Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Бухтить плитка на балконі - хто винен?

andrey savchyn

Рекомендовані повідомлення

1 година тому, MAESTRO DNEPR сказав:

...и это правильно... ибо единственной гарантией любого договора является совесть. Если совести нет, то никакие договора не помогут.

Це тому, що в нас ринок будівельних послуг наче Дикий Захід. І наскільки я розумію, нема чітких регламентів виконання договорів, якщо вони взагалі є, ті договори.

"Совість", як гарантія, це в випадку ТС, коли нема ніяких юридичних домовленостей, крім обіцянок на словах.Там, де закони працюють, не користуються поняттям "совість", бо дотримуються виконання Договору. Знов таки, це з особистого досвіду.

• Лайк 1
  • Хаха 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 час назад, allanek сказал:

Це тому, що в нас ринок будівельних послуг наче Дикий Захід. І наскільки я розумію, нема чітких регламентів виконання договорів, якщо вони взагалі є, ті договори.

"Совість", як гарантія, це в випадку ТС, коли нема ніяких юридичних домовленостей, крім обіцянок на словах.Там, де закони працюють, не користуються поняттям "совість", бо дотримуються виконання Договору. Знов таки, це з особистого досвіду.

Я за англійске право, де усний договір має силу письмового. Думаю, там би топікастер навіть не встиг би винести це питання на обговорення, бо йому б вже давно все переробили як слід.

Посилання на коментар

1 годину тому, Миколайчик сказав:

Я за англійске право

Ви ж, наче, будівельник чи маєте дотичне відношення до будівництва? Як і MAESTRO DNEPR. Тож нема сумніву, що обидва люди прагматичні. Але ж, чомусь, як тільки річ зайшла за Договір та чітке його виконання, ви почали про "сферичного коня в вакуумі" під назвою "англійське право", а в MAESTRO DNEPR, взагалі, замість виконання Договору з'явилось поняття "совість" та його, судячи зі смайликів під моїми дописами, дуже веселить згадування про Договір. Ось і відповідь ТС від будівельників. Щоб не трапилось, на будівельному ринку України все залежить від "доброї волі" виконавця. В пору і мені скористатись смайликом "ха-ха" - :classic_laugh:

Про совість та "сферичного коня в вакуумі" я можу розмовляти лише в випадку, якщо я знаю будівельників, з якими маю справу, не перший раз і розумію їх поведінку в різних ситуаціях. В інших випадках треба йти до ворожки, бо коли виникає конфлікт, то приклад ТС є показовим.

Панове, не смішить про "совість" та "англійське право" на теренах України.

PS. Звісно, що забудовник-виконавець це дорога в двох напрямках. Як гарні, так і погані люди є по обидві боки. І коли стається конфлікт, то правда десь посередині.

Змінено користувачем allanek
  • Лайк 1
Посилання на коментар

Усім дякую за поради

В тому що я сам винен - є частина правди, хочу гарантій і не хочу розбиратись - наймай по договору, щоб все юридично було правильно

Інакше самому розбиратись, контролювати і надіятись що все буде ок

Доречі, як приклад совісті - бруківщики через пів року після робіт самі запропонували приїхати і виправити усі косяки за свій рахунок

• Лайк 2
Посилання на коментар

13 хвилин тому, andrey savchyn сказав:

В тому що я сам винен - є частина правди, хочу гарантій і не хочу розбиратись - наймай по договору, щоб все юридично було правильно

В мене достатній досвід  з будівельниками. І були відношення з договором, і було, коли просто домовлялись. Тоді  сідали  та писали ціни за етапи робіт та додаткові послуги. І, звісно, обговорювали , яким чином оплачувати етапи робіт. По договору ніколи не було якихось питань чи конфліктів, все виконувалось чітко, тому і про "совість" не було потреби згадувати. Без договору, за весь час пам'ятаю лише один прикрий випадок і той був пов'язаний з форумним сантехником. Але були і інші будівельники з форуму, про яких згадую з вдячністю і з якими спілкувалась ще багато років. Тож тут вже яка ваша вдача. 

• Лайк 2
Посилання на коментар

1 годину тому, andrey savchyn сказав:

Усім дякую за поради

Інакше самому розбиратись, контролювати і надіятись що все буде ок

Доречі, як приклад совісті - бруківщики через пів року після робіт самі запропонували приїхати і виправити усі косяки за свій рахунок

світ не без добрих людей. а бабуся казала так: добрих людей, все одно більше..але це не значить,що ти повинен бути лохом)

Посилання на коментар

4 години тому, allanek сказав:

казав один стройбан: наша гарантія закінчується, коли ми збираємо інструмеенти. і це він реально казав при перщій зустрічі))

• Лайк 1
  • Хаха 1
Посилання на коментар

4 часа назад, allanek сказал:

...як тільки річ зайшла за Договір та чітке його виконання, ви почали про "сферичного коня в вакуумі" під назвою "англійське право", а в MAESTRO DNEPR, взагалі, замість виконання Договору з'явилось поняття "совість" та його, судячи зі смайликів під моїми дописами, дуже веселить згадування про Договір.

Річ у тім, що... у мене цих договорів ціла папка, не знаю навіщо зберігаю. Але не договори мене стимулювали до якісної роботи, а саме совість і почуття відповідальності за кожне сказане слово... тому, більша частина моїх "договорів" із Замовниками фіксувалася простим рукостисканням і прикладеним до нього кошторисом... навіть без розписок... і це люди, які бачили мене максимум вдруге.

4 часа назад, allanek сказал:

Звісно, що забудовник-виконавець це дорога в двох напрямках.

Саме так!.. одна моя Замовниця підмовила свого чоловіка і вони вкрали в мене зі свого об'єкта (з їхнього, в сенсі) два відра по 20 кг антисептика для дерева Титан-4Ф... звісно у надії повісити цю пропажу на мене... Боже, як діти, чесне слово... все розкрилося)

пс. ...це для затравки... коли-небудь напишу мемуари).

------------------

Підсумуємо... тіко совість є єдиною гарантією будь-якого договору!

• Лайк 2
Посилання на коментар

2 години тому, MAESTRO DNEPR сказав:

Підсумуємо... тіко совість є єдиною гарантією будь-якого договору!

- Изя, как ты можешь так строить? У тебя же заговорит совесть!

- Ой,  так я скажу ей - цыц, дура, это не в наших интересах! 

А насправді ніколи не знаєш чого чекати від виконавця, іноді той кому не дуже віриш зробить так, що не навіть не очікував і навпаки, той респектабельний з красивими фразами, роздрукованими проспектами не порадує якістю і обовʼязково не вкладеться в терміни.

Особливо коли аванс 70-80%

Змінено користувачем Фрай
  • Хаха 2
Посилання на коментар

12 годин тому, MAESTRO DNEPR сказав:

Річ у тім, що... у мене цих договорів ціла папка, не знаю навіщо зберігаю. Але не договори мене стимулювали до якісної роботи, а саме совість і почуття відповідальності за кожне сказане слово... тому, більша частина моїх "договорів" із Замовниками фіксувалася простим рукостисканням і прикладеним до нього кошторисом... навіть без розписок... і це люди, які бачили мене максимум вдруге.

Прочитала цей допис ( про совість) і чомусь згадалась наша бригада, яка робила у нас всі  внутрішні роботи по дереву в домі...ми "прораба" чому в дужках, бо він працює з хлопцями на об"єктах руцями, знаємо вже років 25 не менше і от, Сергій просто НЕ МОЖЕ зробити погано, може він би і хотів, але не може...так що це мабудь не совість, а просто   відчуття, що якщо робиш, то маєш зробити майже бездоганно і це називається професіоналізм

• Лайк 1
Посилання на коментар

12 годин тому, MAESTRO DNEPR сказав:

Річ у тім, що... у мене цих договорів ціла папка, не знаю навіщо зберігаю. Але не договори мене стимулювали до якісної роботи, а саме совість і почуття відповідальності за кожне сказане слово...

Я не ставлю під сумнів, що для вас відповідальність та совість є рушійною силою для якісного будівництва. І як на  мене, то Договір та совість не заважають одне одному. З відповідальності та совісті складається репутація, тож якщо Виконавець піклується за свою репутацію, то добре. Якщо ні, тут в дію вступає Договір. Різниця між усною домовленістю та Договором в тому, що перший, це слова і якщо хтось зі сторін порушив ту домовленість, то тоді виникають отакі теми, як ця. Звісно, що це спрощено, але всім присутнім зрозуміло, про що мова. Якщо є Договір, тоді звужується коридор відмови від своїх обіцянок. Якщо керуються репутацією (совістю), то Договор це формальність, з якої починаються взаємовідносини сторін.

Я на своїх прикладах поясню. При будівництві гостьового будинку виконавець вирішив, що можна змінити підхід до фундаменту. Ми не погодились з цими змінами. Відкрили Договір, прочитали пункти стосовно об'ємів та технології. Все, питання було знято і все зроблено згідно прописаного в Договорі. Тихо-мирно, без оцих " я цього не казав- не обіцяв" чи "ви не так зрозуміли". 

Другий випадок і теж з фундаментом. Паркан, будівельники залили фундамент і швидко поїхали. Коли стали робити ревізію того, що залили, виявилось, що є місце, де було зроблено бутафорський фундамент- зверху залили  і все. Тож той шмат висів в повітрі. І тут Договір теж був в нагоді. Приїхали, подивились, що накоїли їх робітники, спитали, коли можуть приїхати та переробити. Звісно, що переробили все за рахунок фірми. І ще, з мого досвіду, Договір в таких випадках допомагає зберегти добрі стосунки. Звісно, якщо обидві сторони прагнуть цього. І добрі стосунки зберігаються , тут абсолютно згодна з вами, якщо присутня совість-відповідальність та збереження репутації (з обох сторін). Якщо такий моральний критерій відсутній, з якоїсь однієї сторони, чи з обох сторін, залишається Договір. 

І ще про випадок, як працює Договір , якщо працюють закони. Купили квартиру і початок ремонту прийшовся на початок ковіду. Був договір з чітко прописаними пунктами. Тож ремонт робився в он-лайн режимі, з чітким виконанням з обох сторін. Ремонт завершився і обов'язковим пунктом був акт виконаних робіт. Щоб він був підписаний замовником, потрібно було виправити те, що було зроблено погано. І ось тут взагалі не було ніяких суперечок. Фірма взяла кілька днів, все переробила і отримала підписаний акт. До речі, гарантію на виконаний ремонт в Договорі прописаний на термін 2 роки. І в мене нема сумніву, що гарантійні зобов'язання, якщо б була потреба, були б виконанні. Забудовник ЖК, в якому була придбана квартира, щось там нахомутав з дахом і в якійсь з днів по стіні другого поверху квартири полилась вода. По свіжому ремонту. Питання вирішилось швидко, з дахом розібрались і забудовник запропонував своїх малярів, щоб переробити стіну. Мене не влаштовувало це і я запропонувала, що роботу зробить фірма, яка робила цей ремонт, а забудовник оплатить їм кошторис. Навіть сперечань не було, що вони на таке не згодні. Але таке відбувається, коли працює Закон.

Тож не бачу протиставлення між "совістю" та Договором. Якщо для когось репутація важлива, звісно, що Договір то проформа, але, на мою думку, краще, коли він є.

19 хвилин тому, irina1969 сказав:

а просто   відчуття, що якщо робиш, то маєш зробити майже бездоганно і це називається професіоналізм

Цікаво, що в нас "дерев'янщики" працювали без Договору і теж такі самі враження, про які ти розказуєш. Зазвичай, в таких випадках, стосунки зберігаються на довгі роки.

• Лайк 1
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...