yur43 Опубліковано: 2 червня Поділитись Опубліковано: 2 червня 6 годин тому, sanyas15 сказав: Без ЗТ? Чи як пояснити продуктивність сонця у березні 1100кВт, а споживання 400кВт? звичайно ж з ЗТ Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Альт Опубліковано: 18 годин тому Поділитись Опубліковано: 18 годин тому Такого я ще не бачив! Домашня сонячна електростанція. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 16 годин тому Поділитись Опубліковано: 16 годин тому При 8 х 625 Вт панелей і 6 кВт Деї новій варто дивитсия на ЗТ? Власне споживання поки до 300-350 Вт, батарея 14.4 кВт*год за ніч розряджаєтсья до 75-78% і зранку до 10:00-11:00 вже 100%. А далі тільки власне споживання і простій. В цілому бачив панелі навіть 5.8 кВт давали, при розрахункових 5 кВт. Розрахунок на globalsolaratlas.info показував такі середні місячні показники. Більше ніж 2х власного споживання. Але судячи з того що в реальності показники напевно більші, то може таки краще пізно ніж ніколи. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 13 годин тому Поділитись Опубліковано: 13 годин тому 2 години тому, TaurosRMK сказав: ЗТ Якщо цей процес незатяжний і недорогий, то можна. В ДТЕК начебто це зручно. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 13 годин тому Поділитись Опубліковано: 13 годин тому 2 часа назад, TaurosRMK сказал: При 8 х 625 Вт панелей і 6 кВт Деї новій варто дивитсия на ЗТ? Власне споживання поки до 300-350 Вт, батарея 14.4 кВт*год за ніч розряджаєтсья до 75-78% і зранку до 10:00-11:00 вже 100%. А далі тільки власне споживання і простій. В цілому бачив панелі навіть 5.8 кВт давали, при розрахункових 5 кВт. Розрахунок на globalsolaratlas.info показував такі середні місячні показники. Більше ніж 2х власного споживання. Але судячи з того що в реальності показники напевно більші, то може таки краще пізно ніж ніколи. Дивитися на ЗТ варто як мінімум через можливість зливати надлишки і відповідно зменшувати власне споживання, гавіть якщо ви не вийдете на продаж, а там і нетбіллінг підвезуть. З 5 квт поле і таким невеличким споживанням ви маєте досить надійно виходити влітку в продаж 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 13 годин тому Поділитись Опубліковано: 13 годин тому 02.06.2026 в 20:29, yur43 сказав: звичайно ж з ЗТ А як то у вас 5 кВт панелей нагенерували 1000-1300 кВт в місяць? Бо якщо "вірити" тому сайту який щось там рахує, то там навіть 700 кВт немає в пікові місяці 🤔 Хоча в січні плюс-мінус, а інші місяці полетіли далеко вверх. У вас сонце вночі світить? 😁 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 13 годин тому Поділитись Опубліковано: 13 годин тому 26 хвилин тому, standov сказав: Дивитися на ЗТ варто як мінімум через можливість зливати надлишки і відповідно зменшувати власне споживання, гавіть якщо ви не вийдете на продаж, а там і нетбіллінг підвезуть. З 5 квт поле і таким невеличким споживанням ви маєте досить надійно виходити влітку в продаж Щось не зрозумів... Зливати в мережу але не продавати? Якщо звяти за орієнтир той сайт, в літні місяці по 700 кВт можливої генерації, 300 споживання, хіба все лишнє не піде на продаж? 🤔 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
porterlv Опубліковано: 13 годин тому Поділитись Опубліковано: 13 годин тому (змінено) 45 хвилин тому, standov сказав: а там і нетбіллінг підвезуть. Так вроді вже. Хіба ні? Принахідно, мені тут добровільно-примусово лічильник поміняли по "інвестиційний програмі"... Пробую зрозуміти, добре то чи не дуже... Мій надійній АСЕ8000 поміняли на вітчизняний MTX3. Реле - то байдуже, я не зловживаю. Ото думаю, він і з модемом і різне вміє, мом ені не тре буде міняти як оформлятиму нетбілінг а лиш параметризують? Змінено 13 годин тому користувачем porterlv Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 13 годин тому Поділитись Опубліковано: 13 годин тому 13 минут назад, TaurosRMK сказал: Щось не зрозумів... Зливати в мережу але не продавати? Якщо звяти за орієнтир той сайт, в літні місяці по 700 кВт можливої генерації, 300 споживання, хіба все лишнє не піде на продаж? 🤔 Ви коли "зливаєте" *надлишки* в мережу то у вас можливі два варіанти 1) вам за то платять гроші - тут все понятно 2) вам цей експорт віднімають від споживання, це звичайно не 6грн але все-таки вам вигода, якщо це саме надлішки Тобто обидва варіанти вам в плюс, просто з різним профітом за квт 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 13 годин тому Поділитись Опубліковано: 13 годин тому 3 минуты назад, porterlv сказал: Так вроді вже. Хіба ні? Ну він як кіт Шредінгера, може десь і вже а навколо мене "влада розводить руками" . Може до зими і буде якась ясність Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 13 годин тому Поділитись Опубліковано: 13 годин тому 2 минуты назад, standov сказал: Ви коли "зливаєте" *надлишки* в мережу то у вас можливі два варіанти 1) вам за то платять гроші - тут все понятно 2) вам цей експорт віднімають від споживання, це звичайно не 6грн але все-таки вам вигода, якщо це саме надлішки Тобто обидва варіанти вам в плюс, просто з різним профітом за квт Тобто в мене споживання місячне десь 1100, без експорту влітку я платив за 500-550, з експортом десь за 200-300, бо от ці 300 цетнадлишки які я тепер експортую і мені нема куда їх витратити ще Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 12 годин тому Поділитись Опубліковано: 12 годин тому 9 хвилин тому, standov сказав: експорт віднімають від споживання Ну якщо від 0 споживання можна ще щось відняти, то ок ))) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 12 годин тому Поділитись Опубліковано: 12 годин тому 14 минут назад, porterlv сказал: Ото думаю, він і з модемом і різне вміє, мом ені не тре буде міняти як оформлятиму нетбілінг а лиш параметризують Я десь тижні три тому намагався дізнатися на гарячій лінії що де як, мені сказали що поки вони не знають що сказати і "якщо вам цікаво то приїздіть пишіть заяву і можливо найдуться люди які будуть знати що вам відповісти а я не знаю" (с) тому я вирішив що ще не буду відкриваьи поки цю скриньку і почекаю 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 12 годин тому Поділитись Опубліковано: 12 годин тому (змінено) 7 минут назад, TaurosRMK сказал: Ну якщо від 0 споживання можна ще щось відняти, то ок ))) У вас нульове споживання може бути лише в ідеальних умовах (або нескінцена ємність акб) або 30 днів місяця тупо однакова погода і ви можете всю денну генерацію використати вночі, але реальність така що в вас власне споживання добове наприклад 20, генерація в сонячний день 30, в пасмурний 10 а акб всього 10. І "крутись як хочеш з тим рублем"(с). Тому вт можете по ітогу 15 днів експортувати а по результатам місяця вийти не в 0. А без експорту ви просто то все втратите впусту Змінено 12 годин тому користувачем standov 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 12 годин тому Поділитись Опубліковано: 12 годин тому (змінено) 35 хвилин тому, standov сказав: нульове споживання може бути лише в ідеальних умовах Ну поки з першого числа так і є, нулі на табло. Хоча пасмурних лондонських днів не було ще, але і не кожного дня палюче сонце. Добове споживання лише 9-10 кВт*год, мізер. Батарея 14.4 кВт*год, з моменту коли генерація зникає і поки зранку не появиться, розряджаєтсья буквально на 25%. По цифрах це в середньому з 20:00 до 7:30, розряд ~4-4.5 кВт за майже за 12 годин. Припустити сценарій що 3-4 дні підряд навіть сонце не визирне і буде лише 1-2 кВт генерації... Ну не знаю. Змінено 12 годин тому користувачем TaurosRMK Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 12 годин тому Поділитись Опубліковано: 12 годин тому Нк в вас просто власне споживання мале, ви з таким споживанням вийдете на продаж майже гарантовано, тут взагалі нема чого обговорювати. Я про те що навіть з великим споживаннм як в мене і без виходу на продаж ЗТ все одно економить мені трошки грошей сам по собі 4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 11 годин тому Поділитись Опубліковано: 11 годин тому 5 хвилин тому, standov сказав: вийдете на продаж майже гарантовано Ну але питання доцільності таки є. Не цікавився поки скільки це все буде коштувати. До стандартного набору потрібно ще потужність підняти з 5 на 6 кВт, а також ймовірно протягнути СІП від трансформатора до будинку. Добре що то недалеко, буквально 3 опори. Бо по вулиці вище знайомому не підключили ЗТ, сказали лінія слабка, далеко до трансформатора, чи щось типу того. Так що можливо витрати на це все будуть не раціональними. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 11 годин тому Поділитись Опубліковано: 11 годин тому (змінено) 6 минут назад, TaurosRMK сказал: Ну але питання доцільності таки є. Не цікавився поки скільки це все буде коштувати. До стандартного набору потрібно ще потужність підняти з 5 на 6 кВт, а також ймовірно протягнути СІП від трансформатора до будинку. Добре що то недалеко, буквально 3 опори. Бо по вулиці вище знайомому не підключили ЗТ, сказали лінія слабка, далеко до трансформатора, чи щось типу того. Так що можливо витрати на це все будуть не раціональними. Ну з такими нюансами вам навряд хто порахує, в більшості людей підключення ЗТ це заміна лічильника, параметризація і пару бумажок, вкруг це ну хай 12тис. Як на мене 12 це абсолютно прийнятні витрати за ЗТ навіит без виплат з боку держави. А от коли щось переробляти глобальне то вже дуже індивідуальне. З іншого боку ви окрім ЗТ отримаєте і нормальну лінію (але це не точно ) Змінено 11 годин тому користувачем standov 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
porterlv Опубліковано: 3 години тому Поділитись Опубліковано: 3 години тому 9 годин тому, standov сказав: Тобто в мене споживання місячне десь 1100, без експорту влітку я платив за 500-550, з експортом десь за 200-300, бо от ці 300 цетнадлишки які я тепер експортую і мені нема куда їх витратити ще А звідки різниця? Невже у гарантованому споживанні для виключення експорту? Не забувайте, що звичайні лічильники генерацію (зворотній струм) рахують як споживання. 8 годин тому, TaurosRMK сказав: До стандартного набору потрібно ще потужність підняти з 5 на 6 кВт, а також ймовірно протягнути СІП від трансформатора до будинку. Для чого? Нетбілінг в рамках наявних потужностей так простіше для не великих надлишків/поля. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 27 хвилин тому, porterlv сказав: А звідки різниця? Днем в максимум генерации ее больше потребления, а вечером на оборот. Вот эти 300 похоже то что в час пик генерило выше потребления. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 36 минут назад, porterlv сказал: звідки різниця? Невже у гарантованому споживанні для виключення експорту Не зрозумів. Різниця в наявності/відсутності експлрту. В сонячний день в мене умовно генерація на 10квт більше споживання, якщо експорту нема то це 10 просто "згорить" (mppt поріже), ну бо не можу я накопичити енергію в акб на тиждень/два, а з експлртом воно буде вигружено в мережу і фактично буде зараховано в дні коли сонця мало *в цей місяць*. Дуже грубо, оскільки ЗТ рахує самк місячний баланс експорт/імпорт а не денний то він працює як нетбіллінг на місяць, в кейсі коли все ще нема за шо ввм платити. Це все фактично працює як АКБ розміром в місяць. Ось в мене дуже погранічний результат, споживання таке велике що я ніяк не вийду в мінус але в сонячні дні я стабільно десь з 14-00 експортую із заповненим на 100% акб і по результату місяця мені цей експорт пропорційно (день/ніч) розмазують як мінус споживання. (Пропорційність то конечно ще один найоб як на мене, але все-ж). Тобто ЗТ економить тупо завжди, але коли ви перескакуєте через 0 то ця економія виростає умовно в 3 рази і стає прямими виплатами. 38 минут назад, porterlv сказал: забувайте, що звичайні лічильники генерацію (зворотній струм) рахують як споживання Так на звичайному вам ЗТ і не підключать, прл це і мова. В мене лічильник рахує 4 "зони" окремо (ніч/день/вперед/назад) і по результатам місяця зводиться "математика" Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 11 минут назад, ЯД сказал: Днем в максимум генерации ее больше потребления, а вечером на оборот. Вот эти 300 похоже то что в час пик генерило выше потребления. Не просто ці а саме за місяць, бо за день ви можете їх покласти в акб та використати вночі а на місяць не можете Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
porterlv Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 5 хвилин тому, ЯД сказав: Днем в максимум генерации ее больше потребления, а вечером на оборот. Вот эти 300 похоже то что в час пик генерило выше потребления. Так у чоловіка нема ЗТ/нетбілінгу (чи я щось упустив?). А це значить, що люба генерація обліковується як споживання. І, я припустив, що надлишок у нього мізерний. А дозволивши генерацію в мережу (відключивши компенсацію власного споживання) на інверторі, чоловік позбувся "гарантованого споживання з мережі для уникнення перетікання" (виключення генерації при компенсації власного). Це гарантоване споживання коливається 20 - 300 Вт в залежності від виробника інвертора і/чи налаштувань. Ото я припустив, що без великих надлишків чоловік "топтався" біля нуля і це стало більш вигідним. І попередив його про облік генерації як споживання коли лічильник не параметризований на ЗТ/нетбілінг. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
porterlv Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 2 хвилини тому, standov сказав: В мене лічильник рахує 4 "зони" окремо (ніч/день/вперед/назад) і по результатам місяця зводиться "математика" Питання зняте. Думав у вас нема ЗТ. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 1 минуту назад, porterlv сказал: Питання зняте. Думав у вас нема ЗТ. Є експорт з ЗТ але самих виплат нема бо ніяк через 0 не перейду, я вище пояснуював що це навіть так працює як велика економія, прямо виплати це приємно але не обов'язкова умова для втикання в ЗТ 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз