Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Оптимальна схема електрощита з резервним вводом 2025

Куркуль

Рекомендовані повідомлення

Намалював схему електрощита підкадіть будь чи є помилки і де можна оптимізувати?

(невеличке пояснення: ід основного щита до інверторного прокладені 1 лінія 4мм якою планую живити інвертор і дві 2,5 для навантаження - зелені лінії. Також світло 2 поверху через те, що там трішки кабелів по дереву внвіс від ПЗВ, а світло першого ні, бо там бетон).

image.thumb.png.c3fc3e9954ff4169d7458bfd95a9ff27.png

Чи можна скоротити кількість ПЗВ? Чи можна/варто замість ПЗВ+2 автомата для бойлера і СВ поставити один диф?

Змінено користувачем Куркуль
  • Дізлайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

В 16.05.2025 в 12:15, Куркуль сказал:

Чи можна скоротити кількість ПЗВ?

запросто , хоть до одного УЗО

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

навіщо стільки перекидних перемикачів І-О-ІІ? Дивне рішення.

І який саме у вас той інвертор має бути (сонячний/акумулятор)? Бо я так дивлюсь ви від того інвертора і насос і бойлер хочете живити

Посилання на коментар

Також світло 2 поверху через те, що там трішки кабелів по дереву внвіс від ПЗВ, а світло першого ні, бо там бетон).

і до чого тут інвертор до матеріалу ваших стель? Якось не зрозуміло

А ще з яких міркувань електрокотел не захищаєте зубрами?

Змінено користувачем Shturman1
Посилання на коментар

Чи можна скоротити кількість ПЗВ?

Скоротити можна, але краще не за рахунок об'єднання споживачів. Бо в іншому випадку при відмові якогось струмоприймача пошук буде ще той квест. Перш за все, ПЗВ потрібне там, де існує ймовірність отримання удару струмом при контакті людини одночасно з пошкодженим приладом, в якому стався пробой фазного провідника на металевий корпус або воду, та землею. Захищати чи ні, наприклад, люстру в кімнаті, то така собі справа, поганого нічого немає, але ймовірність ураження людини там мізерна. А от бойлер чи котел то  потенційно небезпечні прилади.

• Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

5 часов назад, Vladdi сказал:

Перш за все, ПЗВ потрібне там, де існує ймовірність отримання удару струмом при контакті людини одночасно з пошкодженим приладом

На 99% згоден з тезою, але є ньюанси: якщо через пошкодження ізоляції кабелю буде незначний (одиниці ампер) витік струму на землю, для звичайного автомату це буде сприйматися як нормальний режим. Для УЗО - як аварійний з миттєвим відключенням. Одиниці ампер при напрузі 230В - це сотні ватт теплової енергії, тобто достатньо для пожежі. Звичайно що такий сценарій має більшу вирогідність для схеми ТТ (ніж для -C та -C-S), але з огляду на більш ніж помірну різницю між вартістю автомата та діфавтомата я б порадив захищати діфіми всі лінії. Навіть освітлення.     

• Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

10 годин тому, Shturman1 сказав:

навіщо стільки перекидних перемикачів І-О-ІІ? Дивне рішення.

І який саме у вас той інвертор має бути (сонячний/акумулятор)? Бо я так дивлюсь ви від того інвертора і насос і бойлер хочете живити

Я виходив з такої логіки: В ідеалі, але не відразу інвертор буде Дея 6кВт і панелі 3кВт+. (на перший час 2кВт зарядна станція Bluetti яка вже є) В першу чергу на інвертор йтимуть насос, світло і житлові кімнати зарядки телефонів і кілька ноутбуків сімейства + холодильник, якщо спека, а світла довго немає. Теоретично все це можна посадити і на одну фазу і обмежитися одним перекидним замість трьох, правильно я вас зрозумів? 

Четвертий перекидний для санвузла, де бойлер і пралка, це ідея для літа, коли енергії з панелей в сонячні дні буде надлишок ы можна буде її скидати в бойлер. 

10 годин тому, Shturman1 сказав:

і до чого тут інвертор до матеріалу ваших стель? Якось не зрозуміло

А ще з яких міркувань електрокотел не захищаєте зубрами?

Не інвертор а ПЗВ. Це я для того, що хочу захистити проводку по дерев'яній стелі 2 поверху не лише автоматом, а і ПЗВ (раптом там якась миша пролізе і почне гризти), а для першого такого не потрібно, бо там все не горюче тому світло першого поверху я під ПЗВ вводити не буду, щоб зменшити загальну кількість повідника під ПЗВ.

А навіщо захищати електрокотел зубрами? Увесь район на електроопаленні - не думаю, що взимку можливі перевищення напруги, скоріше просадки.  

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

15 годин тому, Куркуль сказав:

це ідея для літа, коли енергії з панелей в сонячні дні буде надлишок ы можна буде її скидати в бойлер. 

Ви можете поставити трансформатор струму, підключити його до інвертора, виставити режим Zero Export to CT і тоді ваш бойлер буде жвитись в тому числі від сонця. Щоб скидати власне надлишки, то бойлер треба підключати до GEN порта, який працює в режимі Smart Load.

А от електроплиту я б підключив до LOAD інвертора, бо це банально комфорт, особливо якщо є сонце, бо не думаю що вам захочеться розпаковувати примус підчас блекаутів.

• Лайк 1
Посилання на коментар

4 години тому, volomoto сказав:

Ви можете поставити трансформатор струму, підключити його до інвертора, виставити режим Zero Export to CT і тоді ваш бойлер буде жвитись в тому числі від сонця. Щоб скидати власне надлишки, то бойлер треба підключати до GEN порта, який працює в режимі Smart Load.

А от електроплиту я б підключив до LOAD інвертора, бо це банально комфорт, особливо якщо є сонце, бо не думаю що вам захочеться розпаковувати примус підчас блекаутів.

Але в будь якому разі на бойлер потрібен 1-0-2 перемикач. Про плиту теж можна, десь навіть бачив відео щоб одну фазу рускачи через інвертом а іншу на пряму. Тому планую зараз багато чого підключити через крос модуль, щоб потім можна було легше внести зміни.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...