Vladdi Опубліковано: В середу в 14:02 Поділитись Опубліковано: В середу в 14:02 22 часа назад, andrey_ka сказал: Я ніде не можу знайти заборону на використання гнучких проводів у проводці (будь-якій) Для цього треба подивитись на технологічну документацію. Головна ознака кабелю - безперервність жил в мірних відрізках. Для гнучких проводів допускається відсутність безперервності. Якщо хтось бачив сам процес, то це можливість при виготовленні проводів запускати в станок провідники з встановлених повних котушок замість розмотаних. Саме це пояснює численні приклади виходу з ладу проводів ПВС та ШВВП. Технічно можлива ситуація, коли в довгому відрізку гнучкого проводу майже всі проводи будуть не безперервними. Сумлінні виробники намагаються зменшити кількість таких ситуацій, але довжина проводу на котушках більша за стандартні мірні відрізки, а викидати цінний матеріал ніхто не буде. З кабелями ситуація інша, там переріз провідників в багатопроволочних жилах набагато більший, тому відрізки формують синхронною пачкою котушок сировини. 6 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igorrius Опубліковано: В середу в 14:14 Поділитись Опубліковано: В середу в 14:14 1 час назад, andrey_ka сказал: То кому вірити. Чи , може , все ж таки варто в першу чергу при влаштуванні електропроводки керуватись ПУЕ ? но не написано ведь, что для передачи и распределения электроэнергии ? значит не подходит для выполнения электропроводки. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: В середу в 14:29 Поділитись Опубліковано: В середу в 14:29 18 хвилин тому, Energon сказав: Коли ти приходиш до замовника з хорошим мегоамметром, і перевіряєш кабельні лінії на опір ізоляції чи старіння ізоляції, то різниця по значенням між кабелем ВВГ і проводом чи шнуром ШВВП чи ПВС прокладеним в стіні в штукатурці, доволі суттєво відрізняється не на користь останніх А коли даєш ПВС 2500В на приладі, то показники стрімко падають в рази. І це при терміні всього 6-8 років експлуатації. Думаю, на цьому діалог вже можно припиняти, тому що ВВГ тут значно доцільніший і по характеристикам значно кращий під стаціонарний монтаж. Та я ж не сперечаюсь що краще ВВГ чи ПВС і тим більш не пропоную ПВС пхати в штукатурку. Я ж про саму суть , що це можливо. Наприклад коли монтаж ускладнений і в каналі є більше двох поворотів , а проводка змінна і у випадку якоїсь нештатної ситуації провід можна легко замінити. Взагалі все почалось іменно з цього , я просто припустив можливість монтажу ПВС у змінному каналі. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: В середу в 14:44 Поділитись Опубліковано: В середу в 14:44 12 минут назад, andrey_ka сказал: Я ж про саму суть , що це можливо. Якщо придбати гоночний автомобіль, наприклад Ferrari. Ніхто ж не забороняє на ньому поїхати в поле і виорати кусок землі. Це ж можливо в принципі. Но краще мабуть, цю задачу виконає трактор з плугом, і без наслідків для господаря) 4 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: В середу в 14:49 Поділитись Опубліковано: В середу в 14:49 30 хвилин тому, Vladdi сказав: Для цього треба подивитись на технологічну документацію. Головна ознака кабелю - безперервність жил в мірних відрізках. Для гнучких проводів допускається відсутність безперервності. Якщо хтось бачив сам процес, то це можливість при виготовленні проводів запускати в станок провідники з встановлених повних котушок замість розмотаних. Саме це пояснює численні приклади виходу з ладу проводів ПВС та ШВВП. Технічно можлива ситуація, коли в довгому відрізку гнучкого проводу майже всі проводи будуть не безперервними. Сумлінні виробники намагаються зменшити кількість таких ситуацій, але довжина проводу на котушках більша за стандартні мірні відрізки, а викидати цінний матеріал ніхто не буде. З кабелями ситуація інша, там переріз провідників в багатопроволочних жилах набагато більший, тому відрізки формують синхронною пачкою котушок сировини. Та електрики ж не керуються такими тонкощами виготовлення проводів. Для них інструкцією по монтажу є ПУЕ І тільки ПУЕ. А ті хто складав ПУЕ вже давно розібрались з усіма цими тонкощами та звели все це в зрозумілі всім правила. І в них якраз дозволяється використання гнучких проводів . Чи виготовлення того самого ПВ5 чимось відрізняється від виготовлення ПВС. , думаю що ні. Тримав в руках і той і той , відмінностей не бачив. 43 хвилини тому, Vladdi сказав: Головна ознака кабелю - безперервність жил в мірних відрізках. Додайте ІМХО , бо офіційне визначення що таке кабель зовсім інше. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igorrius Опубліковано: В середу в 14:59 Поділитись Опубліковано: В середу в 14:59 9 минут назад, andrey_ka сказал: використання гнучких проводів ввг 3 класс гибкости имеете ввиду ? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: В середу в 15:00 Поділитись Опубліковано: В середу в 15:00 7 хвилин тому, Energon сказав: Якщо придбати гоночний автомобіль, наприклад Ferrari. Ніхто ж не забороняє на ньому поїхати в поле і виорати кусок землі. Це ж можливо в принципі. Но краще мабуть, цю задачу виконає трактор з плугом, і без наслідків для господаря) До чого тут принцип. Я ж не кажу , що можу це зробити в принципі , бо впертий , можу , чи ще щось. Я ж вам привожу цитати (аргументи) не від себе , а з офіційного документа , з вашої електричної конституції. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Chatter Опубліковано: В середу в 15:03 Поділитись Опубліковано: В середу в 15:03 12 минут назад, andrey_ka сказал: Чи виготовлення того самого ПВ5 чимось відрізняється від виготовлення ПВС. , думаю що ні. Тримав в руках і той і той , відмінностей не бачив. Ясно-понятно. Медицина тут бессильна. 2 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: В середу в 15:06 Поділитись Опубліковано: В середу в 15:06 2 хвилини тому, igorrius сказав: ввг 3 класс гибкости имеете ввиду ? ВВГ , це кабель , будь-якого класу. В ПУЕ написано іменно за провід. Провід і кабель це різні речі. Іменно із за того що це кабель його і дозволяється замонолічувати в стіни (в штукатурку). ПС.. Хоча , тримаючи цей ВВГ в руках починаю сильно в цьому сумніватись. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: В середу в 17:03 Поділитись Опубліковано: В середу в 17:03 1 час назад, Chatter сказал: Ясно-понятно. Медицина тут бессильна. Я теж вже зрозумів, що діалог просто пальцем в небо) 1 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В середу в 17:34 Поділитись Опубліковано: В середу в 17:34 (змінено) 22 години тому, andrey_ka сказав: ПУЕ ж не може охопити всіх виробників кабельної продукції та прописати що куди який кабель пхати. Вони написали : всі незахищені потрібно пхати в труби (додатково захищати) ПС.. А що там виробник чи сайтописець пише , що це з`єднувальний , монтажний чи ще якийсь байдуже. Ви ж як електрик керуєтесь ПУЕ , а не що на сайті нашкрябали. Можна до усрачки сперечатися про ПУЕ або про те що пишуть продавці. - так само - чи можна переходити дорогу на червоне світло або там де ненамальована "зебра". але є практика з фактами: 3 години тому, Energon сказав: Коли ти приходиш до замовника з хорошим мегоамметром, і перевіряєш кабельні лінії на опір ізоляції чи старіння ізоляції, то різниця по значенням між кабелем ВВГ і проводом чи шнуром ШВВП чи ПВС прокладеним в стіні в штукатурці, доволі суттєво відрізняється не на користь останніх і це обумовлене різним складом ПВХ оболонки та агрессивністю середовища (цемент/штукутурка доволі агрессивні) ЗІ звичайно, якщо нашару є достатньо ПВС то чому б не зробити з нього проводку - у трубах - без контакту з штукатуркою, без УФ , забезпечити температурні рехими... (підземний перехід) Змінено В середу в 17:43 користувачем vbb 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: В середу в 18:06 Поділитись Опубліковано: В середу в 18:06 27 хвилин тому, vbb сказав: Можна до усрачки сперечатися про ПУЕ або про те що пишуть продавці. - так само - чи можна переходити дорогу на червоне світло або там де ненамальована "зебра". Та яка там суперечка. Весь час тільки і пропоную ходити по зебрі і на зелене світло , ще й при цьому тикаючи в ПДР. А у відповідь тільки і чую про свиней , ферарі , та медецину і при цьому тикають тільки пальцем в небо. 2 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
XL.pro Опубліковано: В середу в 19:00 Поділитись Опубліковано: В середу в 19:00 Шановні електрики, потрібна порада: 1. Якими алмазними свердлами ви користуєтесь і на скільки бетонних отворів їх вистачає? Придбав distar 72*70, вистачило на 6 бетонних отворів (без про різання арматури) distar.ua/product/sverdlo-almazne-dds-w-072x70xsds-cs-x-1 2. Які використовуєте глибокі підрозетники? 2.1. Спочатку взяв KPR 68-70_KA cms.ua/catalogue/electrical-products/distribution_box/kpr_68-70_ka/ Свердло 72*70 завузьке, оскільки коробка не кругла, між центрами 71 мм, по діагоналі 80 мм У свердла 82*70 відстань між центрами 81 см (приблизно) 2.2. Далі придбав KPR 68_KA cms.ua/catalogue/electrical-products/distribution_box/kpr68_ka/ Коробка кругла, але також завелика 2.3. Ще взяв на пробу UG 66-GS Obo Bettermann, більш - менш підійшов shop220.com.ua/products/podrozetnik-uglublennyi-v-kirpich-beton-ug-66-gs-obo-bettermann 3. Які алмазні свердла ріжуть арматуру? У мене в цегляний стіні як не сітка, так арматура. Свердла Distar для неї не призначені, випилюю кутовою шліф машиною 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: учора в 05:04 Поділитись Опубліковано: учора в 05:04 9 годин тому, XL.pro сказав: випилюю кутовою шліф машиною Так і продовжуйте. Зняти з болгарки захисний кожух та поставити зточений круг. Навряд чи є коронка здатна різати арматуру , або якщо є то вартувати буде як крило боїнга. Якщо є зварювальний апарат то зручно ним. Кладочну сітку можна перебивати перфоратором , попередньо заточивши зубило. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Телесистемы Опубліковано: 23 години тому Поділитись Опубліковано: 23 години тому 17 часов назад, XL.pro сказал: 2. Які використовуєте глибокі підрозетники? IMT35101 Schneider 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: 23 години тому Поділитись Опубліковано: 23 години тому 8 минут назад, Телесистемы сказал: IMT35101 Schneider Так їх немає в продажі. Є аналог, але гірший по якості Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Телесистемы Опубліковано: 23 години тому Поділитись Опубліковано: 23 години тому 4 минуты назад, Energon сказал: Так їх немає в продажі. Є аналог, але гірший по якості Та наче купували саме їх десь місяць-два тому. Вони "російськи" були, тому їх було перестали везти. www.leroymerlin.ua/p/rozpodilcha-korobka-plank-electrotechnic-65kh60-mm-12349295?gad_source=1&gad_campaignid=21683062011&gclid=CjwKCAjwi-DBBhA5EiwAXOHsGdCvZoENOYrS6saGj_Nks7TbbP-KDkKmqqGXqS6oakTwa5nUpMzrpBoC484QAvD_BwE просто переназвали Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vladdi Опубліковано: 23 години тому Поділитись Опубліковано: 23 години тому 1 минуту назад, Телесистемы сказал: просто переназвали Нагадує славнозвісну пару "ЗУБР - РБУЗ" 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vladdi Опубліковано: 22 години тому Поділитись Опубліковано: 22 години тому 22 часа назад, andrey_ka сказал: Додайте ІМХО , бо офіційне визначення що таке кабель зовсім інше. Це не ІМХО. Це особистий досвід та відносини з постачальниками/виробниками. В благословенні довоєнні роки у моєї компанії були прикріплені персональні менеджери від наших найбільших виробників, і на виробництво я заходив при нагоді, і показували мені те, що багато хто не бачив і не побачить. Зрозуміло, що для наших споживачів головне то вартість, тому й користується шаленим попитом ШВВП, а виробникам його зробити набагато простіше ніж ВВГ чи ПВ. А щодо ПУЕ, то цей документ визначає нормативи безпеки при монтажу та експлуатації електричних систем. Тому базується, у першу чергу, на фізичних параметрах та допусках металевих провідників, а не на технологічних моментах виробництва та особливостях поведінки в експлуатації. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: 19 годин тому Поділитись Опубліковано: 19 годин тому (змінено) 3 години тому, Vladdi сказав: Це не ІМХО. Це особистий досвід та відносини з постачальниками/виробниками. В благословенні довоєнні роки у моєї компанії були прикріплені персональні менеджери від наших найбільших виробників, і на виробництво я заходив при нагоді, і показували мені те, що багато хто не бачив і не побачить. Зрозуміло, що для наших споживачів головне то вартість, тому й користується шаленим попитом ШВВП, а виробникам його зробити набагато простіше ніж ВВГ чи ПВ. А щодо ПУЕ, то цей документ визначає нормативи безпеки при монтажу та експлуатації електричних систем. Тому базується, у першу чергу, на фізичних параметрах та допусках металевих провідників, а не на технологічних моментах виробництва та особливостях поведінки в експлуатації. Все що ви кажете , це ваше ІМХО. От як би ви послались на якийсь офіційний документ де було б написано , що перша ознака кабелю це безперервність жил. Оце було б не ІМХО. А так , перша ознака кабелю , це наявність додаткових захисних шарів ізоляції , і тільки із за цього його дозволяють пхати в штукатурку , а не тому що там якісь не такі жили. Краще скажіть , ПВС чимось відрізняється від ПВ5 ? А то , я різниці зовсім не бачу. Про всяк випадок поясню що я маю на увазі , а то знов медицину приплетуть. Якщо розрізати зовнішню оболонку ПВС і витягнути один провід , він чимось буде відрізнятись від ПВ5 ? Змінено 19 годин тому користувачем andrey_ka 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DraVVa Опубліковано: 18 годин тому Поділитись Опубліковано: 18 годин тому 1 година тому, andrey_ka сказав: Якщо розрізати зовнішню оболонку ПВС і витягнути один провід , він чимось буде відрізнятись від ПВ5 ? та всім, і жилами і ізоляцією 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: 18 годин тому Поділитись Опубліковано: 18 годин тому 27.05.2025 в 17:13, Chatter сказав: суть ПВС - область применения. Как только напишут, что ПВС можно и в землю, и в штукатурку - вопросов нет, и не важно, как его зовут, провод или кабель. Шах і мат. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: 18 годин тому Поділитись Опубліковано: 18 годин тому (змінено) 13 хвилин тому, DraVVa сказав: та всім, і жилами і ізоляцією Це не відповіль. НІЧИМ. Бачите , я написав більшими літерами значить я більш правий ніж ви. Оце приблизно так виглядає ваша відповідь. Змінено 18 годин тому користувачем andrey_ka 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vitaliy67 Опубліковано: 17 годин тому Поділитись Опубліковано: 17 годин тому Та лепите что хотите и куда хотите. Образованный вы наш. 1 1 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: 17 годин тому Поділитись Опубліковано: 17 годин тому 31 минуту назад, andrey_ka сказал: Шах і мат. Де шах і мат? Мається на увазі монтажний провід ВВП, а не з'єднувальний провід ПВС. Перший в стіну під штукатурку, другий переноску робити і тягати по землі. Коли читають професійну літературу інженери чи електромонтажники, які вчились на то - то ця література сприймається зовсім по іншому ніж, то читаєте Ви. В них в думках замурувати ПВС не виникне для стаціонарної проводки. Я ж писав, ці ази вчать на першому курсі. Переставайте натягувати сову на глобус. 4 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз