standov Опубліковано: 6 січня Автор Поділитись Опубліковано: 6 січня 23 минуты назад, Vikctor сказал: Та я вже змирився з тим, що взимку східний скат не працює, але пряме порівняння двох однакових сонячних днів в січні показує різницю в загальной генерації між чистим східним скатом та снігом на панелях того скату десь трохи більше 2кВтг. Але цього все одно недостатньо для самоочищення панелей. І це - тож ваша мрія була купити штангу для чищення панелей. Я нічого подібного не планував досі. Може якщо колись знов повернеться таке давно забуте явище як багато снігу на багато днів, то й замислюся про щось подібне. Бо в реалі за чотирі останніх зими я сніг у дворі прибирав раз чи два. Ну да, але штанга то не для чищення пагелей як таких, то для відкидування снігу зі скату, який ніфіга не тане навіть на підвенному схилі Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 6 січня Поділитись Опубліковано: 6 січня 39 минут назад, standov сказал: Ну так про то і мова що якщо генерації нема особливо і на чистих то який економічний сенс то чистити, нема генерації що на засніжених що на чистих. "Лише помреш втомленим"(с). Чекати весни, там і генерація буде Глобально так, але навіть 10кВтг в зимовий сонячний день все одно приємно отримати. В мене це більше ніж денні витрати по буднях. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 6 січня Автор Поділитись Опубліковано: 6 січня 8 минут назад, Vikctor сказал: Глобально так, але навіть 10кВтг в зимовий сонячний день все одно приємно отримати. В мене це більше ніж денні витрати по буднях. Це з якого поля 10 взимку? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: 6 січня Поділитись Опубліковано: 6 січня 7 хвилин тому, standov сказав: Це з якого поля 10 взимку? 6,5 kW Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 6 січня Поділитись Опубліковано: 6 січня 13 минут назад, standov сказал: Це з якого поля 10 взимку? Та майже з такого ж). 4680+4680=9,36кВтг 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 6 січня Автор Поділитись Опубліковано: 6 січня 1 минуту назад, Vikctor сказал: Та майже з такого ж). 4680+4680=9,36кВтг З багатої сім'і В мене з 3.5 більше 6 не було з грудня, але то був прям сонце-сонце. Так то 2-3 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 6 січня Поділитись Опубліковано: 6 січня 10 минут назад, standov сказал: З багатої сім'і В мене з 3.5 більше 6 не було з грудня, але то був прям сонце-сонце. Так то 2-3 Та я вже очкую як воно влітку буде, бо поки що порівняння генерації з власниками панелей на південних скатах просто приголомшує. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
#roofinspector Опубліковано: 6 січня Поділитись Опубліковано: 6 січня Станислав, на вашем месте я бы пошёл принципиально другим направлением. У вас панели сгруппированы у торца крыши. Я бы поставил лестницу с торца, надёжно бы закрепил её на весь зимний период, и в любой момент имел бы доступ чуть ли не обычной метлой к нужному участку. Или даже блоуэром, пока снег сухой, можно всё сдуть за пару минут Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 6 січня Автор Поділитись Опубліковано: 6 січня 1 час назад, #roofinspector сказал: Станислав, на вашем месте я бы пошёл принципиально другим направлением. У вас панели сгруппированы у торца крыши. Я бы поставил лестницу с торца, надёжно бы закрепил её на весь зимний период, и в любой момент имел бы доступ чуть ли не обычной метлой к нужному участку. Или даже блоуэром, пока снег сухой, можно всё сдуть за пару минут ну я подивлюся як піде, поки що це все експеримент, перша зима, так то все йде зараз до того що сенсу не багато, бо коли є сонце то вони самі чисті. а коли сонця нема то оті 500вт на 5 годин не варті зусиль та ризиків. Більше то все починалось в часи блекаутів і я хотів бути готовий кожний ватт за потреби виймати, а зараз тьфу-тьфу наче як трошки відпустило. Монтувати стаціонарно явно не варіант бо отам внизу планується тераса для відпочинку, але може якусь придумаю драбину з гачками щоб трошки меньше сцать. Але поки що дивись п.1 ПС ваше втеплення он як сніг тримає )) у всіх вже нема а в мене ще трошки лежить. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
#roofinspector Опубліковано: 8 січня Поділитись Опубліковано: 8 січня В 06.01.2025 в 12:49, standov сказал: Монтувати стаціонарно явно не варіант бо отам внизу планується тераса для відпочинку, Я не совсем это имел в виду. Не стационарно по типу "навсегда" а сезонно но с учётом безопасности. Просто лестница временно крепится на зиму (как именно могу подробней раскрыть если всё таки решите делать) и у вас в любой момент есть доступ к участку. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 10 січня Автор Поділитись Опубліковано: 10 січня В 08.01.2025 в 23:25, #roofinspector сказал: Я не совсем это имел в виду. Не стационарно по типу "навсегда" а сезонно но с учётом безопасности. Просто лестница временно крепится на зиму (как именно могу подробней раскрыть если всё таки решите делать) и у вас в любой момент есть доступ к участку. Мабуть цікаво, не знаю чи буду таке робити але зрозуміти ідею цікаво Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 11 січня Поділитись Опубліковано: 11 січня В 06.01.2025 в 12:40, Vikctor сказал: Та я вже очкую як воно влітку буде, бо поки що порівняння генерації з власниками панелей на південних скатах просто приголомшує. в мене два ската, один південніше, других східніше, різниця в струмі прям відчутна дуже, притому що напруга майже рівна завжди Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 11 січня Поділитись Опубліковано: 11 січня 2 часа назад, newbee2020 сказал: в мене два ската, один південніше, других східніше, різниця в струмі прям відчутна дуже, притому що напруга майже рівна завжди Папруга стрінгу при послідовному з'єднанні практично стала. Принаймні її коливання незначні. А ось сила струму дуже різниться від пори року, хмар, температури та іншого. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 11 січня Поділитись Опубліковано: 11 січня бачу - само не розтане. Псіханув, почистив. 3 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: 11 січня Поділитись Опубліковано: 11 січня (змінено) Південна сторона, хоча такого нормального сонця й не було, це й по роботі панелей видно але сніг сповз ще до 12-ї Змінено 11 січня користувачем Фрай Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МакДо Опубліковано: 11 січня Поділитись Опубліковано: 11 січня (змінено) 1 годину тому, yur43 сказав: бачу - само не розтане. Псіханув, почистив. Аналогічно))) Десь об 11 поліз чистити Змінено 11 січня користувачем МакДо Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: 12 січня Поділитись Опубліковано: 12 січня Сьогодні на панелях паморозь і побачив як панелі її позбуваються 7 майже чисті, а 8-ма ні 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 12 січня Поділитись Опубліковано: 12 січня 15 хвилин тому, Фрай сказав: 7 майже чисті, а 8-ма ні може відключена, або тінь 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: 12 січня Поділитись Опубліковано: 12 січня Тіні немає, вже все ок, мабуть тому, що вона остання в ряду. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 13 січня Автор Поділитись Опубліковано: 13 січня в мене традиційна проблема бітумки, сніг сам сповзає але недалеко, якщо зараз нормально сипане то нижній ряд буде довго на півшишки працювати ( 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 13 січня Поділитись Опубліковано: 13 січня 40 минут назад, standov сказал: в мене традиційна проблема бітумки, сніг сам сповзає але недалеко, якщо зараз нормально сипане то нижній ряд буде довго на півшишки працювати ( Такий чудовий гладенький вільний скат. Ані вікон, ані димоходів, ані люкарн. Навчіть як ви стримуєтеся, щоб не збільшити поле? 3 1 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 13 січня Автор Поділитись Опубліковано: 13 січня 18 минут назад, Vikctor сказал: Навчіть як ви стримуєтеся, щоб не збільшити поле? все дуже просто ))) 1. В мене заплановано збільшення до 10 панелей, 4 панелі лежать в інсталятора десь з липня, не може приїхати поставити бо нема рук. 2. Збільшувати далі (більше 10) без зміни інвертора сенсу не має, бо влітку мені і 6 з глаза (врубав кондеї шоб вибирати "зайве") а гратися з державою в якісь вигідні мені економічні відносини не хочу, бо маю упередження. 3. скат не такий вже і вільний бо там димарі і коли сонце йде по склону то вони дають тінь, але то вже таке - головне пункт 1 та 2 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 13 січня Поділитись Опубліковано: 13 січня 1 час назад, standov сказал: в мене традиційна проблема бітумки, сніг сам сповзає але недалеко, якщо зараз нормально сипане то нижній ряд буде довго на півшишки працювати ( я теж жалкую що не зробив опуск прямо до кінця скату. монтажникам було зручно, залишили 40 см щоб ходить. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 13 січня Автор Поділитись Опубліковано: 13 січня (змінено) 5 минут назад, newbee2020 сказал: я теж жалкую що не зробив опуск прямо до кінця скату. монтажникам було зручно, залишили 40 см щоб ходить. я не можу зробити вниз бо в мене сосни між панелями та півднем, фактично вже зараз взимку верхушки сосен дають тінь десь на метр від нижнього краю панелей, через 2-3-5 років будуть давать тінь навіть так, а влітку я хз нашо мені стільки електрики ) АПД ну тобто не то шоб не можу, просто доцільніше було підняти максимально, бо на практиці взимку все одно світло більше розсіяне. Змінено 13 січня користувачем standov 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 13 лютого Поділитись Опубліковано: 13 лютого (змінено) Довелося таки мені вперше почистити свої панелі днів десять тому. В нас якраз почали вдень вимикати електрику час від часу і нарешті прийшло тривале сонце разом з морозами. Південно-західний скат і так очистився б за день-два, а у північно-східного шансів не було в найближчей перспективі. Тому вирішив витратити годинку на чистку. Зі східним скатом поки немає перголи на терасі все дуже легко, бо маю там широку 3-метрову рівну прощадку. Зібрав риштування швиденько, з'єднав скотчем щітку для заповнення швів бруківки з граблями. Вийшла палка десь 3,5-3,7м. З боку де нормально поміщається риштування цього було достатньо. Начисто почистити не вийшло, але оці залищки за годину чи дві навіть не на прямому сонці розтанули. А з іншого боку будинку через рослини, що починаються одразу за відмосткою, встановити ріштування не вдалося. Стрем'янка в мене нижча за риштування й тому зверху панелей залишився сніг. Тут вже знадобилося пару годин яскравого сонця в мороз, щоб панелі повністю очистилися. Треба придбати таки ту хрінь для басейнів довжиною десь 4,5м, щоб спокійно всюди з драбини діставав. Змінено 13 лютого користувачем Vikctor 4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз