж фасаду будинку ще 2021 року, ялівці так жваво росли та дерлися вище вікон, що чоловік їх став стригти так само, як і на фото квітника біля тераси. Квітники вкриті агротканиною та сосновою корою. Іноді ставила поливалку, щоб зробити душ хвойним, бо вони його люблять. Я не рекламую сам шланг, я виклала фото , щоб було зрозуміло, що цього достатньо для поливу. 8 годин тому, Сарочка сказав: Разбризгіватели не підійдуть, бо будуть потенційних прохожих , або не дай Боже, скаженого сусіда оприскувати. Якщо мова про стаціонарні розбризкувачі для автополиву, то вони в мене були на галявині за парканом. Хантери. Модель, що висувається , коли вмикається полив та ховаються після поливу. Вони це роблять автоматично. В сусіда були ті, що завжди стирчать над грунтом. Вони регулються на висоту струменю та радіус дії. В нас були встановлені біля паркану, налаштовані таким чином, щоб не поливали сам паркан та щоб дальність струменю обмежувалась межею галявини. Тобто струмінь не поливав дорогу та невеличке узбіччя, не поливав мій паркан та не поливав галявину сусідки. В сусіда були встановлені навпаки- вздовж межі з дорогою і струмінь направлено в бік паркану. Тож там все чітко регулюється. За весь час (більше 10 років) замінили тільки один такий розбризкувач, бо забився осадом від води. Полив прямо зі свердловини. Ніяких кубів та нагріву. Якщо мова за звичайні переносні розбризкувачі, то в того ж Брадоса вони є з кількома різних режимів. Вибираєш на ньому той, де поливає лише в один бік та питання вирішене. Вони мені дуже подобаються, бо ними можна поливати в місцях, де треба вузько направлений струмінь. В мене були такі місця, де кущі росли вздовж паркану та поряд був садовий будиночок чи сарай. То для мене це було спасіння- звичайні розбризкувачі від Брадасу. Переставити ту поливалку раз на 1-2 години не було проблемою. Багато з таких поливалок було стаціонарно розкидано по саду. Весною розставив, восени зібрав. Шланги, якими вони підключалися до ниток гідрантів мене не дратували. Серед рослин ті шланги майже непомітні. А ось нитки гідрантів були зроблені ще на початку створення саду. Повертаючись до вашої галявини за парканом. Якщо готові прокопати канавку, вкласти туди водопроводну трубу ( гнучку), то можна ставити отакі розбризкувачі (Хантер). Єдине, що треба врахувати, то чи будуть там дерева та високі кущі. Від цього залежить розташування тих розбризкувачів, щоб дерева (кущі) не різали струю. Ми цього не врахували. В нас були посаджені сосни-самосійки вздовж паркану, розбризкувачи опинились за тими соснами. Коли вони виросли, то гілки заважали струменям. Добре, що таких гілок було не багато, їх зрізали , це не спотворило вигляд тих сосен і полив був повноцінним. На фото з фасадом будинку, то не засохлі хвойні, то кущі мікробіоти змінили колір на зиму. Фото робилось пізньої осені. На фото колір спотворений, в житті вона змінює зелений на дуже привабливу суміш бронзи з міддю. Змінено 7 годин тому користувачем allanek 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
allanek Опубліковано: 6 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 6 годин тому Ну і щоб було зрозуміло, на якому піску росте оте все, що поливалось тим шлангом, пказую. Пересаджували ялівець в інше місце. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Nic-олаевна Опубліковано: 5 годин тому Поділитись Опубліковано: 5 годин тому (змінено) Дівчата, я точно не допоможу Ані по трояндах, але спитаю про свої. Я весною писала, що вони у мене всі померзли. Поки я думала що з ними робити і на що замінити, вони почали від кореня відбивати пагони. Раділа я не довго, бо зараз бачу вони такі кволі, худі, не ростуть. Вони отримали у мене всі обробки і підживлення, які тільки можна. Результат так собі. Деякі намагаються квітнути, але то одна якась квола квітка на пагоні 30 см від землі Питання. Оце я втратила цілий рік? Тепер вони будуть приходити в себе до наступного року (якщо знову не змерзнуть)? Змінено 5 годин тому користувачем Nic-олаевна Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
allanek Опубліковано: 5 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 5 годин тому (змінено) ........ Змінено 2 години тому користувачем allanek Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
irina1969 Опубліковано: 5 годин тому Поділитись Опубліковано: 5 годин тому 18 хвилин тому, Nic-олаевна сказав: Дівчата, я точно не допоможу Ані по трояндах, але спитаю про свої. Я весною писала, що вони у мене всі померзли. Поки я думала що з ними робити і на що замінити, вони почали від кореня відбивати пагони. Раділа я не довго, бо зараз бачу вони такі кволі, худі, не ростуть. Вони отримали у мене всі обробки і підживлення, які тільки можна. Результат так собі. Деякі намагаються квітнути, але то одна якась квола квітка на пагоні 30 см від землі Питання. Оце я втратила цілий рік? Тепер вони будуть приходити в себе до наступного року (якщо знову не змерзнуть)? На цей рік я не можу нічого обіцяти та радити, бо воно все дивно...цього року я 80 відсотків обрізала майже в нуль, обробок та підживлення не було від слова зовсім..ті троянди що на сонечку квітнуть як ніколи, квіти в 2 рази більші за норму, дощі, які ідуть вже другий місяць зіграли в плюс...ті троянди, що в затінку - дохлі, кволі та паскудні...я б не списувала цей сезон, в решті решт троянда це чагарник, який квітує)) не більше не менше, а як всі чагарники вони сильні Якби у мене, наприклад , був би розрахунок тільки на троянди ((це було б сумне видовище, а так багаторічники спасають ситуацію і навіть якщо троянда випадає, щось всеодно квітує...це 2 фото, як на мене, доволі гарне поєднання і те що там є троянди, які паскудні (( навіть непомітно 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз